Bevolking Guatemala

Guatemala heeft ruim 13 miljoen inwoners. De bevolking is samengesteld uit Indianen (afstammelingen van de Maya's), Latino's (mestiezen en Indianen met een westerse levensstijl), blanken en Garífuna's. De Indianen spreken ook hier liever over zichzelf als naturales of indígenas (inheemsen). Vijfhonderd jaar lang werden de indígenas onderdrukt en uitgebuit en tot op de dag van vandaag is dat nog steeds het geval. Ze houden vast aan hun eigen waarden en normen (costumbres), die tot uiting komen in hun taal, religie, klederdracht en levenswijze. De Garífuna vormen slechts 1% van de bevolking hier en wonen voornamelijk in Lívingston. Hun cultuur is een combinatie van de Caraïbische, Spaanse en Afrikaanse cultuur. Qua ras zijn ze vooral Afrikaans. De talen die in Guatemala gesproken worden zijn Spaans, Garífuna en 21 Mayatalen.

Belize heeft slechts 250.000 inwoners. De grootste stad Belize City neemt er daarvan zo'n 80.000 voor haar rekening. De officiële hoofdstad is Belmopan, maar daar wonen slechts ca. 5000 mensen, voornamelijk regeringsfunctionarissen en buitenlandse diplomaten. Een groot deel van de bevolking in Belize is van Afrikaanse afkomst (Creolen, Garífuna); verder kom je mestiezen tegen, indígenas, Chinezen en mennonieten. Op Caye Caulker leven 800 permanente bewoners. In tegenstelling tot de andere landen die we op deze reis bezoeken is de officiële taal in Belize Engels. Toch spreken veel mestiezen enkel Spaans, en de Creolen en indígenas hun eigen talen.

Honduras telt ruim 7 miljoen inwoners, waarvan ruim 20.000 in Copàn Ruinas. Er wordt in hoofdzaak Spaans gesproken. In de omgeving van Copàn Ruinas wonen nog een aantal Chorti-Indianen, maar zij spreken niet meer hun eigen taal.

Indianen: In verscheidene streken die we op deze reis bezoeken zul je in contact komen met de Indianen. De Indianen spreken liever over zichzelf als naturales of indígenas (inheemsen). Vooral Guatemala staat bekend om de grootste Indiaanse bevolkingsgroep van alle Latijns-Amerikaanse landen. Deze afstammelingen van de Maya's leven volgens hun eeuwenoude tradities en dragen vaak nog hun kleurrijke traditionele klederdracht. De kleding van de Indiaanse bevolking verschilt in kleuren, weeftechnieken, motieven en versieringen. De kleding van de vrouw bestaat uit de huipil (blouse, met vaak een mooi geborduurde halsopening) en een refajo (rok), die door een faja (ceintuur) opgehouden wordt. Sieraden als zilveren oorbellen of halssieraden completeren het geheel. Ook mannen gaan vaak nog traditioneel gekleed in een camisa (hemd) met daarop een saco (kort jasje) en daaronder een broek. De markten zijn enorm bont, zeker als Indianen uit allerlei dorpen elkaar ontmoeten, want de verschillende dorpen kennen ook verschillende klederdrachten. De diverse Maya-volken spreken ieder hun eigen taal en kunnen elkaar vaak niet verstaan. In Mexico zijn er o.a. de Tzotzil-, Tzeltzal- en Chol-Indianen. In Guatemala wonen o.a. de Quichés, de Mams, de Kekchís, de Cakchiquels en Tzutuhils.
 

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.