Cultuur Guatemala

De cultuurverschillen tussen Europeanen en inwoners van Midden-Amerika zijn zo groot dat je er een heel boek aan zou kunnen wijden. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt, die van direct en dagelijks belang zijn bij je omgang met de bewoners.

Afdingen:
Afdingen is alleen gebruikelijk bij het kopen van souvenirs of kunstobjecten. Etenswaren hebben op de markt en in winkels gewoon een vaste prijs.

Vermaak:
Op sportief gebied zijn er diverse mogelijkheden. Hier volgt slechts een greep uit het aanbod. Op Caye Caulker kan gesnorkeld en gedoken worden. In Rio Dulce kun je een jungle Canopy tour maken (wandeling door de jungle obv een gids, met 2 hangbruggen in de toppen van de bomen). Bij o.a. Copán-ruïnes kun je paardrijden. Wandelmogelijkheden zijn er volop. Voor de Hondurese mannen is biljarten een belangrijke vrijetijdsbesteding. In elk dorp is dan ook een biljarttafel te vinden.

Beleefdheid:
Beleefdheid is een erg belangrijk punt bij de interacties in geheel Centraal-Amerika. Als je iemand aanspreekt, ook in situaties in een winkel of bus, begin dan je gesprek met een groet. Een eenvoudig buenos días of buenas tardes, vergezeld van een glimlach, doen wonderen. Je begroeting wordt beantwoord met een gelijke begroeting van de tegenpartij. Daarna begint het eigenlijke gesprek pas. Als je een gemeenschappelijke ruimte binnenkomt, zoals een restaurant of wachtkamer, is het ook beleefd een algemene groet te geven aan iedereen in de ruimte. Een simpel buenos días of buenas tardes voldoet ook hier.

Kleding:
Zorg dat je er verzorgd en schoon uitziet. Voor de bevolking van Centraal-Amerika is dit belangrijk. Zelfs arme mensen doen hun best er verzorgd uit te zien. Aangezien je het geld hebt om helemaal vanuit Europa naar Centraal-Amerika te komen, moet je in de ogen van de lokale bevolking wel rijk zijn. Je wint respect als je je netjes kleedt. Dit betekent natuurlijk niet dat je in je duurste Armani outfit over de straten moet gaan. Juwelen en dure (nep)sieraden kun je beter thuis laten (dit voornamelijk i.v.m. straatroof). Kleed je niet tè bloot, niet iedereen is hier van gediend. Shorts zijn, zowel voor mannen als vrouwen, wel geschikt op de stranden en in enkele kustplaatsen. Zwemkleding moet alleen gedragen worden bij zwembaden en op de stranden. Veel lokale vrouwen zwemmen met een T-shirt over hun zwemkleding (dit vaak om wat minder mannelijke aandacht te krijgen). Kleed je ook netjes als je kerken bezoekt, dit uit respect voor de lokale bevolking en haar cultuur.

Maya kleding:
Hoewel Maya vrouwen in Guatemala erg blij zullen zijn als je Maya kleding van hen koopt, wordt het als onbetamelijk gezien als je deze kleding draagt in het land zelf. Bewaar dat voor thuis. In Honduras zul je geen Indianen zien, die traditionele kleding dragen, in tegenstelling tot Guatemala.

Rituelen:
Natuurlijk dien je respect te tonen voor de bevolking en haar gebruiken. Rituelen en gebouwen met een religieus karakter kun je in Guatemala beter niet fotograferen. Deze religieuze gebouwen omvatten vaak een groter oppervlak dan in eerste instantie zichtbaar is. Zo is in Chichicastenango de trap vóór de kerk ook gewijde grond, en niet alleen het interieur. Op het beschadigen of meenemen van Maya- of koloniale objecten staan in Guatemala zware straffen.

Machogedrag:
De mythe die mannen typeert als sterk en vrouwen als fragiel en afhankelijk is nadrukkelijk in Centraal-Amerika aanwezig. Een macho houding en mannelijke trots worden vaak tentoongespreid als een lokale man aandacht van een vrouw probeert op te eisen, vooral in de vorm van fluiten. Vooral alleenreizende vrouwen krijgen vaak volop (ongewenste) aandacht. Als je hiervan niet gediend bent, is het het beste dit eenvoudig te negeren. Je kunt deze problemen minimaliseren door je conservatief te kleden. Kijk hoe de lokale vrouwen zich kleden en volg hun voorbeeld. Het dragen van een trouwring kan ook helpen. Mijdt duistere plaatsen en eenzame stranden als je alleen bent. Uiteraard zijn er ook voldoende 'gewone' mannen hier.

Feestdagen:
Omdat het overwegend christelijke landen betreft, worden de christelijke feesten als Kerstmis, Driekoningen (6 januari) en Pasen uiteraard alom gevierd. Verder heeft ieder land zijn eigen feestdagen:

Guatemala:
De Semana Santa (Heilige Week, de week voor Pasen) is Guatemala's grootste festival, met mooie processies en vieringen door het gehele land. Het uitbundigst is de Semana Santa van Antigua, maar elke indígena groep heeft zijn eigen religieuze en folkloristische gebruiken op dit festival. De Onafhankelijkheidsdag wordt gevierd op 15 september. Allerheiligen is een belangrijk feest op 1 november. Door het hele land verzamelen mensen zich op de kerkhoven om er te picknicken op de graven van hun voorouders en dierbaren. Iedere stad viert ook uitgebreid de naamdag van zijn patroonheilige. In Chichicastenango wordt zo Santo Tomàs geëerd van 13 tot 21 december.

Belize:
De meeste nationale feestdagen in Belize zijn gericht op de christelijke feesten. Daarnaast heeft Belize enkele specifieke feesten. Zo is er op 9 maart de wonderlijk genaamde Baron Bliss Day, die een Britse filantropische edelman herdenkt, die verliefd werd op een Belizeaanse schone. Bij zijn dood liet hij een enorm fortuin na aan de Belizeaanse bevolking. Belize National Day (10 september) herinnert aan de Slag bij St.-George's Caye. De festiviteiten hiervoor duren tot aan Onafhankelijkheidsdag op 21 september. Meer feest is er op Columbus Day (12 oktober) en op Garífuna Settlement Day (19 november).

Honduras:
Er zijn festiviteiten in zowat elke stad of dorp om hun patroonheilige te eren. Het feest van de Maagd van Suyapa wordt jaarlijks gevierd in Suyapa (7 km vanaf Tegucigalpa), gedurende de eerste twee weken van februari. In Copàn Ruinas is het belangrijkste feest van 15 tot 20 maart. De 'Feria Centroamericana de Tourismo y Artesanía', een internationale kunstmarkt wordt jaarlijks gehouden in Tegucigalpa van 6 tot 16 december. Een andere culturele markt wordt gehouden in Copan Ruinas van 15 tot 21 december. Andere feestdagen in Honduras zijn: Onafhankelijkheidsdag op 15 september en Columbus Dag op 12 oktober.

Algemeen:
Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.