Reiszoeker

Reizen naar Guatemala

Festivals Guatemala

Guatemala heeft een reputatie voor kleurrijke feesten en festivals. Bijna elke maand is er wel een nationale feestdag of fiësta en iedere stad viert ook uitgebreid de naamdag van zijn patroonheilige. In Chichicastenango wordt zo Santo Tomàs geëerd van 13 tot 21 december. Omdat Guatemala overwegend christelijk is worden de christelijke feesten als Kerstmis, Driekoningen (6 januari) en Pasen uiteraard alom gevierd.

Festival - Semana Santa: De ‘Heilige Week’ voor Pasen wordt in het Spaans ‘Semana Santa’ genoemd; een tijd van festiviteiten, in veel Latijns-Amerikaanse landen. In de Guatemalteekse stad Antigua zijn de festiviteiten met processies en bloementapijten zeker bijzonder bezienswaardig. Het Semana Santa festival staat in het teken van processies. Daarvoor wordt driftig gewerkt aan zogenaamde ‘alfombra’s’, een soort tapijten die worden gemaakt van kleurig geverfd houtzaagsel, bloemblaadjes, groente en fruit. Vaak worden deze, met behulp van sjablonen, figuren en religieuze afbeeldingen, aangebracht op een gekleurde zaagselondergrond. Het hele gezin, de hele straat en de kerk helpen mee bij het maken van deze kleurrijke tapijten en zijn daar dag en nacht mee bezig. Mensen blijven de hele nacht op om aan hun alfombra’s te werken, naar de kerk te gaan en om met familie en vrienden samen te zijn.

De eerste processies beginnen op Palmzondag, de zondag voor Pasen. In paarse gewaden geklede mannen trekken door de straten van de steden. Deze gelovigen hebben zich als drager ingeschreven bij een van de vele 'hermandades' (broederschappen), die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de verschillende processies. Als vorm van boetedoening worden grote, zware platforms met het beeld van Jezus door vele tientallen dragers door de stad gedragen. Deze dragers zijn gehuld in een zwart gewaad met puntmuts, wat bedoeld is om de anonimiteit van de zondaar te waarborgen.

De belangrijkste dag van het Semana Santa festival is Goede Vrijdag: Op deze dag zijn de processies groter en de alfombra’s mooier. Sta vroeg op, zodat je kunt zien hoe de laatste alfombra’s afgemaakt worden. Vandaag is niets belangrijker dan processies en kerkdiensten. De processietocht trekt door de straten van Antigua, om daar over de door de mensen neergelegde bloementapijten te lopen. Doordat men er overheen loopt worden de alfombra’s compleet vernield. De gedachte is dat de stoet over de tapijten loopt om het te zegenen. De straten worden bedekt met deze natuurlijke versieringen omdat de heilige beelden de grond niet mogen raken. Uiteraard ontbreekt de muziek niet. Koperblazers spelen heuse begrafenismarsen zodat de dragers hun zware taak van een paar stappen vooruit en een paar stappen achteruit kunnen volhouden.