Landschap Guatemala

Guatemala behoort tot de aantrekkelijkste bestemmingen in Latijns-Amerika. Het gebied kent een grote diversiteit aan landschappen en bezit een rijke cultuur. De prachtige koloniale stad Antigua is een erfenis uit de tijd van de Spaanse overheersing. Barokke kerken, rustieke pleinen, groene parken, eeuwenoude kloosters en koloniale woningen bepalen hier het aanzicht. Het gebied waar wij doorheen reizen is overwegend arm. Met name in de bergen en de Guatemalteekse laaglandjungle wonen veel Maya-Indianen die in hun religie nog eeuwenoude goden vereren. De Maya's hebben tal van archeologische cultuurschatten achtergelaten in de bergen en jungles van Guatemala, Honduras en Belize. Tijdens deze hotelrondreis zie je de mooiste tempels en piramides van hun oude cultuur. Prachtig is ook de contrastrijke bevolking: de Latino's in hun elegante koloniale stadjes, de kleurrijke Indianen en langs de kust de creolen. Vooral de tientallen vulkanen maken het berggebied van Guatemala spectaculair, maar ook de laaglandjungle, mangrovebossen en schilderachtige stranden van Belize en Mexico zijn een lust voor het oog. Deze tocht is één grote afwisseling van landschap, cultuur en bevolking.

Guatemala beslaat een oppervlakte van 109.000 km² (ongeveer drie maal zo groot als Nederland) en grenst aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Bij het plaatsje Lívingston in het oosten, grenst de republiek aan de Caraïbische Zee; de zuidkust ligt aan de Grote Oceaan. Het landschap is bergachtig en vooral de tientallen (soms nog actieve) vulkanen maken het berggebied spectaculair. De provincie El Petén kent een uitgestrekte laaglandjungle, waarin de archeologische vindplaats Tikal prachtig gesitueerd ligt. In die jungle leven veel dieren: neusbeertjes, jaguars, herten, slangen, vogels, poema's en apen. De wonderschone, maar zeldzame quetzal is Guatemala's nationale vogel.

Belize, het voormalige Brits Honduras, is een flink stuk kleiner dan beide eerder beschreven landen. De oppervlakte is 22.965 km², ongeveer de helft van Nederland. Het deelt zijn grenzen met Mexico in het noorden en Guatemala in het westen (de rechtsgeldigheid van deze grenzen wordt door Guatemala betwist). Belize bestaat voor de helft uit jungle, de rest is landbouwgrond en moeras. Dertig kilometer vanaf het vasteland is 's werelds tweede grootste barrièrerif. Ons bezoek aan Belize bestaat hoofdzakelijk uit het bezoek aan Caye Caulker, een koraaleiland dat deel uitmaakt van het 290 km lange barrièrerif voor de kust. Caye Caulker is 7 km lang en 600 m breed. Mangrovestruiken bedekken veel van de kustlijn en palmbomen voorzien je van schaduw. Je kunt er duiken, snorkelen en vissen. Het koraal en de tropische vissen zijn erg mooi.

Honduras (112.492 km²) is van alle landen waar we komen het meest oostelijk gelegen land. De hoofdstad heet Tegucigalpa. Honduras grenst in het zuiden aan El Salvador en in het oosten aan Nicaragua. In het westen deelt het de grens met Guatemala. Het is nog steeds een van de minst ontwikkelde en minst geïndustrialiseerde landen van Centraal-Amerika. In dit land bezoeken we het magnifieke Maya-complex Copàn. De niet geringe overblijfselen liggen in een weelderig groen landschap, 11 km van de grens af, bij het provinciale dorp Copàn Ruinas. Je kunt ook een tabaksfabriek bezoeken in het dorp Santa Rosa de Copàn.

Archeologische plaatsen
De huidige Indianen zijn directe afstammelingen van de bouwers van de antieke religieuze centra die je o.a. in Copán en Tikal kunt bezichtigen. Deze archeologische plekken zijn de belangrijkste in het hele gebied en bewaren de erfenis uit een rijk verleden. Zij zijn de stille getuigen van ruim 2700 jaar beschaving. Beroemd zijn de vele tempels en piramides die hier te bezichtigen zijn. In de vele musea staan de gevonden kunst- en gebruiksvoorwerpen tentoongesteld.

Copán (Honduras) kende een lange bloeiperiode tussen 465 en 822 na C. en had machtige heersers met namen als 18 Konijn. Waarom deze beschaving instortte rond 900 na C. is nog steeds een raadsel. Maar wetenschappers vermoeden (en zijn het er meer en meer over eens) dat voedseltekorten de oorzaak waren. De inwoners trokken weg en de tempels raakten overwoekerd. De belangrijkste bouwwerken zijn: de Gran Plaza (ceremoniële hof), de balspelplaats, de 60 treden tellende Trap met de Hiërogliefen (met daarop de langste Mayatekst ter wereld), de Acrópolis en de Tempel van de Inscripties. Er staan prachtig bewerkte stèles, drie meter hoge steenkolossen met gezichten van mensen en dieren. Ze stellen de heersers van Copàn voor. Inscripties op die kolossen vertellen verhalen over de heldendaden van de heerser, zijn geboorte-, huwelijks- en sterfdatum. Copán is geopend van 8.00 tot 16.00 uur. Het is verstandig vroeg op pad te gaan, vanwege de hitte. Er is een nieuw archeologisch museum geopend in de buurt van de ruïnes. Hier vind je een indrukwekkende en getrouwe replica op ware grootte van de tempel Rosalila, die je in werkelijkheid via een ondergrondse tunnel onder piramidetempel 16 aantreft.

Tikal (Guatemala) is misschien wel de mooiste van de oude Mayasteden die we bezoeken. De locatie in de jungle van het gelijknamige nationale natuurpark maakt de ligging uniek. Torenhoge piramides rijzen tot 64 meter uit boven het bladerdak, terwijl brulapen krijsend door de takken swingen en kleurrijke vogels, als de toekan, de kolibrie en verschillende parkieten van boom tot boom vliegen. Misschien zie je hier de roodgroene quetzal of enkele van de grappige neusbeertjes. De dichte vegetatie bestaat uit diverse boomsoorten zoals ceiba's, ceders, chicozapotebomen, palmbomen, varens en lianen. In dit gebied zijn ruim drieduizend bouwwerken ontdekt, waaronder veel tempels, paleizen, balspeelplaatsen, woningen en offerplaatsen. De belangrijkste gebouwen in Tikal zijn vrijgemaakt van begroeiing en gerestaureerd. Het centrale gedeelte wordt gedomineerd door vijf enorme tempels, waarvan Tempel I (van de grote jaguar) en tempel II (van de maskers) het opvallendst zijn. Het uitzicht vanaf tempel IV (van de tweekoppige slang) is een absoluut hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) en zeer de moeite waard! Ook vanaf de piramide bij Mundo Perdido (Verloren Wereld) heb je een schitterend uitzicht. Tikal werd nog voor het begin van onze jaartelling gebouwd en werd ongeveer 900 jaar later voorgoed verlaten. In 1979 verklaarde de Unesco Tikal tot cultureel erfgoed van de wereld. Als je Tikal bezoekt, draag dan schoenen met een goed profiel en neem een zaklamp mee om tempelkamers en ondergrondse tunnels te kunnen bekijken.
 

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.