Reiszoeker

Reizen naar Guatemala

Landschap Guatemala

Guatemala behoort tot de aantrekkelijkste bestemmingen in Latijns-Amerika. Het gebied kent een grote diversiteit aan landschappen en bezit een rijke cultuur. De prachtige koloniale stad Antigua is een erfenis uit de tijd van de Spaanse overheersing. Barokke kerken, rustieke pleinen, groene parken, eeuwenoude kloosters en koloniale woningen bepalen hier het aanzicht. Het gebied waar wij doorheen reizen is overwegend arm. Met name in de bergen en de Guatemalteekse laaglandjungle wonen veel Maya-Indianen die in hun religie nog eeuwenoude goden vereren. De Maya's hebben tal van archeologische cultuurschatten achtergelaten in de bergen en jungles van Guatemala, Honduras en Belize. Tijdens deze hotelrondreis zie je de mooiste tempels en piramides van hun oude cultuur. Prachtig is ook de contrastrijke bevolking: de Latino's in hun elegante koloniale stadjes, de kleurrijke Indianen en langs de kust de creolen. Vooral de tientallen vulkanen maken het berggebied van Guatemala spectaculair, maar ook de laaglandjungle, mangrovebossen en schilderachtige stranden van Belize en Mexico zijn een lust voor het oog. Deze tocht is één grote afwisseling van landschap, cultuur en bevolking.

Guatemala beslaat een oppervlakte van 109.000 km² (ongeveer driemaal zo groot als Nederland) en grenst aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Bij het plaatsje Lívingston in het oosten, grenst de republiek aan de Caraïbische Zee; de zuidkust ligt aan de Grote Oceaan. Het landschap is bergachtig en vooral de tientallen (soms nog actieve) vulkanen maken het berggebied spectaculair. De provincie El Petén kent een uitgestrekte laaglandjungle, waarin de archeologische vindplaats Tikal prachtig gesitueerd ligt. In die jungle leven veel dieren: neusbeertjes, jaguars, herten, slangen, vogels, poema's en apen. De wonderschone, maar zeldzame quetzal is Guatemala's nationale vogel.

Archeologische plaatsen: De huidige Indianen zijn directe afstammelingen van de bouwers van de antieke religieuze centra die je o.a. in Tikal kunt bezichtigen. Deze archeologische plekken zijn de belangrijkste in het hele gebied en bewaren de erfenis uit een rijk verleden. Zij zijn de stille getuigen van ruim 2700 jaar beschaving. Beroemd zijn de vele tempels en piramides die hier te bezichtigen zijn. In de vele musea staan de gevonden kunst- en gebruiksvoorwerpen tentoongesteld.

Tikal is misschien wel de mooiste van de oude Mayasteden die we bezoeken. De locatie in de jungle van het gelijknamige nationale natuurpark maakt de ligging uniek. Torenhoge piramides rijzen tot 64 meter uit boven het bladerdak, terwijl brulapen krijsend door de takken swingen en kleurrijke vogels, als de toekan, de kolibrie en verschillende parkieten van boom tot boom vliegen. Misschien zie je hier de roodgroene quetzal of enkele van de grappige neusbeertjes. De dichte vegetatie bestaat uit diverse boomsoorten zoals ceiba's, ceders, chicozapotebomen, palmbomen, varens en lianen. In dit gebied zijn ruim drieduizend bouwwerken ontdekt, waaronder veel tempels, paleizen, balspeelplaatsen, woningen en offerplaatsen. De belangrijkste gebouwen in Tikal zijn vrijgemaakt van begroeiing en gerestaureerd. Het centrale gedeelte wordt gedomineerd door vijf enorme tempels, waarvan Tempel I (van de grote jaguar) en tempel II (van de maskers) het opvallendst zijn. Het uitzicht vanaf tempel IV (van de tweekoppige slang) is een absoluut hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) en zeer de moeite waard! Ook vanaf de piramide bij Mundo Perdido (Verloren Wereld) heb je een schitterend uitzicht. Tikal werd nog voor het begin van onze jaartelling gebouwd en werd ongeveer 900 jaar later voorgoed verlaten. In 1979 verklaarde de Unesco Tikal tot cultureel erfgoed van de wereld. Als je Tikal bezoekt, draag dan schoenen met een goed profiel en neem een zaklamp mee om tempelkamers en ondergrondse tunnels te kunnen bekijken.