Reiszoeker

Reizen naar Guatemala

Eten en drinken Guatemala

Eten: Een stevig ontbijt van tortilla's of brood, eieren naar keus klaargemaakt met bacon of worstjes, gebakken banaan en heerlijke zwarte bonensaus komt het meest voor. Wie dat te zwaar vindt, kan ook een ontbijt met toast, jam en zoete broodjes krijgen. Koffie is bijna altijd oploskoffie en verder zijn er altijd verse vruchtensappen te krijgen. De Amerikaanse invloed heeft er voor gezorgd dat je ook pannenkoeken met stroop op veel plaatsen als ontbijt geserveerd kunt krijgen.

Voor de lokale bevolking is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Voor bezoekers, die vaak onderweg zijn, vaak de minst belangrijke. Vlees of gevogelte is een belangrijk bestanddeel van de maaltijd, en de hoeveelheden zijn vaak groter dan we in Europa gewend zijn, zeker in de duurdere toeristenrestaurants. Verder kun je vaak heerlijke maaltijdsalades krijgen. Habanero is een hete chilipeper; bezint eer ge begint. De meeste gerechten zijn niet vreselijk scherp gekruid. De flesjes met lokale variaties op tabasco, die op elke tafel staan, kunnen daar alsnog voor zorgen. Overal in de duurdere restaurants van de steden kun je uitstekend vis eten en verder worden er in de steden ook pasta's en pizza's voorgeschoteld. Wijn wordt minder vaak bij het eten gedronken dan bier, maar het is vrijwel overal verkrijgbaar. Mexico's sterkere brouwsels zijn onder meer rum, tequila en mescal. In Guatemala worden voornamelijk eenvoudiger versies van hetzelfde eten als in Mexico gegeten. Het land is simpelweg armer. In de weinige eenvoudige eettentjes voor de lokale bevolking staan vaak kip of rijst met bonen en tortilla's op het menu; vaak kun je juist in deze tentjes voor weinig geld heel lekker eten. In Antigua zijn ook Chinese restaurants. De lokale bevolking eet vooral rijst en bonen, maar bezoekers komen meestal terecht in restaurants waar ze vis of Amerikaanse steaks voorgeschoteld krijgen (let bij de laatste op het gewicht, je kunt soms wel een steak van anderhalf pond op je bord krijgen als je een grote bestelt; het gewicht is vaak aangegeven op de kaart). Straattentjes verkopen broodjes kip of kalkoen, gevulde tortilla's of andere snacks. Elke plaats van enige omvang kent de etensstalletjes waar je deze vullende snacks kunt krijgen. Kijk vooral rond in de buurt van de dagmarkten. De verkrijgbaarheid van fruit is afhankelijk van het seizoen: sinaasappels, druiven, bananen en appels zijn de meest verkochte fruitsoorten. Maar echte aanraders zijn zongerijpte sappige ananassen en mango's!

Drinken: Populaire niet-alcoholische drankjes zijn horchata (een zoete rijstdrank met kaneel), liquados con leche (vers vruchtensap vermengd met melk of water) en atoles en pinol (maïsdranken). Koffie is onderweg overal te verkrijgen, maar de kwaliteit is vaak zeer matig. Ook bier en Europese frisdranken zijn te koop. Onder de sterke dranken zijn aguardiente en ron (rum) erg populair; ze zijn beide uit suikerriet gedestilleerd. De lokale likeur rompopo is het zeker het proberen waard.