Reisdocumenten Guatemala

Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem daarom altijd eerst contact op met het consulaat of de ambassade voordat je een visum aanvraagt.

Paspoort:
Controleer altijd of je paspoort nog lang genoeg geldig is voordat je vertrekt: het dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij het verlaten van Mexico. Een fotokopie van je paspoort is een uitkomst, mocht je dit document onverhoopt verliezen (maak een kopie van de foto/naam pagina van het paspoort en van de eventuele pagina met het visum een fotokopie en stop deze elders in je bagage).

Houdt er rekening mee dat voor de overstap in de VS iedere persoon een optisch leesbaar paspoort dient te hebben. Alle Nederlanders hebben dit. Mensen met een niet-Nederlands paspoort dienen bij hun ambasasde na te gaan of hun paspoort geschikt is voor een reis via de Verenigde Staten. Zoniet, dan kun je een visum voor Amerika aanvragen. Ook kinderen dienen te beschikken over een eigen paspoort, zij mogen niet bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Veel vluchten naar Cancun hebben een overstap in Amerika. 

Electronische Reistoestemming - Belangrijk!
Voor deze reis kan gebruik worden gemaakt van een vlucht met een overstap in Amerika. Vanaf 12 januari 2009 is een Electronische Reistoestemming (ESTA) verplicht voor alle reizigers die naar of via de Verenigde Staten reizen. Deze aanvraag dien je online in en moet goedgekeurd zijn voordat je aan boord gaat van het vliegtuig. ESTA staat voor Electronic System of Travel Authority.

Een goedgekeurde reistoestemming via ESTA is:
• Verplicht, per 12 januari 2009, voor alle reizigers voordat ze aan boord gaan van een vliegtuig of schip naar de Verenigde Staten.
• Geldig, tenzij herroepen, voor een periode van maximaal twee jaar of tot de verloopdatum vermeld op het paspoort van de reiziger.
• Geen garantie voor toelating tot de Verenigde Staten in/op de (lucht)haven waar je het land binnenkomt.

Een ESTA goedkeuring geeft uitsluitend het recht om aan boord te gaan van een vliegtuig of schip dat naar de Verenigde Staten reist, onder het Visa Waiver Programme. Dit geldt dus voor reizigers die geen visum nodig hebben (alle reizigers met een Nederlands paspoort). Mensen met een niet-Nederlands paspoort dienen bij hun ambassade na te gaan of zij ook een ESTA goedkeuring moeten aanvragen, of dat een visum voor de Verenigde Staten vereist is.

Klik hier voor je aanvraag van ESTA (Electronic System of Travel Authority)

Mocht je na het lezen van de infomatie op de Visa Waiver Wizard nog vragen hebben, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade:
Consulaat van de Verenigde Staten, Museumplein 19, 1071 DJ Amsterdam, tel. 020-575 5309, fax: 020-575 5310
Ambassade van de Verenigde Staten, Lange Voorhout 102, 2514 EJ Den Haag, tel. 070-3102209, fax: 070-3614688
Nederlandse Ambassade in de Verenigde Staten, 4200 Linnean Avenue N.W., Washington, D.C. 20008-3896, Tel: (202) 224-5300.


Visum:
Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor de te bezoeken landen. Als je een andere nationaliteit hebt, doe dan navraag bij de diverse ambassades.
De visumstempels krijg je in een handomdraai bij de grenzen. Ze zijn gratis voor Mexico, maar kosten in totaal ca. € 2 voor Guatemala (wordt uit de fooienpot betaald), € 2,50 voor Honduras (wordt uit de fooienpot betaald) en € 13,50 voor Belize (zelf te betalen als je het land verlaat). In augustus 1999 heeft Mexico een exit-tax ingesteld van 200 peso's (ca. € 21). Deze tax is 1 x verwerkt in de luchthavenbelasting die je vooraf hebt betaald. Eventueel zou het zo kunnen zijn dat dit bedrag na de grensovergang van Chetumal nogmaals betaald moet worden, als er een nieuw toeristenvisum ingevuld moet worden (dit is mede afhankelijk van het humeur en de betrouwbaarheid van de dienstdoende douanebeambte). Overigens moet dit bedrag dan bij een bank in Playa del Carmen betaald worden voor vertrek naar Nederland.
* Mexicaanse Ambassade, Burg. Patijnlaan 1930, 2585 CB te Den Haag, tel. 070-3602900.
* Ambassade van Guatemala, Javastraat 44, 2585 AP Den Haag, tel: 070-4276829.
* Consulaat-generaal van Guatemala, Westerkade 2, 3016 CL Rotterdam, tel: 010-4361855.
* Ambassade van Guatemala, Winston Churchilllaan 185, B-1180 Brussel, tel: 0032-2-3459047.
* Ambassade van Honduras, Avenue des Gaulois 3, B-1040 Brussel, tel: 0032-2-7340000.
* Ambassade van Belize, Boulevard Brand Whitlock 136, 1200 Brussel, tel: 0032-2-7326204.

Douanebepalingen:
Er zijn geen speciale douanebepalingen. In het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank toegestaan, maar niet echt zinnig omdat de lokale sterke drank goedkoop is. Er worden pre-Columbiaanse voorwerpen aangeboden, maar bijna altijd zijn ze nep, dus mag je ze uitvoeren. De uitvoer van schelpen is ten strengste verboden. Mocht je iets echts voor veel geld op de kop tikken, dan is een exportvergunning benodigd, verkrijgbaar via de winkel waar je het hebt gekocht. Er worden regelmatig veren, koraal, voorwerpen van schildpad etc. aangeboden waarvoor in het algemeen geldt dat bezit zowel daar als in Nederland of België ten strengste verboden en dus strafbaar is. Via Schiphol mag je voor € 175 belastingvrij invoeren. Dit bedrag is aan veranderingen onderhevig. Controleer dit eerst via de Schipholinformatiedienst www.schiphol.nl of 0900-7244746. Zij brengen hierover een speciale folder uit.

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.