Geld Guatemala

Je komt op deze reis nogal wat munteenheden tegen: de Guatemalteekse quetzal, de Hondurese lempira, de Belizeaanse dollar en de US dollar. Alle lokale valuta zijn gekoppeld aan de US dollar. Voor de actuele koers kun je het best kijken op www.oanda.com.

De Guatemalteekse munteenheid is de quetzal (GTQ).
De Hondurese munteenheid is de lempira (HNL).
De Belizeaanse munteenheid is de Belizeaanse dollar (BZD).

De banken op het vliegveld van Cancún zijn dag en nacht geopend en wisselen in rap tempo cash US dollars in. Wissel in de aankomsthal van Cancún ná de bagagecontrole want de koers is daar beter dan bij het wisselkantoortje in de buurt van de bagageband, of maak gebruik van de pinautomaat in de aankomsthal. Het is aan te raden een (klein) bedrag aan cash US-dollars in kleine coupures (10, 20, 50 US dollar) mee te nemen. Ook kun je eenvoudig geld opnemen met de belangrijkste creditcards en in Mexico kun je volop pinnen als je het Maestro-logo op een bankpasje hebt staan, evenals in Antigua (Guatemala). Pin bij voorkeur bij een ATM waar een beveiligingsbeambte staat. In de rest van Guatemala, in Honduras en in Belize kun je beperkt  pinnen met Maestro. Je kunt hier wel pinnen met je credit card of cash dollars wisselen. De bekende creditcards (vooral Visa Card) worden in vrijwel alle hotels en in de duurdere restaurants en winkels geaccepteerd.
Omdat je zo vaak moet wisselen, kun je het beste de volgende regels in acht nemen. Peso's die je overhoudt als je naar Guatemala gaat, bewaar je voor het grootste deel voor het laatste traject. Je kunt een kleiner bedrag (of dollars) heel snel bij geldwisselaars aan de grens met Guatemala wisselen. De koers is wat slechter dan bij de banken, maar dan heb je alvast wat. In Honduras kun je met dollars en quetzales betalen, dus je hoeft geen lempira's te kopen (alhoewel je dan wel voordeliger uit bent: winkels en restaurants in Copán Ruinas berekenen veel hogere prijzen in quetzales dan in lempira's!). Quetzales die je overhoudt kun je bij de geldwisselaars aan de grens met Belize makkelijk omwisselen naar Belizeaanse dollars. Voor je de grens met Mexico opnieuw oversteekt, zijn er weer handelaren die je resterende Belizeaanse dollars omzetten in peso's. Overigens is de US dollar in Belize ook een geaccepteerd betaalmiddel, dus je kunt overal gewoon met US dollars betalen. Soms krijg je ze ook terug als wisselgeld.

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.