Reiszoeker

Reizen naar Japan

Gezondheid Japan

Wie in Japan met enige aandacht voor hygiëne en huidverzorging op reis gaat, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waar op gelet moet worden.

Eten en drinken: Eet bij voorkeur in drukke restaurants of eettentjes. De mensen eten er niet voor niets en de omloopsnelheid van het bereide eten is hoog. Gerechten die langere tijd in bakken warm gehouden worden, zijn soms een broedplaats van bacteriën. Let er bij het eten van vlees op of het goed doorbakken is. Was je handen goed voor het eten.

Verbranding: Zon en warmte zijn vaak een oorzaak van problemen. Draag een hoofddeksel of paraplu als je wandelt of fietst en smeer je zonodig in met een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Die kan het beste van huis meegenomen worden. Drink veel, door hitte en inspanning verlies je grote hoeveelheden vocht. Nog een belangrijke opmerking over de huidverzorging. Maak er een gewoonte van om ook de kleinste wondjes, al is het maar een opengekrabde insectenbeet of een kapotte blaar, te behandelen met jodium.

Artsen: Als je in Japan een arts wilt bezoeken, laat je dan door het personeel van het hotel of door de reisbegeleider adviseren. De artsen zijn goed opgeleid maar spreken vaak maar weinig Engels. Je kunt vrijwel alle medicijnen zonder recept krijgen en ongebruikte spuiten zijn in 99% van de gevallen voorhanden.

Reisapotheek: Een kleine reisapotheek voor je Japan groepsreis of je Japan single reis zou als volgt samengesteld kunnen zijn. Naast pleisters, verband, watten en een schaartje, een thermometer, jodium, pijnstillers (aspirine of paracetamol en keeltabletten), O.R.S.-zakjes, Imodium, een insectenwerend middel zoals citronella en een jeukverzachtende stift of zalf. Als je regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat je een reservevoorraad hebt.

Vaccinaties: Hieronder staat wat de GGD adviseerde bij het te perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Bovendien is de vraag wat je nodig hebt afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom ALTIJD contact op met je huisarts of de GGD. Voor laatste algemene informatie kun je ook de vaccinatielijn bellen: 0900-9584. Wij geven telefonisch geen verdere informatie. Vaccinaties worden voor gewone reizen naar Japan momenteel niet geadviseerd.

Vaccineren bij je thuis!: Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten (alleen mogelijk in Nederland). Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Als je minstens 4 weken voor vertrek online contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Belgen kunnen voor informatie over vaccinaties kijken op wanda.be.

Nog enkele adviezen voor een prettige verblijf: Gun je lichaam en geest de tijd om zich rustig aan te passen aan de nieuwe tijdzone en locatie. Vermijd spanningen, plan niet meteen van alles. Doe het de eerste dag in ieder geval kalm aan. Als je goed uitgerust bent, kun je alle nieuwe indrukken het beste verwerken en heb je genoeg energie om veel te doen.