Reiszoeker

Reizen naar Nicaragua

Eten en drinken Nicaragua

Eten: De Nicaraguaanse keuken is simpel en ongecompliceerd. Het heeft vergelijkbare ingrediënten als de Mexicaanse keuken, zoals bonen, rijst, maïs, kaas, (bak)banaan en tortillas, maar dan zonder de kruiden en diversiteit. Vegetariërs hoeven geen problemen te ondervinden, vooral niet op het platteland, waar vlees sowieso een luxeproduct is. Je kunt het beste niet zeggen dat je vegetarisch bent, omdat het woord nogal voor verwarring zorgt en vragen oproept. Geef gewoon aan dat je niet graag vlees eet en ze de moeite (en het geld) kunnen besparen.

Pollo (kip) is heel populair onder de Nicaraguanen en dat kan je dan ook in allerlei vormen eten (gefrituurd, in de soep, gepaneerd, gegrild). Beroemde Nicaraguaanse gerechten zijn de overheerlijke nacatamales (maïsmeelballetjes gevuld met vlees, groente en rijst gekookt in bananenblad), gallo pinto, Indio Viejo (moes van rundvlees, maïsmeel en groente), cuajada (witte boerenkaas), vigorón (varkensvlees met yucca en koolsla, geserveerd op bananenblad). Kleine hapjes zoals tostones (dikke, gefrituurde groene bakbananen), tajadas (knapperige dunne chips van groene banaan), maduro (rijpe, zoete bakbanaan) en tortilla con queso (tortilla met kaas) zijn ook zeer aan te raden. Aan de kust eet men vooral vis. In dit gebied wordt het voedsel anders bereid dan in de rest van het land. Gerechten zijn pittiger en rijst wordt vaak gekookt in kokosmelk in plaats van water.

Restaurants: De goedkoopste manier om uit eten te gaan in Nicaragua is de comedor of cafetín, die je op elke markt en in elk stadspark kunt vinden. Ze serveren een vast menu (comida corriente) van bijvoorbeeld gallo pinto, witte koolsalade, witte kaas en een keus uit gebakken ei, vlees en soms vis. Een andere, goedkope manier om aan eten te komen is de fritanga, die tegen de avond op een straathoek uit de grond komt schieten en de geur van gefrituurd vlees over de straten verspreidt. Meer elegante Nicaraguaanse restaurants bieden allemaal eenzelfde soort keus aan gerechten, zoals verschillende soorten vlees, vis, salades en groenten.

Drinken: Nicaragua’s nationale drank en trots is hun Flor de Caña, ofwel rum. De zeven jaar oude Gran Reserva is het beste van het beste. Andere varianten, zoals Ron extra lite, zijn goedkoper maar smaken ook zeer goed. Nicaraguanen drinken de rum veelal met cola, ijs en limoensap. Naast rum wordt er ook veel bier gedronken, de bekendste merken zijn Toña, Victoria, Brava en de duurdere Premium. Wijnliefhebbers moeten hun toevlucht zoeken in de supermarkt, waar een kleine selectie wijn te koop is (relatief duur). Naast de gebruikelijke gaseosas (priklimonade zoals Coca Cola en Fanta of Rojita), kan de dorst gelest worden met overheerlijke refrescos (verse vruchtensappen) of batidos (soort van milkshakes). Water uit de kraan kun je beter niet drinken, overal is flessen drinkwater te koop.

Fruit: De verkrijgbaarheid van fruit is afhankelijk van het seizoen: Sinaasappels, bananen en ananassen zijn de meest verkochte fruitsoorten, maar er zijn ook meer exotische vruchten. Om er een paar te noemen: chirimoy, carambola, granadilla (een soort granaatappel), guave, guayaba, cas (een passievrucht) en papaja. Heerlijk zijn de jugos naturales of vruchtensappen die hiervan worden gemaakt.