Reiszoeker

Reizen naar Nicaragua

Gezondheid Nicaragua

Wie in Midden-Amerika met enige aandacht voor hygiëne en huidverzorging op reis gaat, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgen een aantal zaken waar op gelet moet worden.

Eten en drinken: Leidingwater is niet geschikt voor de consumptie. Mineraalwater is overal te koop. Als je een drankje bestelt vraag dan of de ijsklontjes van 'agua purificada' zijn gemaakt, zodat je geen risico loopt op eventuele ziektekiemen die in gewoon leidingwater kunnen zitten. In kleine eettentjes kun je beter geen van tevoren geschilde vruchten of salades eten. Eet bij voorkeur in drukke restaurants. De mensen eten er niet voor niets en de omloopsnelheid van het bereide eten is hoog. Was je handen goed voor je gaat eten en houd je vingernagels goed kort.

Huidverzorging: De tropische zon is fel en vaak een belangrijke oorzaak van problemen. Je verbrandt of loopt een zonnesteek sneller op dan je denkt. Mijd daarom de zon op de heetste uren van de dag, draag een hoofddeksel of neem een paraplu mee wanneer je gaat wandelen (net als de lokale bevolking) en gebruik een goede zonnebrandcrème. Drink veel, door de hitte verlies je grote hoeveelheden vocht. Nog een opmerking over huidverzorging; maak er een gewoonte van om elk wondje, hoe klein ook, te behandelen met iets als jodium. Infecties zijn in de tropen snel opgelopen en vaak hardnekkig.

Diarree: Het meest voorkomende gezondheidsprobleem naast verbranding, is diarree. Vakantiegangers worden er vaak door getroffen als ze er net een paar dagen zijn. In de meeste gevallen gaat het om een volstrekt onschuldig verschijnsel dat wordt veroorzaakt door verandering in voedingsgewoonten, de hitte of door onschuldige bacteriën, waar je lichaam snel afweer tegen opbouwt. Het belangrijkste risico is de kans op uitdroging, vooral bij kinderen. Uitdroging betekent dat het lichaam meer vocht, zouten en glucose verliest dan het binnenkrijgt. Een gevoel van lusteloosheid en slapte is het gevolg. Dit is te voorkomen door water met een O.R.S.-oplossing te drinken. Deze zakjes, die in Nederland en België bij de apotheek te krijgen zijn, bevatten alle mineralen en suikers die het lichaam verliest bij diarree. In plaats van deze oplossing kunnen ook frisdranken zonder koolzuur en stevig gezouten bouillon gedronken worden. Als de diarree gepaard gaat met flinke koorts, bloed in de ontlasting of hevige braakneigingen, dan is het verstandig een arts te raadplegen. Als de diarree meer dan enkele dagen aanhoudt zonder bovengenoemde bijverschijnselen of als je moet reizen, dan kun je een paar maal het medicijn Imodium innemen. Dit is een opiumachtig preparaat dat de darmen gedurende een aantal uren volledig stillegt.

Insectenbeten: Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Centraal-Amerika, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. Muggen die malaria over kunnen brengen steken na zonsondergang en voor zonsopgang. Draag 's avonds een lange broek en een goed afsluitend T-shirt met lange mouwen. DEET of andere insectenafwerende middelen hebben effect, maar verwacht er geen wonderen van.

Prickly heat: Dit is een ontsteking van de poriën die door overmatige transpiratie ontstaat. Het komt veel voor en is onschuldig, maar lastig. De huid wordt plaatselijk rood en geïrriteerd. Vooral de plaatsen waar de huid tegen elkaar komt, zoals oksels en dijen, zijn bevattelijk. De symptomen zullen minder worden als je enkele malen per dag koud doucht (geen zeep) en je goed afdroogt. Talkpoeder op de aangewezen plaatsen kan helpen. Slaap bij vochtige hitte niet met een laken, maar met een katoenen shirt. Als je er veel last van hebt, kun je het beste een paar nachten een kamer met airconditioning nemen.

Reisapotheek: Een kleine reisapotheek voor de tropen zou kunnen zijn: pleisters, verband, watten, schaartje, thermometer, jodium, pijnstillers, malariatabletten, O.R.S.-zakjes, Imodium, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET en een jeukverzachtende stift of zalf.

Medicijnen: Gebruik je essentiële medicijnen, neem dan een dubbele voorraad mee en berg dit gescheiden op, zodat je een reservevoorraad hebt. Vraag je apotheek een KNMP-reisdocument (medisch paspoort) voor je op te stellen. Hierin staan de omschrijvingen en de exacte samenstelling en dosering vermeld van de medicijnen die je gebruikt. Houd dit document èn je medicijnen in je handbagage. Lijd je aan een chronische ziekte, vraag dan je huisarts voor een verklaring van je aandoening en de medische behandeling in het Engels.

Vaccinaties: Hieronder staat wat de GGD adviseerde bij het schrijven van dit informatiepakket. Deze informatie kan veranderen. Bovendien is de vraag wat je nodig hebt afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom tijdig (minimaal vier weken voor vertrek) contact op met je huisarts of de GGD. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven. Het totaalpakket voor Midden-Amerika is: DTP, Hepatitis-A en malariaprofylaxe. Er zijn geen verplichte vaccinaties, behalve wanneer men maximaal veertien dagen voor aankomst in Midden-Amerika in een gebied is geweest waar gele koorts heerst.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Als je minstens 4 weken voor vertrek online contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Nog enkele adviezen voor een prettig verblijf: Gun je lichaam en geest de tijd om zich rustig aan te passen aan de nieuwe tijdzone en locatie. Vermijd spanningen, plan niet meteen van alles. Doe het de eerste dag in ieder geval kalm aan. Vroeg opstaan is een goede gewoonte; in warme landen is de ochtendtemperatuur vaak het aangenaamst. Daarbij zijn de mensen in het land dat je bezoekt het zelf ook gewend om vroeg op te staan. Als je je aanpast aan hun ritme, zie je het meest van het land. Als je goed uitgerust bent, kun je alle nieuwe indrukken etc. het beste verwerken en heb je genoeg energie om veel te doen. Een reis naar de tropen vereist een fysieke en psychologische aanpassing, die alleen goed verloopt als je uitgerust op reis gaat.