Reiszoeker

Reizen naar Nicaragua

Landschap Nicaragua

Nicaragua ligt ingeklemd tussen de Grote Oceaan in het westen en de Caribische Zee in het oosten. Het grenst in het noorden aan Honduras en in het zuiden aan Costa Rica. Met een oppervlakte van 129.494 km² is Nicaragua het grootste land van Midden-Amerika. De drie belangrijkste regio's zijn het laagland aan de Grote Oceaan met bijna veertig vulkanen, het centrale bergmassief dat bijna tot aan de grens met Costa Rica reikt, en de laaglanden aan de Caribische zee, een dunbevolkt gebied met veel tropisch regenwoud. De hoogste berg is de Pico Mogotón (2107 m). In het zuidwesten liggen twee grote meren; Lago de Managua en Lago de Nicaragua (148 km lang en 55 km breed), tevens het grootste meer in Midden-Amerika.

Nicaragua is één van de armste, maar tevens mooiste landen in de regio. Het land heeft de laatste decennia veel te kampen gehad met rampen en oorlogen. Begin jaren zeventig werd vooral de hoofdstad Managua getroffen door een zware aardbeving die aan duizenden mensen het leven heeft gekost. De schade is nog steeds zichtbaar in de oude kathedraal van Managua. Hierna heeft er een bloedige burgeroorlog gewoed tussen de Contra's en de Sandinisten. Sinds 1990 is de strijdbijl begraven en gaat het langzaam weer de goede kant op. In 1996 was Nicaragua de sterkst groeiende economie van Midden-Amerika, met een netto economische groei van 5,5 procent. De Orkaan Mitch maakte in 1998 een abrupt einde aan de voortgang die in de jaren daarvoor was geboek. Het verwoestte niet alleen de hele infrastructuur, maar ook de hoop die mensen hadden opgebouwd. De laatste jaren wordt Nicaragua regelmatig geteisterd door natuurrampen zoals droogte of overmatige regenval. Dat alles heeft grote invloed op de economie van het land. Er bestaan grote inkomensverschillen en stabiliteit is ver te zoeken, waardoor de economie en daarmee de bevolking zeer kwetsbaar is voor veranderingen. Echter, de overheidsinvesteringen in sectoren als onderwijs en gezondheidszorg stijgen gestaag en het lijkt langzaam maar zeker weer beter te gaan met Nicaragua. De economie wordt bijna geheel gedragen door de export van landbouwproducten. Daarbij gaat het vooral om koffie, fruit en suikerrietproducten en vlees. Ook tabak, meloenen en uien worden tegenwoordig geëxporteerd.

Managua is de hoofdstad van het land. Het heeft geen eigen gezicht, omdat men niet de middelen had om het centrum na de aardbeving opnieuw op te bouwen. Granada is het meest authentieke stadje dat het land rijk is. Het ligt aan het grote meer van Nicaragua, waarin zich honderden eilandjes bevinden. Verder wordt het beeld van Nicaragua bepaald door een groot aantal nog actieve vulkanen, waarvan de Masaya-vulkaan de mooiste is. De meeste Nicaraguanen (van Spaans-Indiaanse afkomst) wonen in Centraal- en West-Nicaragua. In het oostelijke kustgebied wonen nog steeds zeer veel Indianenstammen. Dit gebied is nog zeer primitief en zeer slecht bereikbaar. Dieren die je kunt tegenkomen in dit land zijn o.a.: jaguars, krokodillen, navelzwijnen, papegaaien, pelikanen en poema's.