Veelgestelde vragen over Armenië

 1. Heb ik een visum nodig voor Armenië?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Armenië?
 4. Wat is de beste reistijd voor Armenië?
 5. Hoe overnachten we in Armenië?
 6. Hoe reizen we in Armenië?
 7. Is er Wifi in Armenië?
 8. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Armenië?
 9. Heb ik een wereldstekker nodig?
 10. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Armenië?
 11. Kan ik pinnen in Armenië?
 12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Armenie ?
 13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 14. Kan ik mijn reis verlengen?
 15. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 16. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Armenië?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort of ID-kaart en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) om na te gaan wat de vereisten voor reisdocumenten zijn en om hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Heb ik inentingen nodig voor Armenië?
Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
4. Wat is de beste reistijd voor Armenië?
De meest geschikte reistijd voor Armenië loopt van mei t/m juni in het voorjaar en september t/m oktober in het najaar. De seizoenen zijn vergelijkbaar met Nederland en België, maar in de zomer kan het er flink warm worden. Daarnaast kan het in de winter in Armenië erg koud worden.
5. Hoe overnachten we in Armenië?
Tijdens de rondreis overnacht je in middenklasse hotels op basis van logies en ontbijt. In Dilijan verblijf je op basis van logies en ontbijt;in een guesthouse met gedeelde faciliteiten.

Het geplande hotel in Yerevan beschikt over een zwembad, waar het met name in de zomermaanden aangenaam verpozen is. In uitzonderlijke gevallen zal uitgeweken worden naar een hotel zonder zwembad.

Per reis vind je onder het tabblad 'Praktisch' onder het kopje 'Accommodatie en transport' meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad 'Accommodaties' kun je foto's zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.
6. Hoe reizen we in Armenië?
Afhankelijk van de groepsgrootte, leg je deze reis af met een privé (mini)bus.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Armenië vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
7. Is er Wifi in Armenië?
In Yerevan hebben alle hotels Wifi in de lobby en heel soms ook in de kamers. Restaurants in Yerevan hebben vaak ook Wifi. Buiten Yerevan is er op sommige plaatsen Wifi.

Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
8. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Armenië?
Informeer bij je provider of er bereik is in Armenië. Je kan ook een lokale simkaart met beltegoed kopen.
9. Heb ik een wereldstekker nodig?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Armenië: http://www.wereldstopcontacten.nl.
10. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Armenië?
Tijdens de wintertijd is het in Armenië 3 uur later dan in Nederland en België. In de zomertijd is het tijdsverschil met Armenië 2 uur.
11. Kan ik pinnen in Armenië?
In de grotere steden van Armenië, zoals Yerevan, Vanadzor en Sevan, kun je lokale valuta opnemen bij geldautomaten met een bankpas met Cirrus- of Maestro-logo. Bij de HSBC Bank in het centrum van Yerevan kun je binnen pinnen, mocht je dit veiliger vinden.

Houd er rekening mee dat de pinautomaten niet altijd werken. Neem daarom ook contante euro’s of US dollars mee.

Indien je geld wilt pinnen in Armenië, dien je het betaalprofiel van je bankpas (tijdelijk) in te stellen op ‘Wereld’. Belgische banken rekenen Armenië bij Europa. Belgische reiziger kunnen hun bankpas in Armenië dus standaard onbeperkt gebruiken.
12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Armenie ?
Eten en drinken is heel belangrijk voor Armeniërs. De Armeense keuken is rijk aan verse producten en biedt ook vegetariërs een grote variatie. Er wordt vooral veel lams- en rundvlees gegeten en overal kun je khorovats (gebarbecues vlees of vis) bestellen, maar auberginegerechten, noten, kaas, fruit en vers brood zijn ook altijd verkrijgbaar. In de Armeense keuken vind je ook veel Libanese en Turkse invloeden terug.

Meer informatie over eten en drinken in Armenië vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus.
14. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
15. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
16. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen