Veelgestelde vragen over Zuid-Afrika

 1. Heb ik bereik met m'n mobiele telefoon?
 2. Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika?
 3. Heb ik inentingen nodig voor mijn Zuid-Afrika rondreis?
 4. Hoe zijn de voorzieningen op de campings in Zuid Afrika?
 5. Hoe zwaar is de reis door Zuid-Afrika?
 6. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Zuid-Afrika?
 7. Is er internet of wifi aanwezig in Zuid Afrika ?
 8. Kan ik mijn Zuid-Afrika reis verlengen?
 9. Kan mijn elektronische apparatuur opgeladen worden?
 10. Moet ik een klamboe meenemen?
 11. Moet ik op de kampeerreizen een matje meenemen?
 12. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 13. Wat is de beste periode in Zuid-Afrika om het wild te zien?
 14. Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?
 15. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk-Afrika?
 16. Welke vervoersmiddelen gebruiken we en welke tas neem ik dan mee? ?
 17. Zijn de excursies inbegrepen?

1. Heb ik bereik met m'n mobiele telefoon?
Je zult regelmatig wel bereik hebben, zeker in de stedelijke/bewoonde gebieden. Vraag na bij je telefoonprovider of je toestel geschikt is voor de landen waar je naar toe gaat.
2. Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
3. Heb ik inentingen nodig voor mijn Zuid-Afrika rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe zijn de voorzieningen op de campings in Zuid Afrika?
De voorzieningen op de campings in Zuid Afrika en Zuidelijk Afrika (Namibie, Botswana en Zimbabwe) zijn overwegend goed. De campings zijn ruim opgezet en de sanitaire voorzieningen zijn goed. Sommige campings zijn zelfs voorzien van een zwembad, een winkeltje en een bar/restaurant. Het kan soms voorkomen dat er geen warm water aanwezig is voor de douches.
5. Hoe zwaar is de reis door Zuid-Afrika?
De reizen zijn voor iedereen met een normale conditie en flexibele instelling goed te doen. Hou er wel rekening mee dat de reisdagen soms lang zijn. 
6. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Zuid-Afrika?
In onze zomer (winter in Zuid-Afrika) is er geen tijdverschil, in onze winter (zomer in Zuid-Afrika) is het 1 uur later in Zuid-Afrika.
7. Is er internet of wifi aanwezig in Zuid Afrika ?
Vaak beschikken de campings over Wifi in de receptie. In de Nationale Parken is er geen internet of wifi beschikbaar.
8. Kan ik mijn Zuid-Afrika reis verlengen?
Afhankelijk van de vluchtbeschikbaarheid is het inderdaad mogelijk je reis te verlengen. Voor de wijzing wordt € 50 per boeking in rekening gebracht (en de eventuele meerkosten voor de vlucht). Als je een vluchtverlenging wilt, dien je dit al bij je boeking/op het boekingsformulier door te geven. We zoeken je wensen uit en komen er zsm op terug. Ben je niet akkoord met ons aanbod dan zit je niet aan de boeking vast en zullen we deze kosteloos annuleren. Pas als je akkoord bent met ons voorstel zullen we je boeking bevestigen

9. Kan mijn elektronische apparatuur opgeladen worden?
Ja, je hebt een speciale stekker nodig (een drie-pin stekker); deze kun je makkelijk verkrijgen in Zuid Afrika. Op de campings is ook elektriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden. In enkele trucks is het ook mogelijk om via een USB kabel je apparatuur op te laden.
10. Moet ik een klamboe meenemen?
Nee, een klamboe is niet nodig. De tenten zijn voorzien van gaas.
11. Moet ik op de kampeerreizen een matje meenemen?
Tenten en slaapmatjes zijn standaard aanwezig in de truck. Zelf moet je zorgen voor een slaapzak en evt. een hoofdkussentje. Ook een zaklamp is noodzakelijk. Het beste kun je kiezen voor een hoofdlamp.
12. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
De lokale reisbegeleiders spreken Engels en/of Afrikaans.
13. Wat is de beste periode in Zuid-Afrika om het wild te zien?
Het hele jaar door zie je veel wild in de parken. Maar in de winterperiode (juni t/m augustus) is de vegetatie in de parken schaars, waardoor het wild wat makkelijker te zien is. In het Zuid-Afrikaanse voorjaar en hun zomermaanden worden veel jonge dieren geboren.
14. Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?
Zuid-Afrika is het hele jaar door goed te bereizen en is over het algemeen mild en zonnig. Het land heeft het hoogste aantal zonuren ter wereld. De temperaturen zijn echter zelden te hoog. Dit komt doordat het land voor ongeveer driekwart door zee omgeven wordt, waardoor koele oceaanlucht de hitte van de zon vermindert. Aangezien het land ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen tegengesteld met die van Europa. Wanneer het bij ons dus zomer is, is het in Zuid-Afrika winter. De meeste regen valt in hun zomermaanden, maar er is zelden sprake van langdurig aanhoudende regen. Regen en sneeuw zijn in hun wintermaanden vrij normaal in de Western Cape, Eastern Cape, Drakensbergen & Lesotho. Breng daarom in deze periode (juni, juli, augustus) voldoende warme kleren en een regenjas mee.
15. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk-Afrika?

Hieronder een overzicht van alle reizen die beginnen in Zuid-Afrika.

 

Let op, kies dus de juiste omschrijving uit die bij je gekozen reis past.

 

>> Ga je alléén naar het land Zuid-Afrika :

 • Haal geld uit de geldautomaat ter plaatse en neem wat euro’s mee als reservegeld (daar kan je niet mee betalen maar wel omwisselen naar lokale valuta). Een creditcard als betaalmiddel is regelmatig mogelijk.

 • De optionele excursies betaal je in Zuidafrikaanse Rand.

 • Een visum is niet nodig als je de NL of BE nationaliteit hebt.

>> Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië Botswana Zimbabwe Zambia) :

 • Haal zoveel mogelijk Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kan ook in de overige landen betalen met Zuidafrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in US dollars en deze moet je van te voren meenemen (deze kun je pinnen op Schiphol).

 • Excursies betaal je in USD dollars (Botswana en Zimbabwe) of Zuid-Afrikaanse randen (Zuid-Afrika en Namibië). Sommige excursies zijn te betalen met creditcard.

 • Als je de NL of de BE nationaliteit hebt, dan betaal je de visa voor Zimbabwe en Zambia ter plaatse in US-dollars. Voor Namibië en Botswana is geen visum nodig.

>> Ga je naar Mozambique Malawi en Zambia :

 • In Zuid-Afrika kan je Zuidafrikaanse Randen (ZAR) uit de geldautomaat halen en US- Dollars meenemen vanuit Nederland.

 • De excursies betaal je in de lokale valuta.

 • Als je de NL of BE nationaliteit hebt: De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in US-dollars. Voor

  Mozambique raden we je aan om het vooraf te regelen.

 

16. Welke vervoersmiddelen gebruiken we en welke tas neem ik dan mee? ?

Op de reispagina bij ‘meer reisinformatie’ en vervolgens ‘accommodatie en vervoer’, kan je opzoeken welk vervoermiddel er bij jouw reis van toepassing is.

Over de truck:

1. Achterin de truck zijn bagagevakken (lockers). De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79 cm. De reistas/ rugzak moet aan deze maten voldoen. Een tas op wielen kan overigens prima zijn, mits het binnen de afmetingen past! Een koffer past dus niet.
2. De truck is voorzien van 'busstoelen'. Hoewel de stoelen níet verstelbaar zijn, zitten ze comfortabel.
3. In de truck zijn aanwezig: kampeerstoeltjes, een tafel, benodigd keuken- en kampeermateriaal.
4. In steeds meer trucks is het mogelijk om je electrische apparatuur op te laden via een USB-port. Dit is nog niet in alle trucks het geval, maar neem zeker USB opladers mee. 

17. Zijn de excursies inbegrepen?
Nee, optionele excursies zijn niet inbegrepen en kunnen via de reisbegeleider ter plaatse geregeld worden.

In Zuid Afrika kunnen de excursies alleen in Zuidafrikaanse Randen betaald worden.

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.