Veelgestelde vragen over Vietnam

 1. Heb ik een visum voor Vietnam nodig?
 2. Heb ik een wereldstekker nodig in Vietnam?
 3. Heb je een matje of slaapzak nodig voor de optionele trekking in Sapa?
 4. Hoe zwaar is de trekking door de bergen in Sapa tijdens de 3 weekse Vietnam reis?
 5. Is er Wifi in Vietnam ?
 6. Kan er vegetarisch gegeten worden in Vietnam?
 7. Kan ik mijn Vietnam reis met een aantal dagen verlengen?
 8. Kan ik pinnen in Vietnam tijdens deze reis?
 9. Moet ik een klamboe meenemen naar Vietnam?
 10. Wat is de ideale reistijd voor Vietnam?
 11. Wat is handig om mee te nemen naar Vietnam?
 12. Welke vaccinaties voor Vietnam heb ik nodig voor deze reis?

1. Heb ik een visum voor Vietnam nodig?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
 
3. Heb je een matje of slaapzak nodig voor de optionele trekking in Sapa?
Tijdens de trekking heb je geen matje of slaapzak nodig, aangezien je bij lokale mensen thuis slaapt. Bij hen zijn bedden/matrassen en dekens aanwezig. Wel raden wij aan om een gewoon laken of lakenzak mee te nemen.
In Vietnam zelf kun je op elke hoek van de straat goedkoop een zijden lakenzak kopen.
4. Hoe zwaar is de trekking door de bergen in Sapa tijdens de 3 weekse Vietnam reis?
De trekking is goed te doen als je gezond bent èn van wandelen houdt. De omstandigheden zijn primitief, maar dit is een unieke ervaring die je Vietnamreis extra betekenis zal geven. De eerste dag loop je zo'n 14 km (circa 7 uur) langs dorpjes van Zwarte Hmong en Rode Zao. De panorama's zijn soms spectaculair. Je overnacht bij een familie die behoort tot de Rode Zao in het dorpje Kim Ngan. (Je hoofdbagage kan worden achtergelaten in Sapa. Die wordt op de laatste dag van de trekking naar Lao Cai gebracht). De tweede dag is een jeep beschikbaar om mensen op te pikken die te vermoeid zijn om verder te lopen. Uiteraard is de tocht zwaarder als het net geregend heeft en de paadjes nat en glibberig zijn. Gelukkig lopen er vaak vrouwen uit het dorp met je mee, die je kunnen helpen bij glibberige paadjes.Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van je reis.
5. Is er Wifi in Vietnam ?
Wifi is bijna overal beschikbaar in Vietnam en is op de meeste plekken gratis.
6. Kan er vegetarisch gegeten worden in Vietnam?
Je kunt in Vietnam ook vegetarisch eten, maar verwacht dan geen hoogstandjes. Toy an chay betekent 'ik ben vegetariër'. Lekker zijn bamboesoep, gebakken paddestoelen of vegetarische soep (s-p rau). Verder kun je overal schotels bestellen met alleen roergebakken groentes en uiteraard de welbekende loempiaatjes met groenten.
7. Kan ik mijn Vietnam reis met een aantal dagen verlengen?

Het is inderdaad mogelijk om een verlenging te boeken.

Je kunt bij je boeking een vluchtverlenging aanvragen door op het boekingsformulier de gewenste terugvluchtdatum in te vullen. Deze terugvlucht is in eerste instantie op aanvraag. De kosten voor een vluchtverlenging zijn €50,- per dossier, tenzij de luchtvaartmaatschappij daar extra kosten op berekend (als je bijvoorbeeld alleen nog in een hogere boekingsklasse kunt reizen). In geval er meerkosten zijn, zullen deze aan onze reizigers worden doorberekend (uiteraard pas nadat daar overleg met de betreffende reizigers over is geweest).
8. Kan ik pinnen in Vietnam tijdens deze reis?

Pinnen is bijna overal mogelijk ( let op dat je je bankpas op Werelddekking zet )  afhankelijk van automaat wordt ofwel geen kosten gerekend, of 20.000 dong = 1 euro. Maximaal te pinnen bedrag is dan 2 milj. dong = 100 euro.Uiteraard kun je ook Euro's meenemen deze, worden overal geaccepteerd, tot in de kleinste steden toe. Euro's kun je wisselen bij banken, erkende geldwisselaars en bij enkele hotels, tegen meestal ongeveer dezelfde koers.Creditcards zijn (nog) geen algemeen aanvaard betaalmiddel in Vietnam. Buiten Ho Chi Minh City en Hanoi kun je er weinig mee doen. Je kunt wel geld opnemen bij een bank of moneychanger met je creditkaart.

9. Moet ik een klamboe meenemen naar Vietnam?
Je kunt overwegen een klamboe mee te nemen, maar dit is niet verplicht. Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Vietnam, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. In sommige hotels worden op aanvraag muskietennetten verstrekt, of elektrische muggenverdrijvers op je kamer geplaatst. Effectief is ook de zogenaamde 'mosquito-coil', een groene spiraalvormige wierook die de muggen ongeveer acht uur op een afstand houdt. Als je erom vraagt wordt zo'n 'coil' onder je tafel in een restaurant gezet. Ook zijn deze coils alom in Vietnam te koop.
10. Wat is de ideale reistijd voor Vietnam?
Er zijn geen goede of slechte seizoenen om Vietnam te bezoeken. In Vietnam heersen verschillende klimaten, wat verklaarbaar is door de langgerekte vorm van het land, waardoor het altijd wel ergens mooi en altijd wel ergens slecht weer is.
Zorg altijd voor verschillende soorten kleding, zodat je op alle weertypes bent voorbereid.
Qua temperatuur is het vrij constant ( zo rond de 25 graden ) alleen in het Noorden van Vietnam ( het Sapa gedeelte ) kan het wat koeler zijn.
11. Wat is handig om mee te nemen naar Vietnam?

Neem niet teveel bagage mee. Met name kleding kun je altijd goedkoop ter plekke aanschaffen. Neem voor het bezoek aan Vietnam een paar goede, ingelopen wandelschoenen (aan te raden voor de trektocht in Sapa ) en een paar slippers mee.

Het liefst hebben we het als je een weekendtas of een frameloze rugzak meeneemt omdat deze makkelijk te vervoeren is. Een harde koffer is een minder handig in de nachttrein naar Hanoi. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel gebruiken, die je onder je kleding kunt dragen.

Regenkleding komt van pas tijdens de natte moesson. Een regenponcho of cape is daarom handig (maar in Vietnam zijn ze ook alom te koop).

In de nachttrein wordt de hele avond heet water geschonken, het is daarom handig een eigen beker mee te nemen voor je koffie, thee of noodlesoep.
Ook een lakenzak is fijn voor in de nachttrein, deze zijn ook overal in Vietnam voor een prikkie te koop. 

12. Welke vaccinaties voor Vietnam heb ik nodig voor deze reis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.