Veelgestelde vragen over Vietnam

 1. Heb ik een visum voor Vietnam nodig?
 2. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 3. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 4. Welke vaccinaties voor Vietnam heb ik nodig voor deze reis?
 5. Hoe overnachten we in Vietnam?
 6. Moet ik een klamboe meenemen naar Vietnam?
 7. Heb je een matje of slaapzak nodig voor de optionele trekking in Sapa?
 8. Is er Wifi in Vietnam ?
 9. Hoe reizen we in Vietnam?
 10. Heb ik een wereldstekker nodig in Vietnam?
 11. Wat is het tijdsverschil in Vietnam?
 12. Wat is de ideale reistijd voor Vietnam?
 13. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 14. Kan ik pinnen in Vietnam tijdens deze reis?
 15. Hoe zwaar is de trekking door de bergen in Sapa tijdens de 3 weekse Vietnam reis?
 16. Wat is handig om mee te nemen naar Vietnam?
 17. Kan ik mijn Vietnam reis met een aantal dagen verlengen?
 18. Kan er vegetarisch gegeten worden in Vietnam?

1. Heb ik een visum voor Vietnam nodig?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bageruimte in de bus.
3. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Vietnam via onze partner, het visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket. www.shoestring.visumloket.nl

Wij raden je aan 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.
4. Welke vaccinaties voor Vietnam heb ik nodig voor deze reis?
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
5. Hoe overnachten we in Vietnam?
Tijdens de rondreis overnachten we in middenklasse hotels en guesthouses in tweepersoonskamers, met eigen badkamer. De overnachting, in een slaapzaal, tijdens de optionele trektocht in Sapa is erg eenvoudig. Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
6. Moet ik een klamboe meenemen naar Vietnam?
Je kunt overwegen een klamboe mee te nemen, maar dit is niet verplicht. Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Vietnam, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. In sommige hotels worden op aanvraag muskietennetten verstrekt, of elektrische muggenverdrijvers op je kamer geplaatst. Effectief is ook de zogenaamde 'mosquito-coil', een groene spiraalvormige wierook die de muggen ongeveer acht uur op een afstand houdt. Als je erom vraagt wordt zo'n 'coil' onder je tafel in een restaurant gezet. Ook zijn deze coils alom in Vietnam te koop.
7. Heb je een matje of slaapzak nodig voor de optionele trekking in Sapa?
Tijdens de trekking heb je geen matje of slaapzak nodig, aangezien je bij lokale mensen thuis slaapt. Bij hen zijn bedden/matrassen en dekens aanwezig. Wel raden wij aan om een gewoon laken of lakenzak mee te nemen. Ook kun je in Vietnam op elke hoek van de straat goedkoop een zijden lakenzak kopen.
8. Is er Wifi in Vietnam ?
Wifi is bijna overal beschikbaar in Vietnam en is op de meeste plekken gratis. Onder het tabblad 'Accommodaties' kun je per hotel terugvinden of er Wifi beschikbaar is.
9. Hoe reizen we in Vietnam?
Tijdens onze Vietnam reizen hebben we de beschikking over een goede eigen airconditioned (mini)bus, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur. De transfers van en naar het vliegveld zijn inbegrepen. Eventuele extra vervoerskosten bij optionele excursies zijn niet inbegrepen. Op 'vrije dagen' is de bus in principe niet beschikbaar. Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Vietnam vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
10. Heb ik een wereldstekker nodig in Vietnam?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt: www.wereldstopcontacten.nl
11. Wat is het tijdsverschil in Vietnam?
Tijdens onze zomertijd is het in Vietnam 5 uur later en tijdens onze wintertijd is het in Vietnam 6 uur later.
12. Wat is de ideale reistijd voor Vietnam?
Er zijn geen goede of slechte seizoenen om Vietnam te bezoeken. In Vietnam heersen verschillende klimaten, wat verklaarbaar is door de langgerekte vorm van het land, waardoor het altijd wel ergens mooi en altijd wel ergens slecht weer is. Zorg altijd voor verschillende soorten kleding, zodat je op alle weertypes bent voorbereid. Qua temperatuur is het vrij constant, rond de 25 graden, alleen in het Noorden van Vietnam, in het Sapa gedeelte, kan het wat koeler zijn.
13. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
14. Kan ik pinnen in Vietnam tijdens deze reis?
Pinnen is bijna overal mogelijk (let op dat je je bankpas op 'Werelddekking' zet) afhankelijk van automaat wordt ofwel geen kosten gerekend, of 20.000 dong = 1 euro. Maximaal te pinnen bedrag is dan 2 milj. dong = 100 euro. Uiteraard kun je ook Euro's meenemen deze kun je wisselen bij banken, erkende geldwisselaars en bij enkele hotels, tegen meestal ongeveer dezelfde koers. Creditcards zijn niet altijd bruikbaar in Vietnam. Buiten Ho Chi Minh City en Hanoi kun je er weinig mee doen. Je kunt wel geld opnemen bij een bank of moneychanger met je creditkaart.
15. Hoe zwaar is de trekking door de bergen in Sapa tijdens de 3 weekse Vietnam reis?
De trekking is goed te doen als je gezond bent èn van wandelen houdt. De omstandigheden zijn primitief, maar dit is een unieke ervaring die je Vietnamreis extra betekenis zal geven. De eerste dag loop je zo'n 14 km (circa 7 uur) langs dorpjes van Zwarte Hmong en Rode Zao. De panorama's zijn soms spectaculair. Je overnacht bij een familie die behoort tot de Rode Zao in het dorpje Kim Ngan. Je hoofdbagage kan worden achtergelaten in Sapa, deze wordt op de laatste dag van de trekking naar Lao Cai gebracht. De tweede dag is een jeep beschikbaar om mensen op te pikken die te vermoeid zijn om verder te lopen. Uiteraard is de tocht zwaarder als het net geregend heeft en de paadjes nat en glibberig zijn. Gelukkig lopen er vaak vrouwen uit het dorp met je mee, die je kunnen helpen bij glibberige paadjes.Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van je reis.
16. Wat is handig om mee te nemen naar Vietnam?
Neem niet teveel bagage mee. Met name kleding kun je altijd goedkoop ter plekke aanschaffen. Neem voor het bezoek aan Vietnam een paar goede, ingelopen wandelschoenen (aan te raden voor de trektocht in Sapa) en een paar slippers mee.

Het liefst hebben we het als je een weekendtas of een frameloze rugzak meeneemt omdat deze makkelijk te vervoeren is. Een harde koffer is een minder handig in de nachttrein naar Hanoi. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel gebruiken, die je onder je kleding kunt dragen.

Regenkleding komt van pas tijdens de natte moesson. Een regenponcho of cape is daarom handig, maar deze kun je ook ter plaatse kopen.

In de nachttrein wordt de hele avond heet water geschonken, het is daarom handig een eigen beker mee te nemen voor je koffie, thee of noodlesoep.
Ook een lakenzak is fijn voor in de nachttrein, deze zijn ook overal in Vietnam voor een prikkie te koop.
17. Kan ik mijn Vietnam reis met een aantal dagen verlengen?
Het is mogelijk om je reis naar Vietnam te verlengen. Wij zoeken graag uit wat de mogelijkheden zijn, dit doen we als je het boekingsformulier invult. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij duidelijk aan wat je wensen zijn. Wij gaan dan kijken naar wat de mogelijkheden zijn en zullen je zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel zit je dus niet vast aan de boeking.
18. Kan er vegetarisch gegeten worden in Vietnam?
Je kunt in Vietnam ook vegetarisch eten, maar verwacht dan geen culinaire hoogstandjes. Toy an chay betekent 'ik ben vegetariër'. Lekker zijn bamboesoep, gebakken paddestoelen of vegetarische soep (s-p rau). Verder kun je overal schotels bestellen met alleen roergebakken groentes en uiteraard de welbekende loempiaatjes met groenten.