Veelgestelde vragen over Ecuador

 1. Heb ik een visum nodig voor Ecuador?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Ecuador?
 3. Hoe overnachten we in Ecuador?
 4. Is er Wifi in Ecuador?
 5. Hoe reizen we in Ecuador?
 6. In hoeverre wordt er kennisgemaakt met de lokale bevolking?
 7. Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Ecuador?
 8. Kan ik zwemmen in Ecuador?
 9. Kan ik duiken en snorkelen op de Galapagos Eilanden?
 10. Kan ik walvissen en dolfijnen zien in Ecuador?
 11. Heb ik een wereldstekker nodig?
 12. Wat is het voltage in Ecuador?
 13. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Ecuador?
 14. Wat is de beste resitijd voor Ecuador?
 15. Kan ik pinnen in Ecuador?
 16. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 17. Wat voor kleding moet ik meenemen?

1. Heb ik een visum nodig voor Ecuador?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor Ecuador?
Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900-10 110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
3. Hoe overnachten we in Ecuador?
Tijdens de rondreis overnacht je in eenvoudige, maar comfortabele hotels in tweepersoonskamers met een eigen badkamer. Bij een volle groep kan het voorkomen dat op een aantal plaatsen de kamers met drie of vier personen gedeeld moeten worden. Tijdens de jungletocht slaap je in houten bungalows in tweepersoonskamers, meestal met eigen sanitair. Een éénpersoonskamer is niet (altijd) mogelijk in de jungle en in El Chaupi.

Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
4. Is er Wifi in Ecuador?
Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Bijna alle geplande hotels beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. Er is geen Wifi beschikbaar bij de accommodaties in Guayaquil en Puerto López. Ook in de jungle is geen Wifi.

Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per accommodatie vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
5. Hoe reizen we in Ecuador?
Bij een groep vanaf acht personen zal de gehele reis met privévervoer uitgevoerd worden, behalve het traject Guayaquil-Puerto López v.v. Dit traject wordt uitgevoerd met een comfortabele lokale bus.

Bij een groep van minder dan acht personen zal voor een deel met het openbaar vervoer gereisd worden. Het gaat om de trajecten Otavalo-Chotavallei-Quito, Baños-Amazonewoud-Riobamba, Cuenca-Guayaquil en Guayaquil-Puerto Lpez v.v. Privévervoer is alleen beschikbaar voor de trajecten Quito-Otavalo (dag 1), Quito-El Chaupi-Baños (dag 5-7) en Riobamba-Cuenca (dag 14). Uiteraard zorgt de reisbegeleiding voor de kaartjes voor de openbaar vervoerbussen.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Ecuador vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
6. In hoeverre wordt er kennisgemaakt met de lokale bevolking?
Tijdens de reis is er volop gelegenheid om kennis te maken met de lokale bevolking, vooral op de diverse markten die aangedaan worden.
7. Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Ecuador?
Er is een kleine kans dat je op deze reis last krijgt van één of meerdere symptomen van hoogteziekte (hoofdpijn, misselijk, braken), vooral bij wandelingen of verblijf boven de 3000m. Het is van tevoren niet te voorspellen of je er last van zult krijgen. Ook als je er nooit eerder last van hebt gehad, kan je er nu wel last van krijgen en andersom. Het beste is om het dan rustig aan te doen en veel water en/of cocathee te drinken.
8. Kan ik zwemmen in Ecuador?
Er is een aantal keer gelegenheid om te zwemmen in warmwaterbronnen, onder andere in Baños. Een aantal hotels waar we verblijven heeft een zwembad. In Puerto López zijn stranden waar je kunt zwemmen. Tijdens de optionele Galapagosverlenging zijn voldoende mogelijkheden om te zwemmen en snorkelen.
9. Kan ik duiken en snorkelen op de Galapagos Eilanden?
Op alle boten is snorkeluitrusting te huur of te leen, en het is erg leuk om bijvoorbeeld met zeeleeuwen te snorkelen.

Duiken is mogelijk vanaf een aantal boten. Vraag dit speciaal bij ons aan! Je zult weinig of geen gekleurde vissen zien, maar je kunt bijvoorbeeld wel zwemmen met een school haaien of tussen de zeeleeuwen. Een spectaculaire ervaring!
10. Kan ik walvissen en dolfijnen zien in Ecuador?
Tijdens de optionele excursie naar Isla de la Plata is de kans groot dat je tussen juni en oktober walvissen kunt spotten bij Puerto López.

Voor degenen die de Galapagosverlenging doen: bij de Galapagos Eilanden komen walvissen voor, vooral ten noorden en westen van de eilanden. Met een beetje geluk kun je ze zien tussen juni en oktober. Ook dolfijnen komen voor rond de Galapagos Eilanden. Soms zwemmen ze puur voor de lol een eindje mee met je boot!
11. Heb ik een wereldstekker nodig?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Ecuador: http://www.wereldstopcontacten.nl.
12. Wat is het voltage in Ecuador?
Het voltage in Ecuador is gelijk aan die in de Verenigde Staten, 110 volt en 60 megahertz. We raden aan om een adapter mee te nemen.
13. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Ecuador?
Het is in Ecuador 6 uur vroeger dan in Nederland en België tijdens de wintertijd. In de zomertijd is het tijdsverschil 7 uur met Ecuador. Op de Galapagos Eilanden is het nog één vroeger dan op het vasteland van Ecuador.
14. Wat is de beste resitijd voor Ecuador?
Juli tot en met november is de beste reistijd, maar voor Ecuador geldt eigenlijk dat er geen slechte periode is om te reizen. Dit kan gewoon het hele jaar door. De temperaturen worden eerder bepaald door de hoogte dan door de tijd van het jaar. Is het regentijd aan de kust, dan is het droog in het binnenland en andersom. En aangezien we alle gebieden doorkomen op onze reis, zal je alles meemaken qua weer. En het mooiste van alles is dat Quito ook wel de stad van de eeuwige lente wordt genoemd.
15. Kan ik pinnen in Ecuador?
In de meeste plaatsen tijdens de reis kun je pinnen met een bankpas met Cirrus-logo. Houd er echter rekening mee dat pinautomaten het niet altijd doen. We raden aan om voor de zekerheid ook een gedeelte van het geadviseerde zakgeldbedrag in contante US dollars mee te nemen. In verschillende kleine coupures, want er is vaak weinig wisselgeld voorhanden.

Mocht je een creditcard hebben, dan is het aan te raden deze naast je pinpas mee te nemen. Je kunt eenvoudig geld opnemen met de belangrijkste creditcards en daarmee betalen in de duurdere zaken, restaurants en hotels. Soms wordt commissie gerekend.
16. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus.
17. Wat voor kleding moet ik meenemen?
Ecuador is een land met verschilllende klimaatzones. Voor in de jungle en aan de kust raden we aan luchtige kleding mee te nemen. Houd er wel rekening mee dat het op sommige plaatsen 's avonds flink kan afkoelen. Ook in de bergen kan het erg koud ziin. Neem daarom ook een warme (fleece)trui mee, een shirt met lange mouwen, en één of meerdere lange broeken. Ook een warm jack, een sjaal en eventueel handschoenen zijn geen overbodige luxe als je in de bergen bent. Verder is een regenjack of poncho aan te raden. Denk ook aan een paar goed ingelopen wandelschoenen en een paar sandalen of slippers. Het is handig om kleding mee te nemen die je in laagjes kunt dragen.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.