Veelgestelde vragen over Ecuador

 1. Heb ik een visum nodig voor Ecuador?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Ecuador?
 4. Hoe overnachten we in Ecuador?
 5. Is er Wi-Fi in Ecuador?
 6. Hoe reizen we in Ecuador?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig?
 8. Kan ik pinnen in Ecuador?
 9. Kan ik vegetarisch eten in Ecuador?
 10. Wat is de beste reistijd voor Ecuador?
 11. Wat voor kleding moet ik meenemen?
 12. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 13. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 14. Wat is het tijdsverschil met Ecuador?
 15. Kan ik de reis verlengen?
 16. In hoeverre wordt er kennisgemaakt met de lokale bevolking?
 17. Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Ecuador?
 18. Kan ik zwemmen in Ecuador?
 19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 20. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Ecuador?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Heb ik inentingen nodig voor Ecuador?
Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
4. Hoe overnachten we in Ecuador?
Tijdens de rondreis overnacht je in eenvoudige, maar comfortabele hotels in tweepersoonskamers met een eigen badkamer. Bij een volle groep kan het voorkomen dat op een aantal plaatsen de kamers met drie of vier personen gedeeld moeten worden. Tijdens de jungletocht slaap je in houten bungalows in tweepersoonskamers, meestal met eigen sanitair. Een éénpersoonskamer is niet (altijd) mogelijk in de jungle en in El Chaupi.

Per reis vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

5. Is er Wi-Fi in Ecuador?
Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Bijna alle geplande hotels beschikken over Wi-Fi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. Er is geen Wi-Fi beschikbaar bij de accommodaties in Guayaquil en Puerto López. Ook in de jungle is geen Wi-Fi.

Meer informatie over de Wi-Fi beschikbaarheid per accommodatie vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
6. Hoe reizen we in Ecuador?
Bij een groep vanaf 8 personen zal de gehele reis met privévervoer uitgevoerd worden (behalve het traject Guayaquil - Puerto Lopez v.v.). Bij een groep van minder dan 8 personen zal voor een deel met openbaar vervoer gereisd worden. Het gaat om de trajecten Otavalo - Chotavallei - Quito, Banos - Amazonewoud - Riobamba, Cuenca - Guayaquil en Guayaquil - Puerto Lopez v.v.. Privé-vervoer is alleen beschikbaar voor de trajecten Quito - El Chaupi - Baños (dag 5-7) en Riobamba - Cuenca (dag 14). Shoestring verzorgt ook de transfer bij aankomst in Quito naar het hotel in Otavalo. Eventuele extra vervoerskosten bij optionele excursies zijn niet inbegrepen. Uiteraard zorgt de reisbegeleiding voor de kaartjes voor de openbaar vervoerbussen.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Ecuador vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
7. Heb ik een wereldstekker nodig?
Voor het gebruik van een wereldstekker in Ecuador verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/.
8. Kan ik pinnen in Ecuador?
In de meeste plaatsen tijdens de reis kun je pinnen met een bankpas met Cirrus-logo. Houd er echter rekening mee dat pinautomaten het niet altijd doen. We raden aan om voor de zekerheid ook een gedeelte van het geadviseerde zakgeldbedrag in contante US dollars mee te nemen. In verschillende kleine coupures, want er is vaak weinig wisselgeld voorhanden.

Mocht je een creditcard hebben, dan is het aan te raden deze naast je pinpas mee te nemen. Je kunt eenvoudig geld opnemen met de belangrijkste creditcards en daarmee betalen in de duurdere zaken, restaurants en hotels. Soms wordt commissie gerekend.

Meer informatie over geldzaken kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
9. Kan ik vegetarisch eten in Ecuador?
In Ecuador wordt veel vlees en vis gegeten. Het begrip vegetariër is inmiddels wel bekend, maar vleesvervangers kennen ze niet.

Echter, in de meeste plaatsen zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om vegetarisch te eten. Zeker in de grote steden heb je een uitgebreidere keuze aan restaurants waar je vegetarisch kunt eten. Het is zeker niet zo uitgebreid als je in Nederland gewend bent en je zal je ook moeten aanpassen, maar je kan ook altijd bij de reisbegeleider de mogelijkheden navragen.

Meer informatie over eten en drinken vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
10. Wat is de beste reistijd voor Ecuador?
Juni tot en met september is de beste reistijd voor het binnenland van Ecuador. Maar voor Ecuador geldt eigenlijk dat er geen slechte periode is om te reizen. Dit kan gewoon het hele jaar door. De temperaturen worden eerder bepaald door de hoogte dan door de tijd van het jaar. Is het regentijd aan de kust, dan is het droog in het binnenland en andersom. En aangezien we alle gebieden doorkomen op onze reis, zal je alles meemaken qua weer. En het mooiste van alles is dat Quito ook wel de stad van de eeuwige lente wordt genoemd.

Voor de Galapagos eilanden is de beste reistijd van februari tot en met april. In deze maanden is het zeewater het meest helder, zijn de temperaturen van het water goed en is de wind vrij rustig, waardoor er minder hoge golven zijn. Maar ook voor de Galapagos eilanden geldt dat je er het gehele jaar heen kan gaan, de dieren op de Galapagos laten zich het hele jaar door zien. 
11. Wat voor kleding moet ik meenemen?
Ecuador is een land met verschilllende klimaatzones. Voor in de jungle en aan de kust raden we aan luchtige kleding mee te nemen. Houd er wel rekening mee dat het op sommige plaatsen 's avonds flink kan afkoelen. Ook in de bergen kan het erg koud zijn. Neem daarom ook een warme (fleece)trui mee, een shirt met lange mouwen, en één of meerdere lange broeken. Ook een warm jack, een sjaal en eventueel handschoenen zijn geen overbodige luxe als je in de bergen bent. Verder is een regenjack of poncho aan te raden. Denk ook aan een paar goed ingelopen wandelschoenen en een paar sandalen of slippers. Het is handig om kleding mee te nemen die je in laagjes kunt dragen.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
12. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Het is niet verplicht, maar wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, gezien de beperkte bagageruimte.

Meer informatie kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
13. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
Voor deze reis hebben we een minimum van 6 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 24 personen. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Data & Prijzen'.
14. Wat is het tijdsverschil met Ecuador?
Tijdens onze zomertijd is het in Ecuador 7 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is het in Ecuador 6 uur vroeger. Tijdens onze zomertijd is het op de Galapagos eilanden 8 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is het op de Galapagos eilanden 7 uur vroeger.
15. Kan ik de reis verlengen?
Het is mogelijk de reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier (+ eventuele meerkosten).

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigt worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft word de boeking bevestigd.
16. In hoeverre wordt er kennisgemaakt met de lokale bevolking?
Tijdens de reis is er volop gelegenheid om kennis te maken met de lokale bevolking, vooral op de diverse markten die aangedaan worden.
17. Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Ecuador?
Er is een kleine kans dat je op deze reis last krijgt van één of meerdere symptomen van hoogteziekte (hoofdpijn, misselijk, braken), vooral bij wandelingen of verblijf boven de 3000m. Het is van tevoren niet te voorspellen of je er last van zult krijgen. Ook als je er nooit eerder last van hebt gehad, kan je er nu wel last van krijgen en andersom. Het beste is om het dan rustig aan te doen en veel water en/of cocathee te drinken.
18. Kan ik zwemmen in Ecuador?
Er is een aantal keer gelegenheid om te zwemmen in warmwaterbronnen, onder andere in Baños. Een aantal hotels waar we verblijven heeft een zwembad. In Puerto López zijn stranden waar je kunt zwemmen. Tijdens de optionele Galapagosverlenging zijn voldoende mogelijkheden om te zwemmen en snorkelen.
19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
20. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen