Veelgestelde vragen over Bolivia

 1. Heb ik een visum nodig voor Bolivia?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Bolivia?
 3. Hoe groot is de kans op hoogteziekte tijdens mijn Boliviareis?
 4. Hoe overnachten we in Bolivia?
 5. Is er Wifi in Bolivia?
 6. Hoe reizen we in Bolivia?
 7. Hoe lang is de reis naar Uyuni?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig?
 9. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Bolivia?
 10. Wat is de beste reistijd voor Bolivia?
 11. Kan ik pinnen in Bolivia?
 12. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 13. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 14. Moet ik dikke kleding meenemen?
 15. Kan ik mijn reis door Bolivia met een aantal dagen verlengen?

1. Heb ik een visum nodig voor Bolivia?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor Bolivia?
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900-10 110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
3. Hoe groot is de kans op hoogteziekte tijdens mijn Boliviareis?

Op deze reis verblijf je een aantal malen op hoogten boven de 3000m. Een enkele maal kom je zelfs over een pas van 4500m. Hoe je lichaam hierop reageert, kun je niet van tevoren voorspellen. De meeste mensen zullen weinig merken, maar je kunt last krijgen van kortademigheid, lichte hoofdpijn of misselijkheid. Geef het in ieder geval bij de reisbegeleider aan wanneer je er last van krijgt. Wie in het begin rustig aan doet, zal snel acclimatiseren.

Hoogteziekte is een reactie van het lichaam op de steeds lagere zuurstofdruk in de lucht. Het belangrijkste probleem is het ontstaan van vochtophoping in de longen en/of de hersenen. Je dient alert te zijn op de symptomen bij jezelf en degenen met wie je reist. Voordat de symptomen worden beschreven, eerst nog dit: het krijgen van hoogteziekte is niet afhankelijk van lichamelijke fitheid of routine in het lopen op grote hoogten. Ook geroutineerde bergwandelaars kunnen er na vele keren voor het eerst last van krijgen.

Er is een heel scala aan symptomen bij hoogteziekte. De Franse alpinistenvereniging werkt met een puntensysteem om de ernst van de situatie te kunnen inschatten. Symptomen met één punt zijn: misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid. Twee punten: overgeven, hoofdpijn die niet op aspirine reageert. Drie punten: enorme vermoeidheid, kortademigheid of benauwdheid zonder inspanning, heel weinig plassen. Scoort iemand niet meer dan drie punten dan kun je langzaam verder omhoog, maar beter is pas door te gaan wanneer de symptomen weg zijn.

Tussen vier en zes punten moet je uitkijken en wachten totdat de symptomen verdwenen zijn of, als dat kan, een paar honderd meter dalen. Meer dan zes punten betekent: onmiddellijk afdalen, de zieke mag niet op deze hoogte blijven en zeker niet op deze hoogte slapen. Symptomen die duiden op ernstige hoogteziekte en waarbij je onmiddellijk dient af te dalen, zijn: schuimend spuug ophoesten, blauwe lippen en tong, niet in staat om plat te liggen, vernauwd bewustzijn.

Er zijn enkele medicijnen die de effecten van hoogteziekte tijdelijk dragelijk kunnen maken.

4. Hoe overnachten we in Bolivia?

De hotels in Bolivia zijn eenvoudig. Tijdens de rondreis overnacht je in middenklasse hotels in tweepersoonskamers met bijna overal een eigen badkamer. De meeste hotels hebben een eigen restaurant, en meestal een tuin of een terras.

Reizigers die alleen boeken, delen een tweepersoonskamer. Mocht je een kamer voor je alleen willen, dan kan dat in principe (dit is niet mogelijk in Uyuni). Je betaalt hiervoor een éénpersoonskamertoeslag.

Houd er rekening mee dat het tijdens de Boliviaanse winter (onze zomer) erg koud kan worden 's nachts, denk hierbij aan vriestemperaturen. In sommige hotels zijn geen verwarmingen (in de kamers) aanwezig, wel liggen er overal extra dekens zodat je het in bed niet koud zult hebben. Ons advies is om in iedere geval ook warme (nacht)kleding, bijvoorbeeld thermo mee te nemen.

Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.

5. Is er Wifi in Bolivia?
Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Bijna alle geplande hotels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Er is alleen geen Wifi beschikbaar bij de geplande accommodaties in Nazca, Chivay, Potosi en Aguas Calientes.

Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
6. Hoe reizen we in Bolivia?
Bij een groep vanaf acht personen zal de gehele reis met privévervoer uitgevoerd worden, behalve het traject Arequipa-Nazca. Dit traject wordt met een comfortabele lokale bus uitgevoerd.

Bij een groep tot en met zeven personen zal met het openbaar vervoer gereisd worden, behalve voor de trajecten Paracas-Ica, Arequipa-Colca Canyon-Puno en Kasani-Cuzco. Op dag 9 kan Tihuanacu hierdoor niet bezocht worden. Op dag 14 zal tussen tussen Potosí en La Paz gebruik worden gemaakt van een nachtbus (in plaats van een dagbus). De overnachting in Potosi komt hierdoor te vervallen (deze kosten zijn in het programma verrekend). Uiteraard zorgt de reisbegeleiding voor de kaartjes voor de openbaar vervoer bussen.

De retourtreinreis van Ollantaytambo naar Aguas Calientes is inbegrepen in de reissom. De binnenlandse vlucht van Cuzco naar Lima is ook inbegrepen in de reissom (alleen geldig wanneer je de reis inclusief intercontinentale vlucht boekt).

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Bolivia vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
7. Hoe lang is de reis naar Uyuni?
Vanuit La Paz is het ongeveer een hele dag rijden naar Uyuni.
8. Heb ik een wereldstekker nodig?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Bolivia: http://www.wereldstopcontacten.nl.
9. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Bolivia?
Het is in Bolivia 5 uur vroeger dan in Nederland en België tijdens de wintertijd. In de zomertijd is het tijdsverschil 6 uur met Bolivia.
10. Wat is de beste reistijd voor Bolivia?
Van april tot november kun je prima reizen in Bolivia. De beste reistijd voor Bolivia is van mei tot en met oktober. De temperaturen liggen in deze tijd weliswaar wat lager, maar regenbuien zijn spaarzaam. Daarna begint het regenseizoen en kunnen bepaalde plaatsen slecht bereikbaar worden. Houd er rekening mee dat in de bergen het gehele jaar regenbuien voor kunnen komen.
11. Kan ik pinnen in Bolivia?
Het is mogelijk om te pinnen in de steden en op de vliegvelden (zowel lokale valuta als US dollars) met Mastercard, Eurocard en bankpassen met een Cirrus-logo. In Copacabana is het niet mogelijk om te pinnen.

Vaak is het maximum dat je per dag kunt opnemen gelijk aan ongeveer 200-300 US dollars.
12. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus.
13. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
14. Moet ik dikke kleding meenemen?
Overdag is de temperatuur aangenaam en kan het in de zon heerlijk warm worden. 's Avonds kan het echter sterk afkoelen. Vooral in onze zomer kan het op sommige plaatsen behoorlijk koud worden. Een warme fleecetrui, jas of vest is dan geen overbodige luxe.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
15. Kan ik mijn reis door Bolivia met een aantal dagen verlengen?
In principe is dit mogelijk, mits er plaats is op de desbetreffende vlucht. De door jou gewenste datum kun je aangeven op het boekingsformulier. Na ontvangst ontvang je van ons per mail een voorstel met de eventuele meerkosten. Pas als jij akkoord geeft, zal de boeking worden bevestigd.

Voor het wijzigen van de vlucht wordt een standaardbedrag van €50,- per dossier in rekening gebracht.