Veelgestelde vragen over Bolivia

  1. Hoe groot is de kans op hoogteziekte tijdens mijn Bolivia reis?
  2. Hoe lang is de reis naar Uyuni?
  3. In wat voor hotels in Bolivia wordt er overnacht?
  4. Is er wifi aanwezig ?
  5. Kan ik mijn reis door Bolivia met een aantal dagen verlengen?
  6. Kan ik pinnen in Bolivia tijdens deze reis?
  7. Moet ik dikke kleding meenemen?
  8. Is er voor Bolivia een visum nodig?
  9. Wat is de beste reistijd voor Bolivia?
  10. Welke vaccinaties voor Bolivia heb ik nodig?

1. Hoe groot is de kans op hoogteziekte tijdens mijn Bolivia reis?
Op deze reis verblijf je een aantal malen op hoogten boven de 3000 m. Een enkele maal kom je zelfs over een pas van 4500 m. Hoe je lichaam hierop reageert, kun je niet van te voren voorspellen. De meeste mensen zullen weinig merken, maar je kunt last krijgen van kortademigheid, lichte hoofdpijn of misselijkheid. Geef in ieder geval aan aan de reisbegeleider als je er last van krijgt.
Hoogteziekte is een reactie van het lichaam op de steeds lagere zuurstofdruk in de lucht. Het belangrijkste probleem is het ontstaan van vochtophoping in de longen en/of de hersenen. Je dient alert te zijn op de symptomen bij jezelf en degenen met wie je reist. Voordat de symptomen worden beschreven, eerst nog dit: het krijgen van hoogteziekte is niet afhankelijk van lichamelijke fitheid of routine in het lopen op grote hoogten. Ook geroutineerde bergwandelaars kunnen er na vele keren voor het eerst last van krijgen. Er is een heel scala aan symptomen bij hoogteziekte. De Franse alpinistenvereniging werkt met een puntensysteem om de ernst van de situatie te kunnen inschatten. Symptomen met 1 punt zijn: misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid. Twee punten: overgeven, hoofdpijn die niet op aspirine reageert. Drie punten: enorme vermoeidheid, kortademigheid of benauwdheid zonder inspanning, heel weinig plassen. Scoort iemand niet meer dan 3 punten, dan kun je langzaam verder omhoog, maar beter is pas door te gaan tot de symptomen weg zijn. Tussen 4 en 6 punten moet je uitkijken en wachten tot de symptomen verdwenen zijn, of als het kan een paar honderd meter dalen. Meer dan 6 punten betekent: onmiddellijk afdalen, de zieke mag niet op deze hoogte blijven en zeker niet op deze hoogte slapen. Symptomen die duiden op ernstige hoogteziekte en waarbij je onmiddellijk dient af te dalen zijn: schuimend spuug ophoesten, blauwe lippen en tong, niet in staat om plat te liggen, vernauwd bewustzijn. Er zijn enkele medicijnen die de effecten van hoogteziekte tijdelijk dragelijk kunnen maken.
2. Hoe lang is de reis naar Uyuni?
Vanuit La Paz is het ongeveer een hele dag rijden naar Uyuni.
3. In wat voor hotels in Bolivia wordt er overnacht?
Tijdens de rondreis overnacht je in midden klasse hotels in tweepersoonskamers met bijna overal een eigen badkamer. De meeste hotels hebben een eigen restaurant. 
Reizigers die alleen boeken, delen een tweepersoonskamer. Mocht je een kamer voor je alleen willen, dan kan dat in principe. Je bent dan wel een eenpersoonskamertoeslag verschuldigd.

 
4. Is er wifi aanwezig ?
Bij het tabblad ‘accommodaties’ kun je per hotel (hotels onder voorbehoud van wijzigingen) zien of er WIFI beschikbaar is.
5. Kan ik mijn reis door Bolivia met een aantal dagen verlengen?
In principe is dit mogelijk, mits er plaats is op de desbetreffende vlucht. De door jou gewenste datum kun je aangeven op je boekingsformulier. Na ontvangst word je teruggebeld en worden de eventuele meerkosten met je besproken. Voor het wijzigen van de vlucht wordt een standaardbedrag van € 50,- per dossier in rekening gebracht.
6. Kan ik pinnen in Bolivia tijdens deze reis?
Het is mogelijk om te pinnen in de steden en op de vliegvelden. Alleen met Masterdcard, Eurocard en bankpassen met een Cirrus symbool. Vaak is het maximum wat je kunt opnemen gelijk aan zo'n USD 200 - 300 per dag.
7. Moet ik dikke kleding meenemen?
Overdag is de temperatuur aangenaam en kan het in de zon heerlijk warm worden. 's Avonds kan het echter sterk afkoelen. Vooral in onze zomer kan het op sommige plaatsen behoorlijk koud worden.
 's-Avonds  een lekkere dikke fleece of jas is geen overbodige luxe.
8. Is er voor Bolivia een visum nodig?

Internationaal paspoort:

Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:

- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl

- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

 

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

9. Wat is de beste reistijd voor Bolivia?
Van april tot november kun je prima reizen in Bolivia, daarna begint het regenseizoen en kunnen bepaalde plaatsen slecht bereikbaar worden.
10. Welke vaccinaties voor Bolivia heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.