Veelgestelde vragen over Madagascar

 1. Is er een visum nodig voor Madagascar?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Welke vaccinaties heb ik nodig?
 4. Hoe overnachten we in Madagascar?
 5. Is er Wifi aanwezig in Madagascar?
 6. Hoe reizen we in Madagascar?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig in Madagascar?
 8. Kan ik geld pinnen in Madagascar?
 9. Kan er vegetarisch gegeten worden in Madagascar?
 10. Wat is de beste reistijd voor Madagascar?
 11. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen?
 12. Welke kleding heb ik nodig?
 13. Welke schoenen moet ik meenemen op deze reis?
 14. Moet ik een koffer, reistas of backpack meenemen op reis?
 15. Wat is het tijdsverschil met Madagascar?
 16. Hoe zwaar zijn de wandelingen?
 17. Is er mineraalwater verkrijgbaar in Madagascar?
 18. Kan ik mijn reis verlengen?
 19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 20. De feiten op een rij

1. Is er een visum nodig voor Madagascar?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Hier hoef je voor vertrek niets voor te organiseren. Het visum (30 dagen geldig) koop je bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Welke vaccinaties heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
4. Hoe overnachten we in Madagascar?
Tijdens deze reis overnacht je in eenvoudige hotels (huisjes) met twee- en driepersoonskamers (vaak een tweepersoonskamer met extra bed), met douche en wc op de kamer. Je verblijf tijdens deze reis is op basis van logies. Bij de selectie van de hotels hebben we met name gelet op de locatie, hygiëne en sfeer. De kwaliteit van de hotels in Madagascar kan per plaats verschillen. Zo is in de kleine plaatsen vaak weinig keuze in hotels, of blijkt een hotel - ondanks tijdig reserveren - toch al vol. Hier doen wij een beroep op je flexibiliteit. 

Let op: de accommodatie in Nosy Varika tijdens de 22-daagse reis is zeer eenvoudig en sommige kamers beschikken niet over een eigen douche en/of toilet. 

Voor foto's van de hotels in Madagascar verwijzen we je naar het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.
5. Is er Wifi aanwezig in Madagascar?
Gedurende de afgelopen jaren is de telefoonservice enorm verbeterd. Mobiele telefoons zijn erg populair op Madagascar, maar het bereik is beperkt. Sinds kort vind je internetcafés in Antananarivo, en ook in andere grote steden zijn er soms internetmogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat de verbindingen traag kunnen zijn. 

Onder het tabblad 'Accommodaties' bij de reis kun je per hotel terugvinden of er Wifi beschikbaar is.
6. Hoe reizen we in Madagascar?
Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een eigen bus. Houd er rekening mee dat de beenruimte in de bussen in Madagascar beperkter is dan in Nederlandse bussen. De bagage gaat op het dak van de bus met een zeil eroverheen. We raden je aan om je bagage (reistas of backpack) te vervoeren in een flightbag. We raden het af om te reizen met een hardschalige koffer tijdens deze reis.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Madagascar vind je onder het tabblad 'Praktisch'.
7. Heb ik een wereldstekker nodig in Madagascar?
Voor het gebruik van een wereldstekker in Madagascar verwijzen we je graag naar de volgende website, waar je kuntzien welke stekkers je nodig hebt www.wereldstopcontacten.nl 
8. Kan ik geld pinnen in Madagascar?
In tegenstelling tot hetgeen wat in diverse reisgidsen wordt vermeld, is het vaak niet mogelijk om gebruik te maken van een pinautomaat in Madagascar. Wij adviseren om (minimaal) het geadviseerde zakgeldbedrag in contante euro's mee te nemen. Bij aankomst in Antananarivo, in het eerste hotel, kan dit omgewisseld worden in de lokale valuta (Ariary). Indien aan het einde van de reis nog lokaal geld over is, kan dit teruggewisseld worden (met een minimale waarde van € 10) in het laatste hotel van de reis. Ook creditcards zijn niet te gebruiken.
9. Kan er vegetarisch gegeten worden in Madagascar?
Als je geen vlees eet kun je goed terecht in Madagascar. Er wordt bijvoorbeeld veel pasta gegeten wat je kunt bestellen met alleen groente, of je kiest voor een rijstgerecht met groenten. Er is ook vaak lekker fruit verkrijgbaar, vooral bij het ontbijt.
10. Wat is de beste reistijd voor Madagascar?
Het is lastig om een pasklaar antwoord te geven op deze vraag, aangezien Madagascar veel verschillende klimaatzones kent. Dit heeft als voordeel dat het land een grote diversiteit aan flora en fauna kent. Echter, voor wat betreft het weer kan het zijn dat de ene plaats perfect weer heeft, terwijl het elders veel regent. In het algemeen kunnen we zeggen dat van april tot en met oktober er een relatief droge periode heerst in Madagascar. De maanden november en december zijn de natte maanden, maar zelfs dan regent het er niet zo veel en is het nog goed mogelijk om te reizen. Februari en maart zijn de maanden met de hevigste regenval.

Vanaf ongeveer begin juli tot half september zijn er mogelijk walvissen te zien in Ifaty. Als je dus walvissen hoopt te zien, dan kun je hier rekening mee houden.
11. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen?
Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET-factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een zaklamp en/of hoofdlamp, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende accu om twee dagen te kunnen overbruggen), een externe accu voor het tussentijds opladen van je camera of mobiel, en een stekkerdoos (er zijn niet overal veel stopcontacten). Het meenemen van een slaapzak is niet nodig. Wel is het aan te raden om je eigen lakenzak mee te nemen.
12. Welke kleding heb ik nodig?
Aangezien de temperatuursverschillen per dag nogal verschillen, zijn laagjes kleding het handigste. Omdat sommige plaatsen wat hoger liggen kan het behoorlijk afkoelen en raden we aan om zeker een warme trui of jas mee te nemen. In het zuiden kan het erg heet worden en daar is een t-shirt en korte broek het beste.
13. Welke schoenen moet ik meenemen op deze reis?
We raden je aan om een paar goedzittende sandalen en een paar stevige wandelschoenen mee te nemen.
14. Moet ik een koffer, reistas of backpack meenemen op reis?
We raden je aan om een zachte reistas mee te nemen. Dat kan een backpack zijn of bijvoorbeeld een zachte reistas op wieltjes. Het liefst geen harde koffer, want daarvoor is niet veel ruimte in de mini-busjes.
15. Wat is het tijdsverschil met Madagascar?
– Tijdens onze zomertijd is het in Antananarivo 1 uur later.
– Tijdens onze wintertijd is het in Antananarivo 2 uur later.
16. Hoe zwaar zijn de wandelingen?
Vaak kun je zelf bepalen of je een lange of korte wandeling wilt maken. Er zijn paden, maar houd er rekening mee dat de paden moeilijker begaanbaar zijn als er regenval is geweest. Bovendien loop je weleens van de paden af om een dier te zoeken. Je hebt schoenen nodig met een goed profiel. Om optimaal van de wandelingen te kunnen genieten, is een redelijke conditie een voordeel. Mensen die speciale wensen hebben met betrekking tot de wandelingen, kunnen ter plaatse in de Nationale Parken een privégids huren.
17. Is er mineraalwater verkrijgbaar in Madagascar?
Ja, je kunt op de meeste plaatsen water in flessen kopen. Probeer grote waterflessen te kopen waarmee je een klein flesje kunt vullen, om het mileu zo min mogelijk te belasten met plastic flessen.
18. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
20. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen