Veelgestelde vragen over Madagascar

 1. Geldzaken en pinnen in Madagascar
 2. Hoe zwaar zijn de wandelingen?
 3. Is er een visum nodig voor Madagaskar?
 4. Is er mineraalwater verkrijgbaar ?
 5. Mobiele telefonie en internet:
 6. Van welke accomodatie wordt er gebruik gemaakt?
 7. Wat is de beste reistijd in Madagascar ?
 8. Welke schoenen moet ik meenemen ?
 9. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen ?
 10. Welke kleding heb ik nodig ?
 11. Welke vaccinaties heb ik nodig ?

1. Geldzaken en pinnen in Madagascar
In tegenstelling tot hetgeen wat in diverse reisgidsen vermeld wordt, is het vaak niet mogelijk om gebruik te maken van een pinautomaat in Madagascar. Wij adviseren om (minimaal) het geadviseerde zakgeldbedrag in contante euro's mee te nemen. Bij aankomst in Antananarivo kan dit omgewisseld worden in de lokale valuta (Ariary) in het 1ste hotel waar jullie gaan verblijven. Indien aan het einde van de reis nog lokaal geld over is, kan dit teruggewisseld worden (met een minimale waarde van € 10) in het laatste hotel van de reis. Ook creditcards zijn niet te gebruiken.
2. Hoe zwaar zijn de wandelingen?
Vaak kun je zelf bepalen of je een lange of korte wandeling wilt maken. Er zijn paden, maar houd er rekening mee dat de paden moeilijker begaanbaar zijn als er regenval is geweest; bovendien loop je weleens van de paden af om een dier te zoeken. Je hebt schoenen nodig met een goed profiel. Om optimaal van de wandelingen te kunnen genieten is een redelijke conditie een voordeel. Mensen die speciale wensen hebben m.b.t. de wandelingen kunnen ter plaatse een privé gids huren in de Nationale parken.
3. Is er een visum nodig voor Madagaskar?
Voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Hier hoef je voor vertrek niets voor te organiseren, een 30-daags visum koop je bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo.


Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


4. Is er mineraalwater verkrijgbaar ?
Ja, je kunt op vele plaatsen water in flessen kopen. Probeer grote waterflessen te kopen waarmee je een klein flesje kunt vullen, om het mileu zo min mogelijk te belasten met plastic flessen.
5. Mobiele telefonie en internet:
Gedurende de afgelopen jaren is de telefoonservice enorm verbeterd. Mobiele telefoons zijn erg populair op Madagaskar, maar het bereik is beperkt. Informeer voor vertrek bij je provider of deze een partner heeft op Madagaskar en wat de kosten zijn. Het internationale toegangsnummer van Madagaskar is 00 261; van Nederland 0031 en van België 0031.

Sinds kort vind je internetcafés in Antananarivo en ook in andere grote steden zijn er soms internetmogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat de verbindingen traag kunnen zijn. Wifi is soms aanwezig in de accommodaties al kan het voorkomen dat deze niet werkt of zeer traag is. Hou hier rekening mee.
6. Van welke accomodatie wordt er gebruik gemaakt?

Tijdens deze reis overnacht je in eenvoudige hotels (huisjes) met twee- en driepersoonskamers (vaak een tweepersoonskamer met extra bed), met douche en wc op de kamer behalve in Nosy Varika waar sommige kamers geen eigen douche en toilet hebben. In het hoogseizoen kan het voorkomen dat we in Nosy Varika kamperen. Indien dit het geval is zal onze lokale agent zorgen voor tenten, matrasjes en een slaapzak/deken. Bij de selectie van de hotels hebben we met name gelet op de locatie, hygiëne en sfeer. De kwaliteit van de hotels kan per plaats verschillen. Zo is in de kleine plaatsen vaak weinig keuze in hotels, of blijkt een hotel - ondanks tijdig reserveren - toch al vol. Let op: accommodatie in Nosy Varika is zeer basic!
Het kan soms ook voorkomen dat het hotel in Antoetra is overboekt, ondanks het tijdig reserveren. Mocht dit het geval zijn, dan overnachten we in het nabijgelegen Ambositra en bestaat de mogelijkheid om vanuit hier op dag 4 de optionele excursie naar de dorpjes in de omgeving van Antoetra te maken.

Je verblijf tijdens deze reis is op basis van logies. Gedurende de hele reis zijn er op (bijna) iedere kamer muskietennetten beschikbaar. Het meenemen van een slaapzak is niet nodig, wel is het aan te raden om je eigen lakenzak mee te nemen.

Om een goede indruk te krijgen kun je op de site kijken bij: https://reizen.shoestring.nl/groepsreis-madagascar-unieke-flora-en-fauna/accommodaties

 

 

7. Wat is de beste reistijd in Madagascar ?
Het is lastig om een pasklaar antwoord te geven op deze vraag, aangezien Madagascar veel verschillende klimaatzones heeft, wat uiteraard als voordeel heeft dat er een grote diversiteit in flora en fauna is in Madagascar. Echter, voor wat betreft het weer, kan het zijn dat de ene plaats perfect weer heeft, terwijl het elders veel regent. In het algemeen kunnen we zeggen dat van april tot en met oktober er een relatief droge periode is in Madagaskar. De maanden november en december zijn de natte maanden, maar zelfs dan regent het er niet zo veel en is het nog goed mogelijk om te reizen. Februari en maart zijn de maanden met de hevigste regenval.

Vanaf ongeveer begin juli tot half september zijn er mogelijk walvissen te zien in Ifaty. Als je dus walvissen hoopt te zien, dan kunt je hiermee rekening houden.
8. Welke schoenen moet ik meenemen ?
Handig is om een paar goedzittende sandalen en een paar stevige wandelschoenen mee te nemen.
9. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen ?
Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een zaklamp, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende accu om 2 dagen te kunnen overbruggen) en een stekkerdoos (er zijn niet overal veel stopcontacten). Voor informatie over een wereldstekker kijk op wereldstopcontacten.nl

10. Welke kleding heb ik nodig ?
Aangezien de temperatuursverschillen per dag nogal verschillen, zijn laagjes kleding het handigste. Omdat sommige plaatsen wat hoger liggen kan het behoorlijk afkoelen en raden we aan om zeker een warme trui of jas mee te nemen. In het zuiden kan het erg heet worden en daar is een t-shirt en korte broek het beste.
11. Welke vaccinaties heb ik nodig ?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.