Veelgestelde vragen over Mongolië

 1. Heb ik een visum nodig voor Mongolië?
 2. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Wat voor inentingen heb ik nodig?
 4. Wat is de beste reistijd voor Mongolië?
 5. Wat is het tijdsverschil met Mongolië?
 6. Hoe wordt er gereisd in Mongolië?
 7. Hoe overnachten we in Mongolië?
 8. Is er Wifi in Mongolië?
 9. Welke valuta kan ik het best meenemen?
 10. Kan ik als vegetariër terecht in Mongolië?
 11. Moet ik een slaapzak/lakenzak/slaapmatje meenemen?
 12. Wat voor soort tas/koffer kan ik het beste meenemen?

1. Heb ik een visum nodig voor Mongolië?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
Je hebt aangegeven dat je het visum voor Mongolië via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket. 

Wij raden je aan 3-4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het Visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.
3. Wat voor inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste reistijd voor Mongolië?
De beste tijd om naar Mongolië te gaan is tijdens onze zomer. De winters in Mongolië duren lang en zijn erg koud.
5. Wat is het tijdsverschil met Mongolië?
– In West Mongolië is het 6 uur later tijdens onze wintertijd. Het is 5 uur later tijdens onze zomertijd.
– In Centraal en Oost Mongolië is het 7 uur later tijdens onze wintertijd. Het is 6 uur later tijdens onze zomertijd.
6. Hoe wordt er gereisd in Mongolië?
Twee weken lang met de beroemde Transsiberië Express door de natuurpracht van Siberië en Mongolië, een afstand van totaal 7865 kilometer!
7. Hoe overnachten we in Mongolië?
In het gerkamp in (Mongolië overnachten we in een zogehete 'ger'; een vilten nomadentent (voor 2 tot 4 personen). Het sanitair is gescheiden ondergebracht en je deelt deze met medereisgenoten. In Ulaan Baatar overnachten we in een middenklasse hotel, in tweepersoonskamers, meestal met eigen douche en toilet.

Voor foto's van de accommodaties verwijzen we je door naar het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.
8. Is er Wifi in Mongolië?
De meeste hotels in Ulaan Baatar bieden Wifi aan. Heb je geen bereik in de hotelkamer dan is dat wel het geval in de hotellobby. Internetcafés zijn er volop in Ulaan Baatar zoals op de Vredesavenue. Houd er wel rekening mee dat de verbindingen over het algemeen niet erg snel en stabiel zijn.

Meer informatie over de beschikbaarheid van Wifi tijdens deze reis vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
9. Welke valuta kan ik het best meenemen?
In Ulaan Baatar kun je geld opnemen met je creditcard (Visa en Mastercard), maar niet met je pinpas. Je kunt cash euro's, US dollars en Russische roebels bij de wisselkantoren of bij de banken wisselen.
10. Kan ik als vegetariër terecht in Mongolië?
Het is te doen als vegetariër in Mongolië, maar het eten tijdens je reis zal geen culinair hoogtepunt worden.
11. Moet ik een slaapzak/lakenzak/slaapmatje meenemen?
Nee, een slaapzak en slaapmatje zijn niet nodig. Een lakenzak kan wel handig zijn, zeker ook voor in de trein.
12. Wat voor soort tas/koffer kan ik het beste meenemen?
We raden je aan om een zachte reistas mee te nemen. Dat kan een backpack zijn of bijvoorbeeld een zachte reistas op wieltjes. Het liefst geen harde koffer, want daarvoor is niet veel ruimte in de mini-busjes.