Veelgestelde vragen over Kirgizië

 1. Heb ik een visum nodig voor Kirgizië?
 2. Welke inentingen heb ik nodig?
 3. Wat is de beste reistijd voor Kirgizië?
 4. Wat is het tijdsverschil met Kirgizië?
 5. Hoe reizen we in Kirgizië?
 6. Hoe overnachten we in Kirgizië?
 7. Heb ik een slaapzak nodig voor deze reis?
 8. Is er Wifi tijdens de reis?
 9. Is het een zware reis?
 10. Zijn er lange reisdagen?
 11. Hoe kan ik het beste betalen in Kirgizië?
 12. Is mineraalwater overal verkrijgbaar?
 13. Welke stekker moet ik meenemen?
 14. Moet ik bergschoenen meenemen?
 15. Wat voor soort tas/koffer kan ik het beste meenemen?

1. Heb ik een visum nodig voor Kirgizië?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken  shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Wat is de beste reistijd voor Kirgizië?

De beste periode is de zomer, dan is de temperatuur in de bergen het lekkerst. Vanaf mei verdwijnt de sneeuw in de bergen en trekken de nomaden weer de bergen in met hun kudden en yurts (vilten tenten). Rond september gaan de mensen terug naar hun dorpen in de lager gelegen gebieden.

4. Wat is het tijdsverschil met Kirgizië?
– Tijdens onze zomertijd is het in Kirgizië 4 uur later.
– Tijdens onze wintertijd is het in Kirgizië 5 uur later.
5. Hoe reizen we in Kirgizië?

Gedurende deze reis door Kirgizië hebben we de beschikking over een eigen (mini)bus, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur. Alle vervoer en transfers tussen de hotels/homestays en van en naar de luchthaven zijn tevens inbegrepen in de reissom.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Kirgizië vind je onder het tabblad ' Praktisch'.

6. Hoe overnachten we in Kirgizië?

Tijdens deze rondreis door Kirgizië overnacht je in een middenklasse hotel in Bishkek. Je slaapt in een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Je verblijf in Bishkek is op basis van logies met ontbijt. In Kyzyl Oy, Naryn, Bokonbaevo, Karakol en Tamchy slaap je in ‘homestays’, bij de mensen thuis. De badkamer is hier steeds gedeeld. Meestal is er warm water. Ook in de homestays verblijf je op basis van logies met ontbijt.

Meer informatie en foto's van de accommodaties vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

NB: Het komt voor dat je met meerdere personen een kamer moet delen. Zorg dat je hierop bent voorbereid.

7. Heb ik een slaapzak nodig voor deze reis?
Je hoeft voor deze reis geen slaapzak of slaapmatje mee te brengen. Elke homestay beschikt over matrasjes of bedden, over dekens en kussens. Het is wel handig zelf voor een lakenzak en handdoek te zorgen.
8. Is er Wifi tijdens de reis?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Je hotel in Bishkek beschikt over Wifi. Houd er echter rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding zeker niet overal optimaal zijn, of het zelfs in zijn geheel laat afweten. In de ‘homestays’ is soms Wifi beschikbaar.

Voor meer informatie over Wifi in de verschillende accommodaties verwijzen we je graag door naar het tabblad 'Accommodaties'.

9. Is het een zware reis?
Het kan zwaar zijn door de lange reisdagen. Maar de omgeving is prachtig, dus het zijn geen saaie busritten. De wandelingen die gedaan kunnen worden zijn optioneel. De reisbegeleider kan aangeven of het een zware wandeling is of niet. Meer informatie over de zwaarte van de reis vind je onder het tabblad 'Praktisch'.
10. Zijn er lange reisdagen?

Over het algemeen zijn de meeste reisdagen rond de 5 uur rijden. Alleen het traject van Kyzyl Oy naar Naryn zal rond de 7 uur rijden zijn.

NB: De genoemde ‘kale’ reisduur per dag is bij benadering. Het weer en de wegconditie spelen hierbij een grote rol. Je reis voert door het imposante berglandschap van Kirgizie.

11. Hoe kan ik het beste betalen in Kirgizië?

Kirgizië is nog een echte cash economie. Je kunt alleen in de grote stad pinnen en verder alleen cash geld wisselen. Je kunt dus het beste cash euro's meenemen om te wisselen, want pinnen lukt ook niet altijd. En dan alleen biljetten van 50 euro, die worden enkel geaccepteerd.

Mocht je lokaal geld (munteenheid: SOM) over hebben aan het einde van de reis, vergeet het dan niet in Kirgizië terug te wisselen naar Euro's. Het is namelijk NIET mogelijk om SOM's in Nederland/België terug te wisselen naar Euro's.

12. Is mineraalwater overal verkrijgbaar?
Ja, in principe kun je overal mineraalwater krijgen. Als dat niet het geval is op een bepaalde plek, dan zal de reisbegeleider dat tijdig aangeven.
13. Welke stekker moet ik meenemen?
Een wereldstekker is niet nodig voor deze reis.
14. Moet ik bergschoenen meenemen?
Nee, dat is niet persé nodig, als het maar schoenen zijn met een goed profiel. Maar als je thuis bergschoenen hebt, dan zou ik ze zeker meenemen.
15. Wat voor soort tas/koffer kan ik het beste meenemen?
We raden je aan om een zachte reistas mee te nemen. Dat kan een backpack zijn of bijvoorbeeld een zachte reistas op wieltjes. Het liefst geen harde koffer, want daarvoor is niet veel ruimte in de mini-busjes.