Veelgestelde vragen over Kirgizië

 1. Heb ik een visum nodig voor Kirgizië?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Welke inentingen heb ik nodig?
 4. Hoe overnachten we in Kirgizië?
 5. Is er Wifi tijdens de reis?
 6. Hoe reizen we in Kirgizië?
 7. Welke stekker moet ik meenemen?
 8. Hoe kan ik het beste betalen in Kirgizië?
 9. Kan er vegetarisch gegeten worden?
 10. Wat is de beste reistijd voor Kirgizië?
 11. Wat is handig om mee te nemen?
 12. Neem ik een koffer of reistas mee?
 13. Wat is het tijdsverschil met Kirgizië?
 14. Heb ik een slaapzak nodig voor deze reis?
 15. Is het een zware reis?
 16. Zijn er lange reisdagen?
 17. Moet ik bergschoenen meenemen?
 18. Is mineraalwater overal verkrijgbaar?
 19. Kan ik mijn reis verlengen?
 20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 21. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Kirgizië?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken  shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe overnachten we in Kirgizië?

Tijdens deze rondreis door Kirgizië overnacht je in een middenklasse hotel in Bishkek. Je slaapt in een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Je verblijf in Bishkek is op basis van logies met ontbijt. In Kyzyl Oy, Naryn, Bokonbaevo, Karakol en Tamchy slaap je in ‘homestays’, bij de mensen thuis. De badkamer is hier steeds gedeeld. Meestal is er warm water. Ook in de homestays verblijf je op basis van logies met ontbijt.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

NB: Het komt voor dat je met meerdere personen een kamer moet delen. Zorg dat je hierop bent voorbereid.

5. Is er Wifi tijdens de reis?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Je hotel in Bishkek beschikt over Wifi. Houd er echter rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding zeker niet overal optimaal zijn, of het zelfs in zijn geheel laat afweten. In de ‘homestays’ is soms Wifi beschikbaar.

 Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

6. Hoe reizen we in Kirgizië?

Gedurende deze reis door Kirgizië hebben we de beschikking over een eigen (mini)bus, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur. Alle vervoer en transfers tussen de hotels/homestays en van en naar de luchthaven zijn tevens inbegrepen in de reissom.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Kirgizië vind je onder het tabblad ' Praktisch'.

7. Welke stekker moet ik meenemen?
Voor het gebruik van een wereldstekker in Kirgizië verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/
8. Hoe kan ik het beste betalen in Kirgizië?

Kirgizië is nog een echte cash economie. Maar er komen steeds meer geldautomaten en je kunt een paar keer tijdens de reis geld uit de automaat halen. We raden wel aan om contante euro's mee te nemen om te wisselen, want pinnen lukt niet altijd. En dan alleen biljetten van 50 euro; die worden enkel geaccepteerd.

Mocht je lokaal geld (munteenheid: SOM) over hebben aan het einde van de reis, vergeet het dan niet in Kirgizië terug te wisselen naar euro's. Het is namelijk NIET mogelijk om SOM's in Nederland/België terug te wisselen naar euro's.

9. Kan er vegetarisch gegeten worden?
Het is zeker mogelijk om vegetarisch (of veganistisch) te eten in Kirgizië. Geef dit aan het begin van de reis aan bij de reisbegeleider en dan zal deze er voor zorgen dat je vegetarische maaltijden krijgt. Let wel dat de keuze dan wat beperkter is.
10. Wat is de beste reistijd voor Kirgizië?

De beste periode is de zomer, dan is de temperatuur in de bergen het lekkerst. Vanaf mei verdwijnt de sneeuw in de bergen en trekken de nomaden weer de bergen in met hun kudden en yurts (vilten tenten). Rond september gaan de mensen terug naar hun dorpen in de lager gelegen gebieden.

11. Wat is handig om mee te nemen?
Je kunt je bagage het beste meenemen in een rugzak of reistas. Neem makkelijke en informele kleding mee. Denk ook aan warme kleding, zoals een fleetrui en/of windjack. Het kan op grotere hoogte behoorlijk afkoelen.
12. Neem ik een koffer of reistas mee?
Het beste neem je je bagage mee in een reistas of een rugzak. Een koffer raden we sterk af vanwege het onhandige formaat. In de bus waarmee gereisd wordt, is weinig ruimte voor de bagage en een tas of rugzak is wat makkelijker te stouwen.
13. Wat is het tijdsverschil met Kirgizië?
– Tijdens onze zomertijd is het in Kirgizië 4 uur later.
– Tijdens onze wintertijd is het in Kirgizië 5 uur later.
14. Heb ik een slaapzak nodig voor deze reis?
Je hoeft voor deze reis geen slaapzak of slaapmatje mee te brengen. Elke homestay beschikt over matrasjes of bedden, over dekens en kussens. Het is wel handig zelf voor een lakenzak en handdoek te zorgen.
15. Is het een zware reis?

Het kan zwaar zijn door de lange reisdagen. Maar de omgeving is prachtig, dus het zijn geen saaie busritten. De wandelingen die gedaan kunnen worden zijn optioneel. De reisbegeleider kan aangeven of het een zware wandeling is of niet. Meer informatie over de zwaarte van de reis vind je onder het tabblad 'Praktisch'.

Kyzyl Oy bevindt zich op een 1800 m hoogte en het kan zijn dat je hier wat last van hebt.

Deze Kirgizië reis uit de C-categorie is voor ieder die zich goed voorbereidt te maken. Er zitten enkele lange reisafstanden in. Houd er wel rekening mee dat de reis door een land gaat, met een andere levensstandaard dan wat je thuis gewend bent. Hotelkamers en homestays kunnen wat minder comfortabel zijn, de elektriciteit kan uitvallen of er kan alleen koud water zijn, terwijl je graag een warme douche zou willen hebben. Verder is het mogelijk dat door het weer of slecht wegenonderhoud wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn en we moeten afwijken van de route. Een flexibele en positieve instelling is dan ook belangrijker dan lichamelijke fitheid.

16. Zijn er lange reisdagen?

Over het algemeen zijn de meeste reisdagen rond de 5 uur rijden. Alleen het traject van Kyzyl Oy naar Naryn zal rond de 7 uur rijden zijn.

NB: De genoemde ‘kale’ reisduur per dag is bij benadering. Het weer en de wegconditie spelen hierbij een grote rol. Je reis voert door het imposante berglandschap van Kirgizie.

17. Moet ik bergschoenen meenemen?
Nee, dat is niet persé nodig, als het maar schoenen zijn met een goed profiel die comfortabel zitten.
18. Is mineraalwater overal verkrijgbaar?
Ja, in principe kun je overal mineraalwater krijgen. Als dat niet het geval is op een bepaalde plek, dan zal de reisbegeleider dat tijdig aangeven.
19. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

21. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen