Veelgestelde vragen over Guatemala

 1. Heb ik een visum voor Guatemala nodig?
 2. Wat voor inentingen voor Guatamala heb ik nodig?
 3. Hoe overnachten we in Guatemala?
 4. Is er Wifi beschikbaar?
 5. Hoe reizen we in Guatemala?
 6. Heb ik een wereldstekker nodig in Guatemala?
 7. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Guatamala?
 8. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 9. Wat is de beste reistijd in Guatemala?
 10. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 11. Kan ik in Guatemala pinnen?
 12. Hoe zit het met fooien?
 13. Moet je ook afdingen op markten in Guatamala?
 14. Waar koop je in Guatamala de beste souvenirs?
 15. Is mineraalwater in Guatamala overal verkrijgbaar?
 16. Hoe zit het met fotografie in Guatamala?
 17. In hoeverre wordt er kennis gemaakt met de lokale bevolking?
 18. Wat kan ik verwachten mbt eten in Guatamala?
 19. Kan je vegetarisch eten in Guatemala?

1. Heb ik een visum voor Guatemala nodig?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Belangrijk: Als je reis een overstap in de Verenigde Staten (VS) maakt dien je via internet een ESTA toestemming aan te vragen. In je vertrekbrief die 10 dagen voor vertrek online komt te staan op Mijn Shoestring kan je het vluchtschema vinden en indien van toepassing ook informatie over een ESTA aanvragen.
2. Wat voor inentingen voor Guatamala heb ik nodig?
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven. Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
3. Hoe overnachten we in Guatemala?
Tijdens de rondreis overnacht je in hotels in tweepersoonskamers met eigen badkamer. De meeste hotels hebben een tuin, soms een eigen restaurant en een aantal heeft een zwembad. In Río Dulce betreft het een eenvoudig onderkomen met gedeeld sanitair, verder slaap je in sfeervolle middenklassenhotels. Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
4. Is er Wifi beschikbaar?
Bijna overal is Wifi beschikbaar. Soms gratis en soms tegen betaling. Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
5. Hoe reizen we in Guatemala?
In Guatemala en Honduras, en voor een deel ook in Belize, heb je de beschikking over een goede eigen bus, waardoor gestopt kan worden op mooie plekjes in de natuur. Voor de bootreis over de Río Dulce worden boten afgehuurd en voor het traject Belize City-Caye Caulker-Belize City maak je gebruik van speedboten. Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Guatemala vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ en kopje Accommodatie en Transport'.
6. Heb ik een wereldstekker nodig in Guatemala?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Guatemala: www.wereldstopcontacten.nl
7. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Guatamala?
Het tijdsverschil tussen Guatemala en Nederland is 7 uur (gedurende de zomertijd 8 uur); het is in Guatemala dus vroeger dan in Nederland.
8. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
9. Wat is de beste reistijd in Guatemala?
Er zijn twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd duurt van half november tot en met half mei, en het regenseizoen duurt van half mei tot en met half november. In de tropische regen- en nevelwouden regent het zeker negen maanden per jaar veelvuldig. Aan de Caribische kust valt meer regen dan in het binnenland. Laat je niet afschrikken door de regentijd, want de buien vallen meestal in de namiddag en daarna is alles lekker fris.
10. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bageruimte in de bus.
11. Kan ik in Guatemala pinnen?
In Guatemala kun je in de steden en toeristenplaatsen pinnen bij een geldautomaat, een cajero automático. In verband met de veiligheid is het verstandig bij daglicht en gedurende de openingstijden van de bank te pinnen. Automaten werken niet altijd. Zorg dat je ook een bedrag aan contante Amerikaanse dollar bij je hebt voor het geval een pinautomaat niet functioneert. Met een creditcard kun je tijdens je rondreis door Guatemala bij sommige banken geld opnemen. Je betaalt dan wel provisiekosten. Met een creditcard kun je ook terecht in duurdere hotels, restaurants en winkels. Zorg ervoor dat je altijd klein geld op zak hebt. Taxichauffeurs, marktkooplui en sommige winkeliers hebben meestal geen wisselgeld.
12. Hoe zit het met fooien?
In hotels en restaurants is het normaal om 10 tot 15 procent fooi te geven. In de prijs van een taxirit zit al een fooi inbegrepen.
13. Moet je ook afdingen op markten in Guatamala?
Ja, dat kun je zeker proberen. De verkopers verwachten het en als je er een spel van maakt waarbij je niet het onderste uit de kan hoeft te hebben, maar er een leuk grapje van maakt, dan hebben jij en de markthandelaar er beiden dubbel plezier van!
14. Waar koop je in Guatamala de beste souvenirs?
Voor handgeweven kleden kan je het beste de dorpen rond het Meer van Atitlán proberen. Maskers, petjes, broeken, tassen etc in Chichicastenango. In Antigua kun je jade, zilver en blauw glas kopen. Verder zijn er overal marktjes waar allerlei snuisterijen en hebbedingetjes te koop zijn, erg leuk om mee naar huis te nemen.
15. Is mineraalwater in Guatamala overal verkrijgbaar?
Ja, je kunt in principe overal mineraalwater krijgen.
16. Hoe zit het met fotografie in Guatamala?
Guatemala is een enorm fotogeniek land dus zorg ook voor voldoende geheugenkaartjes, accu's voor je camera of externe oplader. Om lokalen te fotograferen raden wij altijd aan eerst te vragen of de mensen het wel willen. Niet overal wordt fotografie op prijs gesteld, hetgeen gerespecteerd dient te worden.
17. In hoeverre wordt er kennis gemaakt met de lokale bevolking?
In Antigua of Chichicastenango is er op de markt veel gelegenheid om de lokale mensen te ontmoeten. De mensen zijn vrij verlegen, maar met een beetje Spaans en handen en voeten kom je al een heel eind.
18. Wat kan ik verwachten mbt eten in Guatamala?
De keuken van Guatemala lijkt een beetje op die van de Mexico. Met veel tortilla’s en taco’s. De dagelijkse pot van veel Guatemalteken is gebaseerd op maïs, dat heilig is voor de Maya’s, geserveerd met een combinatie van rijst, kip, aardappelen, gebakken banaan en bonen. Voor vleesliefhebbers is er de churrasco, een op houtskool geroosterde steak met een saus van tomaat, ui en muntbladeren. Aan de kust vind je heerlijke visgerechten. In maïsbladeren gewikkelde maïskoeken (tamales) zijn een lekkernij die traditioneel met oud & nieuw gegeten worden. Voor de dapperen onder ons is er borracho; cake gedoopt in rum.
19. Kan je vegetarisch eten in Guatemala?
Dat kan zeker, het lokale basis voedsel bestaat uit bonen en tortilla's, vaak aangevuld met rijst en groente. Let er wel op dat je specifiek vraagt om eten zonder vlees (carne), vis (pescado) en kip (pollo). Want als je vraagt om vegetarisch eten is de reactie vaak: 'o, dan krijg je toch lekker kip'!