Veelgestelde vragen over Guatemala

 1. Heb ik een visum voor Guatemala nodig ?
 2. Hoe zit het met fooien?
 3. Hoe zit het met fotografie in Guatamala?
 4. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Guatamala?
 5. In hoeverre wordt er kennis gemaakt met de lokale bevolking?
 6. Is er wifi beschikbaar?
 7. Is mineraalwater in Guatamala overal verkrijgbaar?
 8. Kan ik in Guatemala pinnen?
 9. Kan je vegetarisch eten in Guatemala?
 10. Moet je ook afdingen op markten in Guatamala?
 11. Waar koop je in Guatamala de beste souvenirs?
 12. Wat is de beste reistijd?
 13. Wat kan ik verwachten mbt eten in Guatamala?
 14. Wat voor inentingen voor Guatamala heb ik nodig?

1. Heb ik een visum voor Guatemala nodig ?

Internationaal paspoort:

Je hebt een internationaal paspoort nodig dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. 

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Belangrijk: Als je reis een overstap in de Verenigde Staten (VS) maakt dien je via internet een ESTA toestemming aan te vragen. In je vertrekbrief die 10 dagen voor vertrek online komt te staan op Mijn Shoestring kan je het vluchtschema vinden en indien van toepassing ook informatie over een ESTA aanvragen.

2. Hoe zit het met fooien?
In hotels en restaurants is het normaal om 10 tot 15 procent fooi te geven. In de prijs van een taxirit zit al een fooi inbegrepen. Gidsen in de archeologische zones leven ten dele van de fooien.
3. Hoe zit het met fotografie in Guatamala?
Denk in ieder geval aan voldoende batterijen. Als je een videocamera gebruikt, neem dan genoeg cassettes mee. Je kunt de accu's van je videocamera soms in hotels opladen. Het voltage is overal is 220 Volt. Denk aan een wereldstekker!
Guatemala is een enorm fotogeniek land dus zorg ook voor voldoende geheugenkaarten, deze zijn nauwelijks te koop in Guatemala. Om lokalen te fotograferen raden wij altijd aan eerst te vragen of de mensen het wel willen. Niet overal wordt fotografie op prijs gesteld, hetgeen gerespecteerd dient te worden. 
4. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Guatamala?
Het tijdsverschil tussen Guatemala en Nederland is 7 uur ( gedurende de zomertijd 8 uur); het is in Guatemala dus vroeger
5. In hoeverre wordt er kennis gemaakt met de lokale bevolking?
In bijvoorbeeld Antigua of Chichicastenango is er op de markt veel gelegenheid om de lokale mensen te ontmoeten. De mensen zijn vrij verlegen, maar met een beetje Spaans en handen en voeten kom je al een heel eind.
6. Is er wifi beschikbaar?
Bijna overal is WIFI beschikbaar. Soms gratis & soms tegen betaling. Sommige hotels hebben alleen WIFI in de lobby en/of restaurant & zwembad, dus niet in de kamers.
7. Is mineraalwater in Guatamala overal verkrijgbaar?
Ja, in principe kun je overal mineraalwater krijgen.
8. Kan ik in Guatemala pinnen?

In Guatemala kun je in de steden en toeristenplaatsen pinnen bij een geldautomaat, een cajero automático. In verband met de veiligheid is het verstandig bij daglicht en gedurende de openingstijden van de bank te pinnen. Automaten werken niet altijd. Zorg dat je ook een bedrag aan contante Amerikaanse dollar bij je hebt voor het geval een pinautomaat niet functioneert. Met een creditcard kun je tijdens je rondreis door Guatemala bij sommige banken geld opnemen. Je betaalt dan wel provisiekosten. Met een creditcard kun je ook terecht in duurdere hotels, restaurants en winkels. Zorg ervoor dat je altijd klein geld op zak hebt. Taxichauffeurs, marktkooplui en sommige winkeliers hebben meestal geen wisselgeld.9. Kan je vegetarisch eten in Guatemala?
Dat kan zeker, het lokale basis voedsel bestaat uit bonen en tortilla's, vaak aangevuld met rijst en groente. Let er wel op dat je specifiek vraagt om eten zonder vlees (carne), vis (pescado) en kip (pollo). Want als je vraagt om vegetarisch eten is de reactie vaak: o, dan krijg je toch lekker kip!
10. Moet je ook afdingen op markten in Guatamala?
Ja, dat kun je zeker proberen. De verkopers verwachten het en als je er een spel van maakt waarbij je niet het onderste uit de kan hoeft te hebben, maar er een grapje van maakt hebben,  jij en de markthandelaar er beiden dubbel lol van!
11. Waar koop je in Guatamala de beste souvenirs?
Voor handgeweven kleden kan je het beste de dorpen rond het Meer van Atitl-n proberen. Maskers, petjes, broeken, tassen etc in Chichicastenango. In Antigua kun je jade, zilver en blauw glas kopen. En verder zijn er overal marktjes waar allerlei snuisterijen en hebbedingetjes te koop zijn.
12. Wat is de beste reistijd?
Er zijn twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd duurt van half november tot en met half mei, en het regenseizoen duurt van half mei tot en met half november. In de tropische regen- en nevelwouden regent het zeker negen maanden per jaar veelvuldig. Aan de Caribische kust valt meer regen dan in het binnenland. Laat je niet afschrikken door de regentijd, want de buien vallen meestal in de namiddag en daarna is alles lekker fris.

13. Wat kan ik verwachten mbt eten in Guatamala?

De keuken van Guatemala lijkt een beetje op die van de Mexico. Met veel tortilla’s en taco’s. De dagelijkse pot van veel Guatemalteken is gebaseerd op maïs, dat heilig is voor de Maya’s, geserveerd met een combinatie van rijst, kip, aardappelen, gebakken banaan en bonen. Voor vleesliefhebbers is er de churrasco, een op houtskool geroosterde steak met een saus van tomaat, ui en muntbladeren. Aan de kust vind je heerlijke visgerechten. In maïsbladeren gewikkelde maïskoeken (tamales) zijn een lekkernij die traditioneel met oud & nieuw gegeten worden. Voor de dapperen onder ons is er borracho; cake gedoopt in rum.

14. Wat voor inentingen voor Guatamala heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven. Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.