Veelgestelde vragen over Egypte

 1. Heb ik een visum nodig voor Egypte?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Egypte?
 3. Hoe overnachten we in Egypte?
 4. Moet ik een slaapzak en/of lakenzak meenemen?
 5. Is er Wifi in Egypte?
 6. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Egypte?
 7. Hoe reizen we in Egypte?
 8. Kan er gereisd worden tijdens de Ramadan?
 9. Heb ik een wereldstekker nodig?
 10. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Egypte?
 11. Wat is de beste reistijd voor Egypte?
 12. Kan ik pinnen in Egypte?
 13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 14. Gelden er kledingvoorschriften in Egypte?
 15. Kan er vegetarisch gegeten worden in Egypte?

1. Heb ik een visum nodig voor Egypte?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor Egypte?
Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900-10 110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
3. Hoe overnachten we in Egypte?
Tijdens de rondreis overnacht je in de steden in twee- en driesterren hotels op basis van tweepersoonskamers met eigen badkamer. Reizigers die, zoals velen, alleen boeken, delen een twee- en in uitzonderingsgevallen een driepersoonskamer. Je deelt de kamer altijd met iemand van hetzelfde geslacht. Wil je liever een éénpersoonskamer, dan geldt hiervoor een éénpersoonskamertoeslag.
4. Moet ik een slaapzak en/of lakenzak meenemen?
Nee, dat is voor deze reis niet nodig.
5. Is er Wifi in Egypte?
Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. De hotels in de grotere plaatsen zoals Caïro en Luxor beschikken in de lobby vaak over Wifi. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
6. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Egypte?
We raden je aan om contact op te nemen met de provider. Zij kunnen het beste informatie geven over het bereik van de mobiele telefoon in het buitenland. De meeste providers hebben gewoon bereik in Egypte.
7. Hoe reizen we in Egypte?
Tijdens de reis maken we gebruik van een airconditioned privé (mini)bus.

Voor het traject van Caïro naar Luxor maken we gebruik van een airconditioned nachttrein. De gereserveerde eersteklaszitplaatsen hebben veel beenruimte en de rugleuning kan ver naar achter worden versteld. De rit duurt circa negen uur.
8. Kan er gereisd worden tijdens de Ramadan?
Tijdens de Ramadan kan je prima in Egypte rondreizen, ook al zal het soms wat moeilijker zijn om een restaurantje te vinden dat overdag open is. Het is niet raadzaam om tussen zonsopgang en zonsondergang op straat te eten. Ook het verkrijgen van alcohol kan tijdens de Ramadan moeilijk zijn. Qua sfeer is het erg interessant om tijdens de Ramadan rond te reizen door Egypte.
9. Heb ik een wereldstekker nodig?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Egypte: http://www.wereldstopcontacten.nl.
10. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Egypte?
In Egypte is het over het algemeen één uur later dan in Nederland en België. De zomertijd gaat echter later in (half april) dan in Nederland en België (de laatste zondag van maart). Vanaf de laatste zondag van maart tot half april is er dan ook geen tijdverschil met Nederland en België.

De wintertijd gaat eerder in (half september) dan in Nederland en België (laatste zondag van oktober). Vanaf half september tot de laatste zondag van oktober is er tijdelijk geen tijdverschil, totdat ook in Nederland en België de wintertijd ingaat.
11. Wat is de beste reistijd voor Egypte?
De beste tijd van het jaar om te reizen zijn het voorjaar en het najaar; van oktober tot juni is het qua temperatuur de meest ideale reistijd.

In de zomer kan de temperatuur behoorlijk oplopen. We zullen in de zomer rekening houden met het warme weer door bijvoorbeeld excursies in de vroege ochtend te laten plaatsvinden.
12. Kan ik pinnen in Egypte?
In de grote steden en toeristische plaatsen is het mogelijk om te pinnen met een bankpas met Cirrus-logo. Daarnaast is het altijd handig om contante euro's mee te nemen, omdat je vrijwel overal euro's kan omwisselen voor Egyptische Ponden (EGP). In het geval van stakingen of andere ongeregeldheden kan dit goed van pas komen.

Excursies moeten worden betaald met euro's. Gedurende de oase- en boottocht kan in principe geen geld gewisseld worden. Zorg dus dat je voldoende contant geld meeneemt.
13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus.
14. Gelden er kledingvoorschriften in Egypte?
Egypte is een islamitisch land. Er wordt van zowel vrouwen als mannen verwacht dat je kleding draagt die de schouders, bovenarmen en knieën bedekt. Bij een bezoek aan een moskee is het voor heren niet gebruikelijk om met een korte broek naar binnen te gaan en moeten vrouwen hun haar bedekken. Een tip voor de vrouwen is om standaard een dunne sjaal in je rugzak te doen, zodat je overal op voorbereid bent.
15. Kan er vegetarisch gegeten worden in Egypte?
Egyptenaren eten best wel veel vlees, maar je kunt genoeg gerechten zonder vlees bestellen. In de hotels waar we overnachten kun je bijna altijd wel een vegetarische maaltijd krijgen. De reisbegeleider kan je hier uiteraard bij helpen.

Meer informatie over eten en drinken in Egypte vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.