Veelgestelde vragen over Namibie

 1. Mobiele telefonie en internet:
 2. Heb ik inentingen nodig?
 3. Heb je veel contact met de lokale bevolking?
 4. Hoe zijn de voorzieningen in Namibië op de campings?
 5. Hoe zwaar is de reis?
 6. Hoeveel bagage mag ik meenemen?
 7. Is het gevaarlijk om tussen het wild te kamperen?
 8. Kan ik eventueel wat dagen aan mijn reis vast te plakken?
 9. Kan mijn electronische apparatuur opgeladen worden?
 10. Moet ik een slaapmatje/slaapzak/klamboe meenemen?
 11. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 12. Heb ik een visum nodig?
 13. Wat is de beste periode om het wild te zien?
 14. Wat is de beste reistijd voor Namibië?
 15. Wat voor adrenaline verslindende activiteiten kan ik op deze reis ondernemen?
 16. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuidelijk Afrika ?
 17. Welke vervoersmiddelen gebruiken we en welke tas neem ik dan mee?
 18. Zie je veel wild in Namibie?
 19. Zijn de excursies inbegrepen?

1. Mobiele telefonie en internet:
Telefoneren gaat in Namibië heel eenvoudig. Je koopt gewoon een telefoonkaart bij het postkantoor. Voor 30 Rand kun je ongeveer 3 minuten bellen. In de andere landen liggen de prijzen om te bellen iets hoger. Bellen met een smartphone is op veel plaatsen mogelijk, de dekking in afgelegen (berg)gebieden kan minder zijn. Informeer voor vertrek bij je provider naar de mogelijkheden en kosten.

Internet en Wifi
In de grote steden zijn er vele internetcafé's en vaak hebben de hotels en lodges ook Wifi.
2. Heb ik inentingen nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Heb je veel contact met de lokale bevolking?
Je komt  onderweg mensen tegen van de Herero en Ovambo stammen.  Veel van de avontuurlijke activiteiten die voor toeristen zijn worden geregeld door de blanke bevolking.
4. Hoe zijn de voorzieningen in Namibië op de campings?
De voorzieningen op de campings in Namibië zijn overwegend goed. De campings zijn ruim opgezet en de sanitaire voorzieningen zijn goed. Sommige campings zijn zelfs voorzien van een zwembad, winkeltje of bar/restaurant.
5. Hoe zwaar is de reis?
De reis is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. De zwaarte wordt voornamelijk bepaald door de  lange afstanden en hierdoor langere reisdagen.

6. Hoeveel bagage mag ik meenemen?

We raden aan zo weinig mogelijk mee te nemen. Tijdens de reis is het een aantal keer mogelijk om kleding te (laten) wassen.

Van de airline mag je 1 stuk baggage inchecken (van maximal 20 kilo) en 1 stuk handbagage meenemen van ongeveer 7 kilo. Doe je waardevolle spullen en medicijnen in je handbagage. Omdat het een kampeerreis betreft is het niet mogelijk om een koffer mee te nemen maar raden we aan om je spullen in een een rugzak of reistas (met wieltjes) mee te nemen.

Houd er rekening mee dat je bagage tijdens de reis in lockers achterin de truck moet. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm. De reis/rugzak mag niet groter zijn, want er is geen andere plek in de truck om je bagage op te bergen.

7. Is het gevaarlijk om tussen het wild te kamperen?
De wilde dieren die je in overvloed zult zien, vormen in principe geen gevaar, mits je een aantal regels in acht neemt. Het eerste is dat je onmiddellijk doet wat de reisbegeleid(st)er zegt als deze een gevaar bespeurt. Daarover kun je alleen achteraf in discussie. Bij zwempartijen vraag je eerst of er geen krokodillen en nijlpaarden in het water zitten en of het water bilharzia-vrij is. Verder moet je altijd je schoenen uitkloppen, omdat er een kleine kans is dat er een slang of een schorpioen in gekropen is. Hyena's lusten ze ook! Zet je schoenen 's nachts in de tent, niet erbuiten, anders kunnen wilde dieren ermee aan de haal gaan. Soms zijn er bavianenkolonies die aardig aan mensen gewend zijn.
8. Kan ik eventueel wat dagen aan mijn reis vast te plakken?
Afhankelijk van de vluchtbeschikbaarheid  is het inderdaad mogelijk je reis te verlengen. Voor de wijziging wordt  € 50 per boeking in rekening gebracht (en de eventuele meerkosten voor de vlucht). Als je een vluchtverlenging wilt, dien je dit al bij je boeking door te geven. Je vinkt aan op het boekingsformulier dat je afwijkend van de groepsvlucht wilt gaan en dan geef je je wensen weer. De boeking komt als onbevestigd binnen in ons systeem; we zoeken je wensen uit en komen er zsm op terug. Ben je niet akkoord met ons voorstel dan zit je niet aan de boeking vast.

9. Kan mijn electronische apparatuur opgeladen worden?

Ja, je hebt  wel een speciale stekker nodig; deze kun je makkelijk verkrijgen in Zuid Afrika (o.a. in de supermarkt). Op de campings is ook electriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden.

10. Moet ik een slaapmatje/slaapzak/klamboe meenemen?
Tenten en slaapmatjes zijn standaard aanwezig in de truck. Zelf moet je zorgen voor een lakenzak en/of slaapzak en eventueel een hoofdkussentje. Een klamboe is niet nodig. Ook noodzakelijk is een zaklamp en dan het meeste praktisch is een hoofdlamp.

11. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
De lokale reisbegeleiders spreken Afrikaans en/of  Engels.
12. Heb ik een visum nodig?
Voor Zuid-Afrika, Namibië en Botswana is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.
Voor Zimbabwe (en eventueel Zambia) is wel een visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Deze visa kunnen voor deze reis aan de grens gekocht worden in cash US dollars.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
13. Wat is de beste periode om het wild te zien?
Het hele jaar door zie je veel wild in de parken. Maar de periode mei t/m half november is de beste periode om de dieren te zien. Als het gaat regenen (na half november) verspreiden de dieren zich en zijn ze moeilijk te spotten.

14. Wat is de beste reistijd voor Namibië?
De beste reistijd voor Namibië is tussen mei en november. Het hele jaar door leent dit klimaat zich voor een bezoek, met de heetste maanden in onze winter. Houd er rekening mee dat de nachten erg koud kunnen zijn juni, juli en augustus. Het kan afkoelen tot rond het vriespunt, vooral aan de kust.
15. Wat voor adrenaline verslindende activiteiten kan ik op deze reis ondernemen?
Met name in Swakopmund is er van alles te beleven. Je kunt o.a. skydiven, quad biken, sand boarden, diepzeevissen of een ballonvaart maken. Ook kun je tijdens een boottocht op zoek naar dolfijnen. Kijk op de website van de reis bij "excursies" voor meer informatie.

De excursies kunnen worden betaald in contante US Dollars of Zuidafrikaanse Rand. Soms ook met een creditcard.

16. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuidelijk Afrika ?

Hieronder een overzicht van alle reizen waarbij je  -eventueel vía- Zuid-Afrika gaat.

 

Let op, kies dus de juiste omschrijving uit die bij je gekozen reis past.

 

Reken dan met behulp van de indicatie van het zakgeldbedrag (zie reisdatum en prijzen), het eventuele visumbedrag en reserve geld uit, in welke valuta je de bedragen voor de reis gaat meenemen.

 

>> Ga je alléén naar het land Zuid-Afrika :

 • Haal geld uit de geldautomaat en neem wat euro’s mee als reservegeld (daar kan je niet mee betalen maar wel wisselen). Een creditcard als betaalmiddel is regelmatig mogelijk.

 • De optionele excursies betaal je in randen.

 • Een visum is niet nodig als je de NL of BE nationaliteit hebt.

>> Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië Botswana Zimbabwe Zambia) :

 • Haal zoveel mogelijk randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kan nl. ook in de overige landen mee betalen met Zuid Afrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in dollars en deze moet je van te voren meenemen.

 • Excursies betaal je in dollars of randen. Sommige excursies zijn te betalen met creditcard.

 • Als je de NL of de BE nationaliteit hebt. De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in US-dollars. Voor Namibië en Botswana is geen visum nodig.

17. Welke vervoersmiddelen gebruiken we en welke tas neem ik dan mee?

We voeren deze reis uit met een overlandtruck:

1. Achterin de truck zijn bagagevakken (lockers). De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79 cm. De reistas/ rugzak moet aan deze maten voldoen. Een tas op wielen kan overigens prima zijn! Een koffer past dus niet.
2. De truck is voorzien van 'busstoelen'. Hoewel de stoelen níet verstelbaar zijn, zitten ze comfortabel.
3. In de truck zijn aanwezig: kampeerstoeltjes, een tafel, benodigd keuken- en kampeermateriaal.

18. Zie je veel wild in Namibie?
Ja zeker. Behalve in natuurreservaten als Etosha N.P. zie je ook veel wild onderweg. Er lopen oryxen (spiesbokken) door de zandduinen van Sossusvlei, giraffen, zebra's, koedoes en veel andere dieren aan de kant van de weg.

19. Zijn de excursies inbegrepen?
Nee, optionele excursies zijn niet inbegrepen. Kijk voor informatie op de website van de betreffende reis bij "excursies". Deze excursies kunnen ter plaatsse geboekt worden en betaald worden in US Dollars of creditcard.