Veelgestelde vragen over Namibie

 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig?
 4. Hoe overnachten we tijdens de reis?
 5. Is er tijdens de reis Wifi beschikbaar en ben je bereikbaar?
 6. Hoe reizen we in Namibië en wat voor tas neem ik dan mee?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig in Namibië?
 8. Kan ik pinnen in Namibië?
 9. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuidelijk Afrika en kan ik pinnen?
 10. Kan er vegetarisch gegeten worden tijdens de reis?
 11. Wat is de beste reistijd voor Namibië?
 12. Wat is de beste periode om het wild te zien?
 13. Moet ik een slaapmatje/slaapzak/klamboe meenemen?
 14. Hoe zijn de voorzieningen in Namibië op de campings?
 15. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 16. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 17. Wat is het tijdsverschil met Namibië?
 18. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 19. Hoe zwaar is de reis?
 20. Is het gevaarlijk om tussen het wild te kamperen?
 21. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 22. Wat voor adrenaline verslindende activiteiten kan ik op deze reis ondernemen?
 23. Zie je veel wild in Namibie?
 24. Zijn de excursies inbegrepen?
 25. Kan ik mijn reis verlengen?
 26. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 27. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationale paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Heb ik inentingen nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe overnachten we tijdens de reis?

Tijdens de rondreis overnacht je op goede campings, een paar keer met zwembad. In Kaapstad, Swakopmund en Pretoria slaap je in eenvoudige hostels waarbij het meestal om 6-8 persoonskamers gaat met gedeeld sanitair (er wordt niet gekeken naar sekse).

Voor meer informatie en foto’s van de campings en hostels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.

5. Is er tijdens de reis Wifi beschikbaar en ben je bereikbaar?
Internet en Wifi:
In de grote steden zijn er vele internetcafé's en vaak hebben de hotels en lodges ook Wifi. Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per accommodatie vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Telefoonbereik:

Telefoneren gaat in Namibië heel eenvoudig. Je kunt een telefoonkaart kopen bij het postkantoor. Voor 30 Rand kun je ongeveer 3 minuten bellen. Bellen met een smartphone is op veel plaatsen mogelijk, de dekking in afgelegen (berg)gebieden kan minder zijn. Informeer voor vertrek bij je provider naar de mogelijkheden en kosten.
6. Hoe reizen we in Namibië en wat voor tas neem ik dan mee?
In Namibië reizen we met een overlandtruck. Achterin de truck zijn bagagevakken (lockers). De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79 cm. De reistas/ rugzak moet aan deze maten voldoen. Een tas op wielen kan overigens prima zijn! Een harde koffer past echter niet. De truck is voorzien van 'busstoelen'. Hoewel de stoelen niet verstelbaar zijn, zitten ze comfortabel. In de truck zijn aanwezig: kampeerstoeltjes, een tafel, benodigd keuken- en kampeermateriaal.
7. Heb ik een wereldstekker nodig in Namibië?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Namibië: www.wereldstopcontacten.nl. Op de campings is ook electriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden.
8. Kan ik pinnen in Namibië?
In de steden kun je met je bankpas met Maestro logo pinnen bij geldautomaten met Cirrus en/of Maestro logo. Houd in de gaten dat er niemand meekijkt als je je pincode intikt. Bovendien is het raadzaam een bonnetje op te vragen. Er zijn gevallen van geldautomatenfraude bekend. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Namibië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.
9. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuidelijk Afrika en kan ik pinnen?
Hieronder een overzicht van alle reizen die beginnen in Zuid-Afrika. Let op, kies dus de juiste omschrijving uit die bij je gekozen reis past.

Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië Botswana Zimbabwe Zambia):
Haal zoveel mogelijk Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kan ook in de overige landen betalen met Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in US dollars en deze moet je van te voren meenemen (deze kun je pinnen op Schiphol).
Excursies betaal je in USD dollars (Botswana en Zimbabwe) of Zuid-Afrikaanse randen (Zuid-Afrika en Namibië). Veel excursies zijn te betalen met creditcard.
Als je de NL of de BE nationaliteit hebt, dan betaal je de visa voor Zimbabwe en Zambia ter plaatse in US-dollars. Voor Namibië en Botswana is geen visum nodig.

Ga je naar Mozambique, Malawi en Zambia:
In Zuid-Afrika kan je Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR) uit de geldautomaat halen en US Dollars meenemen vanuit Nederland.
De excursies betaal je in de lokale valuta.
Als je de NL of BE nationaliteit hebt: De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in US-dollars. Voor Mozambique raden we je aan om het vooraf te regelen.
10. Kan er vegetarisch gegeten worden tijdens de reis?
Omdat er gekampeerd wordt, zal de reisbegeleider het eten bereiden en regelmatig boodschappen doen. Je kunt aan het begin van de reis aangeven of je een bepaald dieet hebt en/of bepaalde dingen liever niet eet. Er zal zo veel mogelijk rekening mee worden gehouden. Vegetarisch eten is geen probleem.
11. Wat is de beste reistijd voor Namibië?
De beste reistijd voor Namibië is tussen mei en november. Het hele jaar door leent dit klimaat zich voor een bezoek, met de heetste maanden in onze winter. Houd er rekening mee dat de nachten erg koud kunnen zijn juni, juli en augustus. Het kan afkoelen tot rond het vriespunt, vooral aan de kust.
12. Wat is de beste periode om het wild te zien?
Het hele jaar door zie je veel wild in de parken. Maar de periode mei t/m half november is de beste periode om de dieren te zien. Als het gaat regenen (na half november) verspreiden de dieren zich en zijn ze moeilijk te spotten.
13. Moet ik een slaapmatje/slaapzak/klamboe meenemen?
Tenten en slaapmatjes zijn standaard aanwezig in de truck. Zelf moet je zorgen voor een lakenzak en/of slaapzak met eventueel een hoofdkussentje. Een klamboe is niet nodig. Wel is een zaklamp noodzakelijk waarbij een hoofdlamp het meest praktisch is.
14. Hoe zijn de voorzieningen in Namibië op de campings?
De voorzieningen op de campings in Namibië zijn overwegend goed. De campings zijn ruim opgezet en de sanitaire voorzieningen zijn goed. Sommige campings zijn zelfs voorzien van een zwembad, winkeltje of bar/restaurant.
15. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
We raden aan zo weinig mogelijk mee te nemen. Tijdens de reis is het een aantal keer mogelijk om kleding te (laten) wassen. Voor deze reis is het niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen maar raden we aan om je spullen in een een rugzak of reistas (met wieltjes) mee te nemen. Houd er rekening mee dat je bagage tijdens de reis in lockers achterin de truck moet. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm. De reis/rugzak mag niet groter zijn, want er is geen andere plek in de truck om je bagage op te bergen.
16. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
Voor de Zuidelijk Afrika in drie weken reis (reiscode: SZC) hebben we een minimum van 8 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 20 personen. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Data & Prijzen'.
17. Wat is het tijdsverschil met Namibië?
Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil en tijdens onze wintertijd is het in Namibië 1 uur later.
18. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
19. Hoe zwaar is de reis?
De rondreis door Zuidelijk Afrika valt in de categorie C. Deze reis is voor elk normaal fit persoon te maken. Er zijn wel behoorlijk wat dagen met lange reistijden, soms over niet al te beste wegen. Houdt er rekening mee dat de reizen door ontwikkelingslanden gaan, met een veel lagere levensstandaard dan wat je thuis gewend bent. Het grootste deel van de reis kampeer je, wat betekent dat je zelf je tent moet opzetten en afbreken. Daarnaast is het zo dat het wel de bedoeling is dat iedereen beurtelings helpt met het voorbereiden van het eten / de afwas. Verder is het mogelijk dat er door weer of slecht wegenonderhoud wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn en we moeten afwijken van de route. Een flexibele en positieve instelling is dan ook belangrijker dan lichamelijke fitheid.
20. Is het gevaarlijk om tussen het wild te kamperen?
De wilde dieren die je in overvloed zult zien, vormen in principe geen gevaar, mits je een aantal regels in acht neemt. Het eerste is dat je onmiddellijk doet wat de reisbegeleid(st)er zegt als deze een gevaar bespeurt. Daarover kun je alleen achteraf in discussie. Bij zwempartijen vraag je eerst of er geen krokodillen en nijlpaarden in het water zitten en of het water bilharzia-vrij is. Verder moet je altijd je schoenen uitkloppen, omdat er een kleine kans is dat er een slang of een schorpioen in gekropen is. Hyena's lusten ze ook! Zet je schoenen 's nachts in de tent, niet erbuiten, anders kunnen wilde dieren ermee aan de haal gaan.
21. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
De lokale reisbegeleiders spreken Afrikaans en/of Engels.
22. Wat voor adrenaline verslindende activiteiten kan ik op deze reis ondernemen?
Met name in Swakopmund is er van alles te beleven. Je kunt o.a. skydiven, quad biken, sand boarden, diepzeevissen of een ballonvaart maken. Ook kun je tijdens een boottocht op zoek naar dolfijnen. Kijk op de website van de reis bij "excursies" voor meer informatie.

De excursies kunnen worden betaald in contante US Dollars of Zuid-Afrikaanse Rand, maar vaak ook met creditcard.
23. Zie je veel wild in Namibie?
Ja zeker! Behalve in natuurreservaten als Etosha N.P. zie je ook veel wild onderweg. Er lopen oryxen (spiesbokken) door de zandduinen van Sossusvlei, giraffen, zebra's, kudu's en veel andere dieren aan de kant van de weg.
24. Zijn de excursies inbegrepen?
Nee, optionele excursies zijn niet inbegrepen. Kijk voor informatie op de website van de betreffende reis bij "excursies". Deze excursies kunnen ter plaatsse geboekt worden en betaald worden in US Dollars of creditcard.
25. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
26. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

27. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen