Veelgestelde vragen over Laos

 1. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 2. Heb ik een visum voor Laos nodig?
 3. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 4. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 5. Heb ik vaccinaties nodig voor mijn reis naar Laos?
 6. Wat is de beste reistijd voor Laos?
 7. Wat is het tijdsverschil met Laos?
 8. Waar overnachten we?
 9. Is er Wifi in Laos?
 10. Hoe reizen we in Laos?
 11. Kan ik pinnen in Laos tijdens deze reis?
 12. Moet ik een klamboe voor Laos meenemen?
 13. Wat kan ik het beste meenemen naar Laos?
 14. Moet ik een wereldstekker meenemen naar Laos?

1. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derden moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
2. Heb ik een visum voor Laos nodig?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
3. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
Je hebt aangegeven dat je het visum voor Laos via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.

Wij raden je aan 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het Visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.
4. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
5. Heb ik vaccinaties nodig voor mijn reis naar Laos?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

6. Wat is de beste reistijd voor Laos?
Laos kent twee seizoenen. Het regenseizoen van mei tot oktober en het droge seizoen van november tot april. De eerste helft van het droge seizoen is redelijk koel (november-januari) en is dan ook de beste tijd om in te reizen. De tweede helft (februari-april) wordt het heel warm met temperaturen van ruim boven de 30° C. Wel moet je er rekening mee houden dat het in de bergen altijd koeler is dan in het laagland. In het noorden van Laos kan het op grotere hoogte ’s nachts zelfs vriezen. Over het algemeen schommelt de temperatuur overdag rond de 25 à 30° C. Van november tot en maart kan het in Laos erg koud zijn.
7. Wat is het tijdsverschil met Laos?
– Tijdens onze zomertijd is het in Laos 5 uur later.
– Tijdens onze wintertijd is het in Laos 6 uur later.
8. Waar overnachten we?
Tijdens de rondreis overnachten we in middenklasse hotels en guesthouses in tweepersoonskamers, met eigen badkamer. Je verblijf is op basis van logies en ontbijt. Foto's van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je terug onder het tabblad 'Accommodaties'.
9. Is er Wifi in Laos?
In de meeste hotels is gratis Wifi beschikbaar. Meer informatie over Wifi kun je vinden onder het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.
10. Hoe reizen we in Laos?
Deze rondreis hebben we de beschikking over goede eigen airconditioned (mini)bussen, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur. Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden vind je onder het tabblad 'Praktisch' bij de reis.
11. Kan ik pinnen in Laos tijdens deze reis?
De munteenheid van Laos is de Kip. In de grotere plaatsen heb je een ATM's waar je kunt pinnen met een bankpas met het Maestro- of Cirruslogo. Contante euro's kunnen worden ingewisseld bij de hotels of banken. We raden het altijd aan om ook wat euro’s en/of dollars aan contanten mee te nemen. 
12. Moet ik een klamboe voor Laos meenemen?
Je kunt overwegen een klamboe mee te nemen. Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Laos, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. In sommige hotels worden op aanvraag muskietennetten verstrekt, of elektrische muggenverdrijvers op je kamer geplaatst. Effectief is ook de zogenaamde 'mosquito-coil', een groene spiraalvormige wierook die de muggen ongeveer acht uur op een afstand houdt. Als je erom vraagt wordt zo'n 'coil' onder je tafel in een restaurant gezet. Ook zijn deze coils alom in Laos te koop.
13. Wat kan ik het beste meenemen naar Laos?

Laos is een tropisch land. Het is handig om dunne, katoenen kleding mee te nemen. Voor ’s avonds bieden een shirt met lange mouwen en een lange broek goede bescherming tegen muggen. In de bergen kan het zeker een stuk kouder zijn dus neem ook een dik vest/sweater mee. In het regenseizoen is het handig om wat regenkleding bij je te hebben. Daarnaast is het aan te raden om een paar wandelschoenen ( of sneakers met een goed profiel ) mee te nemen en een paar slippers voor als je verschillende tempels gaat bekijken. Ter plaatse is bijna alles ook te krijgen dus zorg dat je niet teveel meeneemt!

Wat verder nog handig is om eventueel mee te nemen: lakenzak, zonnebril, zonnebrandmiddel, een kleine EHBO-kit, zaklantaarn en een reisgids.

Qua bagage is het goed om een grote zachte koffer/reistas/backpack mee te nemen en een kleine dagrugzak. Wij raden het af om een hardschalige koffer mee te nemen. Deze is lastig te verstouwen in het vervoer.

14. Moet ik een wereldstekker meenemen naar Laos?
Voor meer informatie over het gebruik van een wereldstekker in Laos verwijzen we je graag naar: www.wereldstopcontacten.nl.