Veelgestelde vragen over India

 1. Heb ik een visum voor India nodig?
 2. Heb ik inentingen voor India nodig?
 3. Hoe is de accommodatie in India?
 4. Moet ik een klamboe naar India meenemen?
 5. Moet ik een slaapzak meenemen voor mijn India reis?
 6. Heb ik bereik met mijn mobiele telefoon in India?
 7. Is er Wifi in India?
 8. Hoe wordt er gereisd in India?
 9. Wat is de beste reistijd voor India?
 10. Hoe groot is de kans dat ik ziek wordt in India?
 11. Wat is het tijdsverschil met India?
 12. Heb ik een wereldstekker nodig?
 13. Kan ik als vegetariƫr in India goed terecht?
 14. Kan ik pinnen in India?
 15. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 16. Wat zijn de kledingvoorschriften voor India?
 17. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

1. Heb ik een visum voor India nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen voor India nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Hoe is de accommodatie in India?
Op de meeste India reizen maken we gebruik van eenvoudige middenklasse hotels, waar mogelijk kleine sfeervolle hotels op een goede locatie. In principe boeken we tweepersoonskamers met een eigen douche en toilet. Uitzondering is de optionele trekking tijdens de Ladakh reis. Tijdens deze optionele trekking overnacht je in tweepersoonstenten. Ook gaat er een eettent mee, waarin je bij slecht weer gezamenlijk de maaltijden kunt nuttigen.

Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
4. Moet ik een klamboe naar India meenemen?
Op onze reizen in India is het niet echt nodig om een klamboe mee te nemen. Dat neemt niet weg dat je 'm vast wel eens zult gebruiken, mocht je besluiten er wél een in je bagage te stoppen. Echter, in plaatsen waar veel muggen voorkomen zijn de hotelkamers goed afsluitbaar en de ramen voorzien van gaas. Een enkele keer zal er een klamboe hangen.

Daarnaast kun je 'mosquito coils' vragen aan het personeel van het hotel of het restaurant waar je verblijft. Deze groene spiraaltjes worden dan onder je stoel of tafel gelegd, zo houden ze muggen op een afstand. Je kunt dit vergelijken met wierook. Er zijn ook elektronische 'coils',  deze zijn beter voor afgesloten ruimtes. Mosquito coils zijn bovendien overal in India te koop.
5. Moet ik een slaapzak meenemen voor mijn India reis?
Op de meeste van onze India reizen is het niet nodig een slaapzak mee te nemen, een lakenzak is wel erg handig voor bijvoorbeeld de nachttrein. Voor de koude maanden kun je altijd ter plaatse nog een deken kopen voor bijv. de overnachting in de trein (of je houdt in dat geval wat extra kleren aan).

Uitzondering is de reis naar Ladakh, als je de optionele trekking, bijboekt. Dan heb je zeker een slaapzak nodig. Matjes worden in Ladakh door de lokale agent verstrekt, maar houd er rekening mee dat die meestal niet van super kwaliteit zijn. Dus wellicht dat je er zelf nog een in je bagage wilt stoppen.
6. Heb ik bereik met mijn mobiele telefoon in India?
Ja, in de meeste delen van India heb je bereik met je mobiel. Het hangt echter wel af van welke provider je hebt, dus vraag dat zelf nog even na.
7. Is er Wifi in India?

Wifi is op de meeste plaatsen in het Zuiden en Noorden van India beschikbaar! Er zijn wel restricties wat betreft het gebruik ervan in hotels. Soms zal het alleen aangeboden worden in de lobby van het hotel, dit is vaak tegen betaling.

Het kan ook zo zijn dat er een business center in het hotel aanwezig is en daar kan je dan gebruik maken van computers (ook weer tegen betaling). Tijdens de Ladakh reis zal je alleen Wifi vinden in Delhi en Amritsar.

Meer informatie over de beschikbaarheid van Wifi in de door ons geselecteerde hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

8. Hoe wordt er gereisd in India?

De meeste trajecten worden afgelegd met een eigen (Indiase) bus. Ook zullen we af en toe gebruik maken van de trein, soms een dagtrein, soms een nachttrein. In dat laatste geval hebben we gereserveerde slaapplaatsen. Bij de India on a budget reis maken we gebruik van het openbaar vervoer, we reizen dan met de lokale bus, wel zijn in deze bus zitplaatsen gereserveerd.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in India vind je onder het tabblad 'Praktisch' bij de reis.

9. Wat is de beste reistijd voor India?

Dit is erg afhankelijk van de regio in India die je gaat bezoeken. De beste reistijd voor Noord-India is februari, maart, oktober, november en december. Naar Zuid-India kun je het beste afreizen in oktober t/m maart. Voor onze India Ladakh reis is de beste reistijd juni, juli en augustus, want alleen in die tijd zijn de hoge bergpassen open.

10. Hoe groot is de kans dat ik ziek wordt in India?

Als je reist in India bestaat de kans dat je een keer last zal krijgen van reizigers diarree. Het is handig om altijd een flesje desinfectie gel bij je te hebben zodat je regelmatig je handen kunt wassen ook als er geen water in de buurt is. Ook handig om voor de zekerheid diarree remmers mee te nemen.

11. Wat is het tijdsverschil met India?
Tijdens onze zomertijd is het in India 3,5 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in India 4,5 uur later.
12. Heb ik een wereldstekker nodig?
In India kan je met onze gewone stekkers terecht. Voor meer informatie over het gebruik van stekker in het buitenland verwijzen we je graag door naar de volgende website: www.wereldstopcontacten.nl
13. Kan ik als vegetariƫr in India goed terecht?
India is bij uitstek een prima land voor vegetariërs, in geen enkel land ter wereld is het zo gemakkelijk om vegetarisch eten te vinden. Iedereen begrijpt meteen wat je bedoelt als je om 'veg' vraagt. Denk aan bijvoorbeeld verschillende groente curry's en masala's, een dahl-variant, rijst en plain naan of chapati. Als je groente in een saus ligt, heet dat 'gravy' anders is het 'dry'.
14. Kan ik pinnen in India?
In steden kun je geld pinnen met een bankpas met Maestro of Cirrus logo. Neem voor de zekerheid altijd contante euro’s mee voor het geval de geldautomaat defect is. Geld wisselen kan bij een bank of het hotel waar je verblijft. Het laatste gaat een stuk sneller en de koersen verschillen onderling nauwelijks. Creditcards worden alleen in alle duurdere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Als je bij het verlaten van India je overgebleven rupees terug wilt wisselen in euro’s heb je een wisselbewijs nodig.

Let op: zorg voor vertrek dat je bankpas op werelddekking staat, zo kun je overal ter wereld pinnen.
15. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
16. Wat zijn de kledingvoorschriften voor India?
We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. In heel India met uitzondering van de toeristenstranden wordt te schaarse kleding als aanstootgevend beschouwd. Van vrouwen wordt verwacht dat hun schouders en hun bovenbenen tot en met de knieën bedekt zijn. Dus korte broeken en al te blote shirts of hemdjes kun je beter niet dragen. Maar ook van mannen vindt men het ongepast wanneer zij zich in het openbaar vertonen in een korte broek en/of mouwloos t-shirt.

Voor iedereen gelden er strengere kledingvoorschriften bij het bezoeken van heilige plaatsen en/of tempels. Zo zul je over het algemeen je schoenen bij de ingang moeten achter laten. Daarnaast heeft elke tempel vaak nog zijn eigen regels. Als vrouw zul je je haar moeten bedekken in de moskee. En bij het bezoeken van een Sikh tempel moeten mannen en vrouwen hun haar bedekken.  Mocht je ter plaatse soms twijfelen, aarzel dan niet de reisbegeleiding om advies te vragen.
17. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bageruimte in de bus.