Veelgestelde vragen over Marokko

 1. Heb ik een visum nodig voor Marokko?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Welke vaccinaties voor Marokko heb ik nodig?
 4. Wat is de beste reistijd voor Marokko?
 5. Kan er gereisd worden tijdens de Ramadan?
 6. Waar overnachten we in Marokko?
 7. Moet ik een slaapzak meenemen naar Marokko?
 8. Hoe reizen we in Marokko?
 9. Hoe gaat de kamelenexcursie naar de Erg Chebbi in zijn werk?
 10. Is er Wifi in Marokko?
 11. Heb ik een wereldstekker nodig?
 12. Wat is het tijdsverschil met Marokko?
 13. Kan ik gemakkelijk pinnen in Marokko?
 14. Welke tas moet ik voor deze reis meenemen?
 15. Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Marokko?
 16. Welke schoenen neem ik mee naar Marokko?
 17. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen naar Marokko?
 18. Wat moet je meenemen op de trekking in de hoge Atlas?
 19. Wat zijn de kledingvoorschriften in Marokko?
 20. Kan ik mijn reis verlengen?
 21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 22. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Marokko?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Welke vaccinaties voor Marokko heb ik nodig?
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
4. Wat is de beste reistijd voor Marokko?
Marokko is het hele jaar goed te bereizen, waarbij de zomermaanden het warmst zijn. Het voor- en najaar zijn over het algemeen de meest gunstige periodes. In het voorjaar bloeien er veel bloemen en zie je de bevolking aan het werk op het land. In zomermaanden is het verstandig om het 's middags rustig aan te doen, vanwege de hitte. 's Avonds zijn er veel mensen te vinden op straat.
5. Kan er gereisd worden tijdens de Ramadan?
Tijdens de Ramadan kun je prima reizen in Marokko. Het zal soms wat moeilijker zijn om een restaurantje te vinden dat overdag open is en eten tussen zonsopgang en zonsondergang op straat kun je beter niet doen uit respect voor de bevolking, maar qua sfeer is het erg boeiend om tijdens de Ramadan in Marokko te reizen.

In 2020 begint de Ramadan op 24 april en duurt een maand.
6. Waar overnachten we in Marokko?
In Marokko overnachten we in hotels in de twee- en driesterren klasse in tweepersoonskamers met (meestal) eigen badkamer. Je verblijf is op basis van logies en ontbijt. Bij de selectie van onze hotels hebben we met name gelet op de locatie, hygiëne en sfeer.

Foto's van de hotels vind je terug onder het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.
7. Moet ik een slaapzak meenemen naar Marokko?
In de Erg Chebbi woestijn, als je de kamelenbivak gaat doen, is het niet noodzakelijk om een slaapzak mee te nemen. Er zijn dekens en matjes aanwezig. Wellicht is een lakenzak wel prettig om mee te nemen.

Bij de 22-daagse Marokko Avontuurlijk reis (Reiscode: SMT) is er een prachtige trekking te maken in Imlil, het Atlasgebergte. Buiten onze zomermaanden is het noodzakelijk om een goede slaapzak mee te nemen. Voor de reizen met vertrek in juli en augustus is het in principe warm genoeg en zodoende niet per se noodzakelijk zelf een slaapzak mee te nemen. Er is ter plaatse een klein aantal slaapzakken aanwezig, mocht je het dan toch te koud vinden zonder slaapzak.
8. Hoe reizen we in Marokko?
Om optimaal te kunnen genieten van al het fraais wat er onderweg te zien is, maak je overwegend gebruik van eigen vervoer, dat wil zeggen gehuurde bussen. Daardoor is het mogelijk om onderweg stops te maken waar en wanneer we zelf willen. Afhankelijk van de groepsgrootte reizen we rond in één of twee minibusjes. Soms wordt er voor een volle groep ook gekozen voor een grote bus.
9. Hoe gaat de kamelenexcursie naar de Erg Chebbi in zijn werk?
Wanneer de meeste hitte weg is, kun je een optionele excursie doen waarbij je per kameel ongeveer 6km de Erg Chebbi woestijn in trekt. De excursie kan gedaan worden bij de groepsreis Marokkko Avontuurlijk (Reiscode: SMT) en de groepsreis Marokko Zuid (Reiscode: SMC). Neem een dagrugzakje mee, waarin je de benodigdheden voor de nacht kunt doen.

Deze tocht duurt ongeveer 1 á 2 uur. Je zit op de kameel met een zadel waaraan je een dagrugzakje kunt hangen. De overnachting is in lage tenten van dekens of je kunt besluiten om onder de sterrenhemel te slapen. Er zijn eenvoudige foammatrasjes van ongeveer 8cm dikte beschikbaar. Een slaapzak is niet nodig. In de zomer is wellicht een lakenzak al voldoende. Dekens zijn aanwezig. Er zijn lage tafels in het kamp.

In de ochtend klim je weer op de kameel en ga je terug naar de rand van de Erg Chebbi woestijn, waar de herberg gelokaliseerd is, om de spullen weer op te halen en door te reizen. Tijdens deze excursie wordt er voor diner en ontbijt gezorgd. Er is thee en - wie weet - word je wel verrast door een prachtige sterrenhemel.
10. Is er Wifi in Marokko?
De meeste hotels zijn voorzien van Wifi in de lobby, in sommige hotels heb je zelfs Wifi op de kamer.

Voor meer informatie over Wifi in de door ons geselecteerde hotels verwijzen we je naar het tabblad 'Accommodaties'.
11. Heb ik een wereldstekker nodig?
De voltage bedraagt 220V. Het is niet nodig om een wereldstekker mee te nemen naar Marokko.
12. Wat is het tijdsverschil met Marokko?
– Tijdens onze zomertijd is het in Marokko 1 uur vroeger.
– Tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil.
13. Kan ik gemakkelijk pinnen in Marokko?
In Marokko is het in alle steden mogelijk om geld (Dirham) te pinnen, ook op de luchthaven bij aankomst. Wij raden wel aan een deel (bijvoorbeeld 150 euro) van het genoemde zakgeld in contante euro's mee te nemen, voor het geval je eens niet kunt pinnen.
14. Welke tas moet ik voor deze reis meenemen?
We adviseren je om de bagage mee te nemen in een zachte koffer op wielen, weekendtas of in een rugzak. Een ‘hardschalen koffer’ raden we af voor onze reizen. Niet omdat je je rugzak/weekendtas nodig hebt om lange wandelingen met je bagage te maken, maar omdat een (harde) koffer vaak moeilijk op de bus te bevestigen en aan te pakken is. We raden je aan om niet meer dan tien tot vijftien kilo bagage mee te nemen.
15. Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Marokko?
In de zomer en het late voorjaar is het echt warm. In het vroege voorjaar of in de winter, zijn de temperatuursverschillen erg groot. Als je je bevindt in een schaduwkant van een berg of op hoogte, dan kan dat grote temperatuursverschillen tot gevolg hebben. Daarom adviseren we, met name in voorjaar en winter, om laagjes kleding mee te nemen.

Over het algemeen zijn -in totaal- 3 broeken en dan de gebruikelijke t-shirtjes, ondergoed en badkleding voldoende. Overweeg ook een hoed en een blouse met lange mouwen voor tussendoor en bij muggen en zonnebrand. Neem nog iets leuks of gezelligs mee.
16. Welke schoenen neem ik mee naar Marokko?
Outdoorslippers of sandalen met een goed profiel zijn handig. Als je in de bergen bent, zijn over het algemeen dichte schoenen met een goed profiel prima, bergschoenen zijn niet persé nodig.
17. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen naar Marokko?
Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterij om 3 dagen te kunnen overbruggen), een stekkerdoos indien je veel oplaadbare apparaten hebt (er zijn niet overal veel stopcontacten). Voor de overnachtingen in de woestijn: een (hoofd)lamp. Denk bijvoorbeeld ook aan oordoppen! Heel handig als je in een tent slaapt en er zijn snurkers in de groep.
18. Wat moet je meenemen op de trekking in de hoge Atlas?
Voor de trektocht door het Atlasgebergte tijdens de 22-daagse groepsreis Marokko Avontuurlijk (Reiscode: SMT) zijn de volgende extra benodigdheden nodig: slaapzak (in onze zomermaanden niet per se noodzakelijk), een zaklamp, vochtige doekjes en desinfecterende (hand)gel, een lichte, sneldrogende handdoek en een lakenzak.

Let op: in de wintermaanden kan het écht heel erg koud zijn. Neem dan een goede slaapzak en warme (laagjes) kleding mee.
19. Wat zijn de kledingvoorschriften in Marokko?
Omdat Marokko is een islamitisch land is, kan je je het beste conservatief kleden, 'uitdagende' kleding wordt niet op prijs gesteld. Als je geen ontblote schouders en benen laat zien, zullen mensen je eerder open en onbevangen tegemoet treden en respect tonen. Draag dus eerder een lange wijdere broek dan een korte of strakke broek en een T-shirt of blouse met korte mouwen dan een strak hemdje. Het is overigens ook ongebruikelijk om als volwassen man in een korte broek te lopen, dit is meer iets voor kleine jongens.
20. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
22. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen