Veelgestelde vragen over Japan

Heb ik een visum nodig voor Japan ?

Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, hoef je voor deze Japan groepsreis voor vertrek geen visum te regelen. Wel dien je voor deze reis te beschikken over een geldig internationaal paspoort wat nog 6 maanden na terugkomst geldig is.

Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort) vind je op de website van onze partner Visumloket:

  • Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
  • Belgische deelnemers bezoeken shoestring.visumloket.be
  • Beschik je niet over een Nederlandse of Belgische nationaliteit? Neem dan zelf contact op met de betreffende ambassade(s) om je eventuele visum te regelen.
Heb je vaccinaties nodig ?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Heeft mijn GSM in Japan bereik?
Japanse aanbieders van mobiele telefonie ondersteunen geen GSM, en 2G GSM toestellen kunnen in Japan dus niet gebruikt worden.
Als je echter beschikt over een 3G (UMTS) toestel, dan bestaat de kans dat je je toestel in Japan kunt gebruiken.
1) Je mobiele telefoon moet ondersteuning hebben voor de WCDMA frequentie 2100MHz, wat je na kunt kijken in de handleiding van je toestel.
2) Verder dient je eigen mobiele telefoonaanbieder een roaming contract te hebben met de Japanse aanbieder "Softbank Mobile" of "NTT DoCoMo". Dit kun je navragen bij je eigen aanbieder.
Als aan deze voorwaarden voldaan is kun je in Japan je toestel gebruiken, mits je natuurlijk binnen bereik bent van een zendmast. Het Japanse platteland werkt op een andere frequentie (WCDMA 800MHz) die niet ondersteund wordt door buitenlandse toestellen.
Hoe is de accommodatie in Japan?
Je overnacht steeds in eenvoudige middenklasse hotels met eigen sanitair, met uitzondering van Sandankyo waar je slaapt in een traditionele minshuku ryokan.
In de ryokan slaap je op een futon (dunne matras) in een tatami-kamer. Een futon is vrij dun, maar in de wandkast vind je steeds extra matrassen en beddengoed . Normaliter lig je onder een soort lichte donsdeken, maar tijdens de zomermaanden zal een gewoon laken wel volstaan.
In de ryokan maak je gebruik van gemeenschappelijke badkamers en toiletten. En niet zomaar een badkamer trouwens, want de ryokan heeft een eigen onsen (natuurlijke warmwaterbron)!
Deelnemers die zich individueel inschrijven delen een kamer met een andere deelnemer . Het is bij boeking mogelijk een eenpersoonskamer aan te vragen; je bent hiervoor wel de eenpersoonskamertoeslag verschuldigd. Bij de overnachting in de ryokan is een  eenpersoonskamer niet mogelijk. 
Hoe wordt er gereisd in Japan?
Je reist tijdens de groepsreis Japan (reiscode: SJA) met een eigen bus, waardoor je onderweg vaak kunt stoppen om foto's te maken of om dorpjes te bezoeken. Alleen op de laatste transferdag van Kyoto naar Tokyo ga je niet met een gecharterde bus, maar met een zogenaamde highway-bus. Deze doet ongeveer 8 uur over de ruim 500 kilometer lange rit. Heb je geen zin om zo lang te 'kilometervreten' in de bus, dan kan je ook veel sneller in Tokyo zijn. In het station van Nagano stap je op de Shinkansen richting Ueno, een rit van iets minder dan twee uur.

Tijdens de Japan Hoogtepunten reis (reiscode: SJH) en Japan on a Shoestring reis (reiscode: SJD) maken we gebruik van het openbaar vervoer.
Hoeveel uur tijdsverschil is er met Japan?
Men kent in Japan slechts één tijdzone, dus het hele land heeft dezelfde tijd. Het tijdsverschil met Nederland en België is in de winter 8 uur en in de zomer 7 uur.
Is een 3-persoonskamer mogelijk in Japan?
Nee, dit is niet mogelijk. De hotelkamers in Japan zijn zodanig klein dat het bijzetten van een extra bed niet mogelijk is.
Is er Wifi in Japan ?

Bijna alle hotels bieden gratis Wifi aan, ofwel op de kamer, ofwel in de lobby of gemeenschappelijke ruimtes.

 

Is Japan heel duur?
Dat valt  wel mee, het is vooral duur vergeleken met andere landen in Azië, maar niet vergeleken met Nederland. Prijzen voor uit eten liggen bijvoorbeeld op het zelfde niveau als in Nederland. In warenhuizen  kan je ook goed eten voor een zeer redelijke prijs. Entrees liggen tussen de 3 en 5 euro per keer.
Kan je er als vegetarier in Japan goed terecht?
Als je nog wel vis eet is er genoeg keuze, anders is het regelmatig wel even zoeken naar een gerecht zonder vlees/vis.  Er zijn veel bakkers met allerlei soorten broodjes zonder vlees en vis en in alle grote warenhuizen zijn food afdelingen waar je bijvoorbeeld erg goede sushi kan kopen ook weer zonder vlees en vis.
Moet ik een slaapzak meenemen naar Japan?
Het is niet nodig om een slaapzak mee te nemen, aangezien je elke nacht in een hotel of ryokan verblijft.
Wat is de beste reistijd voor Japan?

Japan kent 4 seizoenen. De lente (maart, april en mei) is een erg mooie tijd om te reizen vanwege de bloesems. Vooral tijdens de bloei van de kersenbloesem is het heel bijzonder om in Japan te zijn. Ook al hangt de bloeiperiode van heel wat factoren af, je hebt volgens ons het meeste kans om de bloeiende 'sakura' te zien vanaf half maart tot half april.

Het regenseizoen duurt ongeveer van half juni tot half juli. De zomermaanden zijn broeierig warm. Vanaf september begint het weer koeler te worden. Het dalende kwik zorgt dan vanaf half oktober tot eind  november voor schitterende herfstkleuren.

Wat voor soort reistas is handig om mee te nemen?
We raden het af om een harde koffer mee te nemen.
Het handigste en makkelijkste is om met een zachte reistas te reizen. Er is namelijk beperkte ruimte in het vervoer en in de hotelkamers.
Wat voor stekkers heb je nodig?
Voor Japan heb je een ander soort stekker nodig. Via onderstaande link kan je precies nagaan welke stekker  geschikt is voor Japan.
http://www.wereldstopcontacten.nl/
Welke valuta voor Japan kan ik het best mee nemen?

In elk postkantoor zijn er pinautomaten waar je in principe met je bankpasje (voorzien van Cirrus-symbool) kan pinnen. Je kunt daar in ieder geval geld opnemen met je creditcard. Bij aankomst op de luchthaven in Fukuoka/Osaka kan je ook al gelijk pinnen. Het beste kan je nog wat cash euro's meenemen voor het geval een pinautomaat een keertje niet werkt. Ook de excursies kan je in euro's betalen aan de reisbegeleider/ster.

Beperkingen in het buitenland 

U kunt met uw Betaalpas van de ING wereldwijd geld opnemen bij alle geldautomaten met het Maestro-logo. In bepaalde landen buiten Europa hebben banken tijdelijke maatregelen genomen om fraude te voorkomen. Hierdoor kan uw geldopname bij sommige banken en geldautomaten geweigerd worden. Dit geldt niet alleen voor pashouders van de ING, maar ook voor die van andere Europese en Nederlandse banken. De ING heeft helaas geen invloed op de acceptatie van de Maestro-betaalpas bij buitenlandse banken. 

De beperkingen gelden bij bepaalde banken in Indonesië, Maleisië, Japan, VS, Peru, Ecuador, Bolivia en Costa Rica. Ook als u naar andere landen buiten Europa op reis gaat, adviseren wij u een alternatief betaalmiddel mee te nemen naast uw Betaalpas. Zoals een creditcard. Betalen met een MasterCard-creditcard kent geen beperkingen, met uitzondering van de Seven Bank (Japan) en de Bank Central Asia (Indonesië). U kunt ook gebruikmaken van de ATM-locator van MasterCard of in noodgevallen van Emergency Cash.

 

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.