Veelgestelde vragen over Japan

 1. Heb ik een visum nodig voor Japan?
 2. Heb je vaccinaties nodig ?
 3. Heeft mijn GSM in Japan bereik?
 4. Hoe is de accommodatie in Japan?
 5. Hoe wordt er gereisd in Japan?
 6. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Japan?
 7. Is een 3-persoonskamer mogelijk in Japan?
 8. Is er wifi in Japan?
 9. Is Japan heel duur?
 10. Kan je er als vegetarier in Japan goed terecht?
 11. Kan ik pinnen in Japan?
 12. Wat is de beste reistijd voor Japan?
 13. Bagage en kleding Japan: wat moet ik meenemen?
 14. Wat voor stekkers heb je nodig?

1. Heb ik een visum nodig voor Japan?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb je vaccinaties nodig ?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk, niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902 88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) per land online advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Heeft mijn GSM in Japan bereik?

Ja, in de meeste delen van Japan heb je goed bereik met je GSM. Het hangt echter ook af van welke provider je gebruikt, vraag dat zelf nog even na bij je provider.

4. Hoe is de accommodatie in Japan?
Je overnacht steeds in eenvoudige middenklasse hotels met eigen sanitair, met uitzondering van Sandankyo waar je slaapt in een traditionele minshuku ryokan.
In de ryokan slaap je op een futon (een dun matras) in een tatami-kamer. Een futon is vrij dun, maar in de wandkast vind je steeds extra matrassen en beddengoed. Normaliter lig je onder een soort lichte donsdeken, maar tijdens de zomermaanden zal een gewoon laken wel volstaan.
In de ryokan maak je gebruik van gemeenschappelijke badkamers en toiletten. Niet zomaar een badkamer trouwens, want de ryokan heeft een eigen onsen (natuurlijke warmwaterbron)!
Deelnemers die zich individueel inschrijven delen een kamer met een andere deelnemer. Het is bij boeking mogelijk een eenpersoonskamer aan te vragen; je bent hiervoor wel de eenpersoonskamertoeslag verschuldigd. Bij de overnachting in de ryokan is een eenpersoonskamer niet mogelijk. 
5. Hoe wordt er gereisd in Japan?
Je reist tijdens de groepsreis Japan (reiscode: SJA) met een eigen bus, waardoor je onderweg vaak kunt stoppen om foto's te maken of om dorpjes te bezoeken. Alleen op de laatste transferdag van Kyoto naar Tokyo ga je niet met een gecharterde bus, maar met een zogenaamde highway-bus. Deze doet ongeveer 8 uur over de ruim 500 kilometer lange rit. Heb je geen zin om zo lang te 'kilometervreten' in de bus, dan kan je ook veel sneller in Tokyo zijn. In het station van Nagano stap je op de Shinkansen richting Ueno, een rit van iets minder dan twee uur.

Tijdens de Japan Hoogtepunten reis (reiscode: SJH) en Japan on a Shoestring reis (reiscode: SJD) maken we gebruik van het openbaar vervoer.
6. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Japan?
Men kent in Japan slechts één tijdzone, dus het hele land heeft dezelfde tijd. Het tijdsverschil met Nederland en België is in de winter 8 uur en in de zomer 7 uur.
7. Is een 3-persoonskamer mogelijk in Japan?
Nee, dit is niet mogelijk. De hotelkamers in Japan zijn zodanig klein dat het bijzetten van een extra bed niet mogelijk is.
8. Is er wifi in Japan?
Onder het tabblad 'accommodaties' kan je per hotel (hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen) zien of er wifi beschikbaar is.
9. Is Japan heel duur?
Dat valt mee, het is de laatste jaren een stuk goedkoper geworden dankzij gunstiger wisselkoersen. Het is vooral duur vergeleken met andere landen in Azië, maar niet vergeleken met Nederland. Prijzen voor eten en drinken liggen bijvoorbeeld op het zelfde niveau als in Nederland.
10. Kan je er als vegetarier in Japan goed terecht?

Het is soms best wel lastig voor vegetariërs, bijna alle gerechten zijn met vlees of vis. Er zijn sommige gerechten die standaard vegetarisch zijn en in veel warenhuizen hebben ze een afdeling waar je verse etenswaren kunt kopen en foodcourts waar veel verschillende soorten restaurantjes zijn. 

11. Kan ik pinnen in Japan?
In alle postkantoren staan er geldautomaten waar je normaal gesproken met een gewone bankpas kunt pinnen, als die voorzien is van het Cirrus- en/of Maestro symbool. Ook bij verschillende supermarkten die veel open zijn zoals 7/11 zijn er geldautomaten.  Zorg dat je pas op 'wereld' staat, ook kan je geld opnemen met je creditcard. Het daglimiet bedraagt over het algemeen 50000 yen. Grotere bedragen kun je met de creditcard betalen, Visa en American Express worden op de meeste plaatsen geaccepteerd. We raden dus aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van je bankpas, maar neem zeker ook toch extra contanten euro’s mee die je daar kunt omwisselen als het pinnen een keer niet lukt.
12. Wat is de beste reistijd voor Japan?

Japan kent 4 seizoenen. De lente (maart, april en mei) is een erg mooie tijd om te reizen vanwege de bloesems. Vooral tijdens de bloei van de kersenbloesem is het heel bijzonder om in Japan te zijn. Ook al hangt de bloeiperiode van heel wat factoren af, je hebt volgens ons het meeste kans om de bloeiende 'sakura' te zien vanaf half maart tot half april.

Het regenseizoen duurt ongeveer van half juni tot half juli. De zomermaanden zijn broeierig warm, vanaf september begint het weer koeler te worden. Het dalende kwik zorgt dan vanaf half oktober tot eind november voor schitterende herfstkleuren.

13. Bagage en kleding Japan: wat moet ik meenemen?

We adviseren je om de bagage mee te nemen in bijvoorbeeld een weekendtas of zachte koffer. Het gebruik van een 'harde' koffer raden we sterk af voor al onze reizen, zeker ook in Japan, denkend aan de beperkte bagageruimte in de bus en hotelkamer. Aangezien je ook regelmatig gebruik maakt van het openbaar vervoer is het belangrijk niet teveel/zware bagage mee te nemen en de weekendtas of zachte koffer met wieltjes.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. In een aantal hotels of in de buurt van de hotels is laundry service aanwezig. De laundry service bestaat meestal uit een wasmachine + droger waar je tegen betaling gebruik van kunt maken.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: lichte wandelschoenen, naaigerei, universeel geldige verloopstekker en/of adapter (het elektriciteitsnet in Japan werkt op 110 Volt), reisgids, voldoende fotomateriaal, toiletartikelen,

Het is niet nodig om tenten, slaapzakken, slaapmatjes of muskietennetten mee te nemen.

Op de reizen in het voor- en najaar, vermijd je extreem hoge of lage temperaturen. In een eilandenrijk als Japan is de zee nooit heel veraf, waardoor het tegen de avond frisjes kan worden. Houd daar rekening mee als je houdt van een avondwandelingetje.

In de maanden juli en augustus regent het regelmatig in Japan. Regenkleding of een paraplu mag dan niet ontbreken in je bagage.

14. Wat voor stekkers heb je nodig?

Je hebt voor Japan een reis en/of wereldstekker nodig. Daarnaast is de netspanning in Japan 100V (hier in Nederland is het 230V).
We verwijzen je graag naar deze website waar je het terug kunt vinden: http://www.wereldstopcontacten.nl/