Veelgestelde vragen over Maleisië

 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Maleisië?
 4. Kan ik tijdens de ramadan goed reizen in Maleisië?
 5. Hoe overnachten we in Maleisië?
 6. Moet ik een klamboe meenemen?
 7. Is er Wi-Fi in Maleisië?
 8. Hoe reizen we in Maleisië?
 9. Heb ik een wereldstekker nodig voor Maleisië?
 10. Kan ik pinnen in Maleisië?
 11. Kan er vegetarisch gegeten worden in Maleisië?
 12. Wat is de beste reistijd voor Maleisië?
 13. Wat is handig om mee te nemen naar Maleisië?
 14. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
 15. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Maleisië?
 16. Wat zijn de kledingvoorschriften voor Maleisië?
 17. Kan ik mijn reis verlengen?
 18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 19. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner het Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationale paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van het Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Heb ik inentingen nodig voor Maleisië?
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kun je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
4. Kan ik tijdens de ramadan goed reizen in Maleisië?
Reizen tijdens de ramadan (de vastenmaand) kan een beetje lastig zijn. Er kunnen restaurants en andere eetgelegenheden dicht zijn, maar ze houden vaak rekening met toeristen. Voor toeristen wordt vaak wel gekookt. Het spreekt voor zich dat men de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten. In de Chinatowns zijn de restaurants wel open. In 2020 start de ramadan omstreeks 23 april en duurt een maand.
5. Hoe overnachten we in Maleisië?
We overnachten in middenklasse hotels, met eigen badkamer en op basis van logies en ontbijt. Het hotel in Taman Negara is vrij eenvoudig, aangezien er weinig keuze is in het natuurreservaat. Enkele van de geplande hotels hebben een zwembad; fijn om de tropische warmte van je af te spoelen!

Meer informatie en foto's van de hotels (de hotels zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
6. Moet ik een klamboe meenemen?
Het is niet noodzakelijk om een klamboe mee te nemen. Sommige hotelkamers zijn voorzien van een klamboe, maar vaak is ook dat ook niet nodig.

Wél is het raadzaam om muggenspray met DEET, een insectenwerend middel, mee te nemen.
7. Is er Wi-Fi in Maleisië?
Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele geplande hotels beschikken over Wi-Fi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
8. Hoe reizen we in Maleisië?
De hele rondreis hebben we de beschikking over een goede, eigen airconditioned (mini)bus, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur. Zo is het mogelijk om omderweg te stoppen om foto's te maken of een lokale versnapering te proberen.

De boottransfers van Taman Negara naar Kuala Tembeling en van en naar Pulau Tioman (april-september) of Pulau Langkawi (oktober-maart) zijn inbegrepen. Let wel dat wanneer de waterstand te laag is, de transfer van Taman Negara naar Kuala Tembeling wordt uitgevoerd met de bus in plaats van met de boot.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Maleisië vind je onder het tabblad 'Praktisch'.
9. Heb ik een wereldstekker nodig voor Maleisië?
Voor Maleisië heb je inderdaad een wereldstekker nodig. We verwijzen je graag naar de volgende website, waar je kunt zien wat je nodig hebt: www.wereldstopcontacten.nl/.
10. Kan ik pinnen in Maleisië?
De lokale munteenheid van Maleisië is de Maleisische Ringgit (MYR). In de grotere plaatsen kun je met bankpassen met het Cirrus- of Maestrologo geld opnemen, indien het betaalprofiel van je bankpas op 'Wereld' staat.

De reisbegeleider kan je altijd vertellen waar en wanneer de volgende pingelegenheid is. Voor de zekerheid raden we echter altijd aan ook een deel van het geadviseerde zakgeldbedrag in cash euro’s meenemen, voor het geval de pinautomaat het niet doet of leeg is. Je kunt de euro's dan omwisselen naar Maleisische Ringgit.
11. Kan er vegetarisch gegeten worden in Maleisië?
De Maleisische keuken is een mix van vele keukens. Op elke hoek van de straat kan heel smakelijk (óók vegetarisch) gegeten worden. Denk hierbij aan soep, curry's, rijstgerechten en groentesnacks.
12. Wat is de beste reistijd voor Maleisië?
In Maleisië heerst een tropisch klimaat, het is er altijd warm en vochtig. De gemiddelde temperatuur in de laaggelegen kustgebieden is 26°C, in de Cameron Highlands is de gemiddelde temperatuur 18°C.

Het klimaat wordt beheerst door noordoostelijke en zuidwestelijke moessonregens. De noordoostelijke moesson waait van oktober tot februari en zorgt in december en januari voor zware regenval en overstromingen aan de oostkust. Van oktober tot en met maart gaan we met de Groepsreis Maleisië & Singpore (reiscode: SMA) daarom niet naar Pulau Tioman. De meeste hotels, restaurantjes en duikscholen zijn er dan gesloten. In plaats daarvan bezoeken we het eveneens prachtige eiland Pulau Langkawi, aan de westkant van het land. Hier kan in die periode wel gesnorkeld en gedoken worden.

De reisroute wordt dan als volgt: dag 1 Vertrek Amsterdam; dag 2 Aankomst Kuala Lumpur; dag 3-4 Kuala Lumpur; dag 5-7 Taman Negara; dag 8-9 Cameron Highlands; dag 10-12 Penang; dag 13-16 Langkawi; dag 17 binnenlandse vlucht naar Kuala Lumpur, transfer naar Melaka; dag 18 Melaka; dag 19-21 Singapore; dag 22 Vertrek Singapore/Aankomst Amsterdam.
13. Wat is handig om mee te nemen naar Maleisië?
Eigenlijk is het handig om vooral niet te veel mee te nemen, want in Maleisië kun je alles, en met name kleding, overal en altijd goedkoop aanschaffen. Bovendien heeft bijna elk hotel een 'laundry service' waar je onderweg je kleding kunt (laten) wassen.

Maleisië heeft een aangenaam klimaat, dus luchtige katoenen kleding is aan te raden. Neem voor het bezoek aan de Cameron Highlands een sweater of een dunne jas mee. Een regenjas/poncho kan eveneens goed van pas komen. Neem voor de reis in ieder geval een paar goed ingelopen wandelschoenen met profiel en slippers of sandalen mee en spullen om je tegen de felle zon te beschermen. Denk aan een hoed of petje, zonnebril en zonnebrand.
14. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de vaak beperkte bagageruimte en een harde koffer veel plaats inneemt. Neem dus bij voorkeur een zachte reistas of backpack mee.
15. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Maleisië?
Tijdens onze zomertijd is het in Maleisië 6 uur later, tijdens onze wintertijd is het in Maleisië 7 uur later.
16. Wat zijn de kledingvoorschriften voor Maleisië?
Maleisië is een islamitisch land, discreet gekleed gaan wordt erg gerespecteerd. Denk aan kleding die de knieën en schouders bedekt, dit is zeker van belang wanneer je een heilige plaats bezoekt. Wanneer je je bevindt in een badplaats, kun je je kleding daar ook weer op aanpassen. Mocht je twijfelen, aarzel dan niet om de reisbegeleider om advies en tips te vragen!
17. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
19. De feiten op een rij
We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:
- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen