Veelgestelde vragen over Indonesië

 1. Heb ik een visum nodig voor Indonesië?
 2. Heb ik inentingen voor Indonesië nodig?
 3. Wat is de beste reisperiode voor reizen in Indonesië?
 4. Wanneer is het regenseizoen?
 5. Wat is het tijdsverschil?
 6. Hoe overnachten we in Indonesië?
 7. Moet ik een klamboe meenemen naar Indonesië?
 8. Is een lakenzak handig om mee te nemen?
 9. Is er overal Wifi tijdens mijn reis in Indonesië?
 10. Kan ik pinnen in Indonesië?
 11. Hoe reizen we in Indonesië?
 12. Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen op de binnenlandse vlucht?
 13. Moet ik bij vertrek luchthavenbelasting betalen?
 14. Hoe gaat de Rinjani trekking in zijn werk?
 15. Heb ik een wereldstekker/reissteker nodig voor Indonesië?
 16. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 17. Kan ik tijdens de ramadan goed reizen in Indonesië?
 18. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
 19. Zijn er kleding voorschriften in Indonesië?
 20. Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Indonesië?

1. Heb ik een visum nodig voor Indonesië?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Houders van een Nederlands of Belgisch paspoort die voor toeristische redenen Indonesië bezoeken kunnen een gratis visum verkrijgen bij een kleine selectie van lucht- en zeehavens. Dit gratis visum is geldig voor maximaal 30 dagen en kan niet worden verlengd of omgewisseld voor een ander type visum. Aankomst dag en vertrek dag worden meegeteld. Het gratis visum kan alleen worden verkregen als aankomst en vertrek op (een combinatie van) onderstaande luchthavens is.

Het gratis visum is verkrijgbaar op de onderstaande luchthavens:
• Medan op Sumatra (Kualanamu Airport)
• Jakarta op Java (Soekarno-Hatta Airport)
• Denpasar op Bali (Ngurah Rai Airport)

Arriveer je in Indonesië via een andere luchthaven of haven heb je het visum nodig dat je ter plaatse kunt regelen bij aankomst op de luchthaven. Dit visum kost $35,- en is maximaal 30 dagen geldig.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen voor Indonesië nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Wat is de beste reisperiode voor reizen in Indonesië?
De beste reistijd voor Indonesië verschilt per eiland. Op zich kun je prima in de regentijd (nov t/m maart) naar Indonesië reizen. Voordeel is dat het Indonesische landschap dan op z’n mooist (en groenst) is. Ga je aan het einde van de droge moesson (april/mei) dan heb je de ‘pech’ dat het landschap droog en kaal is. Tijdens de regentijd regent het bijna nooit de hele dag en de temperatuur blijft ook tijdens de buien aangenaam. De beste reistijd voor Indonesië is in onze zomermaanden (juni t/m september).
4. Wanneer is het regenseizoen?
Het klimaat van Indonesië is tropisch en heeft twee seizoenen. Het droge seizoen (musim kemarau) is tussen april en oktober en het natte seizoen (musim hujan) tussen november en maart. In januari en februari valt de meeste regen. De hoeveelheid neerslag varieert van eiland tot eiland, afhankelijk van de geografische ligging en hoogte. In de berggebieden valt aanzienlijk meer regen dan in de laagvlakten. In Indonesië heeft regen een andere betekenis dan in Nederland: in combinatie met de hoge gemiddelde temperatuur (het hele jaar door vrij constant 30°C) kan een regenbui verfrissend werken. De wegen zijn dan minder stoffig en bloemen en planten lijken extra tot leven te komen.
5. Wat is het tijdsverschil?
In Indonesië is het tijdens de zomertijd 6 uur later dan in Nederland/België. In de winter is het 7 uur later.
6. Hoe overnachten we in Indonesië?

Tijdens onze reizen slapen we over het algemeen in middenklasse hotels, in een tweepersoonskamer met eigen sanitair.

Tijdens de Soenda Eilanden reis overnacht je afwisselend in redelijk comfortabele middenklasse hotels en eenvoudige guesthouses. Je hebt dan een tweepersoonskamer, meestal met douche of mandi, niet overal is warm water beschikbaar en toilet op de kamer. Houd er echter rekening mee dat op het eiland Flores de accommodatie beperkt is en daardoor vaak geen andere keuze is dan het eenvoudige hotel waar je verblijft, waar het sanitair niet altijd meewerkt. Daarentegen zal het personeel je altijd willen helpen om het probleem te verhelpen. Bij de selectie van de hotels letten we met name op de locatie, hygiëne en sfeer.

De hotels of guesthouses zijn over het algemeen en indien mogelijk gesitueerd in het centrum van de plaats waar we verblijven. Realiseer je dat deze reis voor een belangrijk deel 'off the beaten track' is. Meer informatie over de hotels vind je onder het tabblad 'Praktisch' onder het kopje 'Accommodatie en transport'.

Voor foto's van de door ons geselecteerde accommodaties verwijzen we je door naar het tabblad 'Accommodaties'.

7. Moet ik een klamboe meenemen naar Indonesië?
Het is niet noodzakelijk om een klamboe mee te nemen. Sommige hotelkamers zijn voorzien van een klamboe, maar vaak is dit ook niet nodig. Wel is het raadzaam om DEET mee te nemen, dit is een insectenwerend middel.
8. Is een lakenzak handig om mee te nemen?

In principe is een lakenzak niet noodzakelijk om mee te nemen. Het kan wel handig zijn op de Sunda Eilanden reis (reiscode: SSN). Deze reis is wat meer basic dan de andere Indonesië reizen. Ook voor de optionele Rinjani trekking tijdens de Bali en Lombok reis kan het handig zijn om een lakenzak mee te nemen.

9. Is er overal Wifi tijdens mijn reis in Indonesië?

Heerlijk in de bus je social media kanalen updaten, een selfie sturen naar je familie of een restaurantje zoeken voor de lunch? Dit kan nu met onze mobiele Wifi-hotspot! Je eigen persoonlijke Wifi-netwerk gedurende de gehele reis, deelbaar met je partner of gezin. Interesse? Je kunt dit bijboeken in het boekingsformulier.

Bij aankomst op de luchthaven ontvang je een mobiele Wifi-hotspot met 10 GB-data te gebruiken tijdens de gehele reis. Je kunt er tot 5 apparaten tegelijkertijd mee verbinden, en het heeft een batterij! Dus bruikbaar, in de bus, onderweg of in het hotel. De meeste hotels in Indonesië hebben Wifi, maar de kwaliteit verschilt. Met je eigen Wifi, ben je dus altijd bereikbaar, en hoef je geen lokale simkaart te kopen. 

Goed om rekening mee te houden:
Je dient een borg van 680.000 Indonesische rupiah te betalen bij afname van het Wifi-apparaat.
Wij gebruiken de beste provider in Indonesië, maar niet overal is het signaal even sterk, zeker in afgelegen gebieden.
De datalimiet is 10 GB te gebruiken gedurende maximaal 30 dagen.
Je kunt maximaal 5 apparaten met de wifi verbinden.

Meer informatie over Wifi beschikbaarheid in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

10. Kan ik pinnen in Indonesië?
In de grotere plaatsen kan gepind worden. De reisbegeleider weet altijd wanneer de volgende pingelegenheid is. Voor de zekerheid kan je wat cash euro’s meenemen, dit voor het geval de pinautomaat het niet doet. Je kunt de euro's dan inwisselen voor Indonesische roepia.
11. Hoe reizen we in Indonesië?

De gebruikte vervoersmiddelen tijdens deze reis zijn zeer divers. Gedurende het grootste deel van de reis heb je een eigen bus ter beschikking. Ook zal er op sommige Indonesië reizen gebruik worden gemaakt van binnenlandse vluchten.

Voor de informatie omtrent het vervoer en de reisafstanden van jouw Indonesië reis verwijzen we je door naar het tabblad 'Praktisch'. Hier vind je onder het kopje 'Accommodatie en transport' alle aanvullende informatie.

12. Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen op de binnenlandse vlucht?
Tijdens de reis door Sumatra, Java en Bali (reiscode: SIN) en de Sunda eilanden reis (reiscode: SSN) mag je maximaal 15kg meenemen voor de binnenlandse vlucht. Heb je meer kilo's bij je? Dan dien je per kilo een klein bedrag bij te betalen.
13. Moet ik bij vertrek luchthavenbelasting betalen?

Bij zowel internationale als binnenlandse vluchten zal er bij vertrek geen zogehete 'departure taks' meer betaald hoeven worden. Dit is al opgenomen in het ticket.

14. Hoe gaat de Rinjani trekking in zijn werk?

Op de Bali en Lombok reis (reiscode: SOO) kun je de Rinjani trekking lopen (optioneel). Van april t/m half november kun je deelnemen aan deze pittige (lees: zeer zware) facultatieve beklimming van de Gunung Rinjani. Je dient dit wel al bij je boeking door te geven. Van half november tot eind maart wordt er door lokale autoriteiten geadviseerd de berg Rinjani niet te beklimmen vanwege het regenseizoen. Ook de Headquarters van het Rinjani park is gedurende deze maanden gesloten. Het minimum aantal deelnemers voor de trekking is 2 personen.

We boeken de ‘superior’ versie van de trektocht voor onze reizigers. Dat wil zeggen dat er 2 dragers en een Engelsprekende gids mee gaan, en dat je de beschikking hebt over een grotere tent en een grotere slaapzak (in vergelijk met de ‘standard’ versie). De dragers zorgen voor het vervoer van het materiaal (tent, slaapzak, klapstoeltjes, kookmateriaal, toilettent etc.) en het benodigde eten.

Je draagt zelf je eigen bagage. Zorg dus dat je een comfortabel rugzakje meebrengt voor je eigen spullen. Neem alleen datgene mee dat je nodig hebt tijdens de trektocht, je overige bagage kan gestald worden bij onze lokale partner. Mocht je een extra drager willen inhuren voor het sjouwen van je bagage, dan kan dit geregeld worden. Geef dit door bij boeking van je reis. Je betaalt voor deze extra drager ter plaatse IDR 150.000 per dag (bedrag is onderhevig aan veranderingen). 

Mee te nemen op de trektocht
Rugzakje voorzien van zonnebrand, hoedje/petje tegen de zon, zaklamp, reserve batterijen, fleece of trui of thermo ondergoed. Extra T-shirt en sokken, handdoek, slippers, regenjas/poncho, eventueel lakenzak voor in de slaapzak, camera. Denk ook aan een hoes voor je rugzakje als het gaat regenen, zodat niet alles nat wordt tijdens de wandeling. Eventueel een extra vuilniszak voor binnen in je rugzakje. Drinkwater wordt door de dragers meegenomen. Neem wel een eigen fles mineraal water mee, dat je onderweg kunt laten bijvullen zodat je altijd water bij de hand hebt.

Voor het programma van de Gunung Rinjani trekking, zie het tabblad 'Excursies' bij de Bali en Lombok reis. Je vindt hier ook wat wel en niet inbegrepen is tijdens de trekking.

NB: Wanneer je de optionele trekking boekt, maak je geen gebruik van het standaardprogramma. Uiteraard zijn deze kosten al met de prijs van de optionele trekking verrekend. Het lopen van de trekking betekent ook dat je minder vrije tijd in Lombok te besteden hebt.

15. Heb ik een wereldstekker/reissteker nodig voor Indonesië?
Nee, je hebt geen wereldstekker nodig voor Indonesië. Voor alle informatie omtrent stekkers over de hele wereld zie: www.wereldstopcontacten.nl
16. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
17. Kan ik tijdens de ramadan goed reizen in Indonesië?
Tijdens de Ramadan kun je prima reizen in dit land. Het zal wel moeilijker zijn om restaurantjes te vinden die overdag open zijn, vaak kun je wel in het hotel overdag wat eten. Op straat eten en drinken is dan niet aan te raden. Het verkrijgen van alcohol kan tijdens de Ramadan moeilijk zijn. Qua sfeer is het erg boeiend om tijdens de Ramadan in deze landen te reizen. Tijdens de Ramadan zijn banken en kantoren alleen in de ochtend open. In 2019 start de Ramadan op 6 mei en duurt een maand.
18. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers gaan om te reizen met een zachte reistas. Dat kan een backpack zijn, maar ook een reistas op wieltjes. Wel raden we het af om een harde koffer mee te nemen, omdat een harde koffer veel plaats inneemt en niet ‘voegt’ waardoor het bagageruim snel vol is. Neem bij voorkeur een zachte reistas of backpack mee.
19. Zijn er kleding voorschriften in Indonesië?
Indonesië is een islamitisch land. Discreet gekleed aan is wel respectvol. Denk aan kleding wat de knieën en schouders bedekken. Dit is zeker van belang als je een heilige plaats gaat bezoeken. Wanneer je je bevindt in een badplaats kan je je kleding door ook weer op aanpassen. De reisbegeleider kan je hierin ook advies in geven.
20. Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Indonesië?
Indonesië is een tropisch land, maar er zijn ook zeker momenten dat je het wat frisser zal hebben. Denk aan hoger gelegen gebieden, maar ook aan de airconditioning die soms best koud kan aanvoelen. Dikke truien zijn niet noodzakelijk, maar denk bijvoorbeeld aan een fleecevest. Of kleding die je over elkaar kan aantrekken, laagjes. Een trui is wel aan te raden wanneer je een verblijf hebt bij de Bromo vulkaan op Java.