Veelgestelde vragen over Indonesië

 1. Heb ik een visum nodig voor Indonesië?
 2. Is er overal Wifi tijdens mijn reis in Indonesië?
 3. Kan ik pinnen in Indonesië?
 4. Heb ik een wereldstekker/reissteker nodig voor Indonesië?
 5. Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen op de binnenlandse vlucht.
 6. Moet ik een klamboe meenemen naar Indonesië?
 7. Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Indonesië?
 8. Is een lakenzak handig om mee te nemen?
 9. Kan ik tijdens de ramadan goed reizen in Indonesië?
 10. Hoe gaat de Rinjani trekking in zijn werk?
 11. Moet ik bij vertrek luchthavenbelasting betalen?
 12. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
 13. Wanneer is het regenseizoen?
 14. Wat is de beste reisperiode voor reizen in Indonesië?
 15. Wat is het tijdsverschil?
 16. Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Indonesië?
 17. Welke inentingen heb ik nodig?
 18. Zijn er kleding voorschriften in Indonesië?

1. Heb ik een visum nodig voor Indonesië?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Houders van een Nederlands of Belgisch paspoort die voor toeristische redenen Indonesië bezoeken kunnen een gratis visum verkrijgen bij een kleine selectie van lucht- en zee havens. Dit gratis visum is geldig voor maximaal 30 dagen en kan niet worden verlengd of omgewisseld voor een ander type visum. Aankomst dag en vertrek dag worden meegeteld. Het gratis visum kan alleen worden verkregen als aankomst en vertrek op (een combinatie van) onderstaande luchthavens is

Het gratis visum is verkrijgbaar op de onderstaande luchthavens:
• Medan op Sumatra (Kualanamu Airport)
• Jakarta op Java (Soekarno-Hatta Airport)
• Denpasar op Bali (Ngurah Rai Airport)

Arriveer je in Indonesië via een andere luchthaven of haven heb je het visum nodig dat je ter plaatse kunt regelen bij aankomst op de luchthaven. Dit visum kost $35,- en is maximaal 30 dagen geldig.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Is er overal Wifi tijdens mijn reis in Indonesië?

Heerlijk ik de bus je social media updaten, een selfie sturen naar je familie, of een lekker gerecht opzoeken voor de lunch? Dit kan nu in Indonesië, met onze mobiele wifi-hotspot! Je eigen persoonlijke wifi-netwerk gedurende de gehele reis, deelbaar met je partner of gezin.

Bij aankomst op de luchthaven ontvang je een mobiele wifi-hotspot met 10 GB-data te gebruiken tijdens de gehele reis. Je kunt er tot 5 apparaten tegelijkertijd mee verbinden, en het heeft een batterij! Dus bruikbaar, in de bus, onderweg of in het hotel. De meeste hotels in Indonesië hebben wifi, maar de kwaliteit verschilt, met je eigen wifi, ben je dus altijd bereikbaar, en hoef je geen lokale simkaart te kopen.

Goed om rekening mee te houden:
Je dient een borg van 680.000 Indonesische rupiah te betalen bij afname van het wifi-apparaat.
Wij gebruiken de beste provider in Indonesië, maar niet overal is het signaal even sterk, zeker in afgelegen gebieden.
De datalimiet is 10 GB te gebruiken gedurende maximaal 30 dagen.
Je kunt maximaal 5 apparaten met de wifi verbinden.

3. Kan ik pinnen in Indonesië?
In de grotere plaatsen kan gepind worden. De reisbegeleiding weet altijd wanneer de volgende pingelegenheid is. Voor de zekerheid kan je wat cash euro’s meenemen, in het geval de pinautomaat het niet doen, zodat je wel geld kunt wisselen.
4. Heb ik een wereldstekker/reissteker nodig voor Indonesië?
Nee, je hebt een wereldstekker nodig voor Indonesië.
5. Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen op de binnenlandse vlucht.
Tijdens de reis door Sumatra, Java en Bali (reiscode: SIN) en de Sunda eilanden reis (reiscode: SSN) mag je maximaal 15 kg meenemen voor de binnenlandse vlucht. Heb je meer kilo's bij je? Dan dien je per kilo een klein bedrag bij te betalen.
6. Moet ik een klamboe meenemen naar Indonesië?
Het is niet noodzakerlijk om een klamboe mee te nemen. Sommige hotelkamers zijn voorzien van een klamboe, maar vaak is dit ook niet nodig. Wel is het raadzaam om DEET mee te nemen, dit is een insectenwerend middel.
7. Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Indonesië?

Nee, dit is niet nodig. Of het nodig is voor de Rinjani beklimmen op de Bali en Lombok reis (reiscode: SOO) lees je bij vraag 17.

8. Is een lakenzak handig om mee te nemen?

In principe is een lakenzak niet noodzakelijk om mee te nemen. Het kan wel handig zijn op de Sunda Eilanden reis (reiscode: SSN). Deze reis is wat meer basic dan de andere Indonesië reizen. Ook voor de Rinjani treking op de Bali en Lombok reiskan het handig zijn om een lakenzak mee te nemen.

9. Kan ik tijdens de ramadan goed reizen in Indonesië?
Tijdens de Ramadan kun je prima reizen in dit land. Het zal wel moeilijker zijn om restaurantjes te vinden die overdag open zijn, vaak kun je wel in het hotel overdag wat eten. Op straat eten en drinken is dan niet aan te raden. Het verkrijgen van alcohol kan tijdens de Ramadan moeilijk zijn. Qua sfeer is het erg boeiend om tijdens de Ramadan in deze landen te reizen. Tijdens de Ramadan zijn banken en kantoren alleen in de ochtend open. In 2019 start de Ramadan op 6 mei en duurt een maand.
10. Hoe gaat de Rinjani trekking in zijn werk?

Op de Bali en Lombok reis (reiscode: SOO) kun je deze trekking doen. Je kunt van april t/m half november deelnemen aan een pittige (lees: zeer zware) facultatieve beklimming van de Gunung Rinjani. Je dient dit wel al bij je boeking door te geven. Van half november tot eind maart wordt er door lokale autoriteiten geadviseerd de berg Rinjani niet te beklimmen vanwege het regenseizoen. Ook de Headquarters van het Rinjani park is gedurende deze maanden gesloten. Het minimum aantal deelnemers voor de trekking is 2 personen.

We boeken de ‘superior’ versie van de trektocht voor onze reizigers. Dat wil zeggen dat er 2 dragers en een Engelsprekende gids mee gaan, en dat je de beschikking hebt over een grotere tent en een grotere slaapzak (in vergelijk met de ‘standard’ versie). De dragers zorgen voor het vervoer van het materiaal (tent, slaapzak, klapstoeltjes, kookmateriaal, toilettent etc.) en het benodigde eten.

Je draagt zelf je eigen bagage. Zorg dus dat je een comfortabel rugzakje meebrengt voor je eigen spullen. Neem alleen datgene mee dat je nodig hebt tijdens de trektocht, je overige bagage kan gestald worden bij onze lokale partner. Mocht je een extra drager willen inhuren voor het sjouwen van je bagage, dan kan dit geregeld worden. Geef dit door bij boeking van je reis. Je betaalt voor deze extra drager ter plaatse IDR 150.000 per dag (bedrag is onderhevig aan veranderingen). 

Programma van de Gunung Rinjani Trekking
Op dag 8 verlaat je bij aankomst in Lombok de groep. De groep reist naar Tetebatu en de deelnemers aan de beklimming van de Rinjani worden naar Senaru gebracht. Dit is het uitgangspunt voor de trekking. Je verblijft deze nacht in een eenvoudig hotelletje met alleen koud water. In de middag zul je een medewerker van het Rinjani Trekking Centre ontmoeten, die je verder inlicht over de trekking.

Je vertrekt op dag 9 's ochtends om circa 8.00 uur. Bij het Rinjani Trekking Centre ontmoet je je Engelstalige gids en dragers, en je krijgt een korte briefing. Daarna begint de wandeling naar de kraterrand (2634 m). Onderweg wordt er regelmatig gestopt bij shelters en natuurlijk voor een lunch. Het is een pittige klim! Een goede conditie is dan ook een vereiste evenals goede ingelopen wandelschoenen, bij voorkeur met een sluiting tot over de enkel. De totale wandeltijd is ongeveer 6-8 uur naar de kraterrand. Tegen het einde van de middag arriveer je op de kraterrand om te genieten van het prachtige uitzicht (indien niet bewolkt uiteraard) en de zonsondergang. Je lokale gids en dragers maken een vuurtje, zetten de tenten op en beginnen met het koken van je avondmaal.

De volgende ochtend (dag 10) sta je om circa 5.30 uur op, zodat je de zonsopkomst kunt meemaken. Terwijl jij daarvan geniet wordt je ontbijt klaargemaakt. Nadat de tenten zijn afgebroken begint de afdaling terug naar Senaru. Denk niet dat dit veel makkelijker en sneller gaat. Afdalen doet een behoorlijk beroep op je bovenbenen en knieën. Ook nu zul je regelmatig rusten en van een lunch genieten. Aan het eind van de middag ben je weer terug in Senaru en word je naar je hotel op Gili Air gebracht, waar je de rest van de groep kunt vertellen over je prachtige ervaringen.

Mee te nemen op de trektocht
Rugzakje voorzien van zonnebrand, hoedje/petje tegen de zon, zaklamp, reserve batterijen, fleece of trui of thermo ondergoed. Extra T-shirt en sokken, handdoek, slippers, regenjas/poncho, eventueel lakenzak voor in de slaapzak, camera. Denk ook aan een hoes voor je rugzakje als het gaat regenen, zodat niet alles nat wordt tijdens de wandeling. Eventueel een extra vuilniszak voor binnen in je rugzakje. Drinkwater wordt door de dragers meegenomen. Neem wel een eigen fles mineraal water mee, dat je onderweg kunt laten bijvullen zodat je altijd water bij de hand hebt.

Inbegrepen:
transfer van Lembar naar Senaru; transfer van Senaru naar Gili Air; 2-daagse trekking; Engelssprekende gids; services van dragers; overnachting in eenvoudig hotel in Senaru (dag 8) met ontbijt; overnachting in 2-persoonstent voorzien van slaapzak en slaapmatje; maaltijden tijdens de trekking (dag 9 lunch/diner; dag 10 ontbijt/lunch) en 2 maal koffie en thee per dag tijdens trekking, entreegeld voor Rinjani Park.

Niet inbegrepen: fooi, overige drankjes

NB: Wanneer je de optionele trekking boekt, maak je geen gebruik van het standaardprogramma. Uiteraard zijn deze kosten al met de prijs van de optionele trekking verrekend. Het lopen van de trekking betekent ook dat je minder vrije tijd in Lombok te besteden hebt.

11. Moet ik bij vertrek luchthavenbelasting betalen?

Bij zowel internationale als binnenlandse vluchten zal er bij vertrek geen departure taks betaald hoeven worden. Dit is al opgenomen in het ticket.

12. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers gaan om te reizen met een zachte reistas. Dat kan een backpack zijn, maar ook een reistas op wieltjes. Wel raden we het af om een harde koffer mee te nemen, omdat een harde koffer veel plaats inneemt en niet ‘voegt’ waardoor het bagageruim snel vol is. Neem bij voorkeur een zachte reistas of backpack mee.
13. Wanneer is het regenseizoen?
Het klimaat van Indonesië is tropisch en heeft twee seizoenen. Het droge seizoen (musim kemarau) is tussen april en oktober en het natte seizoen (musim hujan) tussen november en maart. In januari en februari valt de meeste regen. De hoeveelheid neerslag varieert van eiland tot eiland, afhankelijk van de geografische ligging en hoogte. In de berggebieden valt aanzienlijk meer regen dan in de laagvlakten. In Indonesië heeft regen een andere betekenis dan in Nederland: in combinatie met de hoge gemiddelde temperatuur (het hele jaar door vrij constant 30°C) kan een regenbui verfrissend werken. De wegen zijn dan minder stoffig en bloemen en planten lijken extra tot leven te komen.
14. Wat is de beste reisperiode voor reizen in Indonesië?
De beste reistijd voor Indonesië verschilt per eiland. Op zich kun je prima in de regentijd (nov t/m maart) naar Indonesië reizen. Voordeel is dat het Indonesische landschap dan op z’n mooist (en groenst) is. Ga je aan het einde van de droge moesson (april/mei) dan heb je de ‘pech’ dat het landschap droog en kaal is. Tijdens de regentijd regent het bijna nooit de hele dag en de temperatuur blijft ook tijdens de buien aangenaam. De beste reistijd voor Indonesië is in onze zomermaanden (juni t/m september).
15. Wat is het tijdsverschil?
In Indonesië is het 6 uur later dan in Amsterdam tijdens de zomertijd en 7 uur later tijdens de wintertijd.
16. Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Indonesië?
Indonesië is een tropisch land, maar er zijn ook zeker momenten dat je het wat frisser zal hebben. Denk aan hoger gelegen gebieden, maar ook aan de airconditioning die soms best koud kan aanvoelen. Dikke truien zijn niet noodzakelijk, maar denk bijvoorbeeld aan een fleecevest. Of kleding die je over elkaar kan aantrekken, laagjes. Een trui is wel aan te raden wanneer je een verblijf hebt bij de Bromo vulkaan op Java.
17. Welke inentingen heb ik nodig?
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
18. Zijn er kleding voorschriften in Indonesië?
Indonesië is een islamitisch land. Discreet gekleed aan is wel respectvol. Denk aan kleding wat de knieën en schouders bedekken. Dit is zeker van belang als je een heilige plaats gaat bezoeken. Wanneer je je bevindt in een badplaats kan je je kleding door ook weer op aanpassen. De reisbegeleider kan je hierin ook advies in geven.