Veelgestelde vragen over Indonesië

Heb ik een visum nodig voor Indonesië?

Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, hoef je voor deze reis voor vertrek geen visum te regelen.Wel dien je te beschikken over een geldig reisdocument.  Houders van een Nederlands of Belgisch paspoort die voor toeristische redenen Indonesië bezoeken kunnen een gratis visum verkrijgen bij een kleine selectie van lucht- en zee havens. Dit gratis visum is geldig voor maximaal 30 dagen en kan niet worden verlengd of omgewisseld voor een ander type visum. Aankomst dag en vertrek dag worden meegeteld. Het gratis visum kan alleen worden verkregen als aankomst en vertrek op (een combinatie van) onderstaande luchthavens isHet gratis visum is verkrijgbaar op de onderstaande luchthavens:

• Medan op Sumatra (Kualanamu Airport)

• Jakarta op Java (Soekarno-Hatta Airport)

• Denpasar op Bali (Ngurah Rai Airport)Arriveer je in Indonesië via een andere luchthaven of haven heb je het visum nodig dat je ter plaatse kunt regelen bij aankomst op de luchthaven. Dit visum kost $35,- en is maximaal 30 dagen geldig.  Indien je van een andere luchthaven dan de vermelde luchthavens vertrekt, zal je alsnog het visum bij aankomst moeten aanschaffen bij aankomst in Indonesië.Indien je langer dan 30 dagen in Indonesië wenst te verblijven, dan moet je je visum voor vertrek regelen bij de Indonesische ambassade in Den Haag of Brussel.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten (zoals paspoort).

Kijk op de website van Visumloket wat je naar ons moet opsturen:

Beschik je niet over een Nederlandse of Belgische nationaliteit? Neem dan zelf contact op met de betreffende ambassade(s) om je eventuele visum te regelen.

Hoe gaat de Rinjani trekking in zijn werk?

Op de Bali en Lombok reis (reiscode: SOO) kun je deze trekking doen. Je kunt van april t/m half november deelnemen aan een pittige (lees: zeer zware) facultatieve beklimming van de Gunung Rinjani. Je dient dit wel al bij je boeking door te geven. Van half november tot eind maart wordt er door lokale autoriteiten geadviseerd de berg Rinjani niet te beklimmen vanwege het regenseizoen. Ook de Headquarters van het Rinjani park is gedurende deze maanden gesloten. Het minimum aantal deelnemers voor de trekking is 2 personen.We boeken de ‘superior’ versie van de trektocht voor onze reizigers. Dat wil zeggen dat er 2 dragers en een Engelsprekende gids mee gaan, en dat je de beschikking hebt over een grotere tent en een grotere slaapzak (in vergelijk met de ‘standard’ versie). De dragers zorgen voor het vervoer van het materiaal (tent, slaapzak, klapstoeltjes, kookmateriaal, toilettent etc.) en het benodigde eten.Je draagt zelf je eigen bagage. Zorg dus dat je een comfortabel rugzakje meebrengt voor je eigen spullen. Neem alleen datgene mee dat je nodig hebt tijdens de trektocht, je overige bagage kan gestald worden bij onze lokale partner. Mocht je een extra drager willen inhuren voor het sjouwen van je bagage, dan kan dit geregeld worden. Geef dit door bij boeking van je reis. Je betaalt voor deze extra drager ter plaatse IDR 150.000 per dag (bedrag is onderhevig aan veranderingen). Programma van de Gunung Rinjani Trekking

Op dag 8 verlaat je bij aankomst in Lombok de groep. De groep reist naar Tetebatu en de deelnemers aan de beklimming van de Rinjani worden naar Senaru gebracht. Dit is het uitgangspunt voor de trekking. Je verblijft deze nacht in een eenvoudig hotelletje met alleen koud water. In de middag zul je een medewerker van het Rinjani Trekking Centre ontmoeten, die je verder inlicht over de trekking.Je vertrekt op dag 9 's ochtends om circa 8.00 uur. Bij het Rinjani Trekking Centre ontmoet je je Engelstalige gids en dragers, en je krijgt een korte briefing. Daarna begint de wandeling naar de kraterrand (2634 m). Onderweg wordt er regelmatig gestopt bij shelters en natuurlijk voor een lunch. Het is een pittige klim! Een goede conditie is dan ook een vereiste evenals goede ingelopen wandelschoenen, bij voorkeur met een sluiting tot over de enkel. De totale wandeltijd is ongeveer 6-8 uur naar de kraterrand. Tegen het einde van de middag arriveer je op de kraterrand om te genieten van het prachtige uitzicht (indien niet bewolkt uiteraard) en de zonsondergang. Je lokale gids en dragers maken een vuurtje, zetten de tenten op en beginnen met het koken van je avondmaal.De volgende ochtend (dag 10) sta je om circa 5.30 uur op, zodat je de zonsopkomst kunt meemaken. Terwijl jij daarvan geniet wordt je ontbijt klaargemaakt. Nadat de tenten zijn afgebroken begint de afdaling terug naar Senaru. Denk niet dat dit veel makkelijker en sneller gaat. Afdalen doet een behoorlijk beroep op je bovenbenen en knieën. Ook nu zul je regelmatig rusten en van een lunch genieten. Aan het eind van de middag ben je weer terug in Senaru en word je naar je hotel op Gili Air gebracht, waar je de rest van de groep kunt vertellen over je prachtige ervaringen.Mee te nemen op de trektocht

Rugzakje voorzien van zonnebrand, hoedje/petje tegen de zon, zaklamp, reserve batterijen, fleece of trui of thermo ondergoed. Extra T-shirt en sokken, handdoek, slippers, regenjas/poncho, eventueel lakenzak voor in de slaapzak, camera. Denk ook aan een hoes voor je rugzakje als het gaat regenen, zodat niet alles nat wordt tijdens de wandeling. Eventueel een extra vuilniszak voor binnen in je rugzakje. Drinkwater wordt door de dragers meegenomen. Neem wel een eigen fles mineraal water mee, dat je onderweg kunt laten bijvullen zodat je altijd water bij de hand hebt.Inbegrepen:
transfer van Lembar naar Senaru; transfer van Senaru naar Gili Air; 2-daagse trekking; Engelssprekende gids; services van dragers; overnachting in eenvoudig hotel in Senaru (dag 8) met ontbijt; overnachting in 2-persoonstent voorzien van slaapzak en slaapmatje; maaltijden tijdens de trekking (dag 9 lunch/diner; dag 10 ontbijt/lunch) en 2 maal koffie en thee per dag tijdens trekking, entreegeld voor Rinjani Park.

Niet inbegrepen: fooi, overige drankjesNB: Wanneer je de optionele trekking boekt, maak je geen gebruik van het standaardprogramma. Uiteraard zijn deze kosten al met de prijs van de optionele trekking verrekend. Het lopen van de trekking betekent ook dat je minder vrije tijd in Lombok te besteden hebt.

Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen op de binnenlandse vlucht.
Tijdens de reis door Sumatra, Java en Bali (reiscode: SIN) en de Sunda eilanden reis (reiscode: SSN) mag maximaal 15 kg meenemen voor deze vlucht. Ga je hierover heen, dan zal je per kilo een klein bedrag bijbetalen.
Is een lakenzak handig om mee te nemen?

In principe is een lakenzak niet noodzakelijk om mee te nemen. Het kan wel handig zijn op de Sunda Eilanden reis (reiscode: SSN). Deze reis is wat meer basic dan de andere Indonesië reizen. Of het nodig is voor de Rinjani beklimmen op de Bali en Lombok reis (reiscode: SOO) lees je bij vraag 17.

Is er Wifi in Indonesie?
Op veel plekken is er Wifi, soms tegen betaling.
Kan ik pinnen in Indonesië?
In de grotere plaatsen kan gepind worden. De reisbegeleiding weet altijd wanneer de volgende pingelegenheid is. Voor de zekerheid kan je wat cash euro’s meenemen, in het geval de pinautomaat het niet doen, maar je wel geld kan wisselen.Kan ik tijdens de ramadan goed reizen in Indonesië?
De ramadan (de vastenmaand) kan een beetje lastig zijn. Er kunnen restaurants en andere eetgelegenheden dicht zijn, maar ze houden vaak rekening met toeristen. Voor toeristen wordt overal wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat men de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten. In 2017 start de ramadan omstreeks 27 mei en duurt een maand.
Moet ik bij vertrek luchthavenbelasting betalen?

Bij zowel internationale als binnenlandse vluchten zal er bij vertrek geen departure taks betaald hoeven worden. Dit is al opgenomen in het ticket.

Moet ik een klamboe meenemen naar Indonesië?

Nee, het is niet noodzakelijk. Sommige hotels hebben een klamboe, maar vaak is het ook niet nodig.

Wel is het raadzaam om DEET mee te nemen, een insekten afwerend middel.

Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers gaan om te reizen met een zachte reistas, maar is niet verplicht. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer. Deze zijn moeilijk te verstouwen in het vervoer namelijk
Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Indonesië?

Nee, dit is niet nodig. Of het nodig is voor de Rinjani beklimmen op de Bali en Lombok reis (reiscode: SOO) lees je bij vraag 17.

Wanneer is het regenseizoen?
Het klimaat van Indonesië is tropisch en heeft twee seizoenen. Het droge seizoen (musim kemarau) is tussen april en oktober en het natte seizoen (musim hujan) tussen november en maart. In januari en februari valt de meeste regen. De hoeveelheid neerslag varieert van eiland tot eiland, afhankelijk van de geografische ligging en hoogte. In de berggebieden valt aanzienlijk meer regen dan in de laagvlakten. In Indonesië heeft regen een andere betekenis dan in Nederland: in combinatie met de hoge gemiddelde temperatuur (het hele jaar door vrij constant 30°C) kan een regenbui verfrissend werken. De wegen zijn dan minder stoffig en bloemen en planten lijken extra tot leven te komen
Wat is de beste reisperiode voor reizen in Indonesië?

De beste reistijd voor Indonesië verschilt per eiland. Op zich kun je prima in de regentijd (nov t/m maart) naar Indonesië reizen. Voordeel is dat het Indonesische landschap dan op z’n mooist (en groenst) is. Ga je aan het einde van de droge moesson (april/mei) dan heb je de ‘pech’ dat het landschap droog en kaal is. Tijdens de regentijd regent het bijna nooit de hele dag en de temperatuur blijft ook tijdens de buien aangenaam. De beste reistijd voor Indonesië is in onze zomermaanden (juni t/m september)

Wat is het tijdsverschil?
In Indonesië is het tijdsverschil met Nederland en België +-7 u (wintertijd), +-6 u (zomertijd).
Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Indonesië?
Indonesië is een tropisch land, maar er zijn ook zeker momenten dat je het wat frisser zal hebben. Denk aan hoger gelegen gebieden, maar ook aan de airconditioning die soms best koud kan aanvoelen. Dikke truien zijn niet noodzakelijk, maar denk bijvoorbeeld aan een fleecevest. Of kleding die je over elkaar kan aantrekken, laagjes. Een trui is wel aan te raden wanneer je een verblijf hebt bij de Bromo vulkaan op Java
Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Zijn er kleding voorschriften in Indonesië?
Indonesië is een islamitisch land. Discreet gekleed aan is wel respectvol. Denk aan kleding wat de knieën en schouders bedekken. Dit is zeker van belang als je een heilige plaats gaat bezoeken. Wanneer je je bevindt in een badplaats kan je je kleding door ook weer op aanpassen. De reisbegeleider kan je hierin ook advies in geven.

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.