Veelgestelde vragen over MEXICO

Heb ik bepaalde inentingen nodig voor deze reis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de beste reistijd voor Mexico?

Mexico heeft een tropisch klimaat en de temperaturen zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen dan van de tijd van het jaar, variërend tussen de twintig in het hoogland tot zo'n dertig graden aan de kusten. Er zijn maar twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd duurt van half november tot en met half mei, en het regenseizoen duurt van half mei tot en met half november. In het regenseizoen staat alles prachtig in bloei en is het veel groener. De ochtenden zijn meestal mooi zonnig, waarna het 's middags tot een bui kan komen die alles lekker afkoelt. Je kunt het gebied het hele jaar bezoeken.

Heb ik een visum nodig voor deze reis?

Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Mexico. Als je een andere nationaliteit hebt, doe dan zelf navraag bij de Mexicaanse Ambassade, Burgemeester Patijnlaan 1930, 2585 CB te Den Haag, tel. 070-3602900.

Is er gelegenheid om te duiken tijdens deze reis?

In Playa del Carmen heb je genoeg mogelijkheden om te duiken, zowel in de buurt van Tulum, Playa del Carmen, maar ook rondom het eiland Cozumel, gelegen tegenover de kust van Playa del Carmen kun je hele mooie duiken maken.
Als je juist de west / noordkant van Mexico bezoekt heb je in Puerto Vallarta mogelijkheden om te duiken.

Moet je een goede conditie hebben voor een reis naar Mexico?

De reizen zijn voor ieder redelijk gezond persoon te maken. Sommige reisdagen zijn lang. Het wegennet in dit gebied is voor het grootste deel prima, evenals de vervoermiddelen en de meeste hotels, zodat ook de lange ritten niet al te vermoeiend zijn, maar houd er rekening mee dat de reis door ontwikkelingslanden gaat, met een veel lagere levensstandaard dan wat je thuis gewend bent. Verder is het mogelijk dat er door weer of slecht wegenonderhoud wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn en we moeten afwijken van de route. Een flexibele en positieve instelling is dan ook even belangrijk als lichamelijke fitheid.

Kan ik mijn reis met een aantal dagen verlengen?

In principe is dit mogelijk mocht er plaats zijn op de desbetreffende vlucht. De door jou gewenste datum kun je aangeven op je boekingsformulier. Na ontvangst word je teruggebeld en worden de eventuele meerkosten met je besproken. Voor het wijzigen van de vlucht wordt een bedrag in rekening gebracht.

In wat voor een hotels overnachten we tijdens deze reis?

Tijdens de rondreis overnachten we in hotels in tweepersoonskamers met eigen badkamer. Reizigers die alleen boeken, delen een twee-, heel soms een drie-persoons kamer. Hierbij wordt  uiteraard rekening gehouden met het feit dat je alleen met iemand van gelijke sekse de kamer deelt.  Mocht je een kamer voor je alleen willen dan kan dat in principe. Hiervoor is een toeslag verschuldigd. De hotels hebben soms een tuin of een patio, soms een eigen restaurant en een aantal hebben een zwembad; het zijn in ieder geval sfeervolle middenklasse hotels. De meeste hotels hebben een ventilator of airconditioning.  In Lacanja Chansayab (reiscode LMY) logeren we in een tent op de camping of een houten cabaña met erg eenvoudig sanitair. Je slaapt hier eenvoudig (maar sfeervol) in een hangmat.

Hoeveel uur tijdsverschil ie er?

Het tijdsverschil tussen Mexico en Nederland is 7 uur, het is in Mexico 7 uur vroeger

Welk voltage wordt gehanteerd?

Het voltage van de elektriciteit bedraagt 115-125 volt. Mexico kent alleen platte stekkerpootjes. Een verloopstekker is dus nodig.

Hoe zit het met fooien?

In hotels en restaurants is het normaal om 10 tot 15 procent fooi te geven. In de prijs van een taxirit zit al een fooi inbegrepen. Gidsen in de archeologische zones leven ten dele van de fooien.

Kun je in Mexico pinnen?

In Mexico zijn volop mogelijkheden om te pinnen met een bankpas met Cirrus of Maestro logo. Het is verstandig bij daglicht en gedurende de openingstijden van de bank te pinnen. Zorg dat je tijdens je rondreis door Mexico ook een bedrag aan contante Amerikaanse dollars of euro’s bij je hebt voor het geval een pinautomaat niet functioneert. Met een creditcard kun je bij sommige banken geld opnemen en je kunt ermee betalen in vrijwel alle duurdere hotels, restaurants en winkels.



Welk voltage wordt gehanteerd?

Elektriciteit is gelijk aan die in de Verenigde Staten: 110-125 volt, 60 hertz, met bijbehorende stopcontacten. Denk aan een wereldstekker!
Zie voor meer informatie hierover onderstaande praktische site:

http://www.wereldstopcontacten.nl/

Moet ik een visum aanvragen als ik via Amerika vlieg?

Voor reizen met een overstap in Amerika, dien je online voor vertrek een ESTA (Electronic System of Travel Authority) toestemming aan te vragen. 

De ESTA registratie kost 14 dollar en dit bedrag kun je alleen betalen via Paypal of per creditcard (VISA, MasterCard, American Express of Discover). Je kunt de ESTA aanvragen via: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Zorg dat je geen fout maakt bij het invullen, dan kun je geweigerd worden op de vlucht. De letter O komt bijvoorbeeld nooit voor bij paspoortnummers, dus het gaat altijd om het cijfer 0.

Wij raden je aan om de ESTA-aanvraag minimaal twee weken voor vertrek in te dienen. 
Een goedgekeurde reistoestemming is:
• Verplicht voordat je aan boord gaat van het vliegtuig naar Amerika
• Geldig, tenzij anders aangegeven, voor een periode van maximaal twee jaar of totdat je paspoort verloopt
• Geen garantie voor toelating tot Amerika    
  
De ESTA is twee jaar geldig en je hoeft niet per se tussentijds de info te updaten als je weer opnieuw naar of via de VS reist, maar dit mag wel. Je kunt dan alleen de informatie zoals verblijfadres en vluchtgegevens aanpassen. Informatie over paspoortnummers en BSN nummers kun je niet wijzigen. Verandert daar iets in of maak je een fout, dan moet je toch een nieuwe ESTA aanvragen. Je krijgt vanzelf een mailtje als je ESTA verloopt ter herinnering.
Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Ja ik meld me aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Aanmelden