Veelgestelde vragen over Mexico

 1. Heb ik een visum nodig voor deze reis?
 2. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 3. Heb ik bepaalde inentingen nodig voor deze reis?
 4. Wat is de beste reistijd voor Mexico?
 5. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Mexico?
 6. Kan ik mijn reis met een aantal dagen verlengen?
 7. In wat voor een hotels overnachten we tijdens deze reis?
 8. Hoe reizen we in Mexico?
 9. Is er Wifi in Mexico?
 10. Kun je in Mexico pinnen?
 11. Heb ik een wereldstekker nodig voor Mexico?
 12. Moet je een goede conditie hebben voor een reis naar Mexico?
 13. Hoe zit het met fooien?
 14. Wat voor soort tas/koffer kan ik het beste meenemen?
 15. Is er gelegenheid om te duiken tijdens deze reis?

1. Heb ik een visum nodig voor deze reis?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Let op: deze reis maakt soms gebruik van vluchten met een overstap in de VS. Voor reizen die via Amerika vliegen, moet via internet een ESTA toestemming aangevraagd worden.
2. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
3. Heb ik bepaalde inentingen nodig voor deze reis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste reistijd voor Mexico?
Mexico heeft een tropisch klimaat en de temperaturen zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen dan van de tijd van het jaar, variërend tussen de twintig in het hoogland tot zo'n dertig graden aan de kusten. Er zijn maar twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd duurt van half november tot en met half mei, en het regenseizoen duurt van half mei tot en met half november. In het regenseizoen staat alles prachtig in bloei en is het veel groener. De ochtenden zijn meestal mooi zonnig, waarna het 's middags tot een bui kan komen die alles lekker afkoelt. Je kunt het gebied het hele jaar bezoeken.
5. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Mexico?
Mexico kent verschillende tijdszones:
– In Quintana Roo (Cancun) is het 6 uur vroeger in onze wintertijd. In onze zomertijd is het 7 uur vroeger.
– In Centraal Mexico is het 7 uur vroeger.
– In Noordwest Mexico is het 8 uur vroeger.
6. Kan ik mijn reis met een aantal dagen verlengen?
Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij zoeken graag uit wat de mogelijkheden zijn, dit doen we als je het boekingsformulier invult. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij duidelijk aan wat je wensen zijn en op welke dag je wilt vliegen. 

Zodra wij de boeking binnen hebben gaan wij kijken naar de mogelijkheden en zullen we zo snel mogelijk contact met je opnemen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel zit je dus niet aan de boeking vast.
7. In wat voor een hotels overnachten we tijdens deze reis?
Tijdens de rondreis overnachten we in hotels in tweepersoonskamers met eigen badkamer. Reizigers die geboekt hebben op indeling, delen de kamer met iemand van hetzelfde geslacht. Mocht je een kamer voor je alleen willen dan kun je een eenpersoonskamer boeken. Hiervoor is een eenpersoonskamertoeslag verschuldigd. De hotels hebben soms een tuin of een patio, soms een eigen restaurant en een aantal hebben een zwembad. De meeste hotels hebben een ventilator of airconditioning.

Voor foto's van de hotels verwijzen we je naar het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.
8. Hoe reizen we in Mexico?
Tijdens de gehele reis maak je gebruik van eigen vervoer. Afhankelijk van de groepsgrootte is dit een bus of minibus, voorzien van airconditioning.
9. Is er Wifi in Mexico?
Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele geplande hotels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Voor de beschikbaarheid van Wifi in de hotels verwijzen we je naar het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.
10. Kun je in Mexico pinnen?
In Mexico zijn volop mogelijkheden om te pinnen met een bankpas. Zorg er wel voor dat je bankpas op 'wereld' staat. Het is verstandig bij daglicht en gedurende de openingstijden van de bank te pinnen. Zorg dat je tijdens je rondreis door Mexico ook een bedrag aan contante Amerikaanse dollars of euro’s bij je hebt, voor het geval een pinautomaat niet functioneert. Met een creditcard kun je ook bij sommige banken geld opnemen en je kunt ermee betalen in vrijwel alle duurdere hotels, restaurants en winkels.
11. Heb ik een wereldstekker nodig voor Mexico?
Voor de reis naar Mexico heb je een wereldstekker nodig. Graag verwijzen we je door naar de website van: www.wereldstopcontacten.nl.
12. Moet je een goede conditie hebben voor een reis naar Mexico?
De reizen zijn voor ieder redelijk gezond persoon te maken. Sommige reisdagen zijn lang. Het wegennet in dit gebied is voor het grootste deel prima, evenals de vervoermiddelen. Lange ritten zullen dus niet al te vermoeiend zijn. Houd er wel rekening mee dat de reis door ontwikkelingslanden gaat, met een veel lagere levensstandaard dan wat je thuis gewend bent. Verder is het mogelijk dat er door weer of slecht wegenonderhoud wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn en we moeten afwijken van de route. Een flexibele en positieve instelling is dan ook even belangrijk als lichamelijke fitheid.

Voor de zwaarte van de reis verwijzen we je naar het tabblad 'Praktisch' bij de reis.

13. Hoe zit het met fooien?
In hotels en restaurants is het normaal om 10 tot 15 procent fooi te geven. In de prijs van een taxirit zit al een fooi inbegrepen. Gidsen in de archeologische zones leven ten dele van de fooien.
14. Wat voor soort tas/koffer kan ik het beste meenemen?
We raden je aan om een zachte reistas mee te nemen. Dat kan een backpack zijn of bijvoorbeeld een zachte reistas op wieltjes. Het liefst geen harde koffer, want daarvoor is niet veel ruimte in de mini-busjes.
15. Is er gelegenheid om te duiken tijdens deze reis?
Zowel in Playa del Carmen als Tulum heb je genoeg mogelijkheden om te duiken. Ook staat het eiland Cozumel, gelegen tegenover de kust van Playa del Carmen, bekend om zijn mooie onderwaterwereld. Als je juist de west-/noordkant van Mexico bezoekt heb je in Puerto Vallarta mogelijkheden om te duiken.