Veelgestelde vragen over Nicaragua

 1. Heb ik een visum voor Nicaragua nodig ?
 2. Heb ik inentingen nodig voor een bezoek aan Nicaragua?
 3. Hoe onderhoud ik contact met het thuisfront?
 4. Hoe veilig is het in Nicaragua?
 5. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Nicaragua?
 6. Is een gele-koorts vaccinatie verplicht voor Nicaragua?
 7. Is er Wifi beschikbaar?
 8. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 9. Wat is de beste periode om naar Nicaragua te gaan?
 10. Wat kan ik allemaal gaan zien in Nicaragua?
 11. Wat voor soort eten en drinken is er in Nicaragua?
 12. Welk voltage is er in Nicaragua?

1. Heb ik een visum voor Nicaragua nodig ?

Indien je de Nederlandse nationaliteit bezoekt is voor een bezoek aan Nicaragua een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden na terugkomst geldig is. tevens moet iedereen bij aankomst een toeristenvisum kopen van 10 US$ in cash (let op: beschadigde biljetten worden niet geaccepteerd)

2. Heb ik inentingen nodig voor een bezoek aan Nicaragua?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Hoe onderhoud ik contact met het thuisfront?
Je kunt het beste contact openemen met je provider om na te gaan hoe het bereik in Nicaragua is.
Telefoneren naar Nederland vanauit Nicaragua over de vaste lijn is erg duur. In de grotere steden is er echter een prima goedkoop alternatief: bellen via internet. Overigens is ook internetten zelf erg goedkoop.
De post is wel betrouwbaar, maar niet snel. Kaartjes zullen dus ongetwijfeld aankomen, maar kunnen het beste aan het begin van de reis al verstuurd worden.
4. Hoe veilig is het in Nicaragua?
Nicaragua is, in tegenstelling tot wat mensen soms denken, een relatief veilig land. Politieke gevoeligheden zijn er wel, maar leiden zelden of nooit tot spanningen. Zoals overal geldt natuurlijk wel dat het verstandig is op te letten waar je loopt. Vooral 's avonds is het niet raadzaam je alleen op straat te begeven, vooral niet in de hoofdstad Managua.
5. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Nicaragua?
Tijdens onze wintertijd is het in Nicaragua 7 uur eerder dan in Nederland. Tijdens de zomertijd bedraagt het tijdsverschil 8 uur
6. Is een gele-koorts vaccinatie verplicht voor Nicaragua?

Ja, de overheid heeft de regels aangescherpt als volgt:

Yellow Fever Vaccination required upon entry to Nicaragua 

The new vaccination requirement was announced by the Ministry of Health (Minsa) to prevent the spread of yellow fever to Nicaragua as per the alert issued by the World Health Organization (WHO). The measure requires that all travelers entering Nicaragua from an area where WHO has determined that there is a risk of transmission must present an international certificate of Yellow Fever Vaccination.The priority countries of origin are Argentina, Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, French Guiana, Panama, Venezuela, Paraguay and Peru. The measure also includes all African countries except the Democratic Republic of Congo, Tanzania, Sao Tome and Principe, and Somalia.The vaccination certificate must be by the competent health authority of the travelers country of origin and must be valid for a least 10 days when the person enters the country. 7. Is er Wifi beschikbaar?

Bijna overal is WIFI beschikbaar. Soms gratis & soms tegen betaling. Sommige hotels hebben alleen WIFI in de lobby en/of restaurant & zwembad, dus niet in de kamers.

8. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
9. Wat is de beste periode om naar Nicaragua te gaan?
De meest ideale periode om het land te bezoeken is in de maanden juli - september en november - januari. Nicaragua kent een tropisch klimaat. Dat betekent dat er een droog en een nat seizoen is. Het droge seizoen loopt van januari tot en met juni; vooral april en mei zijn bijzonder droge maanden. Beide seizoenen hebben voor- en nadelen. Over het algemeen is in het droge seizoen de warmte nog wat groter, maar anderzijds zijn er weinig insecten en is alles goed te bereiken. In het natte seizoen worden wegen soms moeilijk begaanbaar, maar het grote voordeel is wel dat het land dan op haar mooist is qua natuur. Alles ziet er schitterend veelkleurig uit en het is ongetwijfeld de mooiste periode voor het maken van wandelingen en het bezoeken van Nationale Parken
10. Wat kan ik allemaal gaan zien in Nicaragua?

Wat Nicaragua vooral interessant maakt, is de veelzijdigheid binnen een relatief klein, en goed bereisbaar gebied: vulkanen, koloniale steden, (krater)meren, tropisch nevelwoud en droogwoud, stranden, de Somoto kloof, koffie-cultuur, sigarenproductie, ambachten en pre-Columbiaanse overblijfselen zijn allemaal binnen handbereik.

In het westen, aan de Grote Oceaan, wonen de meeste mensen en komen ook de meeste bezoekers. Hier kan men een bezoek brengen aan bijvoorbeeld Granada en León, twee prachtige koloniale steden. Ook ligt hier het meer van Nicaragua, dat met een oppervlakte van meer dan 8000km2 het tweede zoetwatermeer van Latijns-Amerika is. Hier kan men o.a. een excursie maken naar het vulkanische eiland Isla de Ometepe. San Juan del Sur biedt de reiziger prachtige stranden.

11. Wat voor soort eten en drinken is er in Nicaragua?
Nicaragua kent redelijk wat typische gerechten, waaronder de nacatamal, een soort gestoomd deegpakketje gevuld met groenten en eventueel vlees. Het meest gebruikelijke gerecht voor Nicaraguanen zelf is 'gallo pinto', rijst met rode bonen. Dit eten zij zowel 's ochtends als 's middags als 's avonds, zeker in meer rurale gebieden. Ook heeft Nicaragua een eigen merk rum; Flor de Caña.
12. Welk voltage is er in Nicaragua?
In Nicaragua is het voltage 110. U heeft een stekker met twee platte polen nodig.