Veelgestelde vragen over Thailand

 1. Heb ik een visum voor Thailand nodig?
 2. Wat voor inentingen voor Thailand heb ik nodig?
 3. Hoe overnachten we in Thailand?
 4. Is er Wifi in Thailand?
 5. Hoe reizen we in Thailand?
 6. Hoe gaat het reizen met de nachttrein in Thailand?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig in Thailand?
 8. Wat is het tijdsverschil met Thailand?
 9. Wat is de beste reistijd voor Thailand?
 10. Kan ik pinnen in Thailand?
 11. Wat voor soort reistas is handig om mee te nemen?
 12. Kan ik snorkelen of duiken in Thailand tijdens de reis?
 13. Mag je in de boeddhistische tempels foto's maken?
 14. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 15. Waar moet je aan denken als je met de 2-daagse/3-daagse (optionele) trektocht meegaat?
 16. Wat is het kledingadvies voor Thailand?

1. Heb ik een visum voor Thailand nodig?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Wat voor inentingen voor Thailand heb ik nodig?
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902 88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
3. Hoe overnachten we in Thailand?
Tijdens de rondreis overnachten we in middenklasse hotels en/of guesthouses op basis van tweepersoonskamers. Dit kan echter per reis naar Thailand verschillen. Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
4. Is er Wifi in Thailand?
Onder het tabblad 'accommodaties' kan je per hotel (hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen) zien of er Wifi beschikbaar is.
5. Hoe reizen we in Thailand?
De hele rondreis door het land hebben we de beschikking over een goede eigen airconditioned (mini)bus, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur. Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Thailand vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
6. Hoe gaat het reizen met de nachttrein in Thailand?
Voor in de nachttreinen is het handig om een beker mee te nemen. Dat maakt het tandenpoetsen gemakkelijker. Ook zal je rekening moeten houden dat het erg koud kan worden in de nachttrein door de airconditioning. De bagage kan je bij je houden. Afhankelijk van de soort nachttrein kan je de bagage onder je bed verstouwen en/of boven je hoofd in een kleine berging. Schoon beddengoed is aanwezig en je kunt de couchettes afsluiten met je eigen gordijntje. Voor meer informatie, kijk onder het tabblad ‘Praktisch’.
7. Heb ik een wereldstekker nodig in Thailand?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Thailand: www.wereldstopcontacten.nl
8. Wat is het tijdsverschil met Thailand?
Tijdens onze zomertijd is het in Thailand 5 uur later en tijdens onze wintertijd is het in Thailand 6 uur later.
9. Wat is de beste reistijd voor Thailand?
De beste tijd om naar Thailand te gaan is tussen oktober en februari, tijdens deze maanden regent het het minst en is de temperatuur niet te heet. Vanaf juli t/m september is het regenseizoen. Je kunt dan een regenbui verwachten aan het einde van de dag. Echter kun je in deze periode ook prima door Thailand reizen.
10. Kan ik pinnen in Thailand?
Er zijn inmiddels veel geldautomaten in Thailand, wat betekent dat het makkelijkste is om gewoon geld te pinnen bij aankomst of in de grotere steden. Vergeet niet om je bankpas wel op 'wereld' te zetten.

Het is ook handig om als reserve een bedrag aan contante euro's mee te nemen in het geval een pinautomaat stuk is. Accepteer bij het wisselen geen beschadigde biljetten, deze raak je zelf namelijk moeilijk weer kwijt.
11. Wat voor soort reistas is handig om mee te nemen?
Het is raadzaam om een zachte reistas mee te nemen tijdens je reis naar Thailand. Dit kan een backpack zijn of een reistas op wieltjes bijvoorbeeld. Het is niet handig om een harde koffer mee te nemen, die zijn moeilijk te verstouwen in het vervoer. Zeker als er gereisd wordt met de nachttrein.
12. Kan ik snorkelen of duiken in Thailand tijdens de reis?
Veel van de Thailand reizen (behalve de 2-weekse Noord Thailand reis) worden afgesloten op het eilandje Koh Samet, Koh Phangan of Koh Samui. Hier kun je snorkelen en duiken, het materiaal voor het snorkelen is ter plaatse te huren.
13. Mag je in de boeddhistische tempels foto's maken?
Je mag in veel tempels wel foto's maken, wanneer dat niet mag zal dat aangegeven zijn. Maar foto's van een toerist voor een Boeddha beeld worden niet op prijs gesteld.
14. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
15. Waar moet je aan denken als je met de 2-daagse/3-daagse (optionele) trektocht meegaat?

De tweedaagse trektocht voert door een prachtig landschap en langs pittoreske dorpjes van diverse stammen. Je wandelt en vaart op een bamboe vlot. De omstandigheden zijn enigszins primitief, maar op de overnachtingplaatsen zijn bedden en muskietennetten aanwezig. Uiteraard is de tocht zwaarder als het net geregend heeft en de paadjes nat en glibberig zijn. Slaapzakken en rugzakken voor de tocht kunnen eventueel worden gehuurd. Bagage die je niet gedurende de trektocht nodig hebt, kan gestald worden in het hotel. Het is handig om een lakenzak (kan je ook in Bangkok kopen) en een handdoek mee te nemen tijdens de trektocht. Tijdens de trektocht draag je zelf de spullen die je nodig hebt.

De 2-daagse trektocht kan gedaan worden tijdens de 2-weekse Thailand reis en de 3-weekse Thailand reis.
De 3-daagse trektocht wordt gedaan tijdens de 2-weekse Noord Thailand reis en is inclusief het reisprogramma.
16. Wat is het kledingadvies voor Thailand?
Thailand is een tropisch land, dunne katoenen kleding is het prettigst, maar loop er niet 'te bloot' bij. Voor de avonduren kan een sweatshirt handig zijn, vooral in de wintermaanden. Met name kleding kun je altijd nog goedkoop ter plekke aanschaffen. Bij een bezoek aan tempels dien je de benen en schouders te bedekken (zowel mannen als vrouwen). Bedenk ook dat je deze tempels blootsvoets dient binnen te treden. Instappers zijn dan een uitkomst.

Wanneer je reist in de nachttrein, houdt er dan wel rekening mee dat het erg koud kan worden door de airconditioning. Deze gaat 's nachts niet uit en kan je zelf niet regelen.