Veelgestelde vragen over Thailand

 1. Heb ik een visum voor Thailand nodig?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Wat voor inentingen heb ik nodig voor Thailand?
 4. Wat is de beste reistijd voor Thailand?
 5. Hoe overnachten we in Thailand?
 6. Hoe reizen we in Thailand?
 7. Hoe gaat het reizen met de nachttrein in Thailand?
 8. Is er Wifi in Thailand?
 9. Heb ik een wereldstekker nodig in Thailand?
 10. Wat is het tijdsverschil met Thailand?
 11. Kan ik pinnen in Thailand?
 12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Thailand?
 13. Wat is het kledingadvies voor Thailand?
 14. Waar moet je aan denken als je met de 2-daagse (optionele) trektocht meegaat?
 15. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
 16. Kan ik snorkelen of duiken in Thailand tijdens de reis?
 17. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 18. Mag je in de boeddhistische tempels foto's maken?
 19. Kan ik mijn reis verlengen?
 20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 21. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum voor Thailand nodig?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Wat voor inentingen heb ik nodig voor Thailand?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste reistijd voor Thailand?
De beste tijd om naar Thailand te gaan is tussen oktober en februari, tijdens deze maanden regent het het minst en is de temperatuur niet te heet. Vanaf juli t/m september is het regenseizoen. Je kunt dan een regenbui verwachten aan het einde van de dag. Echter kun je in deze periode ook prima door Thailand reizen.
5. Hoe overnachten we in Thailand?
Tijdens de rondreis overnachten we in middenklasse hotels en/of guesthouses op basis van tweepersoonskamers. Dit kan echter per reis naar Thailand verschillen.

Per reis vind je onder het tabblad 'Praktisch' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.
6. Hoe reizen we in Thailand?
Tijdens de reis hebben we de beschikking over een goede eigen airconditioned (mini)bus, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur. Daarnaast zal je op sommige reizen gebruik maken van de nachttrein.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Thailand per reis vind je onder het tabblad 'Praktisch'.
7. Hoe gaat het reizen met de nachttrein in Thailand?
Voor in de nachttreinen is het handig om een beker mee te nemen. Dat maakt het tandenpoetsen gemakkelijker. Ook zal je rekening moeten houden dat het erg koud kan worden in de nachttrein door de airconditioning. De bagage kan je bij je houden. Afhankelijk van de soort nachttrein kan je de bagage onder je bed verstouwen en/of boven je hoofd in een kleine berging. Schoon beddengoed is aanwezig en je kunt de couchettes afsluiten met je eigen gordijntje.

Voor meer informatie, kijk onder het tabblad ‘Praktisch’.
8. Is er Wifi in Thailand?

Alle hotels beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de hotellobby. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
9. Heb ik een wereldstekker nodig in Thailand?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Thailand: www.wereldstopcontacten.nl
10. Wat is het tijdsverschil met Thailand?
Tijdens onze zomertijd is het in Thailand 5 uur later en tijdens onze wintertijd is het in Thailand 6 uur later.
11. Kan ik pinnen in Thailand?
Er zijn inmiddels veel geldautomaten in Thailand, wat betekent dat het makkelijkste is om gewoon geld te pinnen bij aankomst of in de grotere steden. Vergeet niet om je bankpas op 'wereld' te zetten.

Het is ook handig om als reserve een bedrag aan contante euro's mee te nemen in het geval een pinautomaat stuk is. Accepteer bij het wisselen geen beschadigde biljetten, deze raak je zelf namelijk moeilijk weer kwijt.
12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Thailand?
In Thailand kan je als vegetarier heerlijk eten! Op elke hoek van de straat zijn eettentjes waar je goed (vegetarisch) kunt eten. 
13. Wat is het kledingadvies voor Thailand?
Thailand is een tropisch land, dunne katoenen kleding is het prettigst, maar loop er niet 'te bloot' bij. Voor de avonduren kan een sweatshirt handig zijn, vooral in de wintermaanden. Met name kleding kun je altijd nog goedkoop ter plekke aanschaffen. Bij een bezoek aan tempels dien je de benen en schouders te bedekken (zowel mannen als vrouwen). Bedenk ook dat je deze tempels blootsvoets dient binnen te treden. Instappers zijn dan een uitkomst.

Wanneer je reist in de nachttrein, houdt er dan wel rekening mee dat het erg koud kan worden door de airconditioning. Deze gaat 's nachts niet uit en kan je zelf niet regelen.
14. Waar moet je aan denken als je met de 2-daagse (optionele) trektocht meegaat?
De tweedaagse trektocht voert door een prachtig landschap en langs pittoreske dorpjes van diverse stammen. Je wandelt en vaart op een bamboe vlot. De omstandigheden zijn enigszins primitief, maar op de overnachtingplaatsen zijn bedden en muskietennetten aanwezig. Uiteraard is de tocht zwaarder als het net geregend heeft en de paadjes nat en glibberig zijn. Slaapzakken en rugzakken voor de tocht kunnen eventueel worden gehuurd. Bagage die je niet gedurende de trektocht nodig hebt, kan gestald worden in het hotel. Het is handig om een lakenzak (kan je ook in Bangkok kopen) en een handdoek mee te nemen tijdens de trektocht. Tijdens de trektocht draag je zelf de spullen die je nodig hebt.

De tweedaagse trektocht kan gedaan worden tijdens de tweeweekse Thailand reis en de drieweekse Thailand reis.
15. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers gaan om te reizen met een zachte reistas. Dat kan een backpack zijn, maar ook een reistas op wieltjes. Wel raden we het af om een harde koffer mee te nemen, omdat een harde koffer veel plaats inneemt en niet ‘voegt’ waardoor het bagageruim snel vol is. Neem bij voorkeur een zachte reistas of backpack mee.
16. Kan ik snorkelen of duiken in Thailand tijdens de reis?
Veel van de Thailand reizen worden afgesloten op het eilandje Koh Samet, Koh Phangan of Koh Samui. Hier kun je snorkelen en duiken, het materiaal voor het snorkelen is ter plaatse te huren.
17. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Belangrijke tips voor je bezoek aan het Witte Karen dorp:
• Volg de regels die in het dorp gelden. Je gids zal je hier ook op wijzen
• Kleed jezelf gepast en vooral niet te bloot. Voor vrouwen geldt dat kleding tot over de knie moet komen en dat schouders en borst bedekt moeten zijn. 
• Draag geen mouwloze shirts, korte broeken die boven de knie eindigen of rokjes. 
• Toon in het openbaar geen onderlinge genegenheid (dus niet knuffelen, kussen, etc)
• We adviseren geen cadeautjes voor de bewoners van het dorp mee te nemen. Het geven van cadeaux aan bijvoorbeeld kinderen kan voor 'gezichtsverlies' bij ouders zorgen. Het is wel mogelijk om ter plaatse een vrijwillige donatie aan het dorp te doen.
18. Mag je in de boeddhistische tempels foto's maken?
Je mag in veel tempels wel foto's maken, wanneer dat niet mag zal dat aangegeven zijn.Foto's van een toerist voor een Boeddha beeld worden niet op prijs gesteld.
19. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
21. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen