Veelgestelde vragen over Cambodja

 1. Heb ik een visum nodig voor Cambodja?
 2. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor het visum?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Cambodja?
 4. Hoe overnachten we in Cambodja?
 5. Moet ik een klamboe meenemen?
 6. Is er Wifi in Cambodja ?
 7. Hoe reizen we in Cambodja?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig?
 9. Wat is het voltage in Cambodja?
 10. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Cambodja?
 11. Wat is de beste reistijd voor Cambodja?
 12. Kan ik pinnen in Cambodja?
 13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 14. Wat voor kleding moet ik meenemen?

1. Heb ik een visum nodig voor Cambodja?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum of elektronisch visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner het Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner het Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retourzenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘Data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van het Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor het visum?
Je hebt aangegeven dat je het visum voor Cambodja via onze partner het Visumloket wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het één en ander dient te doen. Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.

Wij raden je aan drie tot vier weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen.

Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het Visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

Heb je ervoor kozen om het e-visum aan te vragen via onze partner Visa4all, kijk dan op de website van Visa4all.
3. Heb ik inentingen nodig voor Cambodja?
Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900-10 110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
4. Hoe overnachten we in Cambodja?
Tijdens de rondreis overnachten we in middenklasse hotels en guesthouses in tweepersoonskamers, met eigen badkamer. De meeste hotels hebben een eigen restaurant en soms een tuin of een terras. De hotels in Battambang en Siem Reap hebben een zwembad. Bij de selectie van de hotels hebben we vooral gelet op de locatie, hygiëne en sfeer. De hotels en guesthouses zijn over het algemeen gelegen in het centrum van de plaats waar we verblijven.

Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
5. Moet ik een klamboe meenemen?
Je kunt overwegen een klamboe mee te nemen.

Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Cambodja, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. In sommige hotels worden op aanvraag muskietennetten verstrekt of elektrische muggenverdrijvers op je kamer geplaatst. Effectief is ook de zogenaamde mosquito coil, een groene spiraalvormige wierook die de muggen ongeveer acht uur op afstand houdt. Als je erom vraagt, wordt zo'n coil onder je tafel in een restaurant gezet. Ook zijn deze coils alom in Cambodja te koop. Daarnaast is het ook altijd handig om muggenspray met DEET en kleding met lange mouwen mee te nemen voor in de avond.
6. Is er Wifi in Cambodja ?
Wifi is voor veel reizigers prettig om (via 'social media') contact met het thuisfront te houden. Wifi is tegenwoordig bijna overal beschikbaar en in de meeste hotels gratis. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Onder het tabblad 'Accommodaties' bij iedere reis kun je per hotel terugvinden of er Wifi beschikbaar is.
7. Hoe reizen we in Cambodja?
Tijdens het grootste deel van deze reis staat er een eigen airconditioned (mini)bus tot je beschikking, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur. Het traject van Ho Chi Minh City naar Phnom Penh wordt afgelegd per openbare bus. Op 'vrije dagen' is de bus in principe niet beschikbaar. Houd er rekening mee dat de wegen in Cambodja erg slecht kunnen zijn, zeker in het regenseizoen.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Cambodja vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
8. Heb ik een wereldstekker nodig?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Cambodja: http://www.wereldstopcontacten.nl.
9. Wat is het voltage in Cambodja?
Het voltage in Cambodja is 230 volt en de frequentie 50 hertz. Hier en daar komt ook nog 110 volt voor. De elektrische spanning kent in enkele plaatsen grote schommelingen, en dat is niet altijd goed voor je eventuele elektronische apparatuur. Sluit je apparatuur pas aan als je zeker weet wat het voltage is.

Stroomstoringen komen regelmatig voor. Het is geen overbodige luxe een goede zaklantaarn mee te nemen, ook wanneer je 's avonds uit wandelen gaat. De gaten, bulten en greppels in en langs de wegen kunnen voor lelijke verrassingen zorgen als plotseling het straatlicht wegvalt.
10. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Cambodja?
Het is in Cambodja 6 uur later dan in Nederland en België tijdens de wintertijd. In de zomertijd is het tijdsverschil 5 uur met Cambodja.
11. Wat is de beste reistijd voor Cambodja?
Cambodja heeft geen vier seizoenen zoals we die in Europa kennen. Het klimaat van dit land wordt vooral bepaald door droge en natte tijden. Grofweg valt in de streken waar we doorheen reizen de regentijd in de periode mei tot oktober en de droge tijd in de periode november tot en met april. Over het algemeen moet je er dan ook rekening mee houden dat er het hele jaar door buien kunnen vallen. Het is echter ook het hele jaar warm en vaak zeer zonnig.

De beste tijd om op deze reis te gaan is tussen eind oktober en maart.Tijdens deze maanden regent het het minst en is het niet te heet.
12. Kan ik pinnen in Cambodja?
Het belangrijkste betaalmiddel voor toeristen is de US dollar. In Phnom Penh en Siem Reap kun je US dollars pinnen. Zorg dat het betaalprofiel van je bankpas op 'Wereld' staat. We adviseren om naast je pinpas ook een gedeelte van het geadviseerde zakgeldbedrag in contante US dollars mee te nemen. Zorg er wel voor dat de biljetten onbeschadigd zijn, dus zonder scheurtjes, zonder vlekken en zonder gaten.

De Cambodjanen ronden voor toeristen alle bedragen af op hele dollars. Let erop dat je kleinere uitgaven met Cambodjaanse Riel (KHR) betaalt. Restaurants, hotels, supermarkten, souvenirverkopers en reisbureaus rekenen in US dollars. Je kunt alleen in de betere hotels en restaurants met een creditcard terecht. Er zijn maar weinig banken die contant geld uitbetalen op je creditcard. De Visa Card is algemener geaccepteerd dan Mastercard.

Meer informatie vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus. Zorg ook dat je bagage niet te zwaar is. Bagage moet vaak op het dak van de bus en aangezien de wegen in het land erg slecht of onverhard zijn, kan dit gevaar opleveren met een bus die door de bagage topzwaar is.

Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage.
14. Wat voor kleding moet ik meenemen?
Cambodja is een tropisch land. Het is daarom handig om dunne, katoenen kleding mee te nemen. Voor ’s avonds zijn een hooggesloten shirt met lange mouwen en een lange broek handig als bescherming tegen muggen. Een warme, wollen trui of vest is (vooral 's winters) onmisbaar, zeker in de bergen. Regenkleding komt goed van pas tijdens de natte periode.

Verder is het aan te raden om een paar (hoge of lage) goed ingelopen wandelschoenen mee te nemen en een paar slippers voor wanneer je verschillende tempels gaat bekijken. Ter plaatse is bijna alles ook te krijgen, dus zorg dat je niet teveel meeneemt! Wat verder nog belangrijk is om mee te nemen: een lakenzak, handdoek, zonnebril, zonnebrandmiddel, een kleine reisapotheek en EHBO-kit, een zaklantaarn en een reisgids.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.