Veelgestelde vragen over Cambodja

 1. Heb ik een visum nodig voor Cambodja?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor het visum?
 4. Heb ik inentingen nodig voor Cambodja?
 5. Hoe overnachten we in Cambodja?
 6. Is er Wifi in Cambodja ?
 7. Moet ik een klamboe meenemen?
 8. Hoe reizen we in Cambodja?
 9. Heb ik een wereldstekker nodig?
 10. Wat is het voltage in Cambodja?
 11. Kan ik pinnen in Cambodja?
 12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Cambodja?
 13. Wat is de beste reistijd voor Cambodja?
 14. Wat is handig om mee te nemen naar Cambodja?
 15. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 16. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Cambodja?
 17. Kan ik mijn reis verlengen?
 18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 19. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Cambodja?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier. Kies je ervoor om je e-visum via onze partner Visa4Travel te regelen, dan betaal je de visumkosten en bemiddelingskosten direct aan Visa4Travel. Je betaalt gemakkelijk en veilig doormiddel van iDeal of creditcard.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken
shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken
shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor het visum?
Je hebt aangegeven dat je het visum via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.

Wij raden je aan 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het Visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug. 
 
Heb je ervoor kozen om het e-visum aan te vragen via onze partner Visa4travel, kijk dan op de website van Visa4travel.
4. Heb ik inentingen nodig voor Cambodja?
Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
5. Hoe overnachten we in Cambodja?
Tijdens de rondreis overnachten we in middenklasse hotels en guesthouses in tweepersoonskamers, met eigen badkamer. Je verblijf is op basis van logies en ontbijt.

De meeste hotels hebben een eigen restaurant en soms een tuin of een terras. De hotels in Battambang en Siem Reap hebben een zwembad. Bij de selectie van de hotels hebben we vooral gelet op de locatie, hygiëne en sfeer. De hotels en guesthouses zijn over het algemeen gelegen in het centrum van de plaats waar we verblijven.

Per reis vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ onder het kopje ‘accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. 
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.
6. Is er Wifi in Cambodja ?
Wifi is voor veel reizigers prettig om (via 'social media') contact met het thuisfront te houden. Veel van de geplande hotels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby of bar van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding zeker niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
7. Moet ik een klamboe meenemen?
Je kunt overwegen een klamboe mee te nemen.

Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Cambodja, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. In sommige hotels worden op aanvraag muskietennetten verstrekt of elektrische muggenverdrijvers op je kamer geplaatst. Effectief is ook de zogenaamde mosquito coil, een groene spiraalvormige wierook die de muggen ongeveer acht uur op afstand houdt. Als je erom vraagt, wordt zo'n coil onder je tafel in een restaurant gezet. Ook zijn deze coils alom in Cambodja te koop. Daarnaast is het ook altijd handig om muggenspray met DEET en kleding met lange mouwen mee te nemen voor in de avond.
8. Hoe reizen we in Cambodja?
Tijdens het grootste deel van deze reis staat er een eigen airconditioned (mini)bus tot je beschikking, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur. Het traject van Ho Chi Minh City naar Phnom Penh wordt afgelegd per openbare bus. Op 'vrije dagen' is de bus in principe niet beschikbaar. Houd er rekening mee dat de wegen in Cambodja erg slecht kunnen zijn, zeker in het regenseizoen.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Cambodja vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
9. Heb ik een wereldstekker nodig?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Cambodja: http://www.wereldstopcontacten.nl.
10. Wat is het voltage in Cambodja?
Het voltage in Cambodja is 230 volt en de frequentie 50 hertz. Hier en daar komt ook nog 110 volt voor. De elektrische spanning kent in enkele plaatsen grote schommelingen, en dat is niet altijd goed voor je eventuele elektronische apparatuur. Sluit je apparatuur pas aan als je zeker weet wat het voltage is.

Stroomstoringen komen regelmatig voor. Het is geen overbodige luxe een goede zaklantaarn mee te nemen, ook wanneer je 's avonds uit wandelen gaat. De gaten, bulten en greppels in en langs de wegen kunnen voor lelijke verrassingen zorgen als plotseling het straatlicht wegvalt.
11. Kan ik pinnen in Cambodja?
Het belangrijkste betaalmiddel voor toeristen is de US dollar. In Phnom Penh en Siem Reap kun je US dollars pinnen. Zorg dat het betaalprofiel van je bankpas op 'Wereld' staat. We adviseren om naast je pinpas ook een gedeelte van het geadviseerde zakgeldbedrag in contante US dollars mee te nemen. Zorg er wel voor dat de biljetten onbeschadigd zijn, dus zonder scheurtjes, zonder vlekken en zonder gaten.

De Cambodjanen ronden voor toeristen alle bedragen af op hele dollars. Let erop dat je kleinere uitgaven met Cambodjaanse Riel (KHR) betaalt. Restaurants, hotels, supermarkten, souvenirverkopers en reisbureaus rekenen in US dollars. Je kunt alleen in de betere hotels en restaurants met een creditcard terecht. Er zijn maar weinig banken die contant geld uitbetalen op je creditcard. De Visa Card is algemener geaccepteerd dan Mastercard.

Meer informatie vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Cambodja?
Jazeker kun je vegetarisch eten in Cambodja! De Cambodjaanse keuken kent veel variatie in groenten en vegetarische curry's.
13. Wat is de beste reistijd voor Cambodja?
Cambodja heeft geen vier seizoenen zoals we die in Europa kennen. Het klimaat van dit land wordt vooral bepaald door droge en natte tijden. Grofweg valt in de streken waar we doorheen reizen de regentijd in de periode mei tot oktober en de droge tijd in de periode november tot en met april. Over het algemeen moet je er dan ook rekening mee houden dat er het hele jaar door buien kunnen vallen. Het is echter ook het hele jaar warm en vaak zeer zonnig.

De beste tijd om op deze reis te gaan is tussen eind oktober en maart.Tijdens deze maanden regent het het minst en is het niet te heet.
14. Wat is handig om mee te nemen naar Cambodja?
Cambodja is een tropisch land. Het is daarom handig om dunne, katoenen kleding mee te nemen. Voor ’s avonds zijn een hooggesloten shirt met lange mouwen en een lange broek handig als bescherming tegen muggen. Een warme, wollen trui of vest is (vooral 's winters) onmisbaar, zeker in de bergen. Regenkleding komt goed van pas tijdens de natte periode.

Verder is het aan te raden om een paar (hoge of lage) goed ingelopen wandelschoenen mee te nemen en een paar slippers voor wanneer je verschillende tempels gaat bekijken. Ter plaatse is bijna alles ook te krijgen, dus zorg dat je niet teveel meeneemt! Wat verder nog belangrijk is om mee te nemen: een lakenzak, handdoek, zonnebril, zonnebrandmiddel, een kleine reisapotheek en EHBO-kit, een zaklantaarn en een reisgids.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
15. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus. Zorg ook dat je bagage niet te zwaar is. Bagage moet vaak op het dak van de bus en aangezien de wegen in het land erg slecht of onverhard zijn, kan dit gevaar opleveren met een bus die door de bagage topzwaar is.

Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage.
16. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Cambodja?
Het is in Cambodja 6 uur later dan in Nederland en België tijdens de wintertijd. In de zomertijd is het tijdsverschil 5 uur met Cambodja.
17. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
19. De feiten op een rij
We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:
- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen