Veelgestelde vragen over Cambodja

 1. Heb ik een visum voor Cambodja nodig?
 2. Hoe is het vervoer in Cambodja geregeld?
 3. Hoe zit het met de elektriciteit/voltage ?
 4. Is er Wifi in Cambodja ?
 5. Kan ik pinnen in Cambodja tijdens deze reis?
 6. Moet ik een klamboe meenemen?
 7. Moet ik een koffer of een backpack meenemen?
 8. Wat is de ideale periode om door Cambodja te reizen?
 9. Wat is het tijdsverschil met Nederland/Belgiƫ ?
 10. Wat kan ik het beste meenemen voor mijn Cambodja reis?
 11. Wat voor hotels in Cambodja worden er gebruikt?
 12. Welke vaccinaties voor Cambodja heb ik nodig voor deze reis?

1. Heb ik een visum voor Cambodja nodig?

Internationaal paspoort:

Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Hoe is het vervoer in Cambodja geregeld?
Tijdens het grootste deel van deze reis staat een eigen bus tot je beschikking. Houdt er rekening mee dat de wegen in Cambodja erg slecht kunnen zijn, zeker in het regenseizoen.
3. Hoe zit het met de elektriciteit/voltage ?
Het voltage bedraagt 230V. Een set met wereldstekkers wordt aangeraden, maar is in principe niet strikt noodzakelijk.
4. Is er Wifi in Cambodja ?
Wifi is tegenwoordig bijna overal beschikbaar en in de meeste hotels gratis.
5. Kan ik pinnen in Cambodja tijdens deze reis?

Pinnen is mogelijk in Cambodja: je pint dan US dollars. Het belangrijkste betaalmiddel voor toeristen is de US dollar. Zorg dat je bankpas op 'wereld' staat. Restaurants, hotels, supermarkten, souvenirverkopers en reisbureaus rekenen in dollars. Met creditcards kun je alleen in de betere hotels en restaurants terecht. De Visa Card is algemener geaccepteerd dan de Master Card. Er zijn maar weinig banken die contant geld uitbetalen op je creditcard. We adviseren om naast je pinpas ook cash dollars mee te nemen. De lokale munteenheid is Riel en wordt voornamelijk gebruikt voor kleinere uitgaven.

Houd er rekening mee dat je zelf bij je bank moet aangeven dat je je pinpas wereldwijd wilt kunnen gebruiken. Om fraude te voorkomen, is het profiel voor veel pinpassen standaard ingesteld op Europa.

6. Moet ik een klamboe meenemen?
Je kunt overwegen een klamboe mee te nemen. Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Cambodja, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. In sommige hotels worden op aanvraag muskietennetten verstrekt, of elektrische muggenverdrijvers op je kamer geplaatst. Effectief is ook de zogenaamde 'mosquito-coil', een groene spiraalvormige wierook die de muggen ongeveer acht uur op een afstand houdt. Als je erom vraagt wordt zo'n 'coil' onder je tafel in een restaurant gezet. Ook zijn deze coils alom in Cambodja te koop. Daarnaast is het ook altijd handig om muggenspray met 'DEET' en kleren met lange mouwen mee te nemen voor in de avond.
7. Moet ik een koffer of een backpack meenemen?
Qua bagage is het goed om een grote zachte koffer, reistas of backpack mee te nemen en een kleine dagrugzak. De reistas mag met wieltjes zijn maar we raden het af om een hardschalige koffer mee te nemen. Een harde koffer neemt namelijk veel plaats in en ‘voegt’ niet waardoor het bagageruim snel vol is.
8. Wat is de ideale periode om door Cambodja te reizen?
Cambodja heeft geen vier seizoenen zoals we die in Europa kennen. Het klimaat van dit land wordt vooral bepaald door droge en natte tijden. Grofweg valt in de streken waar we doorheen reizen de regentijd van mei tot oktober en de droge tijd van november tot en met april. Over het algemeen moet je er dan ook rekening mee houden dat er het hele jaar door buien kunnen vallen. Het is echter ook het hele jaar warm en vaak zeer zonnig. De beste tijd om op deze reis te gaan is tussen eind oktober en maart, tijdens deze maanden regent het het minst en is de temperatuur niet te heet.
9. Wat is het tijdsverschil met Nederland/Belgiƫ ?
In Cambodja is het tijdsverschil met Nederland/België +6 uur (wintertijd), +5 uur (zomertijd). Als het hier 12.00u 's middags is, is het in Cambodja 18.00u ’s of 17:00u.
10. Wat kan ik het beste meenemen voor mijn Cambodja reis?

Cambodja is een tropisch land. Het is handig om dunne, katoenen kleding mee te nemen. Voor ’s avonds is een shirt met lange mouwen en een lange broek handig als goede bescherming tegen muggen. Verder is het aan te raden om een paar (hoge of lage) ingelopen wandelschoenen mee te nemen en een paar slippers voor als je verschillende tempels gaat bekijken. Ter plaatse is bijna alles ook te krijgen dus zorg dat je niet teveel meeneemt!
Wat verder nog belangrijk is om mee te nemen: lakenzak, zonnebril, zonnebrandmiddel, een kleine EHBO-kit, zaklantaarn en een reisgids. 

11. Wat voor hotels in Cambodja worden er gebruikt?
Tijdens deze reis naar Cambodja overnacht je zoveel mogelijk in tweepersoonskamers met douche en toilet. Bij de selectie van de hotels hebben we vooral gelet op de locatie, hygiëne en sfeer. De hotels en guesthouses zijn over het algemeen gelegen in het centrum van de plaats waar we verblijven.
12. Welke vaccinaties voor Cambodja heb ik nodig voor deze reis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.