Veelgestelde vragen over Jordanië

 1. Heb ik een visum voor Jordanië nodig voor deze reis?
 2. Heb ik inentingen voor Jordanië nodig?
 3. Wat is de ideale periode om Jordanië te bezoeken?
 4. Wat is het tijdsverschil met Jordanië?
 5. Kan er gereisd worden tijdens Ramadan?
 6. Hoe overnachten we in Jordanië?
 7. Heb ik een matje of slaapzak/lakenzak nodig?
 8. Hoe reizen we in Jordanië?
 9. Is er Wifi in Jordanië aanwezig?
 10. Kan ik pinnen in Jordanië?
 11. Is er een mogelijkheid tot snorkelen in Jordanië?
 12. Is het veilig om als vrouw alleen door Jordanië te reizen?
 13. Heb ik een wereldstekker nodig?
 14. Mag ik m'n verrekijker mee nemen?
 15. Welke kleding en schoenen moet ik meenemen op reis?
 16. Welke dingen, anders dan kleding, kan ik meenemen naar Jordanië?
 17. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?

1. Heb ik een visum voor Jordanië nodig voor deze reis?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Dit betreft geen visum voor vertrek, je ontvant een groepsvisum op de luchthaven van Jordanië.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen voor Jordanië nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
3. Wat is de ideale periode om Jordanië te bezoeken?
Ons voor- en najaar is de beste reistijd om naar Jordanië te gaan. De temperaturen zijn dan mild en de regen zou gestopt moeten zijn. In onze winter kan het aardig koud en regenachtig zijn, vooral in de bergen (daar kan het zelfs sneeuwen). Mocht je in de zomer gaan (juni tot augustus), zorg dan in ieder geval voor een hoofddeksel, een zonnebril, een waterfles en houd rekening met hitte.
4. Wat is het tijdsverschil met Jordanië?
In Jordanië is het 1 uur later dan in Nederland/België.
5. Kan er gereisd worden tijdens Ramadan?
Tijdens de Ramadan kun je prima reizen in dit land. Het zal wel moeilijker zijn om restaurantjes te vinden die overdag open zijn, vaak kun je wel in het hotel overdag wat eten. Op straat eten en drinken is dan niet aan te raden. Het verkrijgen van alcohol kan tijdens de Ramadan moeilijk zijn. Qua sfeer is het erg boeiend om tijdens de Ramadan in deze landen te reizen. Tijdens de Ramadan zijn banken en kantoren alleen in de ochtend open. In 2019 start de Ramadan op 6 mei en duurt een maand.
6. Hoe overnachten we in Jordanië?

Tijdens de rondreis overnachten we in hotels in tweepersoonskamers. In Wadi Rum slapen we in tenten in een eenvoudig woestijnkamp. Je verblijf tijdens deze reis is op basis van logies met ontbijt. Het is tevens mogelijk te boeken voor een driepersoonskamer, maar dit is vaak een tweepersoonskamer waar een extra bed/matras bijgeplaatst wordt.

Voor foto's van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) verwijzen we je graag door naar het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.

7. Heb ik een matje of slaapzak/lakenzak nodig?
Er wordt in Jordanië één nacht doorgebracht in een tentenkamp in de woestijn van Wadi Rum. Het kampement heeft tenten en dikke matrassen met opgemaakte bedden.

Een matje of een slaapzak meenemen is dus niet nodig!
8. Hoe reizen we in Jordanië?
Gedurende deze reis door Jordanië hebben we de beschikking over een eigen bus, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur. Alle vervoer en transfers tussen de hotels en vliegvelden zijn tevens inbegrepen in de reissom. Eventueel vervoer naar optionele, facultatieve en niet-geplande excursies niet.
9. Is er Wifi in Jordanië aanwezig?
In Amman zijn er Wifi hotspots. In de grotere plaatsen hebben veel hotels Wifi in de lobby en soms ook in restaurants. In afgelegen plaatsen zoals in de Wadi Rum woestijn is er geen Wifi. Meer informatie over Wifi aanwezigheid in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
10. Kan ik pinnen in Jordanië?
Je kunt in alle plaatsen die je tijdens de reis aandoet pinnen, behalve tijdens je verblijf in Wadi Rum. Jordaans geld en andere valuta mogen zonder beperkingen worden in- en uitgevoerd. Omdat je extra geld betaalt voor het pinnen in Jordanie, kun je ook een deel van het zakgeld in euro's meenemen om ter plekke te wisselen bij een van de wisselkantoortjes in Aqaba en Amman (bijvoorbeeld 150 euro).
11. Is er een mogelijkheid tot snorkelen in Jordanië?
Ten zuiden van Aqaba is er gelegenheid om te zwemmen en te snorkelen in de Rode Zee. Bij speciale 'resorts' kun je duikspullen (van flippers en snorkels tot professionele duikuitrusting) huren. Ook bestaat daar de mogelijkheid om te zonnen en te zwemmen in zee of in privé-zwembaden.
12. Is het veilig om als vrouw alleen door Jordanië te reizen?
In Jordanië is het reizen voor vrouwen geen enkel probleem. Jordaniërs zijn erg gastvrij en vriendelijk.

Toch blijft het wel aan te raden om 'discrete' kleding te dragen. Het gaat er om dat lichaamsvormen niet direct zichtbaar zijn en dat kleding een mouw heeft en dat broeken en rokken tot ruim over de knie komen. Als je jezelf aan dit soort regels houdt, dan krijg je makkelijker, leuker en respectvoller contact met Jordaniërs. In de toeristische centra is men meer gewend dan elders, maar ook daar geldt: het zelfde. In dorpen is het ongepast om (zonder mannelijk gezelschap) naar theehuizen te gaan of andere plaatsen waar alleen mannen komen. Direct oogcontact wordt soms opgevat als een 'uitnodiging'.
13. Heb ik een wereldstekker nodig?
Wanneer je op de volgende link klikt, kan je de stekkers over de hele wereld zien: www.wereldstopcontacten.nl.
14. Mag ik m'n verrekijker mee nemen?

Bij aankomst op het vliegveld van Amman kunnen er problemen ontstaan als je een verrekijker hebt meegenomen. High-tech verrekijkers zijn helemaal niet toegestaan en bij "normale" verrekijkers zullen ze heel goed gaan kijken waardoor het lang kan duren.

15. Welke kleding en schoenen moet ik meenemen op reis?

Aangezien de temperatuur per dag redelijk kunnen verschillen, zijn laagjes kleding het handigste, tevens badkleding. Overweeg ook een hoed en of een hoofdband (tegen zon en wind).

Handig is om outdoor slippers mee te nemen. Voor dichte schoenen zijn bergschoenen mogelijk, maar dat is niet echt nodig. Sportschoenen of wandelschoenen met een goed profiel zijn prima.

16. Welke dingen, anders dan kleding, kan ik meenemen naar Jordanië?
Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterij om 3 dagen te kunnen overbruggen), een stekkerblok (er zijn niet overal veel stopcontacten). Voor de overnachtingen in de woestijn : een (hoofd)lamp.
17. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers gaan om te reizen met een zachte reistas. Dat kan een backpack zijn, maar ook een reistas op wieltjes. Wel raden we het af om een harde koffer mee te nemen, omdat een harde koffer veel plaats inneemt en niet ‘voegt’ waardoor het bagageruim snel vol is. Neem bij voorkeur een zachte reistas of backpack mee.