Veelgestelde vragen over Kenia

 1. Heb ik een visum voor Kenia nodig?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Welke inentingen voor Kenia heb ik nodig?
 4. Hoe zijn de campings in Kenia?
 5. Is er Wi-Fi aanwezig in Kenia?
 6. Hoe reizen we door Kenia en Tanzania?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig voor Kenia?
 8. Zjin er in Kenia oplaadpunten voor apparatuur en batterijen?
 9. Welke valuta voor Kenia kan ik het beste meenemen en kan ik pinnen tijdens de reis?
 10. Hoe worden de maaltijden geregeld tijdens een kampeerreis?
 11. Wat is de beste tijd in Kenia om wild te zien?
 12. Wat is het tijdsverschil met Kenia?
 13. Is het ook mogelijk alleen in een tent te slapen?
 14. Heb ik een klamboe in Kenia nodig?
 15. Moet ik een slaapzak en een slaapmatje naar Kenia meenemen?
 16. Is het gevaarlijk om te kamperen in Kenia tussen wild?
 17. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 18. Is drinkwater in Kenia overal verkrijgbaar?
 19. Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Kenia?
 20. Welk schoeisel voor Kenia moet ik meenemen?
 21. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen?
 22. Kan ik mijn reis verlengen?
 23. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 24. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum voor Kenia nodig?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een elektronisch visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je e-visum via onze partner Visa4Travel te regelen, dan betaal je de visumkosten en bemiddelingskosten direct aan Visa4Travel. Je betaalt gemakkelijk en veilig doormiddel van iDeal of creditcard.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Welke inentingen voor Kenia heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe zijn de campings in Kenia?

De tenten zijn over het algemeen groene canvas koepeltenten. Ongeveer 1.60 meter hoog. Officieel zijn het 3-persoonstenten, waar je dan met maximaal 2 personen in ligt. In de zijkanten zitten ramen en een deur, tevens voorzien van muskietengaas.

De campings zijn meestal vrij eenvoudig; weinig voorzieningen, ook de sanitaire voorzieningen zijn eenvoudig. Er zal zeker niet altijd warm water aanwezig zijn.

Per reis vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. 
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de campsites (onder voorbehoud van wijzigingen).

5. Is er Wi-Fi aanwezig in Kenia?
Het kan zijn dat niet op alle campsites Wi-Fi aanwezig is. Voor meer informatie over Wi-Fi per campsite verwijzen we je naar het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.
6. Hoe reizen we door Kenia en Tanzania?

Tijdens de reis door Kenia en Tanzania reis je merendeels met een overland truck. Deze speciaal uitgeruste truck is ingericht met comfortabele banken of touringcarstoelen. Alle trucks zijn voorzien van krukjes, tenten, matrasjes, een tafel, kook- en eetgerei. Achterin de truck zijn er lockers voor de bagage of er zijn onderin de truck zijn bergplaatsen voor de bagage en het proviand. Je zit hoog en het geeft een fantastisch uitzicht, wat met name in de wildparken een groot voordeel is

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Kenia per reis vind je onder het tabblad 'Praktisch'. 

7. Heb ik een wereldstekker nodig voor Kenia?
Voor het gebruik van een wereldstekker in Kenia verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt www.wereldstopcontacten.nl 
8. Zjin er in Kenia oplaadpunten voor apparatuur en batterijen?
In elk geval bij de recepties van de hotels of kampeerplaatsen zijn er contactdozen waar je je apparatuur kunt opladen. Het is wel handig om een stekkerdoos mee te nemen, aangezien er soms vele apparaten op 1 stopcontact moeten. Op enkele plaatsen moet er voor het opladen van apparatuur een kleine vergoeding worden betaald.
9. Welke valuta voor Kenia kan ik het beste meenemen en kan ik pinnen tijdens de reis?
Je kunt het beste dollars meenemen voor Kenia. Pinnen is mogelijk in de grotere steden en bij aankomst in Nairobi als je door de douane bent. De reisbegeleider zal je tijdens de reis ook advies geven over wanneer je waar kunt pinnen. De entrees van de parken die optioneel zijn worden in US dollars of de lokale munt eenheid afgerekend.

Voor de hoogte van het zakgeldbedrag is er rekening gehouden met de uitgaven voor de uitgavenpot, de optionele excursies en andere uitgaven zoals bijvoorbeeld drankjes en entreegelden.
10. Hoe worden de maaltijden geregeld tijdens een kampeerreis?
De reisbegeleiding regelt de boodschappen en maaltijden. Jullie krijgen 3 maaltijden per dag. Het wordt van ieder verwacht dat je de reisbegeleider helpt bij het bereiden van de maaltijden.
 
Je kunt aan het begin van de reis aangeven of je een bepaald dieet hebt en/of bepaalde dingen liever niet eet. Er zal zo veel mogelijk rekening mee worden gehouden. Vegetarisch eten is geen probleem.

De reisbegeleider houdt de administratie bij van de inkopen. Met de hoogte van het zakgeld is rekening gehouden met de uitgaven voor o.a. het eten, drinken en excursies.
11. Wat is de beste tijd in Kenia om wild te zien?
In het algemeen is de beste tijd om wild te zien in Kenia van half december tot half maart en van juni tot eind oktober. In deze tijd is water schaars en zijn de dieren aangewezen op een klein aantal waterbronnen en rivieren, waardoor de concentraties dieren rondom deze plekken het hoogst is. Tijdens de grote regens (half maart tot eind mei) en kleine regens (eind oktober tot begin december) is het wild meer verspreid. De maanden juli t/m september zijn erg druk met toeristen van over de hele wereld, dus juni, januari en februari combineren misschien wel de beste van twee werelden: veel wild en niet al teveel toeristen. 

Op deze reis kom je hoe dan ook  het hele jaar door een enorme variëteit aan wilde dieren tegen. Olifanten, giraffen, tientallen verschillende antilopensoorten, nijlpaarden, buffels, bavianen en spectaculaire vogels zoals maraboes, gieren, roofvogels en honderden soorten meer kom je zeker tegen. Je zult ook roofdieren tegenkomen zoals leeuwen of gevlekte hyena’s. Sommige dieren zijn aanzienlijk zeldzamer, zoals neushoorns, luipaarden, cheeta’s, wilde honden of bepaalde nachtdieren en daarvoor zul je geluk moeten hebben. Vogelliefhebbers worden rijk bedeeld, want de verscheidenheid aan soorten in Kenia is enorm.
12. Wat is het tijdsverschil met Kenia?
Tijdens onze zomertijd is het in Kenia 1 uur later, tijdens onze wintertijd is het in Kenia 2 uur later.
13. Is het ook mogelijk alleen in een tent te slapen?
Als je alleen hebt geboekt, word je ingedeeld bij een andere reisgenoot van hetzelfde geslacht. Wil je er zeker van zijn dat je in een eigen tent slaapt, dan raden we je aan je eigen tent mee te nemen.
14. Heb ik een klamboe in Kenia nodig?
Tijdens de nachten dat er gekampeerd wordt overnacht je in tenten. Een klamboe of muskietennet is dan niet nodig. De tent is voorzien van een gaas waardoor de tent als muskietennet fungeert, mits je de tent goed gesloten houdt natuurlijk.
15. Moet ik een slaapzak en een slaapmatje naar Kenia meenemen?
Het is raadzaam om een slaapzak mee te nemen. De nachten kunnen koud zijn. Een matje van ongeveer 4cm dik stevig schuimrubber is voor iedereen aanwezig in de truck. Als je wat meer comfort wilt, kun je bv. een 'zelf opblaasbaar' matje meenemen. Een hoofdkussen is niet aanwezig.

Sommige reizigers kopen onderweg een leuke Masai deken voor de koudere nachten op de rand van de Ngorongoro krater. Maar een warme slaapzak is zeker nodig.
16. Is het gevaarlijk om te kamperen in Kenia tussen wild?
Dieren zoeken mensen in principe niet op en een tentdoek is voor een wild dier hetzelfde als een muur. Wel is het belangrijk om de adviezen van de reisbegeleider op te volgen. Vele campsites zijn omheind.
17. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
18. Is drinkwater in Kenia overal verkrijgbaar?
Overal kan je veilig drinkwater in flessen kopen. Het is dus niet nodig om speciale zuiveringsmiddelen mee te nemen. Koop bij voorkeur grote flessen water, om de afvalberg zo klein mogelijk te houden.
19. Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Kenia?

Aangezien de temperatuursverschillen per dag nogal verschillen, zijn laagjes kleding het handigste.

Houd er rekening mee dat er tijdens het rijden veel rijwind zal zijn en dat het daardoor best koud is. Je hebt dan echt een fleecetrui, windjack en lange broek nodig. Ook wordt er een paar keer overnacht op hoogte waardoor het ook erg afkoelt. Warme kleding dus zeker meenemen. Natuurlijk is het soms ook erg warm.

20. Welk schoeisel voor Kenia moet ik meenemen?

Handig is het om een paar goedzittende sandalen en een paar dichte schoenen (die tegen vocht kunnen) mee te nemen.

21. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen?
Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterij om 3 dagen te kunnen overbruggen), een stekkerdoos (er zijn niet overal veel stopcontacten) en een externe accu voor het opladen van bijvoorbeeld je telefoon. Voor de kampeerovernachtingen: een (hoofd)lamp, opblaaskussen en een slaapzak.
22. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
23. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc. 

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
24. De feiten op een rij
We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:
- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen