Veelgestelde vragen over Costa Rica

 1. Heb ik een visum nodig voor Costa Rica?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Costa Rica?
 3. Hoe overnachten we in Costa Rica?
 4. Moet ik een slaapzak meenemen?
 5. Is er Wifi in Costa Rica?
 6. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Costa Rica?
 7. Hoe reizen we in Costa Rica?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig?
 9. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Costa Rica?
 10. Wat is de beste reistijd voor Costa Rica?
 11. Wanneer kan ik schildpadden zien in Costa Rica?
 12. Welke diersoorten kan ik onderweg aantreffen?
 13. Kan ik snorkelen of duiken in Costa Rica?
 14. Kan ik pinnen in Costa Rica?
 15. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

1. Heb ik een visum nodig voor Costa Rica?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Belangrijk: voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten (USA) dien je online een ESTA (Electronic System of Travel Authority) toestemming aan te vragen. In je vertrekbrief, die tien dagen voor vertrek online komt te staan op je Mijn.Shoestring-pagina, kan je het vluchtschema vinden en indien van toepassing ook informatie over een ESTA aanvragen.
2. Heb ik inentingen nodig voor Costa Rica?
Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900-10 110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
3. Hoe overnachten we in Costa Rica?
Tijdens de rondreis overnacht je in een heel scala van accommodaties: van sfeervolle hotels, eenvoudige maar comfortabele hotels met een tuin of zwembad aan de kust, tot een gezellige haciënda.

Er wordt overnacht in tweepersoonskamers met eigen badkamer. Het is mogelijk om, daar waar aanwezig, een éénpersoonskamer aan te vragen. Je betaalt hiervoor een éénpersoonskamertoeslag. Een driepersoonskamer is soms op aanvraag mogelijk. Houd er wel rekening mee dat het dan gaat om een kamer met twee tweepersoonsbedden, wat betekent dat de bedden gedeeld worden. 

Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
4. Moet ik een slaapzak meenemen?
Een slaapzak is voor geen van onze reizen naar Costa Rica nodig.
5. Is er Wifi in Costa Rica?
Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Alle geplande hotels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Onder het tabblad 'Accommodaties' bij iedere reis kun je per hotel terugvinden of er Wifi beschikbaar is.
6. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Costa Rica?
We raden je aan om contact op te nemen met de provider. Zij kunnen het beste informatie geven over het bereik van de mobiele telefoon in het buitenland. Met de meeste mobiele telefoons is het geen probleem om makkelijk contact te houden met het thuisfront.
7. Hoe reizen we in Costa Rica?
Gedurende de rondreis heb je de beschikking over een goede eigen bus met airconditioning, waardoor gestopt kan worden op mooie plekjes in de natuur. De bus staat niet ter beschikking van de groep op de vrije dagen in Playa Samara en Granada.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Costa Rica vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
8. Heb ik een wereldstekker nodig?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Costa Rica: http://www.wereldstopcontacten.nl.
9. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Costa Rica?
Het is in Costa Rica 7 uur vroeger dan in Nederland en België tijdens de wintertijd. In de zomertijd is het tijdsverschil 8 uur met Costa Rica.
10. Wat is de beste reistijd voor Costa Rica?
De beste reistijd hangt af van wat je zelf wilt, je kunt het gebied het hele jaar door bezoeken. Van november tot en met april is het de droge periode, maar ook het hoogseizoen. In het regenseizoen hoeft het geen slecht weer te zijn, vaak is het eerder af en toe een buitje dan continu regen. Het voordeel van deze periode is dat er veel jonge dieren te zien zijn en veel bloeiende planten. De Caribische kant is vochtiger en buien komen hier het hele jaar door voor. In de regentijd (van april tot en met november) heb je voornamelijk te maken met buien die vooral in de namiddag hevig kunnen zijn. Ze zullen je vakantiegenot echter geenszins beïnvloeden.
11. Wanneer kan ik schildpadden zien in Costa Rica?
Je kunt het beste tussen juni en september naar Tortuguero Nationaal Park gaan. Dit is als verlenging bij te boeken. De schildpadden komen dan het strand op om eieren te leggen. Van september tot december komen de eieren uit en kun je de jongen zien.
12. Welke diersoorten kan ik onderweg aantreffen?
In de vele Nationale Parken en aan de stranden leven onder andere vogels als toekans, kolibries en papegaaien, slangen, spinnen, brulapen, kapucijnerapen, schildpadden, luiaards, neusbeertjes, kaaimannen, leguanen, kikkers en vlinders in alle kleuren van de regenboog. En misschien zie je wel de uitzonderlijke quetzal met zijn fraaie lange staart. Het wildleven laat zich makkelijk bewonderen. Je zult veel wilde dieren kunnen zien!
13. Kan ik snorkelen of duiken in Costa Rica?
Ja, er kan op verschillende plekken gedoken worden tijdens onze reizen naar Costa Rica. In Punta Cocles aan de Caribische kust kun je snorkelen en duiken. Het materiaal voor het snorkelen is ter plaatse te huur.
14. Kan ik pinnen in Costa Rica?
In de meeste grotere plaatsen kun je met een bankpas met Cirrus- of Maestro-logo pinnen. Vertrouw hier echter niet honderd procent op, met name buiten San José is pinnen soms wat moeilijker. Het is raadzaam een gedeelte van het zakgeld in contant geld, het liefst in US dollars, mee te nemen. Neem contanten in kleine coupures mee, dit omdat niet alle banken of hotelrecepties voldoende Colones (CRC) beschikbaar hebben. En zorg ervoor dat de biljetten onbeschadigd zijn, dus zonder scheurtjes, zonder vlekken en zonder gaten.

Creditcards (Visa en Mastercard) worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Het is raadzaam om naast je bankpas een extra bankpas of, bij voorkeur, een creditcard mee te nemen.
15. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus. Zorg ook dat je bagage niet te zwaar is, aangezien deze soms op het dak van de bus moet.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.