Veelgestelde vragen over Costa Rica

 1. Heb ik een visum nodig voor Costa Rica?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Costa Rica?
 4. Hoe overnachten we in Costa Rica?
 5. Is er Wi-Fi in Costa Rica?
 6. Hoe reizen we in Costa Rica?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig?
 8. Kan ik pinnen in Costa Rica?
 9. Kan ik vegetarisch eten in Costa Rica?
 10. Wat is de beste reistijd voor Costa Rica?
 11. Wat voor kleding moet ik meenemen?
 12. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 13. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 14. Wat is het tijdsverschil met Costa Rica?
 15. Moet ik een slaapzak meenemen?
 16. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Costa Rica?
 17. Wanneer kan ik schildpadden zien in Costa Rica?
 18. Welke diersoorten kan ik onderweg aantreffen?
 19. Kan ik snorkelen of duiken in Costa Rica?
 20. Kan ik mijn reis verlengen?
 21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 22. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Costa Rica?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Belangrijk: voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten (USA) dien je online een ESTA (Electronic System of Travel Authority) toestemming aan te vragen. In je vertrekbrief, die tien dagen voor vertrek online komt te staan op je Mijn.Shoestring-pagina, kan je het vluchtschema vinden en indien van toepassing ook informatie over een ESTA aanvragen.
2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Heb ik inentingen nodig voor Costa Rica?
Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
4. Hoe overnachten we in Costa Rica?
Tijdens de rondreis Costa Rica en Panama (reiscode: SCO) overnacht je in middenklasse hotels in tweepersoonskamers met een eigen badkamer. Tijdens de rondreis Costa Rica (reiscode: SCR) overnacht je naast de middenklasse hotels ook twee nachten in een lodge of haciënda in Rincón de la Vieja.

Per reis vind je onder het tabblad 'Praktisch' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.
5. Is er Wi-Fi in Costa Rica?
Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Alle geplande hotels beschikken over Wi-Fi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Onder het tabblad 'Accommodaties' bij iedere reis kun je per hotel terugvinden of er Wi-Fi beschikbaar is.
6. Hoe reizen we in Costa Rica?
Gedurende beide rondreizen in Costa Rica heb je de beschikking over een goede eigen bus met airconditioning, waardoor gestopt kan worden op mooie plekjes in de natuur. De bus staat niet ter beschikking van de groep op de vrije dagen in Playa Samara.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
7. Heb ik een wereldstekker nodig?
Voor het gebruik van een wereldstekker in Costa Rica verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/.
8. Kan ik pinnen in Costa Rica?
In de meeste grotere plaatsen kun je met een bankpas met Cirrus- of Maestro-logo pinnen. Vertrouw hier echter niet honderd procent op, met name buiten San José is pinnen soms wat moeilijker. Het is raadzaam een gedeelte van het zakgeld in contant geld, het liefst in US dollars, mee te nemen. Neem contanten in kleine coupures mee, dit omdat niet alle banken of hotelrecepties voldoende Colones (CRC) beschikbaar hebben. En zorg ervoor dat de biljetten onbeschadigd zijn, dus zonder scheurtjes, zonder vlekken en zonder gaten.

Creditcards (Visa en Mastercard) worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Het is raadzaam om naast je bankpas een extra bankpas of, bij voorkeur, een creditcard mee te nemen.

Meer informatie over geldzaken kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
9. Kan ik vegetarisch eten in Costa Rica?
In Costa Rica wordt veel vlees en vis gegeten. Het begrip vegetariër is inmiddels wel bekend, maar vleesvervangers kennen ze niet.

Echter, in de meeste plaatsen zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om vegetarisch te eten. Zeker in de grote steden heb je een uitgebreidere keuze aan restaurants waar je vegetarisch kunt eten. Het is zeker niet zo uitgebreid als je in Nederland gewend bent en je zal je ook moeten aanpassen, maar je kan ook altijd bij de reisbegeleider de mogelijkheden navragen.

Meer informatie over eten en drinken vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
10. Wat is de beste reistijd voor Costa Rica?
De beste reistijd hangt af van wat je zelf wilt, je kunt het gebied het hele jaar door bezoeken. Van november tot en met april is het de droge periode, maar ook het hoogseizoen. In het regenseizoen hoeft het geen slecht weer te zijn, vaak is het eerder af en toe een buitje dan continu regen. Het voordeel van deze periode is dat er veel jonge dieren te zien zijn en veel bloeiende planten. De Caribische kant is vochtiger en buien komen hier het hele jaar door voor. In de regentijd (van april tot en met november) heb je voornamelijk te maken met buien die vooral in de namiddag hevig kunnen zijn. Ze zullen je vakantiegenot echter geenszins beïnvloeden.
11. Wat voor kleding moet ik meenemen?

Deze reis gaat voor een deel door tropisch laagland en voor een deel door bergland waar een gematigd klimaat heerst met soms koude nachten. Neem daarom dunne, katoenen kleding mee. Voor 's avonds is een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne coltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een trui of een sweater mee en een regenjack. Een paraplu is handig zowel tegen de regen als tegen de felle zon. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en slippers of sandalen is alles wat je voeten vereisen.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

12. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Het is niet verplicht, maar wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, gezien de beperkte bagageruimte.

Meer informatie kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
13. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
Voor beide Costa Rica reizen hebben we een minimum van 6 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 24 personen. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Data & Prijzen'.
14. Wat is het tijdsverschil met Costa Rica?
Tijdens onze zomertijd is het in Costa Rica 8 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is het in Costa Rica 7 uur vroeger.
15. Moet ik een slaapzak meenemen?
Een slaapzak is voor geen van onze reizen naar Costa Rica nodig.
16. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Costa Rica?
We raden je aan om contact op te nemen met de provider. Zij kunnen het beste informatie geven over het bereik van de mobiele telefoon in het buitenland. Met de meeste mobiele telefoons is het geen probleem om makkelijk contact te houden met het thuisfront.
17. Wanneer kan ik schildpadden zien in Costa Rica?
Je kunt het beste tussen juni en september naar Tortuguero Nationaal Park gaan. Dit is als verlenging bij te boeken. De schildpadden komen dan het strand op om eieren te leggen. Van september tot december komen de eieren uit en kun je de jongen zien.
18. Welke diersoorten kan ik onderweg aantreffen?
In de vele Nationale Parken en aan de stranden leven onder andere vogels als toekans, kolibries en papegaaien, slangen, spinnen, brulapen, kapucijnerapen, schildpadden, luiaards, neusbeertjes, kaaimannen, leguanen, kikkers en vlinders in alle kleuren van de regenboog. En misschien zie je wel de uitzonderlijke quetzal met zijn fraaie lange staart. Het wildleven laat zich makkelijk bewonderen. Je zult veel wilde dieren kunnen zien!
19. Kan ik snorkelen of duiken in Costa Rica?
Ja, er kan op verschillende plekken gedoken worden tijdens onze reizen naar Costa Rica. In Punta Cocles aan de Caribische kust kun je snorkelen en duiken. Het materiaal voor het snorkelen is ter plaatse te huur.
20. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
22. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen