Veelgestelde vragen over Colombia

 1. Heb ik een visum nodig voor Colombia?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Colombia?
 4. Hoe overnachten we in Colombia?
 5. Is er Wi-Fi in Colombia?
 6. Hoe reizen we in Colombia?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig?
 8. Kan ik pinnen in Colombia?
 9. Kan er vegetarisch gegeten worden in Colombia?
 10. Wat is de beste reistijd voor Colombia?
 11. Wat is handig om mee te nemen naar Colombia?
 12. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 13. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 14. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Colombia?
 15. Moet ik een klamboe meenemen?
 16. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Colombia?
 17. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 18. Is Colombia veilig?
 19. Kan ik mijn reis verlengen?
 20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 21. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Colombia?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner het Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationale paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van het Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Belangrijk: voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten (USA) dien je online een ESTA (Electronic System of Travel Authority) toestemming aan te vragen. In je vertrekbrief, die tien dagen voor vertrek online komt te staan op je Mijn.Shoestring-pagina, kan je het vluchtschema vinden en indien van toepassing ook informatie over een ESTA aanvragen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Heb ik inentingen nodig voor Colombia?
Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kun je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
4. Hoe overnachten we in Colombia?
Je overnacht in eenvoudige middenklassehotels met veelal een eigen toilet en douchegelegenheid, op basis van logies en ontbijt. In de afgelegen gebieden en kleine plaatsen zijn er weinig accommodaties. De accommodaties die er zijn, zijn eenvoudig. Koloniale hotels zijn sfeervol, maar wel klein en hebben veelal geen ramen met directe lichtinval.

Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
5. Is er Wi-Fi in Colombia?
Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele van de geplande hotels beschikken over Wi-Fi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. De meer afgelegen hotels beschikken niet over Wi-Fi. Ook is er geen Wi-Fi mogelijk in de Tatacoawoestijn.

Onder het tabblad 'Accommodaties' bij iedere reis kun je per hotel terugvinden of er Wi-Fi beschikbaar is.
6. Hoe reizen we in Colombia?
Tijdens de gehele reis wordt gebruikgemaakt van eigen vervoer. Afhankelijk van de groepsgrootte is dit een bus of minibus, voorzien van airconditioning.

Tijdens de Groepsreis Colombia: Cultuur & Strand (reiscode: SCE) wordt voor het traject van Bucamaranga naar Santa Marta gebruikgemaakt van een comfortabele openbare nachtbus. Tijdens de Groepsreis Colombia (reiscode: SCA) wordt voor het traject van Medellín naar Cartagena eveneens gebruikgemaakt van een comfortabele openbare nachtbus. Voor deze trajecten kun je bij boeking optioneel kiezen voor een binnenlandse vlucht.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Colombia vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
7. Heb ik een wereldstekker nodig?
We verwijzen je graag naar de volgende website, waar je kunt zien wat je nodig hebt voor Colombia: http://www.wereldstopcontacten.nl.
8. Kan ik pinnen in Colombia?
Tegenwoordig is het mogelijk om te pinnen in Colombia. In de grote en middelgrote steden zijn voldoende geldautomaten, waar je met een bankpas met het Cirrus- of Maestrologo lokale valuta op kunt nemen. Let wel dat je per keer maximaal 600.000 Colombiaanse Peso's (COP) kunt opnemen. Mocht je een creditcard hebben, dan is het aan te raden deze naast je pinpas mee te nemen.

Houd er overigens rekening mee dat pinautomaten het niet altijd doen of leeg kunnen zijn. Om die reden raden we aan om een gedeelte van het geadviseerde zakgeld in contante US Dollars of Euro's mee te nemen, zodat je altijd geld kunt wisselen.
9. Kan er vegetarisch gegeten worden in Colombia?
In Colombia wordt vrij veel vlees gegeten, maar het begrip vegetariër is inmiddels wel bekend. Op de meer toeristische plekken en in de grote(re) steden kun je dan ook vaak smakelijk vegetarisch eten. Een traditioneel Colombiaans gerecht bestaat veelal uit rijst met vlees, kip of vis, bonen, gebakken (bak)banaan, soms een maïskoekje en een simpele salade of wat rauwkost. Vegetariërs kunnen het vlees, de kip of vis bijvoorbeeld vervangen met een gebakken ei. Daarnaast zijn salades en vers fruit volop aanwezig.

Indien je wel vis of schaaldieren eet dan heb je de keuze uit lekkere vis- en schaaldiergerechten en versgevangen vis, vooral in het kustgebied bij Cartagena en Santa Marta.
10. Wat is de beste reistijd voor Colombia?
De beste reistijd voor Colombia is van december tot en met maart en van juli tot en met augustus. 

Vanwege de ligging nabij de evenaar verandert de gemiddelde temperatuur niet veel gedurende het jaar. Maar door de grote hoogteverschillen die het land kent, komen er wel verschillende klimaatzones voor. Colombia heeft twee seizoenen. Het regenseizoen is van half maart tot en met mei en van september tot en met half december. In de noordelijke vlaktes is er een lang regenseizoen, van mei tot en met oktober. Het droge seizoen is van december tot en met half maart en van juni tot en met augustus.
11. Wat is handig om mee te nemen naar Colombia?
Colombia is een erg groot land en kent verschillende klimaatzones. Het is dan ook aan te raden om luchtige, lichte kleding mee te nemen die je in laagjes over elkaar kunt aantrekken. Daarnaast kan een regenjas of poncho altijd goed van pas komen, aangezien het weer in de berggebieden zeer onvoorspelbaar is en snel kan omslaan. Neem in ieder geval een paar goed ingelopen wandelschoenen met profiel en slippers of sandalen mee, en spullen om je tegen de felle zon te beschermen. Denk daarbij aan een hoed of petje, een zonnebril en zonnebrand.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad 'Praktisch'.
12. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de vaak beperkte bagageruimte in de bus.
13. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
Voor zowel de Colombia reis (reiscode: SCA) en de Colombia: Cultuur & Strand reis hebben we een minimum van 6 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek. De maximale groepsgrootte is 24 personen. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Data & Prijzen'.
14. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Colombia?
Het is in Colombia 6 uur vroeger dan in Nederland en België tijdens de wintertijd. In de zomertijd is het tijdsverschil 7 uur met Colombia.
15. Moet ik een klamboe meenemen?
Nee, het is niet nodig om een klamboe mee te nemen.
16. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Colombia?
We raden je aan om hierover contact op te nemen met je mobiele provider. Zij kunnen je het best informatie geven over het bereik van je mobiele telefoon in het buitenland. Op verschillende plaatsen zul je wel bereik hebben, maar is bellen erg duur. Vaak is er ook geen bereik in afgelegen gebieden.
17. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden, en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts, die je als richtlijn kunt gebruiken:
 • Verdiep je van tevoren in de stam die je gaat bezoeken en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
 • Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
 • Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
 • Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis! Dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
 • Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
 • Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet in ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
 • 18. Is Colombia veilig?
  Colombia heeft jarenlang te kampen gehad met (drugs)criminaliteit. De laatste jaren is er echter veel ten goede veranderd, en het toerisme is dan ook snel in opkomst geraakt. Tegenwoordig kun je in de meeste delen van Colombia veilig reizen. De Colombianen verwelkomen reizigers met open armen! Houd in de grote steden wel rekening met zakkenrollers. Mocht je onverhoopt het slachtoffer worden van een beroving, verzet je dan niet en geef wat men van je vraagt. Buiten de grote metropolen is het over het algemeen veilig en rustig. Laat je waardevolle spullen en reisdocumenten indien mogelijk achter in het kluisje in het hotel.

  Meer informatie over de veiligheid in Colombia vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
  19. Kan ik mijn reis verlengen?
  Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

  Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

  Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
  20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
  Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

  Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

  Bekijk hier de praktische tips
  21. De feiten op een rij
  We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

  Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:
  - Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
  - Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
  - Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
  - Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
  - Hoeveel bagage kan ik meenemen?

  Lees hier de veelgestelde vragen