Veelgestelde vragen over Colombia

 1. Heb ik een visum nodig voor Colombia?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Colombia?
 3. Hoe overnachten we in Colombia?
 4. Moet ik een klamboe meenemen?
 5. Is er Wifi in Colombia?
 6. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Colombia?
 7. Hoe reizen we in Colombia?
 8. Is Colombia veilig?
 9. Heb ik een wereldstekker nodig?
 10. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Colombia?
 11. Wat is de beste reistijd voor Colombia?
 12. Kan ik pinnen in Colombia?
 13. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Colombia?
 14. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 15. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 16. Kan er vegetarisch gegeten worden in Colombia?

1. Heb ik een visum nodig voor Colombia?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor Colombia?
Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900-10 110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
3. Hoe overnachten we in Colombia?
Je overnacht in eenvoudige middenklassehotels met veelal eigen toilet en douchegelegenheid. In de afgelegen gebieden en kleine plaatsen zijn er weinig accommodaties. De accommodaties die er zijn, zijn eenvoudig. Koloniale hotels zijn sfeervol, maar wel klein en hebben veelal geen ramen met directe lichtinval.

In de buurt van Armenia wordt verbleven in een lokale finca (koffieboerderij). In Tatacoa overnacht je in een tent en in Tobía in een zeer eenvoudig hotel. In Minca is het mogelijk dat de groep in twee verschillende (gelijkwaardige) accomodaties verblijft.

Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
4. Moet ik een klamboe meenemen?
Nee, het is niet nodig om een klamboe mee te nemen.
5. Is er Wifi in Colombia?
Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. De meeste hotels en ook veel restaurants hebben Wifi. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. De meer afgelegen hotels beschikken niet over Wifi.

Onder het tabblad 'Accommodaties' bij iedere reis kun je per hotel terugvinden of er Wifi beschikbaar is.
6. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Colombia?
We raden je aan om contact op te nemen met de provider. Zij kunnen het beste informatie geven over het bereik van de mobiele telefoon in het buitenland. Op verschillende plaatsen zul je wel bereik hebben, maar is het bellen vaak erg duur. Vaak is er ook geen bereik in afgelegen gebieden.
7. Hoe reizen we in Colombia?
Tijdens de gehele reis wordt gebruikgemaakt van eigen vervoer. Afhankelijk van de groepsgrootte is dit een bus of minibus, voorzien van airconditioning. Voor één traject wordt gebruikgemaakt van een comfortabele binnenlandse vlucht: van Bucaramanga naar Santa Marta (via Bogotá).

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Colombia vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
8. Is Colombia veilig?
Colombia heeft jarenlang te kampen gehad met (drugs)criminaliteit. De laatste jaren is er echter veel ten goede veranderd, en het toerisme is dan ook snel in opkomst geraakt. Tegenwoordig kun je in de meeste delen van Colombia veilig reizen. De Colombianen verwelkomen reizigers met open armen! Houd in de grote steden wel rekening met zakkenrollers. Mocht je onverhoopt het slachtoffer worden van een beroving, verzet je dan niet en geef wat men van je vraagt. Buiten de grote metropolen is het over het algemeen veilig en rustig. Laat je waardevolle spullen en reisdocumenten zo mogelijk achter in de kluisjes van het hotel.

Meer informatie over de veiligheid in Colombia vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
9. Heb ik een wereldstekker nodig?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Colombia: http://www.wereldstopcontacten.nl.
10. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Colombia?
Het is in Colombia 6 uur vroeger dan in Nederland en België tijdens de wintertijd. In de zomertijd is het tijdsverschil 7 uur met Colombia.
11. Wat is de beste reistijd voor Colombia?
De beste reistijd voor Colombia is van december tot en met maart en van juli tot en met augustus. 

Vanwege de ligging nabij de evenaar verandert de gemiddelde temperatuur niet veel gedurende het jaar. Maar door de grote hoogteverschillen die het land kent, komen er wel verschillende klimaatzones voor. Colombia heeft twee seizoenen. Het regenseizoen is van half maart tot en met mei en van september tot en met half december. In de noordelijke vlaktes is er een lang regenseizoen, van mei tot en met oktober. Het droge seizoen is van december tot en met half maart en van juni tot en met augustus.
12. Kan ik pinnen in Colombia?
Tegenwoordig is pinnen in Colombia mogelijk. In de grote en middelgrote steden zijn genoeg geldautomaten, waar je met een bankpas met Cirrus- of Maestro-logo lokale valuta op kunt nemen. Per keer kun je 600.000 Colombiaanse Peso's (COP) opnemen. Houd er rekening mee dat pinautomaten het niet altijd doen.

Mocht je een creditcard hebben, dan is het aan te raden deze naast je pinpas mee te nemen.
13. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Colombia?
We raden je aan om een gedeelte van het geadviseerde zakgeld in contante US dollars of euro's mee te nemen voor het geval je snel geld wilt wisselen en er geen pinautomaat voorhanden is. De veiligste manier om je geld en papieren mee te nemen, is in een katoenen moneybelt die je onder je kleding draagt.
14. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
15. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus.
16. Kan er vegetarisch gegeten worden in Colombia?
In Colombia wordt veel vlees gegeten. Het begrip vegetariër is inmiddels wel bekend in de meer toeristische plekken en in de grote steden zijn er vaak wel goede mogelijkheden om vegetarisch te eten.

Indien je vis of schaaldieren eet, dan heb je ook keuze uit lekkere vis- en schaaldierengerechten en versgevangen vis, vooral in het kustgebied bij Cartagena en Santa Marta.