Veelgestelde vragen over Cuba

 1. Heb ik een visum nodig voor Cuba?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Cuba?
 4. Hoe overnachten we op Cuba?
 5. Is er Wi-Fi op Cuba?
 6. Hoe reizen we op Cuba?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig?
 8. Kan ik pinnen op Cuba?
 9. Kan er vegetarisch gegeten worden in Cuba?
 10. Wat is de beste reistijd voor Cuba?
 11. Wanneer is het orkaanseizoen op Cuba?
 12. Wat voor kleding moet ik meenemen?
 13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 14. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 15. Wat is het tijdsverschil met Cuba?
 16. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon op Cuba?
 17. Kan ik wandelen op Cuba?
 18. Kan ik salsadansen op Cuba?
 19. Hoe kan ik het best betalen op Cuba?
 20. Wordt de US dollar geaccepteerd op Cuba?
 21. Kan ik mijn reis verlengen?
 22. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 23. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Cuba?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Gezien de vereisten, dient de aanvraag van een toeristenkaart voor Cuba via Shoestring te verlopen. Op de factuur worden de kosten hiervan automatisch in rekening gebracht. Deze toeristenkaart wordt twee weken voor vertrek toegestuurd.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Heb ik inentingen nodig voor Cuba?
Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
4. Hoe overnachten we op Cuba?
Tijdens de rondreis overnacht je in comfortabele, eenvoudige hotels in tweepersoonskamers met eigen badkamer. Mocht je een kamer voor je alleen willen, dan kan dat in principe. Je betaalt hiervoor een éénpersoonskamertoeslag. Een driepersoonskamer is op deze reis niet mogelijk.

In Viñales, Trinidad en Santiago de Cuba verblijf je in zogenaamde 'casas particulares'. Dit is een soort bed and breakfast, bij de Cubanen thuis. Een unieke ervaring! Verblijf in een casa betekent dat je te gast bent bij een Cubaanse familie, maar wel je eigen kamer hebt, meestal met eigen douche en toilet.

Per reis vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.
5. Is er Wi-Fi op Cuba?
Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. In Cuba beschikken echter geen van de geplande hotels over Wi-Fi. Ook op de rest van het eiland is er nauwelijks mogelijkheid voor Wi-Fi. Wel wordt er hard gewerkt aan de voorzieningen. Met behulp van de Etecsa Wi-Fi kaart is het mogelijk om in bijna alle steden te internetten op je mobiel. De Etecsa-kaarten zijn te koop in bijna alle hotels. Een kaart voor één uur internet kost 1 CUC. Let op welke kaart je koopt. Sommige hotels verkopen Wi-Fi kaarten die alleen in het betreffende hotel werken. Daarnaast is het ook belangrijk om altijd weer uit te loggen, want anders lopen de minuten van de kaart door.

Let op, een Wi-Fi punt is alleen te ontvangen op bepaalde locaties (zoals een aantal hotels in Havana en de centrale pleinen in de steden). Vaak herken je deze Wi-Fi punten aan een groep mensen die met telefoons bezig is. Houd er rekening mee dat de internetverbinding wel langzamer is dan je gewend bent. Daarnaast is het een openbare hotspot, waarbij geldt: hoe meer mensen, hoe zwakker het signaal is.

Met Whatsapp is het mogelijk om te videobellen met het huisfront. Een sms sturen naar een Cubaanse mobiel is mogelijk.

Meer informatie over Wi-Fi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
6. Hoe reizen we op Cuba?
Tijdens deze rondreis wordt voor vervoer tussen de plaatsen gebruikgemaakt van speciaal voor de groep gehuurde bussen. Deze bussen staan in principe niet ter beschikking van de groep op de vrije dagen. Eventueel kan via de reisbegeleider met de chauffeur overlegd worden of hij voor een vergoeding die dag wil rijden.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden op Cuba vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
7. Heb ik een wereldstekker nodig?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Cuba verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/.

8. Kan ik pinnen op Cuba?
Sinds kort zijn er in Havana, Santiago en de grotere toeristische plaatsen hier en daar pinautomaten te vinden. Houd er rekening mee dat de pinautomaten regelmatig leeg zijn, dus het is raadzaam om naast je bankpas ook voldoende contante euro's mee te nemen.

Mocht je een creditcard hebben, dan raden we aan deze als reserve mee te nemen. Je kunt bij pinautomaten Convertible Peso's (CUC) opnemen met een creditcard, mits dit een Visa creditcard is. Ook kun je bij cadeca’s en banken geld opnemen met een Visa of Mastercard creditcard, maar niet met een American Express creditcard.

Meer informatie over geldzaken kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
9. Kan er vegetarisch gegeten worden in Cuba?
In Cuba wordt veel vlees en vis gegeten. Het begrip vegetariër is inmiddels wel bekend, maar vleesvervangers kennen ze niet.

Echter, in de meeste plaatsen zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om vegetarisch te eten. Zeker in de grote steden heb je een uitgebreidere keuze aan restaurants waar je vegetarisch kunt eten. Het is zeker niet zo uitgebreid als je in Nederland gewend bent en je zal je ook moeten aanpassen, maar je kan ook altijd bij de reisbegeleider de mogelijkheden navragen.

Meer informatie over eten en drinken vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
10. Wat is de beste reistijd voor Cuba?
Cuba heeft een subtropisch klimaat en is in principe het hele jaar door goed te bereizen. Van november tot mei is het seizoen droog met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius. Het water wordt zelfs 24 tot 30 graden. Van mei tot november komt de temperatuur vaak boven de 30 graden Celsius, afgewisseld met tropische buien. Tijdens elke reis krijg je zowel zon als tropische regenbuien, die vaak als verfrissend worden ervaren. Juli en augustus zijn het heetst.
11. Wanneer is het orkaanseizoen op Cuba?
Voor het gehele Caribische gebied geldt een officieel orkaanseizoen voor de periode augustus tot en met medio november. Jaren van weinig orkanen worden op regelmatige basis afgewisseld met actieve seizoenen. Het National Hurricane Centre in Miami, Florida, is een officiële instantie met een zeer gedetailleerde website over orkanen en hurricanes. Zie ook: www.nhc.noaa.gov.
12. Wat voor kleding moet ik meenemen?
Cuba is een tropisch land, dus neem luchtige zomerkleding mee. Denk aan badkleding, een paar slippers of sandalen, en een paar wandelschoenen of sneakers. Bergschoenen zijn niet nodig. Ook een pet of hoedje tegen de zon zijn aan te raden. Neem verder een warme (fleece)trui mee voor wanneer het toch eens wat frisser is en een shirt met lange mouwen en een lange broek tegen de muggen. Ook is een regenjack of poncho handig om mee te nemen. Handdoeken zijn aanwezig in de hotels en casas particulares en hoef je niet mee te nemen.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Het is niet verplicht, maar wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, gezien de beperkte bagageruimte.

Meer informatie over de bagage kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
14. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
Voor beide Cuba reizen hebben we een minimum van 6 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 24 personen. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Data & Prijzen'.
15. Wat is het tijdsverschil met Cuba?
In Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland, tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag van oktober en de eerste zondag van november is het in Cuba 5 uur vroeger.
16. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon op Cuba?
Het mobiele bereik op Cuba is minder in vergelijking met andere landen. We raden je aan om contact op te nemen met de provider. Zij kunnen het beste informatie geven over het bereik van de mobiele telefoon in het buitenland.
17. Kan ik wandelen op Cuba?
Ja, je kunt in de omgeving van Viñales mooie wandelingen maken langs de mojotes en over tabaksplantages. In de omgeving van Trinidad kun je een dagwandeling maken naar een waterval in de Topes de Collantes.
18. Kan ik salsadansen op Cuba?
Op Cuba kan je zeker salsadansen! Dit kan in een Casa de la Trova of een andere dansgelegenheid. Als je een salsales wil nemen, dan kan je dat het beste doen in Havana aangezien je daar iets langer verblijft.
19. Hoe kan ik het best betalen op Cuba?
Je kunt het best contante euro's meenemen. Zorg er wel voor dat de biljetten onbeschadigd zijn, dus zonder scheurtjes, zonder vlekken en zonder gaten, en dat je voldoende euro's meehebt voor de gehele reis. Je kunt gemakkelijk euro's omwisselen bij de cadeca's (wisselkantoortjes) in de grotere steden voor Convertible Peso's (CUC). Deze zijn in de meeste steden aanwezig en open tussen 09:00 uur en 16:00 uur.
20. Wordt de US dollar geaccepteerd op Cuba?
Nee, de US dollar wordt als betaalmiddel niet geaccepteerd op Cuba. Je kunt US dollars wel omwisselen voor Cubaanse Peso's, maar de commissie is erg hoog, namelijk tien procent. Wij raden daarom aan om contante euro's mee te nemen.
21. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
22. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
23. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen