Veelgestelde vragen over Cuba

 1. Heb ik een visum nodig voor Cuba?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Cuba?
 3. Hoe overnachten we op Cuba?
 4. Is er Wifi op Cuba?
 5. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon op Cuba?
 6. Hoe reizen we op Cuba?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig?
 8. Wat is het voltage op Cuba?
 9. Hoeveel uur tijdsverschil is er op Cuba?
 10. Wat is de beste reistijd voor Cuba?
 11. Wanneer is het orkaanseizoen op Cuba?
 12. Kan ik wandelen op Cuba?
 13. Kan ik salsadansen op Cuba?
 14. Kan ik pinnen op Cuba?
 15. Hoe kan ik het best betalen op Cuba?
 16. Wordt de US dollar geaccepteerd op Cuba?
 17. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 18. Wat voor kleding moet ik meenemen?
 19. Hoe is het eten op Cuba?

1. Heb ik een visum nodig voor Cuba?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Gezien de vereisten, dient de aanvraag van een toeristenkaart voor Cuba via Shoestring te verlopen. Op de factuur worden de kosten hiervan automatisch in rekening gebracht. Deze toeristenkaart wordt twee weken voor vertrek toegestuurd.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Heb ik inentingen nodig voor Cuba?
Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900-10 110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
3. Hoe overnachten we op Cuba?
Tijdens de rondreis overnacht je in comfortabele, eenvoudige hotels in tweepersoonskamers met eigen badkamer. Mocht je een kamer voor je alleen willen, dan kan dat in principe. Je betaalt hiervoor een éénpersoonskamertoeslag. Een driepersoonskamer is op deze reis niet mogelijk.

In Viñales, Trinidad en Santiago de Cuba verblijf je in zogenaamde 'casas particulares'. Dit is een soort bed and breakfast, bij de Cubanen thuis. Een unieke ervaring! Verblijf in een casa betekent dat je te gast bent bij een Cubaanse familie, maar wel je eigen kamer hebt, meestal met eigen douche en toilet.

Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
4. Is er Wifi op Cuba?
Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. In Cuba beschikken echter geen van de geplande hotels over Wifi. Ook op de rest van het eiland is er nauwelijks mogelijkheid voor Wifi. Wel wordt er hard gewerkt aan de voorzieningen. Met behulp van de Etecsa Wifi-kaart is het mogelijk om in bijna alle steden te internetten op je mobiel. De Etecsa-kaarten zijn te koop in bijna alle hotels. Een kaart voor één uur internet kost 1 CUC. Let op welke kaart je koopt. Sommige hotels verkopen Wifi-kaarten die alleen in het betreffende hotel werken. Daarnaast is het ook belangrijk om altijd weer uit te loggen, want anders lopen de minuten van de kaart door.

Let op, een Wifipunt is alleen te ontvangen op bepaalde locaties (zoals een aantal hotels in Havana en de centrale pleinen in de steden). Vaak herken je deze Wifipunten aan een groep mensen die met telefoons bezig is. Houd er rekening mee dat de internetverbinding wel langzamer is dan je gewend bent. Daarnaast is het een openbare hotspot, waarbij geldt: hoe meer mensen, hoe zwakker het signaal is.

Met Whatsapp is het mogelijk om te videobellen met het huisfront. Een sms sturen naar een Cubaanse mobiel is mogelijk.

Onder het tabblad 'Accommodaties' bij iedere reis kun je per hotel terugvinden of er Wifi beschikbaar is.
5. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon op Cuba?
Het mobiele bereik op Cuba is minder in vergelijking met andere landen. We raden je aan om contact op te nemen met de provider. Zij kunnen het beste informatie geven over het bereik van de mobiele telefoon in het buitenland.
6. Hoe reizen we op Cuba?
Tijdens deze rondreis wordt voor vervoer tussen de plaatsen gebruikgemaakt van speciaal voor de groep gehuurde bussen. Deze bussen staan in principe niet ter beschikking van de groep op de vrije dagen. Eventueel kan via de reisbegeleider met de chauffeur overlegd worden of hij voor een vergoeding die dag wil rijden.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden op Cuba vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
8. Wat is het voltage op Cuba?
Er is overal elektriciteit. In de hotels bestaan meestal stopcontacten van 110 volt en 220 volt naast elkaar.

Storingen komen voor, maar niet frequent. Wij adviseren om voor de zekerheid een adapter met twee platte polen en een verloopstekker mee te nemen. Deze zijn niet op Cuba te koop.
9. Hoeveel uur tijdsverschil is er op Cuba?
Het is op Cuba 6 uur vroeger dan in Nederland en België tijdens de wintertijd. In de zomertijd is het tijdsverschil 7 uur met Cuba. De vliegtijd is ongeveer 10 uur.
10. Wat is de beste reistijd voor Cuba?
Cuba heeft een subtropisch klimaat en is in principe het hele jaar door goed te bereizen. Van november tot mei is het seizoen droog met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius. Het water wordt zelfs 24 tot 30 graden. Van mei tot november komt de temperatuur vaak boven de 30 graden Celsius, afgewisseld met tropische buien. Tijdens elke reis krijg je zowel zon als tropische regenbuien, die vaak als verfrissend worden ervaren. Juli en augustus zijn het heetst.
11. Wanneer is het orkaanseizoen op Cuba?
Voor het gehele Caribische gebied geldt een officieel orkaanseizoen voor de periode augustus tot en met medio november. Jaren van weinig orkanen worden op regelmatige basis afgewisseld met actieve seizoenen. Het National Hurricane Centre in Miami, Florida, is een officiële instantie met een zeer gedetailleerde website over orkanen en hurricanes. Zie ook: www.nhc.noaa.gov.
12. Kan ik wandelen op Cuba?
Ja, je kunt in de omgeving van Viñales mooie wandelingen maken langs de mojotes en over tabaksplantages. In de omgeving van Trinidad kun je een dagwandeling maken naar een waterval in de Topes de Collantes.
13. Kan ik salsadansen op Cuba?
Op Cuba kan je zeker salsadansen! Dit kan in een Casa de la Trova of een andere dansgelegenheid. Als je een salsales wil nemen, dan kan je dat het beste doen in Havana aangezien je daar iets langer verblijft.
14. Kan ik pinnen op Cuba?
Sinds kort zijn er in Havana, Santiago en de grotere toeristische plaatsen hier en daar pinautomaten te vinden. Houd er rekening mee dat de pinautomaten regelmatig leeg zijn, dus het is raadzaam om naast je bankpas ook voldoende contante euro's mee te nemen.

Mocht je een creditcard hebben, dan raden we aan deze als reserve mee te nemen. Je kunt bij pinautomaten Convertible Peso's (CUC) opnemen met een creditcard, mits dit een Visa creditcard is. Ook kun je bij cadeca’s en banken geld opnemen met een Visa of Mastercard creditcard, maar niet met een American Express creditcard.
15. Hoe kan ik het best betalen op Cuba?
Je kunt het best contante euro's meenemen. Zorg er wel voor dat de biljetten onbeschadigd zijn, dus zonder scheurtjes, zonder vlekken en zonder gaten, en dat je voldoende euro's meehebt voor de gehele reis. Je kunt gemakkelijk euro's omwisselen bij de cadeca's (wisselkantoortjes) in de grotere steden voor Convertible Peso's (CUC). Deze zijn in de meeste steden aanwezig en open tussen 09:00 uur en 16:00 uur.
16. Wordt de US dollar geaccepteerd op Cuba?
Nee, de US dollar wordt als betaalmiddel niet geaccepteerd op Cuba. Je kunt US dollars wel omwisselen voor Cubaanse Peso's, maar de commissie is erg hoog, namelijk tien procent. Wij raden daarom aan om contante euro's mee te nemen.
17. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus. Zorg ook dat je bagage niet te zwaar is, aangezien deze soms op het dak van de bus moet.
18. Wat voor kleding moet ik meenemen?
Cuba is een tropisch land, dus neem luchtige zomerkleding mee. Denk aan badkleding, een paar slippers of sandalen, en een paar wandelschoenen of sneakers. Bergschoenen zijn niet nodig. Ook een pet of hoedje tegen de zon zijn aan te raden. Neem verder een warme (fleece)trui mee voor wanneer het toch eens wat frisser is en een shirt met lange mouwen en een lange broek tegen de muggen. Ook is een regenjack of poncho handig om mee te nemen. Handdoeken zijn aanwezig in de hotels en casas particulares en hoef je niet mee te nemen.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
19. Hoe is het eten op Cuba?
Op Cuba kun je eten in zogenaamde 'paladares'. Dit zijn huiskamerrestaurantjes en je eet dan bij de lokale bevolking thuis. Ook zijn er staatsrestaurants, speciaal voor toeristen. Het eten bestaat voornamelijk uit kip, rijst, zwarte bonen, gebakken banaan, cassave en wat groente. Ook kreeft staat vaak op het menu.

Meer informatie over eten en drinken op Cuba vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.