Veelgestelde vragen over Cuba

Ben ik bereikbaar op Cuba met mijn mobiele telefoon?
We raden je aan om contact op te nemen met je provider. Zij kunnen het beste informatie geven over het bereik van de mobiele telefoon in het buitenland.
Hebben we een eigen bus tijdens de reis door Cuba?
Tijdens de gehele reisroute hebben we een eigen bus tot onze beschikking.Wil je gebruik maken van de bus buiten de reguliere reisroute om, dan kan dit soms tegen bijbetaling bij de reisbegeleider en chauffeur geregeld worden.
Hoe is het eten geregeld op Cuba?
In Cuba kun je eten in zgn. 'paladares', dit zijn huiskamerrestaurantjes. Je eet dan bij de lokale bevolking thuis. Ook zijn er zgn staatsrestaurants, speciaal voor toeristen. Het eten bestaat vaak uit kip, rijst, gebakken banaan, cassave en wat groente. Ook kreeft staat vaak op het menu.
Hoe kun je het beste in Cuba betalen?
Je kunt het beste contante Euro's meenemen. Zorg er voor dat de biljetten niet beschadigd zijn en dat je voldoende Euro's bij je hebt voor de duur van de reis.  
Sinds kort zijn er in Havana, Santiago en de meer toeristische plaatsen hier en daar pinautomaten te vinden. Je kunt hier convertible peso's (toeristenpeso's) opnemen met je Creditcard. (alleen Visa!). Houd er rekening mee dat de ATM's regelmatig leeg zijn, dus het blijft raadzaam voldoende contante Euro's mee te nemen. Deze kun je gemakkelijk inwisselen bij de Cadeca's (wisselkantoortjes) in de grotere steden voor Convertible Peso's.

Mocht je een Visa Creditcard hebben, raden we aan deze als reserve mee te nemen. 
Hoe wordt het Cuba visum geregeld?
Voor deze reis heb je een paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden geldig is na terugkomst. Tevens heb je een toeristenkaart voor Cuba nodig. Je hoeft hiervoor niet naar de ambassade.Wij brengen je op de factuur de kosten voor de toeristenkaart  in rekening. Deze  wordt  twee weken voor vertrek naar je huisadres per post opgestuurd. Je dient de toeristenkaart zorgvuldig in te vullen en mee te nemen op reis.

 


Hoeveel uur tijdsverschil is er?
In Cuba is het in de zomer 7 uur en in de winter 6 uur vroeger dan in Nederland. De vliegtijd is ongeveer 10 uur
Is er de mogelijkheid om salsa in Cuba te dansen?
In Cuba zul je zeker kunnen salsadansen in een Casa de la Trova of andere dansgelegenheid. Wie les wil nemen kan dat het beste doen in Havana, want daar verblijf je iets langer.
Is Wifi beschikbaar?

Wifi is zeer beperkt. Meestal alleen in de grote hotels en dan nog is de verbinding niet erg goed. Laat ook aan thuisblijvers weten dat je waarschijnlijk lastig te bereiken bent. 

Je kunt hier en daar op straat telefoonkaarten kopen voor 2 of 3 CUC. Soms zijn deze ook bij de receptie van je  hotels verkrijgbaar. Hiermee kun je dan voor een half uur of een uur internetten als er wifi is.

Wanneer is het orkaanseizoen op Cuba?

Voor het gehele Caribische gebied geldt een officieel orkaan seizoen (gemiddelde) voor de periode augustus tot en met medio november. Jaren van weinig orkanen worden op regelmatige basis afgewisseld met actieve seizoenen. Het "National Hurricane Centre" in Miami (Florida) is een officiële instantie met een zeer gedetailleerde website over orkanen en “hurricanes”. Zie ook www.nhc.noaa.gov.

Wat is de beste reistijd voor Cuba?
Cuba heeft een subtropisch klimaat. Van november tot mei is het seizoen droog met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius, het water wordt zelfs 24 tot 30 graden. Van mei tot november komt de temperatuur vaak boven de 30 graden Celsius, afgewisseld met vele tropische buien. Juli en augustus zijn het heetst.
Wat voor kleding moet ik meenemen naar Cuba?

Cuba is een tropisch land dus neem luchtige zomerkleding mee. Denk aan badkleding, een paar slippers of sandalen en een paar  wandelschoenen of sneakers. Bergschoenen zijn niet nodig. Ook een pet of hoedje tegen de zon zijn aan te raden. Handdoeken zijn aanwezig in de hotels.

Neem verder een warme (fleece) trui mee, voor als het toch eens wat frisser is. Ook in de bergen kan het snel afkoelen. Verder is een  regenjack of poncho handig.

Welk voltage op Cuba wordt er gehanteerd?
110 V (sommige hotels 220 V). Wij adviseren een adapter (2 platte polen) en een verloopstekker mee te nemen, deze zijn niet op Cuba te koop.
Op de volgende site kun je veel informatie vinden over stekkers en stopcontacten in de hele wereld: http://www.wereldstopcontacten.nl/
Welke inentingen voor Cuba heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wordt de dollar in Cuba geaccepteerd?

De dollar wordt als betaalmiddel in Cuba niet geaccepteerd. Wel kun je dollars omwisselen voor de Cubaanse peso, maar de commissie is erg hoog, namelijk 10 procent. Wij raden daarom aan om Euro's mee te nemen.

 

Zijn er veel mogelijkheden om te wandelen op Cuba?
Ja, je kunt in de omgeving van Vinales mooie wandelingen maken langs de mojotes en door de tabaksplantages. In de omgeving van Trinidad kun je een dagwandeling maken naar een waterval in de 'Topes de Collantes'.

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.