Veelgestelde vragen over Brazilië

 1. Heb ik een visum nodig voor Brazilië?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Brazilië?
 3. Hoe overnachten we in Brazilië?
 4. Is er Wifi in Brazilië?
 5. Hoe reizen we in Brazilië?
 6. Is Brazilië veilig?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig?
 8. Wat is het voltage in Brazilië?
 9. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Brazilië?
 10. Wat is de beste reistijd voor Brazilië?
 11. Kan ik pinnen in Brazilië?
 12. Hoe kan ik het best betalen in Brazilië?
 13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 14. Wat voor kleding moet ik meenemen?

1. Heb ik een visum nodig voor Brazilië?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationale paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor Brazilië?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900-10 110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Hoe overnachten we in Brazilië?
Tijdens deze rondreis door Brazilië overnacht je in middenklasse hotels en pousada's in tweepersoonskamers met een eigen badkamer. Veel hotels hebben een zwembad.

Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
4. Is er Wifi in Brazilië?
Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. In de grotere steden beschikken de meeste hotels over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. Alleen de geplande accommodatie in Rio de Janeiro beschikt over een vaste internetverbinding.

Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
5. Hoe reizen we in Brazilië?
Gedurende deze reis door Brazilië wordt gebruikgemaakt van privé (mini)bussen met airconditioning en eersteklas openbaar vervoer (van Salvador naar Lencois en terug). Je maakt gebruik van een binnenlandse vlucht tussen Salvador en Rio de Janeiro (soms met een overstap).

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Brazilië vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
6. Is Brazilië veilig?
In de grote steden moet je rekening houden met kleine criminaliteit. Op openbare plekken als luchthavens en busstations lopen veel zakkenrollers rond. In Rio de Janeiro moet je extra alert zijn, zeker op en rond de stranden. Laat je waardevolle spullen zo mogelijk achter in de kluisjes van het hotel.

Buiten de grote metropolen is het over het algemeen veilig en rustig. De reisleider kan je precies vertellen hoe je de risico's het beste vermijdt.

Meer informatie over de veiligheid in Brazilië vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
8. Wat is het voltage in Brazilië?
Het voltage in Brazilië is op sommige plaatsen 220 volt en op weer andere plaatsen slechts 110 of 120 volt. Check daarom altijd goed voordat je je stekker in een stopcontact steekt. De elektrische spanning kent in veel plaatsen ook grote schommelingen, en dat is niet altijd goed voor je eventuele elektronische apparatuur.

Een adapter biedt uitkomst. Tenminste als de stroom niet uitvalt, want stroomstoringen komen voor.
9. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Brazilië?
Afhankelijk van waar in Brazilië je je bevindt, bedraagt het tijdsverschil met Nederland en België 3 tot 5 uur. Tijdens de zomertijd is het in Rio de Janeiro 5 uur vroeger dan in Nederland en België. In de wintertijd is het in Rio de Janeiro 3 uur vroeger dan in Nederland en België.

In de Pantanal is er een extra uur tijdsverschil.
10. Wat is de beste reistijd voor Brazilië?
Brazilië is het hele jaar door goed te bereizen. Er is niet een specifieke regenperiode. In de omgeving van Rio de Janeiro en Rio de Janeiro zelf is de temperatuur het gehele jaar door aangenaam.

De warmste tijd is van november tot en met februari. Van mei tot en met september kan het in het zuiden 's avonds koud worden (10 tot 15 graden). Het is dus verstandig om ook wat warme kleding mee te nemen.
11. Kan ik pinnen in Brazilië?
Pinnen is mogelijk met een pasje dat voorzien van een Cirruslogo of een Pluslogo. Niet alle Braziliaanse bankautomaten zijn aangesloten op het internationale bankensysteem, informeer bij de reisbegeleider over de locaties waar je het beste kunt pinnen.

Let op dat pinautomaten soms buiten de openingstijden van de bank niet bereikbaar zijn of een laag maximum uitgiftebedrag kennen. Kijk voor de laatste pinmogelijkheden op www.mastercard.com onder 'ATM locator'.

Het gebruik van creditcards is wijd verspreid in Brazilië, ook voor kleine aankopen kan met ´plastic´ geld worden betaald. Zelfs in de kleinere plaatsjes kan vaak met een creditcard (of debitcard (pinpas) worden afgerekend. Visa is het meest geaccepteerd, Mastercard iets minder. Soms wordt er een opslag van 5% doorberekend. Vraag bij creditcard betalingen op de ouderwetse manier altijd het carbonnetje terug. Informeer voor de zekerheid bij je eigen bank over de mogelijkheden van je creditcard in Brazilië.
12. Hoe kan ik het best betalen in Brazilië?
De Braziliaanse munteenheid is de Real (BRL). We raden je aan om een gedeelte van het geadviseerde zakgeldbedrag in contante US dollars mee te nemen. Excursies kun je het beste betalen met US dollars.

Mocht je een creditcard hebben, dan is het aan te raden deze naast je pinpas mee te nemen. Het gebruik van creditcards is wijdverspreid in Brazilië, zowel in restaurants als winkels. Visa is het meest geaccepteerd, Mastercard iets minder. Soms wordt er een opslag van 5% doorberekend. Informeer voor de zekerheid bij je eigen bank over de mogelijkheden van je creditcard in Brazilië.

Meer informatie vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus.

Meer informatie kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
14. Wat voor kleding moet ik meenemen?
Brazilië is een tropisch land, dus neem luchtige kleding mee. Voor 's avonds is een hooggesloten T-shirt met lange mouwen en een lange broek handig als bescherming tegen muggen. Houd er wel rekening mee dat het op sommige plaatsen 's avonds fris kan zijn. Neem daarom naast een T-shirt met lange mouwen en lange broek ook een warme (fleece)trui mee. Een regenjack of poncho is aan te raden. Denk verder aan een paar goed ingelopen wandelschoenen en een paar sandalen of slippers.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.