Veelgestelde vragen over Brazilië

  1. Heb je een visum voor Brazilie nodig?
  2. Hoe kan ik het best betalen in Brazilie?
  3. Is Brazilie veilig?
  4. Is er in de hotels Wifi beschikbaar?
  5. Waar wordt er overnacht in Braziliƫ?
  6. Wat is de beste reistijd voor Brazilie?
  7. Wat is het voltage in Brazilie?
  8. Wat voor kleding moet ik meenemen?
  9. Welke inentingen heb ik nodig?

1. Heb je een visum voor Brazilie nodig?
Nee, voor Brazilië heb je geen visum nodig. Wel een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkeer.
2. Hoe kan ik het best betalen in Brazilie?

De Braziliaanse munteenheid is de Real. In alle grote plaatsen kun je pinnen met je pinpas met Cirrus- of Maestro-logo. Tegenwoordig kun je zelfs in de meeste kleinere plaatsen hiermee terecht. Het komt echter wel eens voor dat een pinautomaat leeg is, dus neem voor de zekerheid ook een bedrag aan contante US dollars mee. Deze zijn ook handig om excursies mee te betalen.
Het gebruik van creditcards is wijdverspreid in Brazilië, zowel in restaurants als winkels.
Kijk voor de laatste mogelijkheden op http://www.mastercard.com/nl of http://www.mastercard.com/be3. Is Brazilie veilig?
In de grote steden moet je rekening houden met kleine criminaliteit, buiten de grote metropolen is het over algemeen veilig en rustig. Op openbare plekken als luchthavens en busstations lopen veel zakkenrollers rond. In Rio de Janeiro moet je extra oppassen, zeker op en rond de stranden. Laat je waardevolle spullen zo mogelijk achter in de kluisjes van het hotel. De reisleider kan je precies vertellen hoe je de risico's het beste vermijdt. 
4. Is er in de hotels Wifi beschikbaar?

In de meeste hotels van de grotere steden is wifi aanwezig.

5. Waar wordt er overnacht in Braziliƫ?
Je overnacht in middenklasse hotels en pousada's in tweepersoonskamers met eigen badkamer. 

 
6. Wat is de beste reistijd voor Brazilie?

Je kunt het hele jaar goed reizen in Brazilie. Er is niet een specifieke regenperiode.  Van mei t/m september kan het in het zuiden 's avonds koud worden (10 tot 15 graden). Het is dus verstandig om ook wat warme kleding mee te nemen. In Rio en omgeving is de temperatuur en hele jaar door aangenaam. De warmste tijd is van november t/m februari.

7. Wat is het voltage in Brazilie?
Het voltage in Brazilië is op sommige plaatsen 220 volt en op weer andere plaatsen slechts 110 volt. Je hebt veelal stekkers met twee platte pluggen nodig, dus denk aan een wereldstekker! Op de volgende site kun je veel informatie vinden over stekkers en stopcontacten in de hele wereld: http://www.wereldstopcontacten.nl/
8. Wat voor kleding moet ik meenemen?

Brazilie is een tropisch land, dus neem luchtige kleding mee. Houd er wel rekening mee dat het op sommige plaatsen 's-avonds fris kan zijn. Neem daarom ook een warme (fleece)trui mee, een shirt met lange mouwen,  en een of meerdere lange broeken. Een regenjack of poncho is aan te raden. Denk verder aan een paar goed ingelopen wandelschoenen en een paar sandalen of slippers.  

9. Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.