Veelgestelde vragen over Brazilië

 1. Heb ik een visum nodig voor Brazilië?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Brazilië?
 4. Hoe overnachten we in Brazilië?
 5. Is er Wi-Fi in Brazilië?
 6. Hoe reizen we in Brazilië?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig?
 8. Kan ik pinnen in Brazilië?
 9. Kan ik vegetarisch eten in Brazilië?
 10. Wat is de beste reistijd voor Brazilië?
 11. Wat voor kleding moet ik meenemen?
 12. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 13. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 14. Wat is het tijdsverschil met Brazilië?
 15. Is Brazilië veilig?
 16. Kan ik mijn reis verlengen?
 17. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 18. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Brazilië?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationale paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Heb ik inentingen nodig voor Brazilië?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe overnachten we in Brazilië?
Tijdens de rondreis Brazilië, Argentinië en Paraguay (reiscode: SBA) en de Brazilië Natuur en Strand reis (reiscode: SBB) overnacht je in middenklasse hotels in tweepersoonskamers met een eigen badkamer, de hotelovernachtingen zijn op basis van logies en ontbijt. Tijdens de rondreis Brazilië (reiscode: SBR) overnacht je in middenklasse hotels en pousada's in tweepersoonskamers met een eigen badkamer, de hotelovernachtingen zijn op basis van logies en ontbijt. 

Per reis vind je onder het tabblad 'Praktisch' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

5. Is er Wi-Fi in Brazilië?
Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. In de grotere steden beschikken de meeste hotels over Wi-Fi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over de Wi-Fi beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
6. Hoe reizen we in Brazilië?
Tijdens de Brazilië, Argentinië en Paraguay reis (reiscode: SBA) en de beide Brazilië reizen (reiscode: SBR/SBB) wordt gebruik gemaakt van privé (mini)bussen met airconditioning, (nacht)bussen en eersteklas openbaar vervoer. Voor de Brazilië, Argentinië en Paraguay reis maak je gebruik van een binnenlandse vlucht tussen Campo Grande en Rio de Janeiro. Voor de Brazilië reis maak je gebruik van een binnenlandse vlucht tussen Salvador en Rio de Janeiro (soms met overstap). Voor de Brazilië Natuur en Strand reis (reiscode: SBB) maak je gebruik van een binnenlandse vlucht tussen Fortaleza en Sao Luis, ook maak je hier gebruik van een boot tussen Barreirinhas en Atins.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Brazilië vind je onder het tabblad 'Praktisch', onder het kopje 'Accommodatie en transport'.
7. Heb ik een wereldstekker nodig?
Voor het gebruik van een wereldstekker in Brazilië verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/.
8. Kan ik pinnen in Brazilië?
De Braziliaanse munteenheid is de Real (BRL). We raden je aan om een gedeelte van het geadviseerde zakgeldbedrag in contante US dollars mee te nemen. Excursies kun je het beste betalen met US dollars.

Pinnen is mogelijk met een pasje dat voorzien van een Cirruslogo. Niet alle Braziliaanse bankautomaten zijn aangesloten op het internationale bankensysteem, informeer bij de reisbegeleider over de locaties waar je het beste kunt pinnen. Let op dat pinautomaten soms buiten de openingstijden van de bank niet bereikbaar zijn of een laag maximum uitgiftebedrag kennen.

Het gebruik van creditcards is wijd verspreid in Brazilië, ook voor kleine aankopen kan met ´plastic´ geld worden betaald. Zelfs in de kleinere plaatsjes kan vaak met een creditcard (of debitcard (pinpas) worden afgerekend. Visa is het meest geaccepteerd, Mastercard iets minder. Soms wordt er een opslag van 5% doorberekend. Vraag bij creditcard betalingen op de ouderwetse manier altijd het carbonnetje terug. Informeer voor de zekerheid bij je eigen bank over de mogelijkheden van je creditcard in Brazilië.

Meer informatie over geldzaken kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
9. Kan ik vegetarisch eten in Brazilië?
In Brazilië wordt veel vlees gegeten. Het begrip vegetariër is inmiddels wel bekend, maar vleesvervangers kennen ze niet.

Echter, in de meeste plaatsen zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om vegetarisch te eten. Zeker in de grote steden heb je een uitgebreidere keuze aan restaurants waar je vegetarisch kunt eten. Het is zeker niet zo uitgebreid als je in Nederland gewend bent en je zal je ook moeten aanpassen, maar je kan ook altijd bij de reisbegeleider de mogelijkheden navragen.

Meer informatie over eten en drinken vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
10. Wat is de beste reistijd voor Brazilië?
Brazilië is het hele jaar door goed te bereizen. Er is niet een specifieke regenperiode. In de omgeving van Rio de Janeiro en in Rio de Janeiro zelf is de temperatuur het gehele jaar door aangenaam.

De warmste tijd is van november tot en met februari. Van mei tot en met september kan het in het zuiden 's avonds koud worden (10 tot 15 graden). Het is dus verstandig om ook wat warme kleding mee te nemen.
11. Wat voor kleding moet ik meenemen?
Brazilië is een tropisch land, dus neem luchtige kleding mee. Voor 's avonds is een hooggesloten T-shirt met lange mouwen en een lange broek handig als bescherming tegen muggen. Houd er wel rekening mee dat het op sommige plaatsen 's avonds fris kan zijn. Neem daarom naast een T-shirt met lange mouwen en lange broek ook een warme (fleece)trui mee. Een regenjack of poncho is aan te raden. Denk verder aan een paar goed ingelopen wandelschoenen en een paar sandalen of slippers.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
12. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Het is niet verplicht, maar wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, gezien de beperkte bagageruimte.

Meer informatie kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
13. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
Voor de Brazilië, Argentinië en Paraguay reis (reiscode: SBA) en de Brazilië Natuur en Strand reis (reiscode: SBB) hebben we een minimum van 4 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 24 personen. Voor de Brazilië reis (reiscode: SBR) hebben we een minimum van 6 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 24 personen. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Data & Prijzen'.
14. Wat is het tijdsverschil met Brazilië?
Afhankelijk van waar in Brazilië je je bevindt, bedraagt het tijdsverschil met Nederland en België 3 tot 5 uur. Tijdens de zomertijd is het in Rio de Janeiro 5 uur vroeger dan in Nederland en België. In de wintertijd is het in Rio de Janeiro 3 uur vroeger dan in Nederland en België.

In de Pantanal is er een extra uur tijdsverschil.
15. Is Brazilië veilig?
In de grote steden moet je rekening houden met kleine criminaliteit. Op openbare plekken als luchthavens en busstations lopen veel zakkenrollers rond. In Rio de Janeiro moet je extra alert zijn, zeker op en rond de stranden. Laat je waardevolle spullen zo mogelijk achter in de kluisjes van het hotel.

Buiten de grote metropolen is het over het algemeen veilig en rustig. De reisbegeleider kan je precies vertellen hoe je de risico's het beste vermijdt.

Meer informatie over de veiligheid in Brazilië vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
16. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
17. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
18. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen