Veelgestelde vragen over Tanzania

 1. Hoe zijn de campings?
 2. Is er internet of wifi aanwezig in Tanzania ?
 3. Heb ik een visum nodig voor Tanzania?
 4. Kan ik duiken of snorkelen in Tanzania?
 5. Kunnen we de Kilimanjaro beklimmen en hoe werkt dat dan?
 6. Moet ik een slaapzak, matje en klamboe meenemen?
 7. Voor algemene vragen over Oost Afrika, zie FAQ's Kenia.
 8. Waar verblijven we op Zanzibar?
 9. Wanneer vindt de grote trek plaats?
 10. Wat is de beste tijd om wild te zien ?
 11. Welke vaccinaties voor Tanzania heb ik nodig ?
 12. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Tanzania?
 13. Zanzibar, dat is toch zo'n strandbestemming ?
 14. Zijn er kledingvoorschriften op Zanzibar ?

1. Hoe zijn de campings?
Je slaapt op diverse campings in koepeltentjes. Je zet de tent zelf op en breekt de tent ook zelf weer af. De campings zijn voorzien van douches en toiletten. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat er geen warm water is. Hoewel het overwegend westerse toiletten zijn (met toiletbril) zijn er ook de zogeheten "Longdrops", een gat in de grond, oftewel de Franse toiletten. Op Zanzibar maken we gebruik van eenvoudige hotels met eigen sanitair. Als je op het tabblad 'Accomodatie' klikt van je reis, dan krijg je een idee van hoe de campings er uit zien.
2. Is er internet of wifi aanwezig in Tanzania ?
Op de meeste campings is er Wifi aanwezig maar niet overal zoals bijvoorbeeld in de Masai Mara en de Serengeti. 
3. Heb ik een visum nodig voor Tanzania?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
4. Kan ik duiken of snorkelen in Tanzania?
Op Zanzibar zijn er duik- en snorkelmogelijkheden. Je kunt vanuit Stonetown en Nungwi gaan snorkelen of duiken.
5. Kunnen we de Kilimanjaro beklimmen en hoe werkt dat dan?
Het is mogelijk de Kilimanjaro te beklimmen als verlenging op de groepsreis. We bieden de 5- of 6 daagse Marango route aan. Je beklimt de Kilimanjaro in plaats van de dagen op Zanzibar; daar is rekening mee gehouden in de hoogte van de prijs die je betaalt voor de Kilimanjaro beklimming. De korting van de niet-genoten dagen in Zanzibar is dus al verwerkt in de meerprijs van de Kilimanjaro beklimming. Mocht je vervolgens toch nog Zanzibar willen bezoeken, dan kan je de reis verlengen met overnachtingen op Zanzibar. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen of kijken op de website. Onderaan de dag-tot-dag beschrijving vind je informative over de verlengingsmogelijkheden.
6. Moet ik een slaapzak, matje en klamboe meenemen?
Voor onze kampeerreizen is het alleen nodig om een slaapzak mee te nemen. Slaapmatjes zijn in de truck aanwezig. Een klamboe is niet noodzakelijk, omdat de tenten van gaas voorzien zijn. Op Zanzibar hebben we hotels die in principe voorzien zijn van klamboes. Mocht er ergens een gaatje in de klamboe zitten, dan kan je altijd even langs de receptie lopen om te vragen om een nieuwe klamboe of voor een stukje tape om het gat dicht te maken.
7. Voor algemene vragen over Oost Afrika, zie FAQ's Kenia.
8. Waar verblijven we op Zanzibar?
We overnachten in eenvoudige hotels met eigen sanitair op Zanzibar in Stonetown en in Nungwi. Stonetown is de hoofdstad van Zanzibar, waar vele restaurants en souvenirwinkeltjes zijn. Nungwi is een strandbestemming met zandstranden, restaurants en snorkel- en duikmogelijkheden en ligt in het noorden van Zanzibar. Het is ook mogelijk om je reis op Zanzibar te verlengen! Geef je wensen voor de verlening aan bij je boeking op de 2e pagina van het boekingsformulier.
9. Wanneer vindt de grote trek plaats?

Veel reizigers willen graag iets zien van de grote trek, één van de meest spectaculaire gebeurtenissen in het dierenrijk, waarbij grote kuddes wildebeesten (gnoe’s), zebra’s en nog enkele antilopensoorten op weg zijn naar steeds nieuwe groene weidegronden op de 'oneindige' hoogvlaktes van de Serengeti en Masai Mara.

Overigens is het gebied waarin de beesten rondtrekken zo groot als Nederland, dus we kunnen geen enkele garantie geven dat we de migratie tegenkomen, maar op elk moment van het jaar behoren de Serengeti en de Masai Mara tot de meest dierenrijke plekken ter wereld, ook als de migratie er niet is. Tal van diersoorten migreren helemaal niet of in heel andere patronen, zoals heel veel achterblijvende wildebeesten en zebra's, buffels, olifanten, giraffen en tal van antilopen. Ook de grote katten; leeuwen, luipaarden en cheeta’s migreren niet. Eigenlijk is het dus (bijna) altijd een uitstekende tijd om deze schitterende gebieden te bezoeken, behalve tijdens de grote regens die ongeveer half maart beginnen en tot eind mei duren.

De grote trek neemt bijna een heel jaar in beslag. In het begin van het jaar verblijven de wildebeesten een tijd in het zuidoosten van de Serengeti (Ndutu vlakte), waar ze allen tegelijkertijd hun jongen krijgen. In maart/april/mei, gaat de trek van start en lopen ze naar het noorden. De kuddes zijn dan vaak te vinden in de omgeving van de centraal gelegen Seronera vallei of aan de westkant van de Serengeti.

Vanaf juni tot en met augustus-septmeber zijn ze de grens overgestoken en zitten ze in de Masia Mara in Kenia.

Een reis naar Oost Afrika plannen, specifiek tijdens de grote trek, is niet te doen. Het is immers één van de grootste wereldwonderen en wanneer de dieren ergens zijn is niet te zeggen. Een reis daarop plannen kan juist teleurstellingen geven. We kunnen je wel garanderen dat je veel dieren ziet!!

10. Wat is de beste tijd om wild te zien ?
Oost Afrika is absoluut één van de beste (zo niet de beste) plaats ter wereld om wilde dieren te spotten! Op de reis door Tanzania kom je hoe dan ook het hele jaar door een enorme variëteit aan wilde dieren tegen, vaak in grote aantallen. Kuddes olifanten, giraffen, tientallen verschillende antilopensoorten, nijlpaarden, buffels, bavianen en spectaculaire vogels zoals maraboes, gieren, roofvogels kom je hoe dan ook tegen. Je zult ook zeker roofdieren tegenkomen zoals leeuwen of gevlekte hyena’s. Sommige dieren zijn aanzienlijk zeldzamer zoals neushoorns, wilde honden, luipaarden, cheetah's en echte nachtdieren. Daarvoor zul je geluk moeten hebben. Vogelliefhebbers worden rijk bedeeld, want de verscheidenheid aan soorten in Oost-Afrika is enorm. 
11. Welke vaccinaties voor Tanzania heb ik nodig ?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

12. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Tanzania?
Je kunt het beste een deel van het zakgeldbedrag in US Dollars meenemen voor Tanzania. Pinnen is ook mogelijk in de grotere steden. De reisbegeleider geeft je hier ook advies over. De entrees van de parken die optioneel zijn worden in US Dollars of Tanzanian Shilling afgerekend.
Voor de hoogte van het zakgeldbedrag is er rekening gehouden met de uitgaven voor de uitgavenpot, de optionele excursies en andere uitgaven zoals bijvoorbeeld drankjes en entreegelden.

13. Zanzibar, dat is toch zo'n strandbestemming ?
Zanzibar is veel meer dan alleen een strandbestemming! De hoofdstad Stonetown staat op de werelderfgoed lijst. Stonetown heeft een rijke historie, het is een sultanaat van Oman geweest en die sfeer is nog steeds te voelen.

Zanzibar is ook beroemd vanwege de specerijen die van oudsher worden geëxporteerd. Uiteraard zijn er ook prachtige stranden in Zanzibar en de strandlocatie waar onze reizen eindigen is Nungwi. Je kunt besluiten om de reis te verlengen in Stonetown of Nungwi.
14. Zijn er kledingvoorschriften op Zanzibar ?
De bevolking van Zanzibar is voor het grootste deel Islamitisch. Het dragen van broeken of rokjes (minimaal tot de knie) en shirtjes die je schouders bedekken wordt erg gewaardeerd. Op het strand zelf kun je wel gewoon in je bikini of zwembroek de zee in duiken.

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.