Veelgestelde vragen over Botswana

 1. Mobiele telefonie en internet:
 2. Heb ik inentingen nodig?
 3. Hoe zijn de voorzieningen op de campings?
 4. Hoe zwaar is de reis?
 5. Hoeveel bagage mag ik meenemen?
 6. Kan ik de reis verlengen?
 7. Kan mijn elektronische apparatuur opgeladen worden?
 8. Moet ik een klamboe meenemen?
 9. Moet ik op de kampeerreizen een matje meenemen?
 10. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 11. Van welk vervoer maken we gebruik en welke tas neem ik dan mee?
 12. Heb ik een visum nodig?
 13. Wat is de beste periode om het wild te zien?
 14. Wat is de beste reistijd?
 15. Welke valuta neem ik mee ?
 16. Zijn de excursies inbegrepen?

1. Mobiele telefonie en internet:

Telefoon:
Je kunt in Botswana bijna overal, behalve in de nationala parken, lokaal of internationaal telefoneren. Het internationale toegangsnummer van Botswana is + 267.
Check bij je eigen mobiele provider of deze een overeenkomst heeft met Botswana en welke kosten aan sms, bellen en data roaming verbonden zijn.

Internet/ wifi:
Op een aantal plaatsen op de route is het mogelijk om gebruik te maken van een internetcafé. Hou er rekening mee dat de verbinding soms traag kan zijn en/of eventueel uit kan vallen. Wifi is veelal niet aanwezig!

Kijk op het tabblad "accommodaties" voor meer informatie.

2. Heb ik inentingen nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen.

3. Hoe zijn de voorzieningen op de campings?
De voorzieningen op de campings zijn overwegend goed. De campings zijn ruim opgezet en de sanitaire voorzieningen zijn oké. Het kan voorkomen dat er soms geen warm water voor de douches beschikbaar is. Sommige campings zijn zelfs voorzien van een zwembad, winkeltje of bar/restaurant.
4. Hoe zwaar is de reis?
De reis is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Hou wel rekening met lange reisdagen.
5. Hoeveel bagage mag ik meenemen?

We raden aan zo weinig mogelijk mee te nemen. Tijdens de reis is het een aantal keer mogelijk om kleding te (laten) wassen.

Van de airline mag je 1 stuk bagage inchecken (van maximal 20 kilo) en 1 stuk handbagage meenemen van ongeveer 7 kilo. Doe je waardevolle spullen en medicijnen in je handbagage. Omdat het een kampeerreis betreft is het niet mogelijk om een koffer mee te nemen maar raden we aan om je spullen in een een rugzak of reistas (met wieltjes) mee te nemen.

Houd er rekening mee dat je bagage tijdens de reis in lockers achterin de truck moet. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79cm. De reis/rugzak mag niet groter zijn, want er is geen andere plek in de truck om je bagage op te bergen.

6. Kan ik de reis verlengen?
Afhankelijk van de beschikbaarheid van de vluchten is het inderdaad mogelijk je reis te verlengen. Voor de wijzing wordt € 50 per boeking in rekening gebracht (plus de eventuele meerkosten voor de vlucht). Als je een vluchtverlenging wilt, dien je dit al bij je boeking door te geven. Je vinkt aan op het boekingsformulier dat je er voor kiest om afwijkend van de groepsvlucht te willen vliegen en daar geef je je wensen weer. De boeking komt als onbevestigd binnen, we zoeken je wensen uit en mailen je een voorstel. Ben je niet akkoord met ons voorstel dan zit je niet aan de boeking vast.
7. Kan mijn elektronische apparatuur opgeladen worden?
Ja, je hebt wel een speciale stekker nodig; deze kun je makkelijk verkrijgen in Zuid Afrika (bv. in de supermarkt). Op de campings is ook elektriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden.
8. Moet ik een klamboe meenemen?

Nee, een klamboe is niet nodig. Als je de tent gesloten houdt kunnen er geen muggen in komen.

9. Moet ik op de kampeerreizen een matje meenemen?
Tenten en slaapmatjes zijn standaard aanwezig in de truck. Zelf moet je zorgen voor een  slaapzak en eventueel een hoofdkussentje. Neem ook een zaklamp mee (een hoofdlamp is het meest praktisch).
10. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
De lokale reisbegeleider spreekt Engels en/of Afrikaans.
11. Van welk vervoer maken we gebruik en welke tas neem ik dan mee?

We voeren deze reis uit met een overlandtruck:

1. Achterin de truck zijn bagagevakken (lockers). De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79 cm. De reistas/ rugzak moet aan deze maten voldoen. Een tas op wielen kan overigens prima zijn! Een koffer past dus niet.
2. De truck is voorzien van 'busstoelen'. Hoewel de stoelen níet verstelbaar zijn, zitten ze comfortabel.
3. In de truck zijn aanwezig: kampeerstoeltjes, een tafel, benodigd keuken- en kampeermateriaal.

 

Ga je op reis met de internationale reis naar Botswana, dan wordt er ook met een overlandtruck gereisd. De afmetingen van de lockers waar de bagage in moet zijn: 40 x 60 x 90 cm.

12. Heb ik een visum nodig?
Voor Zuid-Afrika, Namibië en Botswana is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.
Voor Zimbabwe (en eventueel Zambia) is wel een visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Deze visa kunnen voor deze reis aan de grens gekocht worden in cash US dollars.

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
13. Wat is de beste periode om het wild te zien?
Het hele jaar door zie je veel wild in de parken. Maar in de periode juni t/m oktober is de vegetatie in de parken schaars  dus is het wild wat makkelijker te zien. Bovendien verzamelt het wild in de droge periode zich rondom de drinkplaatsen. Als het gaat regenen (na half november) verspreiden de dieren zich waardoor ze lastig te zien zijn.

14. Wat is de beste reistijd?
De beste reistijd is tussen mei en november. Houd er rekening mee dat de nachten in juni, juli en augustus flink kunnen afkoelen. Warme kleding en een warme slaapzak zijn dan zeer gewenst.
15. Welke valuta neem ik mee ?

Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië Botswana Zimbabwe Zambia) :

-          Zoveel mogelijk Randen uit de geldautomaat halen in Kaapstad. Hier kan je ook in de overige landen mee betalen, behalve in Zimbabwe. Hier betaal je in dollars en deze moet je vantevoren meenemen.

-          Excursies betaal je in Dollars of Randen. Sommige excursies zijn te betalen met creditcard.

Betaal excursies zoveel mogelijk in US dollars of creditcard.

-          De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in USdollars.

16. Zijn de excursies inbegrepen?
Nee, optionele excursies zijn niet inbegrepen. Kijk voor informatie op de website van de betreffende reis bij "excursies". Deze excursies kunnen ter plaatse geboekt worden en betaald worden in US Dollars of met een creditcard.