Veelgestelde vragen over Botswana

 1. Heb ik een visum nodig voor Botswana?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Botswana?
 3. Hoe overnachten we in Botswana?
 4. Hoe zijn de voorzieningen op de campings?
 5. Moet ik een klamboe meenemen?
 6. Moet ik een slaapmatje meenemen?
 7. Is er Wifi in Botswana?
 8. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Botswana?
 9. Hoe reizen we in Botswana?
 10. Hoe zwaar is deze reis?
 11. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 12. Heb ik een wereldstekker nodig?
 13. Kan ik mijn elektronische apparatuur opladen?
 14. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Botswana?
 15. Wat is de beste reistijd voor Botswana?
 16. Wat is de beste periode om wilde dieren te zien?
 17. Kan ik pinnen in Botswana?
 18. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Botswana?
 19. Zijn de excursies inbegrepen?
 20. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 21. Kan ik de reis verlengen?

1. Heb ik een visum nodig voor Botswana?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Heb ik inentingen nodig voor Botswana?
Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900-10 110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
3. Hoe overnachten we in Botswana?
Tijdens de rondreis overnacht je op goede campings, een paar keer met zwembad. In Kaapstad, Swakopmund en Pretoria slaap je in eenvoudige hostels, waarbij het meestal om 6-8 persoonskamers gaat met gedeeld sanitair (er wordt niet gekeken naar sekse). Het is niet mogelijk om een éénpersoonskamer of éénpersoonstent te reserveren.

Meer informatie en foto’s van de campings en hostels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
4. Hoe zijn de voorzieningen op de campings?
De voorzieningen op de campings zijn overwegend goed; de campings zijn ruim opgezet en de sanitaire voorzieningen zijn oké. Het kan voorkomen dat er soms geen warm water voor de douches beschikbaar is. Sommige campings zijn zelfs voorzien van een zwembad, winkeltje, een bar of restaurant.

Meer informatie en foto’s van de campings en hostels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
5. Moet ik een klamboe meenemen?
Nee, een klamboe is niet nodig. Als je de tent gesloten houdt, kunnen er geen muggen in komen.
6. Moet ik een slaapmatje meenemen?
Tenten en slaapmatjes zijn standaard aanwezig in de truck. Zelf moet je zorgen voor een slaapzak en eventueel een lakenzak en hoofdkussentje.

Neem ook een zaklamp mee. Een hoofdlampje is het meest praktisch.
7. Is er Wifi in Botswana?
Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele geplande campings en hostels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen bij de receptie. De geplande accommodaties in Oranjerivier, Fish River Canyon, Sesriem, Swakopmund, Kamanjab, Etosha NP, Okavangodelta, Kasane, Bulawayo en Tshipise beschikken niet over Wifi. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per camping/hostel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
8. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Botswana?
Je kunt in Botswana bijna overal, behalve in de nationale parken, lokaal en internationaal telefoneren. Het internationale toegangsnummer van Botswana is +267.

Informeer bij je provider of deze een overeenkomst heeft met Botswana en welke kosten er verbonden zijn aan sms'en, bellen en dataroaming.
9. Hoe reizen we in Botswana?
Gedurende de rondreis reis je met een privé overlandtruck, waarmee je ook op safari gaat in de wildparken. Deze speciaal uitgeruste truck is ingericht met comfortabele banken of (niet verstelbare) touringcarstoelen. Alle trucks zijn voorzien van kampeerstoeltjes, een tafel, kook- en eetgerei, tenten en matrasjes. Het enige dat je zelf mee moet brengen, is een slaapzak, een lakenzak en een handdoek.

Achterin de truck zijn er lockers voor de bagage of er zijn onderin de truck bergplaatsen voor de bagage en het proviand. De afmetingen van de aanwezige lockers waar de bagage in opgeborgen wordt, zijn 35x35x79 cm. Ga je op reis met de internationale kampeerreis naar Botswana, dan wordt er ook met een overlandtruck gereisd. De afmetingen van de lockers in deze truck zijn 40x60x90 cm. Je reistas moet aan deze maten voldoen. Het is daarom aan te raden om een weekendtas, backpack of koffer met een zachte buitenkant mee te nemen. Koffers met een harde buitenkant zijn niet geschikt.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Botswana vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
10. Hoe zwaar is deze reis?
De rondreis door Zuidelijk Afrika valt in categorie C. Deze reis is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Houd wel rekening met lange reisdagen.
11. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
De lokale reisbegeleider spreekt Engels en/of Afrikaans.
12. Heb ik een wereldstekker nodig?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Botswana: http://www.wereldstopcontacten.nl.
13. Kan ik mijn elektronische apparatuur opladen?
Ja, maar je hebt wel een speciale stekker nodig. Deze stekker is makkelijk verkrijgbaar in Zuid-Afrika, bijvoorbeeld in de supermarkt.

Op de campings is ook elektriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden.
14. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Botswana?
Het is in Botswana 1 uur later dan in Nederland en België tijdens de wintertijd. In de zomertijd is er geen tijdsverschil met Botswana.
15. Wat is de beste reistijd voor Botswana?
De beste reistijd is tussen mei en november.

In de zomer van Botswana (november-maart) valt de meeste neerslag. Houd er rekening mee dat in de winter (juni-augustus) de nachten flink kunnen afkoelen. Warme kleding en een warme slaapzak zijn dan zeer gewenst. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de perioden april-mei en september-oktober minder extreem dan in de zomer.
16. Wat is de beste periode om wilde dieren te zien?
Het hele jaar door zie je veel wilde dieren in de parken, maar in de periode juni tot en met oktober is de vegetatie in de parken schaars en zijn ze daardoor wat makkelijker te zien. Bovendien verzamelt het wild zich in de droge periode rondom de drinkplaatsen. Wanneer het gaat regenen (na half november) verspreiden de dieren zich, waardoor ze lastiger te zien zijn.
17. Kan ik pinnen in Botswana?
Haal zoveel mogelijk Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR) uit de geldautomaat in Kaapstad. Ter plekke kan je dan een bedrag aan contante Zuid-Afrikaanse Randen, US dollars of euro's omwisselen naar Botswana Pula (BWP).
18. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Botswana?
Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia):
- Haal zoveel mogelijk Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR) uit de geldautomaat in Kaapstad. Hier kan je ook in de overige landen mee betalen, behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je met US dollars en deze moet je van tevoren meenemen.
- Excursies betaal je in US dollars (Botswana en Zimbabwe) of Zuid-Afrikaanse Randen (Zuid-Afrika en Namibië). Sommige excursies zijn te betalen met een creditcard.
- Als je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, dan betaal je de visa voor Zimbabwe en Zambia ter plaatse in US dollars. Voor Namibië en Botswana is geen visum nodig.
19. Zijn de excursies inbegrepen?
Nee, optionele excursies zijn niet inbegrepen. Deze excursies kunnen ter plaatse geboekt worden en betaald worden in US dollars of met een creditcard.

Meer informatie vind je onder het tabblad 'Excursies'.
20. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Voor deze reis is het niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen, maar raden we aan om je spullen in een backpack of reistas (met wieltjes) mee te nemen. Houd er rekening mee dat je bagage tijdens de reis in lockers achterin de truck moet. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79 cm. De reistas mag niet groter zijn, want er is geen andere plek in de truck om je bagage op te bergen.

We raden aan om zo weinig mogelijk mee te nemen. Tijdens de reis is het een aantal keer mogelijk om kleding te (laten) wassen.
21. Kan ik de reis verlengen?
Afhankelijk van de beschikbaarheid van de vluchten is het inderdaad mogelijk je reis te verlengen. Voor de wijziging wordt €50 per boeking in rekening gebracht (plus de eventuele meerkosten voor de vlucht). Als je een vluchtverlenging wilt, dien je dit al bij je boeking door te geven. Je vinkt aan op het boekingsformulier dat je afwijkend van de groepsvlucht wilt vliegen en dan geef je je wensen weer. De boeking komt als onbevestigd binnen in ons systeem; we zoeken je wensen uit en komen er zo spoedig mogelijk op terug. Ben je niet akkoord met ons voorstel, dan zit je niet aan de boeking vast.