Veelgestelde vragen over Botswana

 1. Heb ik een visum nodig voor Botswana?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Botswana?
 4. Hoe overnachten we in Botswana?
 5. Is er Wi-Fi in Botswana?
 6. Hoe reizen we in Botswana?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig?
 8. Kan ik mijn elektronische apparatuur opladen?
 9. Kan ik pinnen in Botswana?
 10. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Botswana?
 11. Kan er vegetarisch gegeten worden tijdens de reis?
 12. Wat is de beste reistijd voor Botswana?
 13. Wat is de beste periode om wilde dieren te zien?
 14. Moet ik een slaapmatje meenemen?
 15. Hoe zijn de voorzieningen op de campings?
 16. Moet ik een klamboe meenemen?
 17. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 18. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 19. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Botswana?
 20. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Botswana?
 21. Hoe zwaar is deze reis?
 22. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
 23. Zijn de excursies inbegrepen?
 24. Kan ik mijn reis verlengen?
 25. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 26. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Botswana?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Heb ik inentingen nodig voor Botswana?
Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
4. Hoe overnachten we in Botswana?
Tijdens de rondreis overnacht je op goede campings, waarvan een paar campings beschikken over een zwembad. In Kaapstad, Swakopmund en Pretoria slaap je in eenvoudige hostels waarbij het meestal om 6-8 persoonskamers gaat met gedeeld sanitair (er wordt niet gekeken naar sekse). Je verblijft tijdens deze reis is op basis van logies. Het is niet mogelijk een éénpersoonstent te reserveren. Wil je toch alleen in een tent, neem er dan zelf een mee (deze moet dan echter ook in de locker passen, samen met je spullen. Kampeermateriaal is eveneens standaard aanwezig op de truck. Het enige dat je zelf mee moet brengen is een slaapzak, eventueel een lakenzak en een handdoek. Ook handig is een goede zaklamp (een hoofdlamp).

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.
5. Is er Wi-Fi in Botswana?
Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele geplande campings en hostels beschikken over Wi-Fi, soms tegen betaling, soms alleen bij de receptie. De geplande accommodaties in Oranjerivier, Fish River Canyon, Sesriem, Swakopmund, Kamanjab, Etosha NP, Okavangodelta, Kasane, Bulawayo en Tshipise beschikken niet over Wi-Fi. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over de Wi-Fi beschikbaarheid per camping/hostel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
6. Hoe reizen we in Botswana?
Gedurende de rondreis reis je met een privé overlandtruck, waarmee je ook op safari gaat in de wildparken. Deze speciaal uitgeruste truck is ingericht met comfortabele banken of (niet verstelbare) touringcarstoelen. Alle trucks zijn voorzien van kampeerstoeltjes, een tafel, kook- en eetgerei, tenten en matrasjes. Het enige dat je zelf mee moet brengen, is een slaapzak, een lakenzak en een handdoek.

Achterin de truck zijn er lockers voor de bagage of er zijn onderin de truck bergplaatsen voor de bagage en het proviand. De afmetingen van de aanwezige lockers waar de bagage in opgeborgen wordt, zijn 35x35x79 cm. Ga je op reis met de internationale kampeerreis naar Botswana, dan wordt er ook met een overlandtruck gereisd. De afmetingen van de lockers in deze truck zijn 40x60x90 cm. Je reistas moet aan deze maten voldoen. Het is daarom aan te raden om een weekendtas, backpack of koffer met een zachte buitenkant mee te nemen. Koffers met een harde buitenkant zijn niet geschikt.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Botswana vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
7. Heb ik een wereldstekker nodig?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Botswana: http://www.wereldstopcontacten.nl.
8. Kan ik mijn elektronische apparatuur opladen?
Ja, maar je hebt wel een speciale stekker nodig. Deze stekker is makkelijk verkrijgbaar in Zuid-Afrika, bijvoorbeeld in de supermarkt. Op de campings is ook elektriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden.
9. Kan ik pinnen in Botswana?
Haal zoveel mogelijk Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR) uit de geldautomaat in Kaapstad. Ter plekke kan je dan een bedrag aan contante Zuid-Afrikaanse Randen, US dollars of euro's omwisselen naar Botswana Pula (BWP).
10. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Botswana?
Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia):
- Haal zoveel mogelijk Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR) uit de geldautomaat in Kaapstad. Hier kan je ook in de overige landen mee betalen, behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je met US dollars en deze moet je van tevoren meenemen.
- Excursies betaal je in US dollars (Botswana en Zimbabwe) of Zuid-Afrikaanse Randen (Zuid-Afrika en Namibië). Veel excursies zijn te betalen met een creditcard.
- Als je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, dan betaal je de visa voor Zimbabwe en Zambia ter plaatse in US dollars. Voor Namibië en Botswana is geen visum nodig.
11. Kan er vegetarisch gegeten worden tijdens de reis?
Omdat er gekampeerd wordt, zal de reisbegeleider het eten bereiden en regelmatig boodschappen doen. Je kunt aan het begin van de reis aangeven of je een bepaald dieet hebt en/of bepaalde dingen liever niet eet. Er zal zo veel mogelijk rekening mee worden gehouden. Vegetarisch eten is geen probleem.
12. Wat is de beste reistijd voor Botswana?
De beste reistijd is tussen mei en november.

In de zomer van Botswana (november-maart) valt de meeste neerslag. Houd er rekening mee dat in de winter (juni-augustus) de nachten flink kunnen afkoelen. Warme kleding en een warme slaapzak zijn dan zeer gewenst. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de perioden april-mei en september-oktober minder extreem dan in de zomer.
13. Wat is de beste periode om wilde dieren te zien?
Het hele jaar door zie je veel wilde dieren in de parken, maar in de periode juni tot en met oktober is de vegetatie in de parken schaars en zijn ze daardoor wat makkelijker te zien. Bovendien verzamelt het wild zich in de droge periode rondom de drinkplaatsen. Wanneer het gaat regenen (na half november) verspreiden de dieren zich, waardoor ze lastiger te zien zijn.
14. Moet ik een slaapmatje meenemen?
Tenten en slaapmatjes zijn standaard aanwezig in de truck. Zelf moet je zorgen voor een slaapzak en eventueel een lakenzak en hoofdkussentje. Neem ook een zaklamp mee. Een hoofdlampje is het meest praktisch.
15. Hoe zijn de voorzieningen op de campings?
De voorzieningen op de campings zijn overwegend goed; de campings zijn ruim opgezet en de sanitaire voorzieningen zijn oké. Het kan voorkomen dat er soms geen warm water voor de douches beschikbaar is. Sommige campings zijn zelfs voorzien van een zwembad, winkeltje, een bar of restaurant.

Meer informatie en foto’s van de campings en hostels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
16. Moet ik een klamboe meenemen?
Nee, een klamboe is niet nodig. Als je de tent gesloten houdt kunnen er geen muggen in komen.
17. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Voor deze reis is het niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen, maar raden we aan om je spullen in een backpack of reistas (met wieltjes) mee te nemen. Houd er rekening mee dat je bagage tijdens de reis in lockers achterin de truck moet. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79 cm. De reistas mag niet groter zijn, want er is geen andere plek in de truck om je bagage op te bergen.

We raden aan om zo weinig mogelijk mee te nemen. Tijdens de reis is het een aantal keer mogelijk om kleding te (laten) wassen.
18. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
Voor de Zuidelijk Afrika in drie weken reis (reiscode: SZC) hebben we een minimum van 8 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 20 personen. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Data & Prijzen'.
19. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Botswana?
Het is in Botswana 1 uur later dan in Nederland en België tijdens de wintertijd. In de zomertijd is er geen tijdsverschil met Botswana.
20. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Botswana?
Je kunt in Botswana bijna overal, behalve in de nationale parken, lokaal en internationaal telefoneren. Het internationale toegangsnummer van Botswana is +267. Informeer bij je provider of deze een overeenkomst heeft met Botswana en welke kosten er verbonden zijn aan sms'en, bellen en dataroaming.
21. Hoe zwaar is deze reis?

De rondreis door Zuidelijk Afrika valt in categorie C.

Deze reis is voor elk normaal fit persoon te maken. Er zijn wel behoorlijk wat dagen met lange reistijden, soms over niet al te beste wegen. Houdt er rekening mee dat de reizen door ontwikkelingslanden gaan, met een veel lagere levensstandaard dan wat je thuis gewend bent. Het grootste deel van de reis kampeer je, wat betekent dat je zelf je tent moet opzetten en afbreken. Daarnaast is het zo dat het wel de bedoeling is dat iedereen beurtelings helpt met het voorbereiden van het eten / de afwas. Verder is het mogelijk dat er door weer of slecht wegenonderhoud wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn en we moeten afwijken van de route. Een flexibele en positieve instelling is dan ook belangrijker dan lichamelijke fitheid.

22. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
De lokale reisbegeleider spreekt Engels en/of Afrikaans.
23. Zijn de excursies inbegrepen?
Bij de reis kun je in het linkermenu terugvinden wat in- en exclusief is tijdens de reis. Optionele excursies zijn niet inbegrepen. Deze excursies kunnen ter plaatse geboekt worden en betaald worden in US dollars of met een creditcard.

Meer informatie vind je onder het tabblad 'Excursies'.
24. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
25. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

26. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen