Veelgestelde vragen over Georgië

 1. Heb ik een visum nodig voor Georgië?
 2. Heb je vaccinaties nodig voor mijn Georgië rondreis?
 3. Hoe overnachten we tijdens deze reis?
 4. Is er Wifi in Georgië?
 5. Hoe reizen we in Georgië?
 6. Heb ik een wereldstekker nodig?
 7. Wat is het tijdsverschil met Georgië?
 8. Wat is de beste reistijd?
 9. Kan ik pinnen in Georgië?
 10. Moet ik een koffer, reistas of backpack meenemen op reis?
 11. Wat heb ik nodig voor de wandeling in Georgië?
 12. Zijn er kledingvoorschriften?

1. Heb ik een visum nodig voor Georgië?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Heb je vaccinaties nodig voor mijn Georgië rondreis?
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
3. Hoe overnachten we tijdens deze reis?

Je overnacht afwisselend in eenvoudige middenklasse hotels en guesthouses. Buiten Tbilisi zijn er weinig hotels, vandaar dat we in plaatsen als Gavazi, Kutaisi en Kazbegi in  familieguesthouses slapen. Dat zijn kleinschalige homestay's waar de vrouw des huizes de heerlijkste maaltijden op tafel zet. Meer informatie en foto's van de hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'. 

 In Georgië zijn de accommodaties overal een stuk verbeterd. We slapen al heel lang niet meer in Gavazi maar in Telavi in een iets eenvoudig familieguesthouse/hotel maar met kamers met eigen sanitair., in Kazbegi in een zeer goed familie hotel, in  Kutaisi in een familieguesthouse maar die is al een stuk luxer geworden, , in Mestia ook in een zeer goed familie hotel, en alleen in Ushguli nog in een eenvoudig familie guesthouse en soms gedeeld sanitair. In Batumi en Akhaltsikhe in een prima hotel. Dus van echt ‘kleinschalige homestays’ is alleen nog sprake van in Ushguli.  Verder,  ‘de vrouw des huizes’  klinkt misschien wat oubollig? en ook dat klopt vaak niet meer, de maaltijden zijn vaak wel inclusief maar het is wat massaler, vaak met meerdere groepen tegelijk in het restaurant van de hotels dus minder een ‘lokaal’ gevoel, en soms staan er ook mannen in de keuken 

4. Is er Wifi in Georgië?
De meeste hotels en guesthouses hebben Wifi. Op de ene plek werkt het beter dan op de andere. Ook veel retaurants en bars hebben gratis Wifi. Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
5. Hoe reizen we in Georgië?
Tijdens onze reis maken we gebruik van eigen bussen. Het hebben van een eigen bus heeft veel voordelen in deze landen. Veel bezienswaardigheden liggen ver van de gangbare routes en zouden met openbaar vervoer amper te bezoeken zijn. Wel is het zo dat deze bussen soms van mindere kwaliteit zijn dan we in Nederland en België gewend zijn. Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Georgië vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
6. Heb ik een wereldstekker nodig?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Namibië: www.wereldstopcontacten.nl
7. Wat is het tijdsverschil met Georgië?
Tijdens onze zomertijd is het in Georgië 2 uur later en tijdens onze wintertijd is het in Georgië 3 uur later.
8. Wat is de beste reistijd?
April tot oktober is de beste tijd voor Georgië. In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen maar is het in de bergen (Kazbegi) in de avonden fris.
9. Kan ik pinnen in Georgië?
Je kunt heel gemakkelijk pinnen in Georgië, zeker in de hoofdstad Tiblisi. Cash euro's kunnen gewisseld worden bij de banken. Het is niet nodig om dollars aan te schaffen voor deze reis.
10. Moet ik een koffer, reistas of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bageruimte in de bus.
11. Wat heb ik nodig voor de wandeling in Georgië?
Als je mee gaat met onze wandelreis door Georgië dan is het van belang dat je een goede fysieke conditie hebt. De wandelingen kunnen namelijk als zwaar ervaren worden. Daarnaast is het handig om de volgende spullen mee te nemen voor de wandeling: zonnebrand, een hoed of pet tegen de zon, een regen en/of windjack, bergschoenen, wandelstokken en een goede dagrugzak.
12. Zijn er kledingvoorschriften?
Er geen kledingvoorschriften. Dames moeten wel een hoofdoekje om in de kerken en kloosters.Zowel mannen als vrouwen geen korte broek aan in kerken en kloosters en in sommigen kerken mogen vrouwen geen broek aan hebben, er zijn dan omslagdoeken te leen.