Veelgestelde vragen over Georgië

 1. Heb ik een visum nodig voor Georgië?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Georgië?
 4. Wat is de beste reistijd?
 5. Hoe overnachten we in Georgië?
 6. Hoe reizen we in Georgië?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig?
 8. Kan er vegetarisch gegeten worden in Georgie?
 9. Wat is het tijdsverschil met Georgië?
 10. Is er Wifi in Georgië?
 11. Kan ik pinnen in Georgië?
 12. Moet ik een koffer, reistas of backpack meenemen op reis?
 13. Wat heb ik nodig voor de wandeling in Georgië?
 14. Zijn er kledingvoorschriften?
 15. Kan ik mijn reis verlengen?
 16. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 17. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Georgië?
Internationaal paspoort of ID-kaart (identiteitskaart):
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is of een identiteitskaart die na terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Heb ik inentingen nodig voor Georgië?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste reistijd?
April tot oktober is de beste tijd voor Georgië. In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen, maar is het in de bergen (Kazbegi) in de avonden fris.
5. Hoe overnachten we in Georgië?
Bij de Georgië wandelreis (Reiscode: SGB) slaap je in hotels, met eigen badkamer, op basis van logies (Tbilisi) of logies met ontbijt (Stepantsminda). In Kutaisi en Mestia slaap je in een familiehotel, met eigen badkamer, inclusief ontbijt en diner. Daarnaast slaap je in Mulakhi, Adishi, Iprari en Ushguli in een sfeervol (door een familie gerund) guesthouse met gedeelde faciliteiten, waarbij het ontbijt en ‘homemade’ diner is inbegrepen.

Bij de  Georgië en Armenië rondreis (Reiscode: SGA) slaap je in Georgië in hotels en guesthouses en in Telavi en Kazbegi in een sfeervol (door een familie gerund) guesthouse, waarbij het ‘homemade’ diner is inbegrepen.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje 'Accommodatie en transport' meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad 'Accommodaties' kun je foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.
6. Hoe reizen we in Georgië?
Tijdens onze reis maken we gebruik van eigen bussen. Het hebben van een eigen bus heeft veel voordelen in deze landen. Veel bezienswaardigheden liggen ver van de gangbare routes en zouden met openbaar vervoer amper te bezoeken zijn. Wel is het zo dat deze bussen soms van mindere kwaliteit zijn dan we in Nederland en België gewend zijn.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Georgië vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
7. Heb ik een wereldstekker nodig?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Georgië: www.wereldstopcontacten.nl
8. Kan er vegetarisch gegeten worden in Georgie?
De meeste gerechten zijn zijn wel met vlees maar er blijven voldoende gerechten over zonder vles of vis. Ook zijn er veel salades en heerlijk brood gevuld met kaas.
9. Wat is het tijdsverschil met Georgië?
Tijdens onze zomertijd is het in Georgië 2 uur later en tijdens onze wintertijd is het in Georgië 3 uur later.
10. Is er Wifi in Georgië?
De meeste hotels en guesthouses hebben Wifi. Op de ene plek werkt het beter dan op de andere. Ook veel retaurants en bars hebben gratis Wifi.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
11. Kan ik pinnen in Georgië?
Je kunt heel gemakkelijk pinnen in Georgië, zeker in de hoofdstad Tiblisi. Cash euro's kunnen gewisseld worden bij de banken. Het is niet nodig om dollars aan te schaffen voor deze reis.
12. Moet ik een koffer, reistas of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bageruimte in de bus.
13. Wat heb ik nodig voor de wandeling in Georgië?
Als je meegaat met onze Georgië wandelreis (Reiscode: SGB) dan is het van belang dat je een goede fysieke conditie hebt. De wandelingen kunnen namelijk als zwaar ervaren worden. Daarnaast is het handig om de volgende spullen mee te nemen voor de wandeling: zonnebrand, een hoed of pet tegen de zon, een regen en/of windjack, bergschoenen, wandelstokken en een goede dagrugzak.
14. Zijn er kledingvoorschriften?
Er zijn geen specifieke kledingvoorschriften voor je reis door Georgië. Houd er wel rekening mee dat dames een hoofddoekje moeten dragen bij een bezoek aan de kerken en kloosters tijdens de reis en voor zowel mannen als vrouwen geldt: geen korte broek bij bij het bezoek aan de kerken en kloosters. In sommigen kerken mogen vrouwen zelfs geen broek aan hebben, er zijn dan omslagdoeken te leen.
15. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
16. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
17. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen