Veelgestelde vragen over Madagascar

 1. Is er een visum nodig voor Madagascar?
 2. Welke vaccinaties heb ik nodig?
 3. Wat is de beste reistijd voor Madagascar?
 4. Wat is het tijdsverschil met Madagascar?
 5. Van welke accomodatie wordt er gebruik gemaakt?
 6. Hoe reizen we in Madagascar?
 7. Kan ik geld pinnen in Madagascar?
 8. Hoe zwaar zijn de wandelingen?
 9. Is er Wifi aanwezig in Madagascar?
 10. Is er mineraalwater verkrijgbaar in Madagascar?
 11. Welke kleding heb ik nodig?
 12. Welke schoenen moet ik meenemen op deze reis?
 13. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen?
 14. Wat voor soort tas/koffer kan ik het beste meenemen?

1. Is er een visum nodig voor Madagascar?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Hier hoef je voor vertrek niets voor te organiseren. Het visum (30 dagen geldig) koop je bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Welke vaccinaties heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
3. Wat is de beste reistijd voor Madagascar?
Het is lastig om een pasklaar antwoord te geven op deze vraag, aangezien Madagascar veel verschillende klimaatzones heeft, wat als voordeel heeft dat het land een grote diversiteit aan flora en fauna kent. Echter, voor wat betreft het weer, kan het zijn dat de ene plaats perfect weer heeft, terwijl het elders veel regent. In het algemeen kunnen we zeggen dat van april tot en met oktober er een relatief droge periode heerst in Madagascar. De maanden november en december zijn de natte maanden, maar zelfs dan regent het er niet zo veel en is het nog goed mogelijk om te reizen. Februari en maart zijn de maanden met de hevigste regenval.

Vanaf ongeveer begin juli tot half september zijn er mogelijk walvissen te zien in Ifaty. Als je dus walvissen hoopt te zien, dan kunt je hiermee rekening houden.
4. Wat is het tijdsverschil met Madagascar?
– Tijdens onze zomertijd is het in Antananarivo 1 uur later.
– Tijdens onze wintertijd is het in Antananarivo 2 uur later.
5. Van welke accomodatie wordt er gebruik gemaakt?

Tijdens deze reis overnacht je in eenvoudige hotels (huisjes) met twee- en driepersoonskamers (vaak een tweepersoonskamer met extra bed), met douche en wc op de kamer. Je verblijf tijdens deze reis is op basis van logies. Bij de selectie van de hotels hebben we met name gelet op de locatie, hygiëne en sfeer. De kwaliteit van de hotels in Madagascar kan per plaats verschillen. Zo is in de kleine plaatsen vaak weinig keuze in hotels, of blijkt een hotel - ondanks tijdig reserveren - toch al vol. Hier doen wij een beroep op je flexibiliteit.

Let op: accommodatie in Nosy Varika is zeer basic en sommige kamers beschikken niet over een eigen douche en/of toilet.

Voor foto's van de hotels in Madagascar verwijzen we je naar het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.

6. Hoe reizen we in Madagascar?

Tijdens de reis wordt gebruik gemaakt van een eigen bus. Houd er rekening mee dat de bussen in Madagascar beperktere beenruimte hebben dan de Nederlandse bussen. De bagage gaat op het dak van de bus met een zeil erover heen. We raden je aan om je bagage (reistas of backpack) te vervoeren in een flightbag. We raden het af om te reizen met een harde koffer tijdens deze reis.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Madagscar vind je onder het tabblad 'Praktisch'.

7. Kan ik geld pinnen in Madagascar?
In tegenstelling tot hetgeen wat in diverse reisgidsen vermeld wordt, is het vaak niet mogelijk om gebruik te maken van een pinautomaat in Madagascar. Wij adviseren om (minimaal) het geadviseerde zakgeldbedrag in contante euro's mee te nemen. Bij aankomst in Antananarivo kan dit omgewisseld worden in de lokale valuta (Ariary) in het eerste hotel waar jullie gaan verblijven. Indien aan het einde van de reis nog lokaal geld over is, kan dit teruggewisseld worden (met een minimale waarde van € 10) in het laatste hotel van de reis. Ook creditcards zijn niet te gebruiken.
8. Hoe zwaar zijn de wandelingen?
Vaak kun je zelf bepalen of je een lange of korte wandeling wilt maken. Er zijn paden, maar houd er rekening mee dat de paden moeilijker begaanbaar zijn als er regenval is geweest; bovendien loop je weleens van de paden af om een dier te zoeken. Je hebt schoenen nodig met een goed profiel. Om optimaal van de wandelingen te kunnen genieten is een redelijke conditie een voordeel. Mensen die speciale wensen hebben m.b.t. de wandelingen kunnen ter plaatse een privé gids huren in de Nationale parken.
9. Is er Wifi aanwezig in Madagascar?
Gedurende de afgelopen jaren is de telefoonservice enorm verbeterd. Mobiele telefoons zijn erg populair op Madagascar, maar het bereik is beperkt. Sinds kort vind je internetcafés in Antananarivo en ook in andere grote steden zijn er soms internetmogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat de verbindingen traag kunnen zijn. 

Onder het tabblad 'Accommodaties' bij de reis kun je per hotel terugvinden of er Wifi beschikbaar is.
10. Is er mineraalwater verkrijgbaar in Madagascar?
Ja, je kunt op de meeste plaatsen water in flessen kopen. Probeer grote waterflessen te kopen waarmee je een klein flesje kunt vullen, om het mileu zo min mogelijk te belasten met plastic flessen.
11. Welke kleding heb ik nodig?
Aangezien de temperatuursverschillen per dag nogal verschillen, zijn laagjes kleding het handigste. Omdat sommige plaatsen wat hoger liggen kan het behoorlijk afkoelen en raden we aan om zeker een warme trui of jas mee te nemen. In het zuiden kan het erg heet worden en daar is een t-shirt en korte broek het beste.
12. Welke schoenen moet ik meenemen op deze reis?
We raden je aan om een paar goedzittende sandalen en een paar stevige wandelschoenen mee te nemen.
13. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen?
Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een zaklamp en/of hoofdlamp, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende accu om 2 dagen te kunnen overbruggen) en een stekkerdoos (er zijn niet overal veel stopcontacten). Voor informatie over een wereldstekker kijk op www.wereldstopcontacten.nl 

Het meenemen van een slaapzak is niet nodig, wel is het aan te raden om je eigen lakenzak mee te nemen.
14. Wat voor soort tas/koffer kan ik het beste meenemen?
We raden je aan om een zachte reistas mee te nemen. Dat kan een backpack zijn of bijvoorbeeld een zachte reistas op wieltjes. Het liefst geen harde koffer, want daarvoor is niet veel ruimte in de mini-busjes.