Veelgestelde vragen over Nepal

 1. Heb ik een visum voor Nepal nodig?
 2. Hoeveel tijdsverschil is er in Nepal
 3. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor het visum?
 4. Wat voor inentingen voor Nepal heb ik nodig?
 5. Hoe overnachten we tijdens de trektochten in de bergen?
 6. Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Nepal?
 7. Is er Wifi in Nepal?
 8. Hoe reizen we in Nepal?
 9. Heb ik wereldstekker nodig voor Nepal?
 10. Kan ik pinnen in Nepal ?
 11. Wordt de trekking op de Avontuurlijk Nepal reis aangepast tijdens de zomermaanden?
 12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Nepal ?
 13. Kan ik hoogteziekte krijgen in Nepal?
 14. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 15. Wat is de beste reistijd voor Nepal?
 16. Wat voor kleding/bagage kan ik het beste meenemen tijdens de meerdaagse trektochten?

1. Heb ik een visum voor Nepal nodig?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Hoeveel tijdsverschil is er in Nepal
Tijdens onze zomertijd is het in Kathmandu 3 uur en 45 minuten later. En tijdens onze wintertijd is het in Kathmandu 4 uur en 45 minuten later dan in Amsterdam.
3. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor het visum?
Je hebt aangegeven dat je het visum voor Nepal via onze partner, het visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket. 
www.shoestring.visumloket.nl

Wij raden je aan 3-4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. 
Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.
4. Wat voor inentingen voor Nepal heb ik nodig?
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
5. Hoe overnachten we tijdens de trektochten in de bergen?
Je slaapt in eenvoudige lodges of kleine guesthouses. Meestal lig je in kleine tweepersoonskamertjes met eenvoudige bedden met matrassen, af en toe zal het een meerpersoons slaapzaaltje zijn (in Ghopte tijdens de trek door Helambu is bijvoorbeeld geen andere accommodatie aanwezig). In ieder geval dien je zelf voor een slaapzak te zorgen. Bijna alle guesthouses/lodges hebben een klein restaurant waar je kunt eten. De menukaart is uitgebreid, het aantal werkelijk aanwezige gerechten is echter vaak beperkt (maar smakelijk!). De ruimte waarin je eet is over het algemeen verwarmd; je slaapruimte is onverwarmd. In bijna alle lodges kun je je wassen, soms in een eenvoudige douche, soms met een emmer koud of warm water. Sommige accommodaties hebben zonne-energie, zodat er enig warm water aanwezig is.

Voor meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
6. Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Nepal?
Tijdens de trektochten door de bergen is een goede slaapzak zeker nodig! Je kunt deze vanuit Nederland meebrengen, maar je kunt hem ook kopen in Kathmandu of Pokhara. Ook zijn ze te huur in Kathmandu en Pokhara (let er in dat geval wel op of je inderdaad een goede slaapzak meekrijgt). Een slaapmatje is niet nodig.

Op de reizen zonder meerdaagse trektocht zijn een slaapzak of slaapmatje niet nodig.

Voor de reizen met een trekking Everest basecamp ( reiscode SNV), Annapurna basecamp ( reiscode SNP) en Annapurna circuit (reiscode SNC) heb je een slaapzak nodig die comfortabel is tot -20 graden. Je kunt deze slaapzak ook huren in Kathmandu, let op dat je hiervoor direct na aankomst dit organiseert met mogelijk de hulp van de reisbegeleider.
7. Is er Wifi in Nepal?
In veel hotels en ook in een aantal restaurants is Wifi. Tijdens de trektochten in de bergen is er geen Wifi. Wel is er tijdens de trektocht Gorepani (reiscode SNK) Wifi beschikbaar (tegen betaling).

Onder het tabblad 'Accommodaties' kun je bij iedere reis per hotel terugvinden of er Wifi beschikbaar is.
8. Hoe reizen we in Nepal?
Gedurende onze reizen door Nepal hebben we over het algemeen de beschikking over een eigen bus, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Nepal vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
9. Heb ik wereldstekker nodig voor Nepal?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt: www.wereldstopcontacten.nl
10. Kan ik pinnen in Nepal ?
In alle grote grote steden kun je pinnen. Je pinpas dient wel op 'wereld' te staan. Check dit altijd even bij je bank. Je mag maximaal 10000 NPR per keer pinnen.
11. Wordt de trekking op de Avontuurlijk Nepal reis aangepast tijdens de zomermaanden?
Nee, er wordt dan geen andere route gelopen. In de zomermaanden valt er regen, maar door de klimaatveranderingen regent het niet meer zoveel als vroeger. Daarom is deze route prima te lopen.
12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Nepal ?
Ja! Overal in Nepal kun je heerlijk vegetarisch eten.
13. Kan ik hoogteziekte krijgen in Nepal?
Ongeveer de helft van mensen die verblijven op hoogtes boven de 3500 meter krijgt in meer of mindere mate last van hoogteziekte. Op onze meeste reizen naar Nepal blijf je ruim onder de 3500 meter hoogte. Je hoeft je dan ook geen zorgen hierover te maken.

Tijdens de Langtang & Helambu- reis verblijf je op maximaal 4200 meter hoogte. Dit is geen hoogte waarbij grote problemen verwacht kunnen worden maar wees wel alert. Waarschijnlijk zullen de meeste reizigers het verschil vooral voelen bij lichamelijke inspanning. Op een hoogte van 4000 meter kan het beklimmen van twee trappen al een hele opgave zijn. Het rustig aan doen helpt vaak het beste.

Het hoogste punt tijdens de Annapurna Circuit-reis is de Thorung La, een pas van 5416 meter hoog. De hoogste overnachtingsplaats is Thorung Phedi op 4450 meter hoogte.
Hoogteziekte is een reactie van het lichaam op het steeds lagere zuurstofgehalte in de lucht. Het belangrijkste probleem is het ontstaan van vochtophoping in de longen en/of de hersenen. Hoogteziekte is potentieel levensbedreigend. Je dient alert te zijn op de symptomen bij jezelf en degenen met wie je reist. Voordat de symptomen worden beschreven, eerst nog dit: het krijgen van hoogteziekte is niet afhankelijk van lichamelijke fitheid of routine in het lopen op grote hoogten. Ook geroutineerde bergwandelaars en zelfs dragers in Nepal kunnen er na vele keren voor het eerst last van krijgen.

Mensen onder de dertig jaar, mensen die eerder hoogteziekte hebben gehad en mensen met long- en hartproblemen lopen een groter risico. Ook mensen die zich nodeloos het tempo van de groep laten voorschrijven, lopen meer risico. Er is een heel scala aan symptomen bij hoogteziekte. De Franse alpinistenvereniging werkt met een puntensysteem om de ernst van de situatie te kunnen inschatten. Symptomen met 1 punt zijn: misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid. Twee punten: overgeven, hoofdpijn die niet op aspirine reageert. Drie punten: enorme vermoeidheid, kortademigheid of benauwdheid zonder inspanning, heel weinig plassen. Scoort iemand niet meer dan 3 punten, dan kun je langzaam verder omhoog, maar beter is pas door te gaan tot de symptomen weg zijn. Tussen 4 en 6 punten moet je uitkijken en wachten tot de symptomen verdwenen zijn, of als het kan een paar honderd meter dalen. Meer dan 6 punten betekent: levensbedreigend, onmiddellijk afdalen, de zieke mag niet op deze hoogte blijven en zeker niet op deze hoogte slapen.
14. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
15. Wat is de beste reistijd voor Nepal?
Wat de beste tijd is om Nepal te bezoeken, hangt af van wat je gaat doen. De beste maanden voor bergwandelingen zijn februari, maart, april, mei, oktober en november. In die maanden is het overdag lekker en dalen de nachttemperaturen nog niet zo snel. De lucht na de regentijd, in oktober en november is helder zodat de besneeuwde toppen vaker en scherper te zien zijn dan anders. De moesson maanden (juni, juli,augustus) zijn iets minder geschikt voor de bergwandelingen, omdat de paden modderig en glad zijn en de bergen nauwelijks zichtbaar. Echter voeren we de Avontuurlijk Nepal reis (reiscode: SNK) wel uit in de zomermaanden aangezien we merken dat het door de klimaat verandering minderregent als jaren terug en de route tegenwoordig ook prima in de zomer te lopen is.

Van oktober tot midden maart is een droge en zonnige periode. Het kan dan 's nachts flink koud zijn, maar zodra de zon schijnt loopt het kwik snel op. Handig is het daarom ook om veel laagjes aan kleding mee te nemen.
16. Wat voor kleding/bagage kan ik het beste meenemen tijdens de meerdaagse trektochten?

De avond vóór de trektocht (Avontuurlijk Nepal reis, reiscode SNK) vul je met twee personen één rugzak (maximaal 7-7,5 kilo p.p. inclusief slaapzak), die door een drager gedragen wordt. De overige bagage wordt gestald in het hotel waar je in Kathmandu/Pokhara logeert en die zie je pas na de trektocht terug. Je hebt voor de trektocht tevens een klein dagrugzakje (wat je zelf comfortabel draagt) nodig voor je camera, veldfles, warme trui, EHBO-setje en datgene wat je tijdens het wandelen denkt nodig te hebben.

Belangrijk: Voor de rondreis Nepal Everest basekamp (reiscode SNV) voor de binnenlandse vlucht naar Lukla is een bagage beperking van toepassing. Er is 10 kg bagage toegestaan + 5 kg handbagage voor de cabine.

In de lijst hieronder wordt aangegeven wat je voor de trektocht nodig hebt, en of de uitrustingsstukken eventueel te koop of te huur zijn in Kathmandu/Pokhara. Dit is aangegeven door een K en/of H achter het uitrustingsstuk. Houd rekening met extreme weersomstandigheden!

Inpaklijst:
Goede, ingelopen, waterafstotende of waterdichte bergschoenen;
Goede wandelsokken;
Lange broek K;
Korte broek K;
Bloesjes of T-shirts K;
Warme trui (fleece) K;
Windjack;
Poncho/ regenkleding K/H;
Pet of hoed tegen de zon K;
Zonnebril K;
Wandelstok K (In de bergen zijn hier en daar voor heel weinig geld bamboe wandelstokken te verkrijgen. Soms kun je 'echte' wandelstokken in Kathmandu/Pokhara op de kop tikken maar die zijn erg duur);
Slaapzak met een -5 warmtefactor (voor de reis Avontuurlijk Nepal, reiscode SNK) K/H;
Voor de reizen met een trekking Everest basecamp ( reiscode SNV), Annapurna basecamp ( reiscode SNP) en Annapurna circuit (reiscode SNC) heb je slaapzak die comfortabel is tot -20 graden. Zo’n slaapzak is ook te huren in Kathmandu, let op dat je hiervoor direct na aankomst dit organiseert met mogelijk de hulp van de reisbegeleider
Kleine rugzak voor dagelijkse zaken K/H;
Veldfles K;
Zaklantaarn met reservebatterijen en lampje K;
Kleine verbanddoos K;
Toiletspullen K;
Handdoek K;
Afbreekbare zeep/ shampoo;
Toiletpapier K;
Hangslotje K;
Pen en papier, paspoort, een goed boek, eventueel een verrekijker,, fotoapparatuur, spelletjes, voldoende Nepalese rupees in biljetten van 100 en kleiner.