Veelgestelde vragen over Peru

 1. Heb je een visum nodig voor Peru?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Welke vaccinaties heb ik nodig voor Peru?
 4. Wat is de beste reistijd voor Peru?
 5. Hoe overnachten we in Peru?
 6. Hoe reizen we in Peru?
 7. Is er Wi-Fi in Peru?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig in Peru?
 9. Kan ik pinnen in Peru tijdens deze reis?
 10. Wat is het tijdsverschil met Peru?
 11. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 12. Kan ik mijn reis verlengen?
 13. Wat moet ik aan kleding meenemen naar Peru?
 14. Kan ik vegetarisch eten in Peru?
 15. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 16. Moet je tijdens de vierdaagse Inca Trail je bagage dragen?
 17. Hoe zwaar zijn de trekkingen en wat moet ik meenemen?
 18. Heb je een matje of slaapzak nodig voor de Inca Trail?
 19. Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Peru?
 20. Als je de Inca Trail boekt, krijg je dan restitutie voor de niet genoten hotelovernachtingen?
 21. Kan ik mijn reis nog annuleren als mijn trekking niet beschikbaar is?
 22. Is het ook mogelijk om naar Rainbow Mountain te gaan?
 23. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 24. Kun je ook naar het strand in Peru?
 25. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 26. De feiten op een rij

1. Heb je een visum nodig voor Peru?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.
 
Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derden moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Welke vaccinaties heb ik nodig voor Peru?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste reistijd voor Peru?
Van april tot november kun je prima reizen in Peru, daarna begint het regenseizoen en kunnen bepaalde plaatsen slecht bereikbaar worden. Langs de kust hangt wel het hele jaar door een mist; de zeemist, welke ontstaat door de koude golfstroom langs de kust. In de maanden juli en augustus kan het 's nachts behoorlijk koud zijn, dus neem warme kleding mee. Overdag kan het kwik makkelijk tot in de 20 graden oplopen in de zon.
5. Hoe overnachten we in Peru?

Tijdens de rondreizen in Peru overnacht je in eenvoudige hotels in tweepersoonskamers op basis van logies.

Houd er rekening mee dat het tijdens de Peruaanse winter (onze zomer) erg koud kan worden 's nachts, denk hierbij aan vriestemperaturen. In sommige hotels zijn geen verwarmingen (in de kamers) aanwezig, wel liggen er overal extra dekens zodat je het in bed niet koud zult hebben. Ons advies is om in iedere geval ook warme (nacht) kleding, bijvoorbeeld thermo mee te nemen.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

6. Hoe reizen we in Peru?

Bij al onze Peru reizen geldt dat de gehele reis vanaf 8 personen uitgevoerd zal worden met privévervoer (behalve het traject Nazca - Arequipa). Bij een groep tot en met 7 personen zal met openbaar vervoer gereisd worden, behalve voor de trajecten Paracas-Ica en Arequipa-Colca Canyon-Puno. Hier wordt gebruik gemaakt van een eigen bus. Uiteraard zorgt de reisbegeleiding voor de kaartjes voor de openbaar vervoer bussen. Het traject Nazca - Arequipa wordt afgelegd met een comfortabele openbare nachtbus, je zal tevens een binnenlandse vlucht hebben van Cuzco naar Lima.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Peru per reis vind je onder het tabblad 'Praktisch'. 

7. Is er Wi-Fi in Peru?
Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. In de grotere steden beschikken de meeste hotels over Wi-Fi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over de Wi-Fi beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
8. Heb ik een wereldstekker nodig in Peru?
Voor het gebruik van een wereldstekker in Peru verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/.
9. Kan ik pinnen in Peru tijdens deze reis?
Het is mogelijk om te pinnen in de steden, toeristische plaatsen en op de vliegvelden. Alleen met Mastercard, Eurocard en bankpassen met een Cirrussymbool. Vaak is het maximum wat je kunt opnemen gelijk aan USD 200 - 300 per dag. Vertrouw hier echter niet 100 procent op, dus zorg altijd dat je contant geld achter de hand hebt. Het is daarom raadzaam een gedeelte van het zakgeld in contant geld - liefst Amerikaanse dollars (USD) - mee te nemen. Neem contanten in kleine coupures mee, dit omdat niet alle banken of hotelrecepties voldoende pesos beschikbaar hebben. Belangrijk: de dollarbiljetten dienen onbeschadigd te zijn. Excursies die je ter plaatse boekt kun je het beste betalen in US dollars.

Het is raadzaam om naast je bankpas een extra bankpas of bij voorkeur creditcard mee te nemen. Wij adviseren je om voor vertrek bij je bank te checken of je met je huidige pinpas wel buiten Europa kunt pinnen en dit zo mogelijk nog aan te passen voor je vertrek. Dit in verband met actuele ontwikkelingen bij de banken om steeds meer pinpassen die in het buitenland gebruikt worden, extra te beveiligen. Dit kan met zich meebrengen dat je soms moeilijk een buitenlandse bank kunt vinden waar je je pas kunt gebruiken.

Meer informatie over geldzaken kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
10. Wat is het tijdsverschil met Peru?
Tijdens onze zomertijd is het in Peru 7 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is het in Peru 6 uur vroeger.
11. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Het is niet verplicht, maar wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, gezien de beperkte bagageruimte.

Meer informatie kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
12. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk de reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier (+ eventuele meerkosten).

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigt worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft word de boeking bevestigd.
13. Wat moet ik aan kleding meenemen naar Peru?
In Peru kun je je het beste voorbereiden op verschillende weersomstandigheden. Vooral in de kuststreek kan het heerlijk weer zijn en heb je genoeg aan een dunne lange broek en t-shirt. Houd er echter rekening mee dat het op sommige plaatsen 's avonds flink kan afkoelen. Ook in de bergen of in de schaduw kan het erg koud zijn. Neem daarom ook een warme (fleece)trui mee, een shirt met lange mouwen en één of meerdere lange broeken. Ook een warm jack, een sjaal en eventueel handschoenen zijn geen overbodige luxe als je in de bergen bent. Verder is een regenjack of poncho aan te raden. Denk ook aan een paar goed ingelopen wandelschoenen en een paar sandalen of slippers. Het is handig om kleding mee te nemen die je in laagjes kunt dragen.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
14. Kan ik vegetarisch eten in Peru?
In Peru wordt veel vlees gegeten. Het begrip vegetariër is inmiddels wel bekend, maar vleesvervangers kennen ze niet.

Echter, in de meeste plaatsen zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om vegetarisch te eten. Zeker in de grote steden heb je een uitgebreidere keuze aan restaurants waar je vegetarisch kunt eten. Het is zeker niet zo uitgebreid als je in Nederland gewend bent en je zal je ook moeten aanpassen, maar je kan ook altijd bij de reisbegeleider de mogelijkheden navragen.

Meer informatie over eten en drinken vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
15. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
Voor de Peru in 2 weken reis (reiscode: SPZ) en de Zuid-Peru reis (reiscode: SPE) hebben we een minimum van 4 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 24 personen. Voor de Peru & Bolivia reis (reiscode: SPB) hebben we een minimum van 6 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 24 personen. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Data & Prijzen'.
16. Moet je tijdens de vierdaagse Inca Trail je bagage dragen?
Je kunt er voor kiezen om je eigen bagage te dragen tijdens de Trail, maar je kunt ook tegen betaling je bagage laten dragen. Als je dit wilt, geef dit dan meteen op bij je boeking! Een drager kan achteraf niet meer bijgeboekt worden.
Je kunt een groot deel van je bagage achter te laten in het hotel in Cuzco, zodat je alleen de belangrijkste spullen meeneemt tijdens de tocht. Denk dan wel aan een extra rugzak(je)!
17. Hoe zwaar zijn de trekkingen en wat moet ik meenemen?
De vierdaagse Inca Trail is vrij zwaar, je zal in het totaal 43 kilometer afleggen, per dag moet je zeker wel rekening houden met 6-8 uur lopen. Een goede gezondheid en fysieke fitheid is voor deze Trail dan ook erg belangrijk. Het is veel omhoog en omlaag wandelen en veel trappen klimmen, bovendien ben je op grote hoogte (boven de 3200 m.). 

Bij de tweedaagse Inca Trail zal je op dag 1 ongeveer 6 uur lopen en op dag 2 ongeveer 2 uur. De tweedaagse Inca Trail is eveneens veel trappen klimmen, echter goed te doen met een redelijk goede conditie.

Bij de Lares Trekking zal je er rekening mee moeten houden dat je zo'n 4 uur per dag (en op dag 2 zelfs 8 uur) zal moeten lopen. Ook voor de Lares Trekking heb je een goede conditie nodig, dus bereid je goed voor!

Een uitgebreide beschrijving van de trekking en wat je wel of niet mee hoeft te nemen, kan je bij ons opvragen via [email protected].
18. Heb je een matje of slaapzak nodig voor de Inca Trail?
Tijdens de tweedaagse Inca Trail heb je geen matje of slaapzak nodig, aangezien je in een hotel in Aguas Calientes slaapt en er dus niet gekampeerd zal worden.
Voor de vierdaagse Inca Trail en de vierdaagse Lares Trekking heb je daarentegen wel een slaapzak nodig, maar je kunt deze ook ter plaatse huren. Een slaapmatje is niet nodig, hier wordt voor gezorgd.
19. Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Peru?
Op deze reis verblijf je een aantal malen op hoogten boven de 3000 meter, een enkele maal kom je zelfs over een pas van 4500 meter. Hoe je lichaam hierop reageert kun je niet van te voren voorspellen. De meeste mensen zullen weinig merken, maar je kunt last krijgen van kortademigheid, lichte hoofdpijn of misselijkheid. Geef in ieder geval aan bij de reisbegeleider als je er last van krijgt. Wat vaak helpt is heel veel water of (coca-)thee drinken en zoetigheid eten (candybars).

Hoogteziekte is een reactie van het lichaam op het steeds lagere zuurstofgehalte in de lucht. Het belangrijkste probleem is het ontstaan van vochtophoping in de longen en/of de hersenen. Hoogteziekte is potentieel levensbedreigend, je dient alert te zijn op de symptomen bij jezelf en degenen met wie je reist. Voordat de symptomen worden beschreven, eerst nog dit: het krijgen van hoogteziekte is niet afhankelijk van lichamelijke fitheid of routine in het lopen op grote hoogten. Ook geroutineerde bergwandelaars kunnen er na vele keren voor het eerst last van krijgen. Mensen onder de dertig jaar, mensen die eerder hoogteziekte hebben gehad en mensen met long- en hartproblemen lopen een groter risico. Ook mensen die zich nodeloos het tempo van de groep laten voorschrijven, lopen meer risico.

Er is een heel scala aan symptomen bij hoogteziekte. De Franse alpinistenvereniging werkt met een puntensysteem om de ernst van de situatie te kunnen inschatten. Symptomen met 1 punt zijn: misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid. Twee punten: overgeven, hoofdpijn die niet op aspirine reageert. Drie punten: enorme vermoeidheid, kortademigheid of benauwdheid zonder inspanning, heel weinig plassen. Scoort iemand niet meer dan 3 punten, dan kun je langzaam verder omhoog, maar beter is pas door te gaan tot de symptomen weg zijn. Tussen 4 en 6 punten moet je uitkijken en wachten tot de symptomen verdwenen zijn, of als het kan een paar honderd meter dalen. Meer dan 6 punten betekent: levensbedreigend, onmiddellijk afdalen, de zieke mag niet op deze hoogte blijven en zeker niet op deze hoogte slapen.
20. Als je de Inca Trail boekt, krijg je dan restitutie voor de niet genoten hotelovernachtingen?
Wanneer je een vierdaagse Inca Trail of de Lares trek boekt, zal je geen gebruik maken van de groepsovernachtingen in het hotel (plus het laatste deel van de treinreis) tijdens het standaard programma. Uiteraard zijn deze kosten al met de prijs van de trekkingen verrekend.
21. Kan ik mijn reis nog annuleren als mijn trekking niet beschikbaar is?
Als je de Incatrail of de Lares trekking wilt lopen, vermeld dat dan op je boekingsformulier en boek zo vroeg mogelijk. De trek is zo populair dat als je later boekt, er grote kans is dat je hem niet kunt lopen. Geef bij boeking je juiste naam (zoals vermeld in paspoort) en paspoortnummer door (dus zorg dat je een paspoort hebt dat nog 6 maanden na de reis geldig is!), aangezien de entreebewijzen op naam en paspoortnummer staan. Latere wijzigingen van namen of paspoortnummers zijn op aanvraag en hebben financiële consequenties. De Incatrail is altijd op aanvraag en is pas definitief als je van ons de bevestiging hebt gekregen. Het niet (meer) mogelijk zijn van het lopen van de Incatrail heeft niet tot gevolg dat de reis kosteloos geannuleerd mag worden.
22. Is het ook mogelijk om naar Rainbow Mountain te gaan?
Vanuit Cuzco is het mogelijk om een dagexcursie naar Rainbow Mountain te doen. Als je er voor kiest om de vierdaagse Inca Trail of vierdaagse Lares Trek te lopen, is het niet mogelijk om ook de dagexcursie naar Rainbow Mountain te doen, je hebt dan namelijk geen vrije dag in Cuzco over voor deze excursie. Mocht je de tweedaagse Inca Trail lopen of geen trekking doen, dan kan je vanuit Cuzco naar Rainbow Mountain gaan.
23. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
24. Kun je ook naar het strand in Peru?
Peru heeft een aantal badplaatsen, maar door de zeemist, welke het hele jaar door over de kuststrook hangt, en de koude golfstroom is het geen echte strandbestemming.
25. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
26. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen