Veelgestelde vragen over Peru

 1. Heb je een visum nodig voor Peru?
 2. Welke vaccinaties heb ik nodig voor Peru?
 3. Hoe overnachten we in Peru?
 4. Heb je een matje of slaapzak nodig voor de Inca-trail?
 5. Is er Wifi in Peru?
 6. Heb ik een wereldstekker nodig in Peru?
 7. Wat is het tijdsverschil met Peru?
 8. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 9. Kan ik pinnen in Peru tijdens deze reis?
 10. Wat is de beste reistijd voor Peru?
 11. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 12. Als je de Inca-trail boekt, krijg je dan restitutie voor de niet genoten hotelovernachtingen?
 13. Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Peru?
 14. Kun je ook naar het strand in Peru?
 15. Moet je een goede conditie hebben om de Inca-trail te kunnen lopen?
 16. Moet je tijdens de 4-daagse Inca-trail je bagage dragen?
 17. Wat moet ik aan kleding meenemen naar Peru?

1. Heb je een visum nodig voor Peru?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.
 
Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Welke vaccinaties heb ik nodig voor Peru?
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
3. Hoe overnachten we in Peru?

Tijdens de rondreizen in Peru overnacht je in eenvoudige hotels in tweepersoonskamers met bijna overal een eigen badkamer.

Houd er rekening mee dat het tijdens de Peruaanse winter (onze zomer) erg koud kan worden 's nachts, denk hierbij aan vriestemperaturen. In sommige hotels zijn geen verwarmingen (in de kamers) aanwezig, wel liggen er overal extra dekens zodat je het in bed niet koud zult hebben. Ons advies is om in iedere geval ook warme (nacht) kleding, bijvoorbeeld thermo mee te nemen.

Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

4. Heb je een matje of slaapzak nodig voor de Inca-trail?
Tijdens de 2-daagse Inca-trail heb je geen matje of slaapzak nodig, aangezien je in een hotel in Aguas Calientes slaapt en er dus niet gekampeerd zal worden.
Voor de 4-daagse Inca-trail heb je daarentegen wel een slaapzak nodig, maar je kunt deze ook ter plaatse huren. Een slaapmatje is niet nodig. Hier wordt voor gezorgd.
5. Is er Wifi in Peru?
Bijna overal is Wifi beschikbaar. Soms gratis en soms tegen betaling. Sommige hotels hebben alleen Wifi in de lobby en/of restaurant & zwembad, dus niet in de kamers. Onder het tabblad "accommodaties" kun je per hotel zien hoe de Wifi mogelijkheden zijn.
6. Heb ik een wereldstekker nodig in Peru?
Wij raden wij je aan om een adapter en een universele stekker mee te nemen. Voor meer informatie betreffende stekkers over de hele wereld, zie www.wereldstopcontacten.nl
7. Wat is het tijdsverschil met Peru?
Tijdens onze zomertijd is het in Peru 7 uur vroeger dan in Amsterdam en tijdens onze wintertijd is het in Peru 6 uur vroeger.
8. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
9. Kan ik pinnen in Peru tijdens deze reis?
Het is mogelijk om te pinnen in de steden, toeristische plaatsen en op de vliegvelden. Alleen met Mastercard, Eurocard en bankpassen met een Cirrussymbool. Vaak is het maximum wat je kunt opnemen gelijk aan USD 200 - 300 per dag. Vertrouw hier echter niet 100 procent op, dus zorg altijd dat je contant geld achter de hand hebt. Het is daarom raadzaam een gedeelte van het zakgeld in contant geld - liefst Amerikaanse dollars (USD) - mee te nemen. Neem contanten in kleine coupures mee, dit omdat niet alle banken of hotelrecepties voldoende pesos beschikbaar hebben. Belangrijk: de dollarbiljetten dienen onbeschadigd te zijn. Excursies die je ter plaatse boekt kun je het beste betalen in US dollars.

Het is raadzaam om naast je bankpas een extra bankpas of bij voorkeur creditcard mee te nemen. Wij adviseren je om voor vertrek bij je bank te checken of je met je huidige pinpas wel buiten Europa kunt pinnen en dit zo mogelijk nog aan te passen voor je vertrek. Dit in verband met actuele ontwikkelingen bij de banken om steeds meer pinpassen die in het buitenland gebruikt worden, extra te beveiligen. Dit kan met zich meebrengen dat je soms moeilijk een buitenlandse bank kunt vinden waar je je pas kunt gebruiken.
10. Wat is de beste reistijd voor Peru?
Van april tot november kun je prima reizen in Peru, daarna begint het regenseizoen en kunnen bepaalde plaatsen slecht bereikbaar worden. Langs de kust hangt wel het hele jaar door een mist; de zeemist, welke ontstaat door de koude golfstroom langs de kust. In de maanden juli en augustus kan het 's-nachts behoorlijk koud zijn, dus neem warme kleding mee. Overdag kan het kwik makkelijk tot in de 20 graden oplopen in de zon.
11. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bageruimte in de bus.
12. Als je de Inca-trail boekt, krijg je dan restitutie voor de niet genoten hotelovernachtingen?
Wanneer je een 4-daagse Inca-trail of de Lares trek boekt, zul je geen gebruik maken van de groepsovernachtingen in het hotel (plus het laatste deel van de treinreis) tijdens het standaard programma. Uiteraard zijn deze kosten al met de prijs van de Inca-trail verrekend.
13. Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Peru?
Op deze reis verblijf je een aantal malen op hoogten boven de 3000 meter. Een enkele maal kom je zelfs over een pas van 4500 meter. Hoe je lichaam hierop reageert kun je niet van te voren voorspellen. De meeste mensen zullen weinig merken, maar je kunt last krijgen van kortademigheid, lichte hoofdpijn of misselijkheid. Geef in ieder geval aan bij de reisbegeleider als je er last van krijgt. Wat vaak helpt is heel veel water of (coca-)thee drinken, en het eten van zoetigheid (candybars).

Hoogteziekte is een reactie van het lichaam op het steeds lagere zuurstofgehalte in de lucht. Het belangrijkste probleem is het ontstaan van vochtophoping in de longen en/of de hersenen. Hoogteziekte is potentieel levensbedreigend. Je dient alert te zijn op de symptomen bij jezelf en degenen met wie je reist. Voordat de symptomen worden beschreven, eerst nog dit: het krijgen van hoogteziekte is niet afhankelijk van lichamelijke fitheid of routine in het lopen op grote hoogten. Ook geroutineerde bergwandelaars kunnen er na vele keren voor het eerst last van krijgen. Mensen onder de dertig jaar, mensen die eerder hoogteziekte hebben gehad en mensen met long- en hartproblemen lopen een groter risico. Ook mensen die zich nodeloos het tempo van de groep laten voorschrijven, lopen meer risico.

Er is een heel scala aan symptomen bij hoogteziekte. De Franse alpinistenvereniging werkt met een puntensysteem om de ernst van de situatie te kunnen inschatten. Symptomen met 1 punt zijn: misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid. Twee punten: overgeven, hoofdpijn die niet op aspirine reageert. Drie punten: enorme vermoeidheid, kortademigheid of benauwdheid zonder inspanning, heel weinig plassen. Scoort iemand niet meer dan 3 punten, dan kun je langzaam verder omhoog, maar beter is pas door te gaan tot de symptomen weg zijn. Tussen 4 en 6 punten moet je uitkijken en wachten tot de symptomen verdwenen zijn, of als het kan een paar honderd meter dalen. Meer dan 6 punten betekent: levensbedreigend, onmiddellijk afdalen, de zieke mag niet op deze hoogte blijven en zeker niet op deze hoogte slapen.
14. Kun je ook naar het strand in Peru?
Peru heeft een aantal badplaatsen, maar door de zeemist, welke het hele jaar door over de kuststrook hangt, en de koude golfstroom is het geen echte strandbestemming.
15. Moet je een goede conditie hebben om de Inca-trail te kunnen lopen?
Voor de 4-daagse Inca-trail is het noodzakelijk dat je een goede conditie hebt; het is veel omhoog en omlaag wandelen, en veel trappen klimmen, en bovendien op grote hoogte. (boven de 3200 m.).

Je kampeert 3 nachten op de Trail. Bereid je dus goed voor!! De 2-daagse Incatrail is eveneens veel trappen klimmen, echter goed te doen met een redelijk goede conditie.
16. Moet je tijdens de 4-daagse Inca-trail je bagage dragen?
Je kunt er voor kiezen om je eigen bagage te dragen tijdens de Trail, maar je kunt ook tegen betaling je bagage laten dragen. Als je dit wilt, geef dit dan meteen op bij je boeking! Een drager kan achteraf niet meer bijgeboekt worden.
Je kunt een groot deel van je bagage achter te laten in het hotel in Cuzco, zodat je alleen de belangrijkste spullen meeneemt tijdens de tocht. Denk dan wel aan een extra rugzak(je)!
17. Wat moet ik aan kleding meenemen naar Peru?
In Peru kun je je het beste voorbereiden op verschillende weersomstandigheden. Vooral in de kuststreek kan het heerlijk weer zijn en heb je genoeg aan een dunne lange broek en t-shirt. Houd er echter rekening mee mee dat het op sommige plaatsen 's-avonds flink kan afkoelen. Ook in de bergen of in de schaduw kan het erg koud ziin. Neem daarom ook een warme (fleece)trui mee, een shirt met lange mouwen, en een of meerdere lange broeken. Ook een warm jack, een sjaal en eventueel handschoenen zijn geen overbodige luxe als je in de bergen bent. Verder is een regenjack of poncho  aan te raden. Denk ook aan een paar goed ingelopen wandelschoenen en een paar sandalen of slippers. Het is handig om kleding mee te nemen die je in laagjes kunt dragen.