Menu
Alternate Text

Groepsreis Noord-Ethiopië

Mysterieuze kerken en ruige bergen

BOEK v.a. € 1.524,-
GROEPSGROOTTE: 3-20 | 13 DAGEN

Groepsreis Noord-Ethiopië

 1. Heb ik voor Ethiopië een visum nodig?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Welke inentingen heb ik nodig voor Ethiopië?
 4. Hoe overnachten we in Ethiopië?
 5. Is er internet of Wifi aanwezig in Ethiopië ?
 6. Hoe is het vervoer tijdens de Ethiopië reis geregeld?
 7. Heb ik een werelstekker nodig voor Ethiopië?
 8. Kan ik pinnen in Ethiopië?
 9. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Ethiopië?
 10. Kan er vegetarisch gegeten worden in Ethiopie?
 11. Wat is de beste reistijd voor Ethiopië?
 12. Wat is handig om mee te nemen naar Ethiopië?
 13. Moet ik een backpack, reistas of koffer meenemen?
 14. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 15. Moet ik een klamboe naar Ethiopië meenemen?
 16. Moet ik een slaapzak en een matje meenemen?
 17. Wat is het tijdsverschil met Ethiopië?
 18. Aan welke dingen om mee te nemen kan ik nog meer denken ?
 19. Hoe zwaar is een Ethiopië groepsreis ?
 20. Kan ik makkelijk mensen fotograferen in Ethiopië?
 21. Kan ik mijn reis verlengen?
 22. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 23. De feiten op een rij

1. Heb ik voor Ethiopië een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor Ethiopië is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je e-visum via onze partner Visa4Travel te regelen, dan betaal je de visumkosten en bemiddelingskosten direct aan Visa4Travel. Je betaalt gemakkelijk en veilig doormiddel van iDeal of creditcard.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Welke inentingen heb ik nodig voor Ethiopië?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

 De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe overnachten we in Ethiopië?

De hotels in Ethiopië zijn erg wisselend van kwaliteit. We streven er naar om goede middenklasse hotels aan te bieden en in de loop van de jaren is er op dit gebied heel veel goeds gebeurd, echter, in een land als Ethiopië is de kwaliteit van een middenklasse hotel niet te vergelijken met de onze. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat er geen water is, of dat de elektriciteit uitvalt; ook het onderhoud van de kamers laat soms te wensen over. We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van centraal gelegen accommodaties met eigen badkamer.

Per reis vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. 
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

5. Is er internet of Wifi aanwezig in Ethiopië ?

Gedurende het noordelijke deel van de reis zijn er een aantal plaatsen waar je gebruik kunt maken van internet of Wifi (in de lobby van het hotel). In het zuiden is er weinig tot geen internetverbinding beschikbaar. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. De verbinding kan ook 'spontaan' wegvallen. Ethiopië is nog duidelijk een land in ontwikkeling.

Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

6. Hoe is het vervoer tijdens de Ethiopië reis geregeld?

In noord Ethiopië reis je met een bus. Dit zijn kleinere bussen (dus géén touringcars) met 20 passagiersstoelen en een paar uitklapbare stoelen in het middenpad. De bagage gaat bovenop de bus. In het zuiden gebruiken we landcruisers. De landcruisers bieden plaats aan maximaal 4 personen en de chauffeur.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Ethiopië vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.

7. Heb ik een werelstekker nodig voor Ethiopië?

We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Ethiopië: www.wereldstopcontacten.nl

8. Kan ik pinnen in Ethiopië?

Tegenwoordig zijn er in een aantal grotere plaatsen in Ethiopië pinautomaten. Dit geeft helaas geen enkele garantie dat deze ook daadwerkelijk in gebruik zijn of voldoende geld bevatten. Wij adviseren om minsten de helft van het zakgeldbedrag in contante euro’s mee te nemen en het ter plaatse te wisselen. Zorg wel ook dat je je bankpas op werelddekking zet.

Aandachtspunten:
1. Wissel aan het begin van de reis zoveel mogelijk, omdat het tijdens de reis tijdrovend is en vaak niet mogelijk.
2. Bewaar het wisselbonnetje met stempel. Hiermee kun je aan het einde van de reis je overgebleven Birrs terug wisselen bij de Dashen bank (de anderen banken wisselen niet meer terug).
3. Wisselen is alleen mogelijk voor briefgeld.
4. Wissel eventueel overgebleven geld om vóórdat je op de luchthaven aankomt, op de luchthaven geld terug wisselen is niet mogelijk.

Probeer bij iedere betaling zoveel mogelijk klein geld te 'sparen', je zal daar plezier van hebben, met name in het zuiden van Ethiopië.

9. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Ethiopië?

Zowel Euro's als Dollars kun je meenemen om te wisselen. Zorg wel voor onbeschadigde briefjes, want over kleine scheurtjes kan moeilijk gedaan worden. Oude dollarbiljetten (van vóór het jaar 2010) worden vaak niet gewisseld. Banken beschikken niet over de apparatuur die deze biljetten kunnen controleren op echtheid.

Het zakgeldbedrag voor de reis staat vermeld onderaan de in- en exclusief lijst links op de bladzijde van de reisbeschrijving. Onze reizigers hebben aangegeven dat dit het bedrag is wat nodig is voor jouw reis (eten, drinken, excursiegelden en entreegelden). Doe daar een bedrag bij voor privé uitgaven (souvenirs) en reservegeld.

Omdat niet altijd alle pinautomaten het doen raden we aan om maximaal 400 euro cash mee te nemen. Als je de Zuid-Ethiopië reis gaat doen (reiscode: SEZ) kun je bij aankomst gelijk geld omwisselen op de luchthaven. Indien je alleen de reis naar het noorden maakt (reiscode: SEN of reiscode: SET) dan hoef je geen geld op de luchthaven om te wisselen. Pinnen kan bij vele banken in Addis Abeba. Indien je geld omwisselt, dan ontvang je ook een bon met een stempel en handtekening. Deze dien je goed te bewaren want als je aan het einde van de reis weer geld wilt terug wisselen naar euro's, dan dien je deze bon te kunnen overleggen. Let wel, dat geld terug wisselen tegenwoordig alleen nog kan bij de Dashen bank, de andere banken doen dit niet meer.

10. Kan er vegetarisch gegeten worden in Ethiopie?

In Ethiopie wordt veel vlees gegeten. Het begrip vegetariër is inmiddels wel bekend, maar vleesvervangers kennen ze niet.

Echter, in de meeste plaatsen zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om ook goed vegetarisch te eten. Ook de Ethiopier zelf eet 2 maal per week een vegetarische injerra. De nalatenschap van de Italianen is ook in de Ethiopische keuken nog te vinden en een simpele pasta is altijd wel te verkrijgen.

11. Wat is de beste reistijd voor Ethiopië?

Het noorden van Ethiopië kent een ander klimaat dan het zuiden, waardoor het wat lastig is van een 'beste reistijd' te spreken. Het noorden kent een regenseizoen in onze zomermaanden. Hoewel er flinke buien kunnen vallen, is reizen in het noorden goed te doen. In de Omo-vallei is het in de zomermaanden juist weer droog. Zuid-Ethiopië (Omo-vallei) kent een kort regenseizoen in de maand november en rond eind maart tot begin april. Omdat de wegen in het zuiden bij regen te lijden kunnen hebben, kan de reistijd toenemen en kan het mogelijk zijn dat de route aangepast moet worden.

12. Wat is handig om mee te nemen naar Ethiopië?

Aangezien de temperatuurverschillen per dag nogal kunnen verschillen, zijn laagjes kleding het handigste. Neem zowel warme kleding mee als kleding voor warme dagen.

Voor schoenen is het handig om slippers/sandalen mee te nemen. Voor dichte schoenen zijn bergschoenen mogelijk, maar dat is niet echt nodig. Sportschoenen of wandelschoenen met een goed profiel zijn prima. Dichte schoenen met een profiel zijn vooral nodig voor de wandelingen in het Simiën gebergte. Op de markten is het ook fijn om dichte schoenen aan te trekken.

13. Moet ik een backpack, reistas of koffer meenemen?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bageruimte in de bus en landcruisers.

14. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

15. Moet ik een klamboe naar Ethiopië meenemen?

Een klamboe is in principe niet nodig. Het noorden ligt over het algemeen boven de 1800 meter waardoor er nauwelijks muggen zijn. Het zuiden ligt een stuk lager, waardoor er wel muggen aanwezig kunnen zijn. In de hotels zijn er in principe klamboes aanwezig. Wanneer je kampeert in het zuiden dan heb je geen klamboe nodig. De tenten zij namelijk voorzien van gaas.

16. Moet ik een slaapzak en een matje meenemen?

Alleen in het zuiden wordt er gekampeerd in Turmi. In het noorden (de 2-weekse Noord-Ethiopië reis) kamperen we niet en hoef je dus ook geen slaapzak/matje mee te nemen.

De voorzieningen tijdens het kamperen zijn zeer eenvoudig. We maken gebruik van tweepersoonstenten die door onze lokale agent geregeld worden. Ook zorgen we voor de verdere kampeeruitrusting, zoals een simpel foam-matrasje van ongeveer 3 cm dik. Sommige reizigers nemen toch nog een zelfopblaasbaar matrasje mee om iets comfortabeler te kunnen liggen. Je moet in elk geval zelf een slaapzak meenemen, een lakenzak is niet altijd voldoende tegen de kou.

17. Wat is het tijdsverschil met Ethiopië?

Tijdens onze zomertijd is het in Ethiopië 1 uur later en tijdens onze wintertijd is het in Ethiopië 2 uur later.

18. Aan welke dingen om mee te nemen kan ik nog meer denken ?

Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende accu's of een externe oplader om 3 dagen te kunnen overbruggen), eventueel een stekkerdoosje (er zijn niet overal veel stopcontacten). Voor de 2 kampeer overnachtingen een (hoofd)lamp en een slaapzak.

19. Hoe zwaar is een Ethiopië groepsreis ?

De reis is geschikt voor iedereen met een goede gezondheid, een flinke dosis flexibiliteit en incasseringsvermogen. De wegen zijn de laatste jaren wel verbeterd; het noordelijk traject gaat door een bergachtig gebied. De kwaliteit van de hotels wisselt nogal. De reis is intensief, niet zozeer door de kwaliteit van de wegen, maar vooral door de indrukken die je op doet en de toch wel intensieve reisdagen.

20. Kan ik makkelijk mensen fotograferen in Ethiopië?

Het fotograferen van de diverse bevolkingsgroepen zal voor veel deelnemers een hoogtepunt van de reis vormen. Je moet wel altijd toestemming vragen om foto's van mensen te maken. Vaak zul je er voor moeten betalen (3 of 5 Birr voor een foto). De reisbegeleider zal je hierover meer informatie geven.

Over het algemeen is het in het noorden goed te doen, als je het eerst even vraagt. In het zuiden en in het oosten is het wat lastiger, deze stammen zijn erg trots, ze gaan wel op de foto maar ze vragen voor ieder portret 3 tot 5 birr. 'Voor wat hoort wat' is hier vaak normaal. Er zijn ook bevolkingsgroepen die het best eng vinden om gefotografeerd te worden, ze denken dat je dan een deel van hun ziel met het fotograferen meeneemt. Film of fotografeer dus niet stiekem.

Voor het filmen van kerken, kloosters en andere monumenten moet je een extra permit kopen en dat is dan al snel €10. Mocht je een fervent filmer zijn, houdt hiermee dan rekening i.v.m. de hoogte van het zakgeld.

21. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.

22. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

23. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen