Reiszoeker

Reizen naar Ethiopië

Cultuur Ethiopië

Probeer voor vertrek iets te lezen over de plaatselijke levenswijze, zodat je niet al te vreemd opkijkt van de soms primitieve omstandigheden. Dan is de kans groter dat je van de reis zult genieten. Neem je voor te kijken naar wat er allemaal wél is, en niet te lang stil te staan bij wat er eventueel niet is.

Omgangsvormen: In Ethiopië kom je veel in contact met de diverse lokale bevolking. De kennismaking is erg interessant maar gezien de vele verschillende stammen en bevolkingsgroepen, zijn de omgangsvormen bij iedere stam weer anders. In het noorden, wanneer je de kerken bezoekt dien je de volgende regels in acht te nemen.
- Trek altijd je schoenen uit voordat je een kerk binnen loopt.
- Zorg dat je bedekkende kleding aan hebt; geen korte broeken, mouwloze shirts of korte rokken.
- houd je stemvolume laag als je een kerk binnen gaat.
- maak niet zomaar foto's, er dient eerst toestemming gevraagd te worden én vaak een klein bedrag betaald te worden.
- Indien er een kerkdienst wordt gehouden let dan goed op want er zijn vaak verschillende plaatsen voor mannen en vrouwen.
- Stop wat geld in de daarvoor bedoelde collecte bus na afloop van je bezoek.
- Luister naar de gids en volg zijn adviezen op.
Bij een bezoek aan de stammen volg je ook de adviezen op van de gids. Met name de Mursi kunnen agressief worden indien je ongevraagd foto's maakt!! Er zal altijd betaald moeten worden voor het fotograferen van de stammen in het zuiden. Meestal is dit 3-5 Birr per persoon per foto. Ook komt het voor dat bepaalde stammen met de gids een prijs afspreken voor de hele groep waarna je zoveel foto's mag nemen als je wilt. Wacht dus altijd met fotograferen tot de gids je verteld heeft wat de afspraak is.
In het noorden van Ethiopië kun je een bezoek brengen aan een koffieceremonie. Loop je eens ergens over straat en ruik je de geur van wierook uit een huis of restaurant, loop daar dan eens binnen. Buiten ligt vers gras wat je uitnodigt om binnen te komen. De vrouw des huizes roostert de verse koffie bonen en aan jou de eer om de koffie te keuren. Door de versgebrande geur op te snuiven, geef je aan of je de bonen genoeg geroosterd vindt. Vervolgens worden de bonen fijngestampt en met heet water wordt verse koffie gezet. Veelal wordt de koffie vervolgens geserveerd met veel suiker en popcorn.

Bedelen: Je zult ongetwijfeld worden aangeklampt door bedelaars. Ze vragen om geld, zeep of pennen. Soms om snoep. Enkele bedelaars noemen meteen het bedrag dat van je verlangd wordt. Door hen geld te geven los je hun problemen allerminst op. Eerder worden ze op deze manier afhankelijk van dit soort inkomsten.
Shoestring houdt er de regel op na kinderen nooit geld te geven, hooguit fruit of iets anders te eten. Als kinderen op deze manier veel geld binnenbrengen, sturen hun ouders ze niet meer naar school. Het is geaccepteerd om aan oude of invalide mensen te geven. Maar de werkelijkheid achter elke bedelaar is heel verschillend. Een enkeling bedelt inderdaad voor zijn of haar eten, maar de meeste worden gedwongen om hun plekje in een huis te betalen door deze activiteit. Daarnaast zijn er in de steden steeds meer verslaafden aan alcohol en drugs. Het beste kun je geld geven aan een gerenommeerde charitatieve instelling.

Cadeautjes: Het komt soms voor dat er tijdens één van onze reizen een schooltje of andere instelling bezocht wordt. Dan zijn schoolbordkrijtjes, schriften en pennen een welkome gift. Je zult onderweg ook ervaren dat mensen soms iets van je willen hebben. Bedenk echter dat ook in Afrika vaak geldt: "Voor wat hoort wat". Als iemand iets voor je doet (je kleren wast of poseert voor een foto) dan kun je in ruil daarvoor best (naast geld) een pen of T-shirt geven. Ook souvenirs kun je ruilen voor een kledingstuk maar bedenk daarbij wel dat iemand voor een T-shirt geen brood kan kopen.

Aankopen en afdingen: In Ethiopië kun je allerlei leuke souvenirs op de kop tikken. Van leren Injera manden en koffiepotten tot schilderijen en rieten manden. Elke stam die bezocht wordt zal zijn eigen souvenir markt te voorschijn halen. In de steden vind je ook diverse souvenir winkels maar om de lokale bevolking te steunen doe je er verstandig aan je souvenirs bij een lokaal marktje te kopen. Afdingen hoort erbij. Veelal begint men met een bedrag wat drie keer zo hoog ligt als wat men er eigenlijk voor wil hebben. Bedenk van te voren wat je er maximaal voor wil geven en speel het spel van afdingen en onderhandelen. Op de markten in de steden hanteert men overigens veelal de lokale prijzen en hoeft er niet onderhandeld te worden.

Muziek: Muziek en dans speelt een belangrijke rol in het leven van de Ethiopische bevolking. Elke stam heeft zijn eigen dansen en muziek instrumenten. De Hamar vrouwen dragen zilverkleurige armbanden waarmee ze tijdens een dans voorstelling het ritme aangeven. De "Krar" is Ethiopisch bekendste muziekinstrument en is een soort van gitaar. De bekendste drum in Ethiopië is de "kabaro"die veel tijdens de kerkdiensten wordt gebruikt.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend. Ga op een respectvolle manier met de lokale bevolking om.