Reiszoeker

Reizen naar Ethiopië

Fotografie Ethiopië

Ethiopië is kleurrijk en fotogeniek. Voor het fotograferen van dieren is een zoomlens (bv. 200 mm) onontbeerlijk. Het stof in Afrika is altijd een probleem en daarom is het aan te raden een goede bescherming voor je camera en/of video mee te nemen.
Het gebruik van een (kleine) videocamera is geen probleem. In de meeste hotels kun je de accu van je camera opladen. Wel heb je een wereldstekker nodig.
Vraag in ieder geval altijd eerst om toestemming indien je mensen wil fotograferen en respecteer het als mensen weigeren. Fotogenieke volken in het zuiden verwachten geld als je ze op de gevoelige plaat vast wilt leggen. Onderhandel vriendelijk over de prijs. Vaak wordt het tienvoudige gevraagd van het bedrag waar men genoegen mee neemt. Probeer niet stiekem te fotograferen of filmen. Je zult niet de eerste zijn die wordt beloond met een regen van stenen. Wees ook terughoudend met het fotograferen van de nationale vlag, politieagenten, officiële gebouwen, vliegvelden en militairen.
De stammen die worden bezocht in het zuiden kunnen agressief reageren om het maken van foto's. Belangrijk is dan ook dat je hier altijd naar het advies van de gidsen luistert. Zij spreken de taal en maken onderhandelingen met de stammen. Er mag gefotografeerd worden maar vooraf wordt er altijd eerst onderhandeld over een prijs. De prijs wordt betaald uit de gezamenlijke fooienpot.  Daarnaast betaal je in het zuiden bij de stammen een bedrag van 3-5 birr per foto die je van iemand maakt. Wil je van 2 mensen een foto maken dan betaal je twee keer 3-5 birr.