Reiszoeker

Reizen naar Ethiopië

Festivals Ethiopië

Voor een groot deel bepaalt de Ethiopisch-orthodoxe kerk het leven op het hoogland. Men viert op gepaste tijden de naamfeesten van de belangrijkste heiligen en daarnaast worden ook de grootste Christelijke gebeurtenissen jaarlijks herdacht. Religieuze festivals gaan gepaard met urenlange misvieringen en door de straten van de steden en dorpjes trekken processies, voorafgegaan door priesters in de meest kleurrijke gewaden. Ze hebben attributen bij zich, zoals prachtig versierde zilveren kruisen en beeltenissen van heiligen. De belangrijkste festivals op een rijtje.

Timkat festival: Jaarlijks wordt in Ethiopië op 18 en 19 januari op uitbundige wijze het ‘Ethiopische Doopfeest’ Timkat gevierd: de doop van Jezus door Johannes de Doper in de rivier de Jordaan. Timkat is hèt belangrijkste feest in Ethiopië. In processies in het hele land wordt de Ark des Verbonds uit de kerken meegedragen en na twee dagen weer opgeborgen. De ceremonies zijn het grootst en belangrijkst bij de koninklijke baden in Gondar, terwijl je in Lalibela de prachtige plaats zelf als achtergrond hebt. Het hele jaar door bezoeken pelgrims Lalibela, maar in de dagen voor en tijdens Timkat wordt het werkelijk overspoeld door gelovigen die de processie willen bijwonen. Overal in ’t land worden replica’s van de tabot, de Ark des Verbonds met daarin de stenen tafelen van Mozes, uit de kerken gehaald. Ze worden gedragen door priesters in prachtige satijnen gewaden. De tocht voert langs de meeste kerken, waar priesters zich aansluiten, ieder met hun eigen replica van de tabot en een felgekleurde parasol. De tocht eindigt aan de oevers waar de hele nacht gebeden, getrommeld en gezongen wordt. Bij zonsopgang vindt de rituele doop plaats. Nadat de replica besprenkeld is, plonzen zowel volwassenen als kinderen uitgelaten het water in om gedoopt te worden. Zo wordt in Gondar massaal in het bad gesprongen dat ooit toebehoorde aan de 14de-eeuwse keizer Fascilida. Na dit ritueel zet de stoet zich weer in beweging en zie je de rij gekleurde parasols langzaam tegen de berghelling omhoog kruipen. 

Meskel Festival: Voor een groot deel bepaalt de Ethiopisch-orthodoxe kerk het leven op het hoogland. Men viert op gepaste tijden de naamfeesten van de belangrijkste heiligen en daarnaast worden ook de grootste Christelijke gebeurtenissen jaarlijks herdacht. Religieuze festivals gaan gepaard met urenlange misvieringen en door de straten van de steden en dorpjes trekken processies, voorafgegaan door priesters in de meest kleurrijke gewaden. Ze hebben attributen bij zich, zoals prachtig versierde zilveren kruisen en beeltenissen van heiligen. In september wordt Meskel gevierd, één van 's lands meest kleurrijke christelijke festivals, waar duizenden Ethiopiërs en toeristen op afkomen. Op Meskel wordt de dag herdacht waarop Sint Helena het kruis waaraan Jezus gekruisigd werd terugvond. Dit festival is zo'n 1600 jaar oud. Op de avond voor Meskel worden grote vreugdevuren ontstoken, die versierd worden met madeliefjes die de velden in deze periode geel kleuren. De bloemetjes symboliseren het einde van het regenseizoen en de terugkeer van de zon. Priesters in volledig ornaat en hun volgelingen in maagdelijk wit zingen en dansen rond de vuren.

Leddett Festival: Het Leddet Festival (het Ethiopische kerstfeest) wordt o.a. uitbundig in Lalibela gevierd. Hier vind je onder de grond elf monolithische kerken en een kapel, onderling verbonden met een gangenstelsel. De kerken zijn gedecoreerd met prachtige fresco’s. In en rond de kerken vind je talloze priesters, devote christenen in witte gewaden en pelgrims. Een dienst in één van de kerken is een bijzondere belevenis. De geur van wierook, het gezang van de kerkgangers, kaarslicht, de muziek van trommels, ratels en fluiten die weergalmt door de hoge gewelven geven het geheel een mystieke, sprookjesachtige sfeer. Leddet valt op 29 december van de Ethiopische kalender (7 januari volgens onze Gregoriaanse kalender). Het wordt gevierd na een periode van 43 dagen vasten genaamd Tsome Gahad (advent), met een spectaculaire processie. Deze begint om 18 uur en gaat door tot aan de volgende ochtend 9 uur. Na deze marathon gaan mensen gezamenlijk naar huis om het vasten te onderbreken (break fast) door het eten van kip, lams- of rundvlees. Dit alles wordt vergezeld van injera (zure pannenkoeken) en traditionele dranken als thee en tella (soort bier). Traditioneel gezien spelen jonge mannen tijdens dit festival een spel genaamd Genna, dat nog het meest lijkt op hockey. Het spel stamt uit de tijd van Jezus en werd voornamelijk door herders gespeeld. Leddet wordt daardoor ook wel vaak als Genna genoemd.

Mocht je tot een van de gelukkigen behoren die bij een familie thuis wordt uitgenodigd om met hen het feest te vieren, neem dan als kerstcadeau een geit of een fles tej (honingwijn) mee. Het is dan wel raadzaam om vooraf niet veel te eten. Er wordt namelijk van je verwacht dat je pas stopt met eten en drinken als alles op is.